Składniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny lub inne owoce Krem do dekoracji ( ew może być gotowy w proszku ) Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku ( jeśli mamy 2 takie same galaretki(...)bierzemy jedną miskę ) i wsypujemy galaretki 1 opakowanie do jednej miseczki drugie do drugiej Mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy - można dodać troszkę cukru ale nie jest to konieczne bo galaretki są słodkie . Dzielimy na 2 części ( jeśli galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPeach and berry cheesecake. Składniki. 2 opakowania biszkoptów podłużnych 60dag serka ricotta 4 łyżki cukru krystalicznego 2 łyżki cukru pudru 3 galaretki brzoskwiniowe 50dag jagód 2 brzoskwinie Wykonanie. Formę z podnoszonym dnem, 28x24cm ,wyłożyć biszkoptami. Rozpuścić jedną galaretkę w 1 szklance wody. Ricottę wymieszać z cukrem i dodać oziębioną galaretkę lekko miksując. Mieszaninę wyłożyć na biszkopty. Jagody wymieszać(...)łyżkami cukru pudru i wyłożyć na ser. Polać drugą gęstniejącą galaretką. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie chwilę pogotować, zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. Ułożyć na galaretce z jagodami i zalać trzecią gęstniejącą galaretka. Pozostawić do całkowitego stężenia
Kulinarny karnet ChristopheraMasło utrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części. Krem z jabłek: 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Obrane jabłka gotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka podzielić na 2 części(...)pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka: Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkakost MASA ZE SŁONECZNIKIEM masa krówka- 2 łyżki słonecznik - 1 paczka margaryna -1 łyżka PONCZ woda przegotowana- 0,5 szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana kremówka -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)SŁONECZNIKIEM Na suchą patelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać z masą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa
Kuchnia DanusiBiszkopt jajka 4 szt mąka 1 szkl cukier 1 szkl proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa sok pysio - 3 szkl budyń śmietankowy 3 szt Dodatkowo śmietana 18 % 2 kubeczki galaretka agrestowa 1 szt galaretka truskawkowa 1 szt delicje 2 paczki Jak zrobić? Biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, gdy jest ubita dodajemy po jednym żółtku. Na koniec(...)mieszając. Pieczemy w 170 stop. C 20 minut. Masa budynie rozpuścić w 1,5 szkl soku, pozostały sok zagotować, wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa (function
Kuchnia Danusiłyżka cukier puder 100 gr margaryna 150 gr żółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 1 opak maliny leśne banan - 1 szt listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto(...)zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel na ogniu, mieszając aż składniki się połączą i będzie gorące, nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować. Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować
Kuchnia DanusiTestowanie śmietanki czekoladowej Torcik malinowy Składniki: śmietanka czekoladowa - 750 ml żelatyna -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka maliny - 1 pojemniczek galaretka truskawkowa - 4 opak woda gotowana do galaretek - 1,5 litra listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki czekoladowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretki rozpuścić(...)gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia Biszkopty ułożyć na dno tortownicy, wylać śmietankę czekoladową, odstawić do stężenia. Następnie wylać połowę galaretki, zastudzić. Na galaretce ułożyć umyte i osączone maliny, udekorować listkami mięty. Zalać pozostałą galaretką, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusipieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak margaryna -200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka NADZIENIE: jabłka-1 kg cukier waniliowy tłuszcz do formy PONADTO: śmietana 36%-1 szkl galaretka z owoców leśnych-1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę pokroić na kawałki,stopniowo dodając do żółtek,nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną,wymieszać(...)dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop,przez ok.40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl,gotowanej wody,połowę wymieszanej galaretki,odlać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną piankę. Upieczone ciasto,ostudzić,za pomocą kieliszka,zrobić w cieście
Kuchnia DanusiSkładniki: 2 jabłka, 2 galaretki cytrynowe, 250 g serka śmietankowego kaliskiego, 50 g margaryny, 4 paczki herbatników, 1 duży jogurt naturalny, 1 mała kremówka 30 %, 2 łyżki żelatyny spożywczej, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej. Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. W misce mieszamy jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę(...)Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy
Aga w kuchniSkładniki: 3 łyżeczki galaretki brzoskwiniowej, 3 łyżeczki galaretki cytrynowej, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 3 łyżeczki galaretki owoce leśne, 200 ml kremówki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, posypka kolorowa. Przygotowanie: Przygotowujemy 4 miseczki, to każdej wlewamy ok. 6 łyżek wrzątku i do każdej wsypujemy inny smak galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz(...)cukrem pudrem. Dodajemy 1/4 ubitej kremówki do każdej ostudzonej galaretki- mieszamy. Wkładamy do przezroczystych szklanek po kolei każdą warstwę i chłodzimy, aż do stężenia. Gdy stężeje układamy kolejną warstwę itp. Na koniec posypujemy kolorową posypką
Aga w kuchnibiszkopt genueński patrz przepis TUTAJ BISZKOPT KLIK! Jeśli nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą biszkopty do tiramisu. Składniki na piankę- -1 galaretka truskawkowa -litr śmietanki 36% Dodatkowo -truskawki na wierzch lub inne owoce -1 galaretka lub 2 galaretki,to zależy od wysokości i koloru jaki chcecie uzyskać Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej(...)biszkopty włóż z powrotem do tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw do lodówki do stężenia. Rozpuść następną galaretkę wg.przepisu
Z Kuchni Do KuchniPrzepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile . Truskawkowe serniczki na zimno Składniki: 4 serki homogenizowane, po 200 g każdy, o smaku waniliowym 100 ml cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 1,5 łyżki żelatyny truskawki do przybrania Wykonanie: 1 galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, również odstawiamy(...)przestygnięcia. Do miski wkładamy serki i cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem po mału dolewamy tężejącą galaretkę, nie przestając mieszać. Na dno foremek lub miseczek, w których będziemy robić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki galaretki i układamy jedną truskawkę przeciętą na pół. Czekamy aż galaretka stężeje. Następnie delikatnie wylewamy na nią tężejącą
Kulinarne przygody GatitySezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie. Składniki: Piernik: 40 dag mąki 0,5 kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Pianka(...)szklanka śmietany 18% 1 szklanka wody 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 opakowanie "Śnieżki" Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki w dowolnej ilości ok. 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać
Praktyczna plpieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową(...)wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy
Salonik smakówktóre nie wymagają pieczenia, bardzo często są lubiane przez dzieci. Taki przysmak , zaspakaja potrzebę słodkiego deserku, a jednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały torcik z serków i galaretki. Wypróbujcie,np na urodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy 3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną) owoce świeże lub z kompotu(...)truskawki,gruszki, ananasy, brzoskwinie. Jak robimy Rozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć z serkiem, Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie , gdy tężeje rozpuścić następną galaretkę, połączyć z serem wlać na zastygniętą postępować tak samo jak z pierwszą. Trzecia warstwa jest ostatnią , na której układamy owoce i zalewamy czwartą galaretką. Oczywiście
W kuchennym oknie Ewy