pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w lodówce i tak powstał smaczny deser znany również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek(...)masła Ciasto: 3 galaretki 300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru) 1. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Przekładamy do płaskiego naczynia, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. 2. Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy i dokładnie razem
NA MOIM TALERZUZawsze jak robię jakiś deser z galaretki to zawsze ja ubijam . Jest o wiele delikatniejsza. Składniki 4 galaretki i różnym smaku 1 polewa czekoladowa cukier puder 3 jajka 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej). WAŻNE(...)ciastem. Najlepiej łyżką drewnianą i ostrożnie . 4 . na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,wylać cienką warstwę ciasta . Piec 20 -25 minut w 180 stopniach. 5 . Gdy galaretki zaczną gęstnieć należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia. 6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory
Eli GotowanieZapraszam Was dziś na ekspresowy w wykonaniu deser śmietanowy. Można zrobić go na noc a następnego dnia możemy zajadać. Idealny na upalne dni. Składniki; 2 torebki galaretki truskawkowej mała śmietana 12% kilka truskawek lub konfitura truskawkowa Jedną galaretke rozpuszczamy w pół litra wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do foremek do około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki aby zastygła(...)użyłam foremek silikonowych w kształcie serc. Drugą galaretke rozpuszczamy w szklance wody, studzimy i mieszamy ze śmietana. Kiedy galaretka w lodówce już nam stężała wtedy wylewamy mase śmietanową i uzupełniamy do pełna. Truskawki pokroić na małe cząstki i powrzucać do masy.Kilka galaretek można przygotować inaczej czyli pierwsza warstwę galaretki posmarować konfitura i na to wlać mase smietanowa. Wedle upodobań. Ogólnie
Radość kipiąca uśmiechem.Jeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;) Jego podstawą są tylko 3 składniki: niesłodzone mleko skondensowane, wspomniane już galaretki oraz żelatyna, nawet nie ma potrzeby dodatkowo słodzić, gdyż samo mleko oraz galaretki nadają słodyczy. Jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy(...)się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :) * mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr * kolorowe galaretki- 5 szt. * żelatyna- 5 płaskich łyżeczek Każdą z galaretek zalać 350 ml wrzącej wody, wymieszać, ostudzić i wstawić do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny (lub do lodówki
Kraina Miodem PłynącaZostały mi skórki po owocach i długo się nie zastanawiałam nad tym co z nich zrobię. Bardzo często przeglądając różne inspiracje natykałam się na ciekawie zrobione i podane galaretki. Dziś nie mogłam się oprzeć by nie spróbować zrobienia ich w skórkach po pomarańczach i cytrynach. Składniki: 4 średnie pomarańcze, 2 cytryny, 2 galaretki ( miałam o smaku mojito i pink(...)margarita - one są na 375ml wody, więc potrzebowałam mniej owoców). Przygotowanie: Galaretki przygotować tj. jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Cytrusy dobrze wymyć lub sparzyć.Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (osobno). Do szklanki soku pomarańczowego dodać dwie/trzy łyżeczki soku z cytryny - w zależności od słodkości pomarańczy. Wyczyścić skórki, umyć i osuszyć. Ułożyć najlepiej na blaszce obok siebie, tak by się
W kuchni u Monikiszklanki cukru (160g - to jest ciut więcej niż pół, tak mi się sypnęło), 2 jajka, łyżka kakao (5g), pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g). pianki i galaretka: 4 galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa), puszka mleka skondensowanego słodkiego. Przygotowanie: Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia(...)Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pianka z galaretką: Mleko skondensowane podzielić na trzy części. Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml wody. Pierwszą galaretkę zmiksować (całkowicie ostudzoną ale nie tężejącą) i dodać mleko skondensowane, nadal miksować. Wylać na biszkopt
W kuchni u MonikiPiwo z galaretki - rewelacyjny pomysł. Pomysł pochodzi z bloga pincake . Składniki (na dwa małe "piwka"): 1 galaretka brzoskwiniowa, 400ml wody. Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody. Ostudzić, odlać 6 łyżek (im więcej się odleje galaretki, tym wyższa będzie pianka) do osobnego pojemnika, a resztę rozlać do szklanek. Włożyć do lodówki i gdy już będzie tężejąca zrobić piankę. Pianka(...)mikserem zmiksować odlaną wcześniej galaretkę, miksować do momentu uzyskania pianki. Nałożyć na tężejącą galaretkę i pozostawić do zupełnego stężenia. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 galaretki o smaku cytrynowym, 500g twarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie(...)zmiksować. Dodać ser mascarpone i również razem zmiksować. Gdy galaretki cytrynowe całkowicie ostygną zmiksować razem z poprzednimi składnikami. Po zmiksowaniu spróbować czy nie należy dodać więcej cukru pudru - dodać według własnego smaku. Spód tortownicy o śr. 26cm wyłożyć biszkoptami i wyłożyć, rozsmarowując równomiernie masę. Włożyć do lodówki. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikispecjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno w tym momencie jest jak najbardziej na miejscu. Wyszedł pyszny. Polecam. Składniki: Serek waniliowy ( 1 kg w wiaderku ) 3 galaretki poziomkowe Maliny Jeżyny ( kilka ) Ciastka wieloziarniste Wykonanie: Ciastka umieszczamy w woreczku ( ilość taka aby po rozkruszeniu przykryły dno blaszki )tłuczkiem rozkruszamy na małe kawałki. Całość wysypujemy na blaszkę i lekko ugniatamy(...)galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Po lekkim przestudzeniu do galaretki dodajemy serek waniliowy i razem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylewamy delikatnie na ciastka. Umieszczamy w lodówce i czekamy aż masa trochę stężeje. Następnie układamy maliny i jeżyny. Rozpuszczamy 2 galaretki ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Chłodnymi galaretkami zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po stężeniu
Smaki Ewysmakuje wspaniale! Polecam! Błękitna laguna Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 100 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy, 4 niebieskie galaretki, 3 śnieżki, 2 szklanki mleka. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i ubijamy. W miseczce mieszamy cukier z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do żółtek(...)pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, przekładamy wierzchem na dół (układamy w formie na papierze do pieczenia). 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. 3 śnieżki ubijamy w 2 szklankach mleka i do powstałej bitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitego koloru. Powstałą masę przekładamy
paapilotkaadzisiaj moja propozycja to sernik ze śmietany i serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g żelatyna 2 .1/2 łyżki izomalt AGNEX 3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka truskawkowa(...)teraz nam się nie zważy ) . Dodajemy serki waniliowe do śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach . Przekładamy masę do formy , równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do stężenia . Godzinę wcześniej rozrabiamy galaretki żółtą i czerwona w 200 ml wody oraz żółtą w 400 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia , potem kroimy w kosteczkę. i zalewamy tężejącą galaretką . Do lodówki wstawiamy
Różowa kuchniaciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego korzystając z uroków lata zrobiłam prosty i delikatny torcik na biszkoptach z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha! Deser podałam na Porcelanie Rajski Ogród BOGUCICE Składniki: Tortownica śr 24 cm 100 g okrągłych(...)biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie
Wanilia i Kardamonżowy sok Pysio albo Kubuś (900 ml) 3 śmietankowe budynie (bez cukru) malinowa pianka i wykończenie : pół litra zimnej kremówki (30 %) 2 różowe galaretki (u mnie malinowa) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :)) 1 galaretka różowa (u mnie malinowa) Wykonanie : Biszkopt : 1. Rozgrzej piekarnik(...)Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię. 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Malinowa pianka i wykończenie : 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką
cucinarezawekować wszystko. Tak, można – pamiętając o odpowiednich proporcjach i właściwym przygotowaniu zawartości. Dlaczego więc nie pakujemy w słoiki egzotycznych owoców, które są dostępne tylko w lecie? Spróbujcie zrobić arbuzową galaretkę! Arbuza kupujemy jak najbardziej słodkiego, wyrazistego i czerwonego. To od jego smaku zależy ostateczny smak tego, co znajdzie się w Waszych słoiczkach. Jeśli kupicie różowego, wodnistego arbuza który nie będzie(...)miał swojego charakterystycznego mocnego smaku i zapachu – nie róbcie galaretki. Arbuza kroimy, obieramy, usuwamy wszystkie pestki. Na galaretkę potrzebujemy ponad półtora litra purée z tego owocu, co najłatwiej osiągnąć wrzucając go po prostu do blendera i używając trybu ‚smoothie’. Do wymaganych 1,700ml na tą galaretkę zużyłam około 3kg kawałek owocu. Zostawiamy dwie garści niezblendowanego, drobno pokrojonego arbuza. Purée przelewamy
Karo in the KitchenWakacyjno-kulinarnej rozpusty w wykonaniu moich małych kuchareczek ciąg dalszy:) Tym razem pyszny deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz(...)układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje tak, że nie będzie mieszać się z innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała