Idealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy – 1 litr śmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej
To co kochampatrzę na tą brzoskwiniową warstewkę galaretki to od razu się uśmiecham. Jakoś tak mam, że ten kolor mnie dobrze nastraja, może dlatego że kojarzy się z latem i słońcem? A może dlatego, że przywodzi na myśl smak i aromat soczystych pomarańczy, sama nie wiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna(...)galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :) Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie sztywna stopniowo
Cynamonowe szczęściepapierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Boki biszkoptu oddzielamy dopiero po przestudzeniu. Składniki na masę: 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka żelatyny w proszku 0.5 l kefiru Galaretkę przesypać do naczynia, dodać żelatynę i zalać 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego(...)stężenia. Do zimnej i tężejącej galaretki dodać kefir, cały czas mieszając rózgą kuchenną do całkowitego połączenia się. Tężejące wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Składniki na wierzch: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie, ( ja dałam dwa małe słoiki) sok z brzoskwiń + woda cukier do smaku żelatyna około 3 łyżeczki Brzoskwinie odsączyć pokroić w półksiężyce i wyłożyć na masę
Mam apetyt na ...wymaga pieczenia! Składniki (na foremkę 11 x 30): 180 g herbatników 4 łyżki miękkiego masła (temp. pokojowa) 3-4 krople aromatu waniliowego 1 szklanka jagód (u mnie amerykańskie) 1 galaretka jagodowa (77g) 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Ciastka pokruszyć do miski, dodać masło i aromat - dokładnie wymieszać. Tak przygotowany spód ciasta przełóż(...)formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotuj galaretkę. Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź (ok. 30 min.), a następnie wymieszaj z jagodami. Odstaw do lekkiego stężenia do lodówki na ok. 1,5 godz. - trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wtedy
Alutka-GotujeDziś mam dla Was wegańską wersje wszystkim dobrze znanych słodyczy, czyli delicji. Te biszkopty z galaretką pojawiały się u mnie w domu na każdym rodzinnym zgromadzeniu, dlatego od dziecka zawsze je bardzo lubiłam. Moja wersja zawiera wegańskie biszkopty z wody po ciecierzycy, galaretkę zrobioną z kompotu z owoców leśnych z agarem. Całość polałam rozpuszczoną czekoladą(...)deserową. Jako baza do galaretki świetnie sprawdzi się też świeży sok pomarańczowy lub inny kupny :) Wegańskie delicje Składniki (na ok 15 ciastek): 12 łyżek wody z puszki po ciecierzycy 100 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1/2 szkl. dowolnego soku (w razie potrzeby dosłodzić) 1/2 łyżeczki agaru czekolada deserowa Przygotowanie: Wodę po ciecierzycy ubij
wegujemycukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru lub do smaku 500 ml przegotowanej wody 3 galaretki malinowe 1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody duża blaszka Wykonanie : Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy wodę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy kulą(...)pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną połowę ciasta. Pieczemy 2 ciasta w temperaturze 190 stopni około 35 minut na złoty kolor, ciasto ma być dobrze wypieczone. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance przegotowanej wody, mieszamy i przelewamy do blaszki. Gdy zastygnie kroimy w kosteczkę. Trzy galaretki rozpuszczamy w 1/2 l przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy
Sama słodycz i szczypta chiliProste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką – Przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia ze spodem lekko chrupiącym, zrobionym z nutelli i sucharków. Środek jest serowo – śmietankowy i delikatnie waniliowy. Górę wieńczy mus z brzoskwiń z galaretką, pychotka! Ciasto nie za słodkie, orzeźwiające i ładnie się prezentuje. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Magdy(...)Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką Składniki: 12 sucharków 300g nutelli 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g gotowego sera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżeczek żelatyny (około
Mała Cukierenkaserniczków wykorzystałam formę do pieczenia o kształcie gwiazdy od Papilart . Forma co prawda przeznaczona jest do pieczenia, jednak doskonale sprawdziła się w przygotowaniu serniczków :) Składniki: * 2 galaretki różnych kolorów * 400 g białego sera w wiaderku * ewentualne owoce do dekoracji Wykonanie: Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, drugą rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do wystudzenia(...)galaretka z większą ilością wody zaczyna tężeć wylać ją do foremek. Tężejącą galaretkę z mniejszą ilości wody wymieszać z białym serem. Do twardej galaretki w foremkach wylać masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremek na talerzyk. Jeśli robicie serniczek w tradycyjnej formie to można na spód dać herbatniki bądź biszkopty namoczone w leku, kolejno masę
Zrób to smacznieproszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Składniki na masę: 1 kg bananów 1 galaretka cytrynowa/agrestowa 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. 800 g bananów zmiksować. Połączyć(...)tężejącą galaretką cytrynową. Odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą truskawkową galaretką. Na biszkopt wyłożyć masę bananową, na nią poukładać plasterki pozostałych bananów, na to wyłożyć masę śmietanową. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydostałam od koleżanki. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym go choć trochę nie zmodyfikowała czyli odchudziłam z cukru, żeby był lekki w smaku. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe (mój mąż lubi je najbardziej), 2 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinia, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić(...)wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, śmietanę ubić, . Galaretki zimne wlać do serka i zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Gdy lekko stężeje wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Jak stężeje na wierzch ułożyć owocei ewentualnie inne dekoracje. Ponieważ u mnie serniczek ten miał przypominać tort wiec udekorowałam go bez galaretki
Państwo Wojtczuk gotująponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny(...)śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe 900 ml wrzącej wody Wymiary blaszki to 20 x 35 cm. Jak przygotować ciasto truskawkowa chmurka? Do miski przesiewamy mąką oraz proszek do pieczenia
Pani domowanazwałam to ciasto papuga bo jak już wspominałam jest kolorowe :-) Kolory wyszły mi dość blade i ciężko było mi uchwycić je na zdjęciach,dlatego następnym razem chyba dołożę do galaretek troszkę barwników aby wzmocnić kolory :-) Jednak ciasto wygląda ślicznie w takich pastelowych barwach. Składa się ono z delikatnego kakaowego biszkopta,kolorowej pianki oraz kakaowej pianki,która wieńczy całe ciasto. Ciasto(...)przyjemnie. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka kakao PIANKA 600 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 3 galaretki o różnych kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszny sernik na zimno w wersji cytrynowej. Nie za słodki, lekko orzeźwiający. Nie miałam żadnych owoców więc pod galaretkę dałam ciastka delicje. składniki: 1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru* 1 średnia cytryna** 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były(...)płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i przełożyć serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką
Monia miesza i gotujeGalaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)potrawę to dlaczego jej nie robić, jest to świetna alternatywa „poniedziałkowej pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek. Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego
KuchniaWeDwoje.plsłodkiej śmietanki 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 laska wanilii 3 czubate łyżeczki żelatyny 1 mała puszka mandarynek 1/2 paczki galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (galaretka z cukrem) 125 ml (pół szklanki) gorącej wody 25 g pistacji łuskanych (u mnie firmy Skworcu ) Wykonanie: Nasiona chia zalewamy 200 ml ciepłej wody(...)mieszamy tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Do śmietanki dodajemy wodę z nasionami chia, mieszamy i przelewamy do szklaneczek. Deser wkładamy do lodówki i czekamy, aż zacznie tężeć. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Do galaretki dolewamy mandarynkowy sok z puszki. Będzie go około 120 ml. Mieszamy. Galaretkę studzimy. Gdy śmietanka stężeje, układamy na wierzchu mandarynki
Smak mojego domu