tortowej 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 kg sera z wiaderka 500 g śmietany kremówki 30 % 1 szklanka cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy CYKORIA 1 galaretka brzoskwiniowa CYKORIA 1 i 1/2 łyżki żelatyny 1 szklanka przegotowanej wody około 700 g truskawek 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 l przegotowanej wody blaszka o wymiarach 37/26 Białka(...)proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy i na końcu dodajemy olej. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretkę i żelatynę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy porcjami ser z wiaderka i mieszamy. Na końcu wlewamy lekko tężejącą
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam was kochani na pyszne ciacho z biszkoptem z mąki Szymanowskiej. Biszkopt: 1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody) Pianka: galaretka czerwona 2 szt woda wrzątek 3 szklanki śmietana 30% 400 ml Dodatkowo: 2 banany 1 galaretka żółta 1 szklanka wrzątku Do misy wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę(...)wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu
Różowa kuchniaCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml. wody. 1/3 szklanki odlać do miseczki (będzie potrzebna do maczania biszkoptów). Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami mascarpone i dokładnie mieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWspaniały torcik truskawkowy. Idealny na weekend. Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi Potrzebujemy: truskawki (około 20 szt) galaretka truskawkowa Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo
MojaQchnia.plsezonie truskawkowym muszę zrobić chociaż raz ciasto z galaretką a najlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu(...)jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo: 500 g truskawek 5-6 moreli 2 opakowania galaretki truskawkowej Masło, wodę, kakao i cukier rozpuścić w rondelku i wystudzić. Białka ubić na pianę. Żółtka wmiksować do masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na pyszny sernik na bazie słodkiej śmietanki. Czasem warto zrezygnować z diety i zjeść kawałek takiego mago smacznego ciacha. Polecam Składniki: 400 ml śmietanki 36% schłodzonej 3 galaretki malinowe w proszku 50 g biszkoptów tortownica o średnicy 16 cm Przygotowanie: Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, a trzecią galaretkę rozpuszczamy(...)wody, odstawiamy obie do rozpuszczenia. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno. Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemaślane 15 dag, ja użyłam ciastek z polewą czekoladową, masło 5 dag, warstwa serowa: ser twarogowy z wiaderka pół kg, śmietanka 36% 200 ml, cukier puder 5 łyżek, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie, mus truskawkowy: truskawki mrożone lub świeże pół kg, cukier puder 3 łyżki, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt, bita śmietana: śmietanka 36% 250 ml, cukier(...)wykładamy ciastkami, należy je mocno docisnąć do spodu. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie. Truskawki rozmrażamy
kulinarne odsłony patikoniec końców udało się je wykonać, i przyznaję, że ciasto jest wielkie i naprawdę warto się poświęcić, aby się nim zajadać, Ciasto Ślimak jest fajne na ciepłe dni dzięki galaretce i owocom w środku. Smacznego! Składniki [CIASTO]: 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g mąki 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić(...)pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut). Składniki [MASA DO ROLADY]: 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 250 g masła 1 czerwona galaretka Wykonanie: Jajka ubić na parze z cukrem puderem. Utrzeć masło i dodać ubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo do przełożenia placka: brzoskwinie z puszki ananasy
psgotujemyminut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego(...)stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy. Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego
kulinarnyswiatdomiforemkę o średnicy 18-20 cm Krem malinowy: 300 g malin* 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers 200 g malin młode listki mięty * PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj(...)spodu folią spożywczą. Biszkoptom przytnij końcówki, aby równo stały, a następnie wyłóż nimi boki formy. Wlej gotowy krem i wstaw do lodówki aż nieco stężeje (około 30 minut). Malinowa galaretka Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę
Food Squarewiaderka (użyłam z Piątnicy) 1 kubeczek śmietanki 36% skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa truskawki do dekoracji paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko(...)wypełniamy połamanymi częściami biszkoptów tak, aby całe dno zostało nimi przykryte. Na biszkopty delikatnie wykładamy za pomoca łyżki masę serową. Wyrównujemy wierzch i tortownicę umieszcamy w lodówce do stężenia. Galaretkę cytrynową przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. W ciepłe dni można przy jej przygotowaniu dodać nieco mniej wody. Galaretkę wlewamy do miseczki i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Stężałą, zimną
Raj dla Podniebieniasernika : chałka drożdżowa czerstwa - 100 g tarte orzechy włoskie - 130 g masło - 100 g Masa serowa : jogurt naturalny - 1,5 litra ser biały tłusty - 3 kostki cukier - 4 łyżki galaretki mocno owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta(...)rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką. Masa serowa: Do blendera wlać jogurt, dodać ser,cukier, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z jogurtem , odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wylać na spód z orzechów, wygładzić, odstawić do lodówki. Wierzch sernika : Galaretki
Kuchnia Danusibokiem wychodziło. Ale ostatnio tak mnie naszło, żeby trochę pokombinować z tym przepisem. Odrobinę go przerobiłam i jak dla mnie wyszło lepiej niż w oryginale. Wersja z galaretkami i borówkami jest trochę bogatsza, ale ciasto samym swoim kolorem i tak przyciąga. Jeśli boicie się szpinaku na słodko to uspokajam- jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie smakowało. *foremka(...)szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie fixu do śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki rubinowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 125 g borówek amerykańskich Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance wrzątki i przelać do płaskich naczyń (najlepiej pojemników plastikowych) i odstawić do stężenia. Szpinak rozmrozić, bardzo dokładnie odcisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki - na średnią tortownicę 4 serki homogenizowane - po 150 g 5 czubatych łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 4 czubate łyżki cukru pudru truskawki mrożone - ok 500 g 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta. Żelatynę(...)pozostałej masy serowej i szybko miksować, żeby nie powstały grudki. Gotową masę przełożyć na biszkopty, na wierzch można powciskać zamrożone truskawki i wstawić do lodówki do stężenia. Polać galaretką i poczekać do całkowitego stężenia. Zamrożone truskawki można też ułożyć na wierzchu masy i polać tężejącą galaretką. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje a truskawki zachowają swój kształt. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuPołączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Pyszności Słodkości