ptasiego mleczka, będziecie potrzebować: 4 duże jajka 4 łyżki żelatyny 9 łyżek cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 płaskie łyżki kakao 1 szklankę (200ml) słodkiej śmietany 30% 1 opakowanie galaretki (ja używam truskawkowej galaretki bezglutenowej) 15 g cukru waniliowego (ok. 1 łyżki) 200 ml wody do rozpuszczenia żelatyny Wykonanie krok po kroku: 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)pozostałą część żelatyny. 17. Dokładnie wymieszaną masę, przelewamy na do tortownicy na pozostałe warstwy i ponownie odstawiamy do stężenia. 18. Kiedy ostatnia warstwa dobrze stężeje, na wierzch wylewamy ostudzoną galaretkę i odstawiamy do lodówki. 19. Po stężeniu galaretki, nasze ptasie mleczko jest gotowe! J eśli nie lubicie galaretki, możecie równie dobrze pominąć ten krok lub zamienić ją np. na bitą
Okiem Blondynki by McBlondiSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki. Smacznego
Kuchnia PokoleńŁatwy, szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny deser. Taka właśnie jest kokosowa panna cotta z herbatą matcha i z owocową galaretką. Przygotowanie takiego deseru nie zajmie Wam dużo czasu...więcej zajmie czekania, aż deser stężeje i będzie gotowy do zjedzenia. Dodatek sproszkowanej herbaty matcha, nadaje kokosowej panna cotta niebanalnego koloru, a galaretka przełamuje smak i wprowadza nutkę kwasowości(...)konkursu Tajlandia Challenge organizowanego dla blogerów przez House of Asia. Do deseru wykorzystałam mleczko kokosowe House of Asia. PRZEPIS NA KOKOSOWĄ PANNA COTTĘ Z HERBATA MATCHA I GALARETKĄ Składniki: 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku "matcha" 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców tropikalnych ( lub inna żółta lub zielona
kolorowotorcikowowszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)nasączenia, brzoskwinie 1 duża puszka, galaretka pomarańczowa 1-2 opakowania, Sposób przygotowania: Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie
kulinarne odsłony patiszklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka truskawkowa 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa owoce ( maliny, truskawki, borówka) Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione masło. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć(...)piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 25 minut.Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie w połowie z przepisu z opakowania (250 ml). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki aż się zacznie lekko ścinać. Ś mietanę ubić na sztywno
Gosia gotujetemperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Masło(...)budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
Malinowo w kuchniCUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej wody Mus truskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy(...)około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy
IzabelawkuchniGALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Rolada: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek powidła śliwkowego Dodatkowo: 2 cytrynowe galaretki 750 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około
IzabelawkuchniPyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto na zimno bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż nie trzeba piec, a efekt smakowy powinien zadowolić osoby lubiące ciasta z kremem. Torcik jest kremowy, delikatny(...)jest konieczność odczekania co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło, a biszkopty zmiękły. Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk
Kuchcik gotujeDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką jagodową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom jagód i bez!Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki ] Składniki na kruche ciasto: 6 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego łyżeczka proszku(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z jagodami 600 g jagód 3 jagodowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 4 łyżki konfitury Babuni z jagód 3 jagodowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy
Podróż w kulinariakremówkę i dopiero wtedy łączyłam ja z mascarpone. Tutaj wszystko wrzuca się do jednej miski i miksuje do zgęstnienia: prosto, szybko i najważniejsze efektywnie. Ten krem w połączeniu z galaretką bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Biszkopt z kremem, owocami i polewą Składniki na blachę: 25×40 cm Biszkopt: – 7 jajek (białka i żółtka osobno) – 200 g maki pszennej(...)nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce) – dowolne owoce: u mnie 2 brzoskwinie w połączeniu z malinami – 150 ml gorącej wody
RelaxtimePulchne i aromatyczne pierniczki, soczyste plasterki brzoskwiń otulone sprężystą galaretką i warstwa kremowej chmurki pachnącej piernikiem- wszystko to w jednym, wyjątkowo pysznym i aromatycznym deserze. Jest to deser bez pieczenia więc nie może się nie udać, deser który przygotujesz z totalnie minimalnym nakładem pracy, ale za to z maksymalnie obłędnym smakiem! 😋 Zatem, wraz z Fabryką Cukierniczą Kopernik zapraszam(...)kostkę piernikowo - brzoskwiniową, idealną nie tylko na Święta! 😜 Blaszka 18x15 cm: * pierniczki 'Katarzynki' firmy Kopernik- 11-12 szt. * galaretka brzoskwiniowa- 900 ml (3-4 opakowania) * brzoskwinie- 4-5 szt. * mascarpone- 200 g * śmietanka 36%- 200 g * kakao- 1 łyżka * przyprawa do piernika- 1 łyżka Przygotować galaretkę z połowy porcji wody podanej na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie pokroić
Kraina Miodem Płynącaciasta z ich dodatkiem przyrządzam ogromną przyjemnością. Dziś mam dla Was przepis na pyszny biszkopt pokryty kremem mascarpone, słodkimi wiśniowymi delicjami, wiśniami z syropu i owocową galaretką. Takie ciasto, które na myśl przywodzi lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Smacznego! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT(...)duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje – ok. 15 szt * wiśnie ( mogą być z syropu ) – ok. 150 g * gaaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli
Ostra na SłodkoDlaczego w mojej? Bo to mój biszkopt ( pieczony najpierw przez moją mamę, teraz przeze mnie, moim zdaniem najlepszy do tego typu ciast ) i mój krem :) Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem(...)lekką górką ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe wiórki kokosowe, do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie
Opowieści z piekarnikaSmaczne i lekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady, startej Beza czekoladowa: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej czekolady Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody truskawki ( ilość zależy od ich wielkości, dlatego nie podaję konkretnej wagi ) Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru
Opowieści z piekarnika