galaretka - 14130 przepisów (strona:199/942)

Sernik na biszkopcie z pianką 530

cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut (proponuję sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło) Masa  serowa: 1 galaretka cytrynowa 1/2 kg sera białego 25 dag masła 20 dag cukru 4 żółtka Galaretkę rozpuścić 200 ml gorącej wody. Biały ser zmielić. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Utrzeć(...)cukrem i żółtkami. Na koniec dodać ser i prawie tężejącą galaretkę. Masę wylać na ostygnięty biszkopt. Składniki na piankę: 1 galaretka truskawkowa 4 białka 10 dag cukru Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Z białek i cukru ubić pianę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie ubić. Masę wylać na ser. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej

tojestpyszne.blogspot.com
Torcik truskawkowo-wiśniowy (na zimno) 231

Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3-4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 60g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki wiśniowej Galaretkę przyrządzić wg przepisu z opakowania (na 500 ml wody) i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.  Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami. Przygotować(...)łyżkami masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej). Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie na galaretce rozsmarować resztę masy i po stężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już

Di gotuje
#13 Jelly tea 114

różnych smakach) Po 1 torebce herbaty o smaku o owoców leśnych i owoców tropikalnych 1 i 1/2 szklanki wrzątku Cukier do smaku 1/2 szklanki zimnego mleka Po 1 galaretce Winiary o smaku jagodowym i arbuzowym + po 1 szklance wrzątku na każdą galaretkę  Przygotowanie  Rozdzielamy wrzątek na 2 szklanki i osobno parzymy herbatki, dosładzamy do smaku. Po przestudzeniu odstawiamy(...)kilka godzin do lodówki, aby były mocno schłodzone. W tym czasie przygotowujemy galaretki - każdą rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku i rozlewamy do możliwie płaskiego naczynia (oczywiście osobno). Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę, dopasowując jej rozmiar do wielkości słomek do picia ;). Ostudzoną herbatę dopełniamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy. Dodajemy galaretki - do leśnej jagodową

Kuchnia w szuwarach
Jabłecznik z pierniczkami 239

białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki(...)obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić

Mała Cukierenka
Letni deser z owocami, idealny na upały, oraz dla dzieci 149

przygotowania deseru nadała się Liliana D20 z Tupperware * 4 galaretki w różnych kolorach (truskawkowa, wiśniowa, rubinowa, cytrynowa) * owoce w dowolnej ilości , ja użyłam kilka truskawek, wiśni, jabłko * 50ml śmietany 30% najlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam(...)zalewamy galaretką. Wkładam do zamrażarki, ponieważ mój pojemnik jest szczelnie zamknięty . Trzymam tam około 20 min. W lodówce potrwa to trochę dłużej.Wyciągamy, zalewamy koleją galaretką , u mnie żółta + poukładane jabłka w plastry. Zamrażamy na następne minuty, wyciągamy . Kolejną galaretkę wiśniową rozpuszczamy, dodajemy do niej 50ml śmietany 30% i  idealnie się rozpuściło. Zalewam następną warstwę . Kolejna warstwa rubinowa

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Jabłecznik z pierniczkami 249

białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki(...)obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić

Mała Cukierenka
Piernik z galaretkami 226

mnie z 3 torebek) 2 jajka 1 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 300g galaretek w czekoladzie (np.z bombonierki) Poncz: 1/3 szkl herbaty 2 łyżki rumu Polewa: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30% Agawa Gold Piernik: masło, miód, przyprawę(...)wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką

Smakołyki Asi
ciasto "słodkie usta" 4038

swojemu. Jako bazy użyłam maminego sprawdzonego przepisu na murzynek (przepis tu-klik) . Na wierzch dałam lekką piankę a całość wykończyć miałam czekoladą ale jednak zdecydowałam się na galaretkę. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto(...)masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody 4 jajka 32 okrągłe biszkopty 2 łyżki twardej marmolady na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Biszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik winogronowy 118

efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych 700 ml. Śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki fioletowe 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami . Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną śmietanę ubijamy(...)sztywno ,dodajemy tężejące galaretki , dokładnie miksujemy. Na biszkopty wykładamy połowę ubitej śmietany ,układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany ,wyrównujemy . Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody ,odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Cuszima 699

szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(...)białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt. Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie

Bajeczna Kuchnia
Lekki torcik malinowy 136

przygotowania. Polecam na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy(...)Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 861

pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania     Biszkopt(...)żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem

Mała Cukierenka
Galaretka jeżynowa 128

roku całe moje jeżynowe zbiory postanowiłam przeznaczyć na galaretkę :) Od kilku sezonów nosiłam się z zamiarem zrobienia jeżynowych zapasów na zimę, aby zamknąć cząstkę lata w słoiczkach. Jednak w natłoku codziennych obowiązków, wakacyjnych wyjazdów itd. nie udawało mi się. Jednak tego lata postanowiłam to wreszcie zmienić! Przepis na galaretkę, z którego korzystałam znalazłam na blogu mojetworyprzetwory.blogspot.com. Zachęcił mnie nie tylko(...)wygląd, czy łatwość wykonania, ale i jej określenie „najlepsza”. Cóż, nie wiem, czy jest najlepsza, bo wcześniej nigdy nie jadłam galaretki z jeżyn, ale dla mnie jest idealna! Słodka, z dodatkiem cytryny, odrobiny cynamonu i białego wina. I ma wiele zastosowań :) Muszę też przyznać, że robienie jej to sama przyjemność, a galaretka udaje się za każdym razem :) Składniki

MyCookBook.pl
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 282

się znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej(...)soli 1 szkl oleju  1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza  1 szkl orzechów włoskich krojonych  Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać

Ala piecze i gotuje
ciasto powiew jesieni 528

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka, np. agrestowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i podsmażamy. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. składniki(...)puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzony

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania