Sezon na truskawki w pełni. Propozycja na pyszny deser w którym wykorzystamy białka. Delikatna pianka ze śmietaną ,truskawkami i galaretką. 6 białek 150 gram cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml.śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ok.300 gramów truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Galaretkę rozpuścić(...)minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część pokrojonej galaretki
Andzia Pichcipewno posmakuje osobom lubiącym umiarkowanie słodkie desery. Ciasto z rabarbarem bez pieczenia składa się z lekko kwaskowej warstwy z rabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar. Mało wymagające ciasto, które(...)chłodzenie Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia: Warstwa z rabarbaru: 800 g rabarbaru 6 - 7 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g) 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych
Kuchcik gotujełyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na masę brzoskwiniową: 1 opakowanie cytrynowej galaretki słoiczek dżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki(...)proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do dżemu, wymieszać i wylać na biszkopt. Kiedy zastygnie na wierzchu położyć biszkopty. W garnku zagotować dwie i pół szklanki wody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSerniczek na zimno z kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki(...)szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 250 g miękkiego masła Dodatkowo Galaretka cytrynowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masa kajzerkowa Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Bułki rozdrobnić. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującej się mleka dodać „ papkę kajzerkową „ energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy. Gęstą masę pozostawić do całkowitego
RAROSSAkakaowy kruchy spód oraz pianka budyniowa czyli tzw. styropian, w którym zanurzone są świeże truskawki. Całość przykryta jest kolejną warstwą ciasta kruchego a po upieczeniu dodatkowo ciasto pokryte jest galaretką. Do tak pysznego ciasta potrzeba tylko filiżanki kawy, dobrej książki i pięknej pogody. Można się opalać czytając książkę, zajadając ciasto przy okazji popijając kawkę Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)sody Owoce: 40 dkg truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pianka: 5 białek (z dużych jajek) 4 dkg budyniu waniliowego w proszku 18 dkg cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe (75 gr każda) 700 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Jak przygotować kruche ciasto z truskawkami . Kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier waniliowy oraz
mecooksmoże być coś pyszniejszego niż brownie połączone z musem malinowym i kremem śmietankowym z białą czekoladą? Do tego dodatek malin z galaretką! W smaku tort jest obłędny. Polecam na domowe uroczystości i przyjęcia. Wiem tylko jedno- każdy poprosi o dokładkę. Wiśniowe brownie: 0,5 szklanki domowego soku wiśniowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 200 g margaryny 100 g białej czekolady(...)śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem śmietanowy z białą czekoladą: 200 g śmietany 36% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe lub malinowe 3 szklanki wrzątku 200 g malin Wiśniowe brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
VioletoweKucharzeniejest... niebiańskie...:) Składniki na blaszkę 24cmx34cm: Ciasto kruche: -150g mąki -100g masła -30g cukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr wrzątku -500g mrożonych malin Krem śmietanowy z mascarpone: -500ml śmietanki 30% -250g serka mascarpone -4 duże łyżki cukru pudru (ilość(...)pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy do lodówki, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut, studzimy. Galaretki rozrabiamy w 1 litrze wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, wrzucamy zamrożone maliny i delikatnie mieszamy, proces tężenia to jakieś 15-25 minut, warto mieć to na uwadze i zacząć robić galaretkę
Wypieki Renedrobno kroimy *** *** Każdy plasterek szynki smarujemy łyżeczką serka *** *** Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz dwa kawałki jajka *** *** Szynkę z farszem zwijamy w roladki *** *** Do prostokątnego naczynia wlewamy trochę galaretki (około 0,5 centymetra wysokości naczynia) i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Na stężałej galaretce układamy roladki z szynki zachowując między nimi mały odstęp *** *** Roladki polewamy niewielką ilością tężejącej galaretki(...)galaretka powinna być gęsta i mieć konsystencje lakieru do paznokci) i układamy na nich dowolne ozdoby. Całość wkładamy ponownie na chwilę do lodówki aby stężało *** *** Ozdobne kwiatki wycięłam za pomocą małej wykrawaczki z białka jajka, a środki z papryki *** *** Gdy galaretka zastygnie, a dekoracja „przyklei” się do roladek, zalewamy całość tężejącą, gęstą galaretką i wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemsmaku) 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy (można pominąć, ale polecam jednak spróbować – dodaje smakowego uroku ;)) 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu wanilii 1 puszka brzoskwiń w połówkach Wierzch: 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) wody 2 połówki brzoskwiń z puszki (odłożonych(...)dużej miski, dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Takie nadzienie wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń, po czym wstawiamy ciasto do lodówki. Do niewielkiego garnka wsypujemy galaretki, dolewamy syrop z brzoskwiń oraz wodę i mieszamy aż się rozpuszczą. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Ja zwykle (żeby przyspieszyć studzenie
Lamarida.plPrzeważnie robi się galaretkę z kurczaka dodając żelatynę, ale można przygotować ją bez żelatyny, a z dużą ilością kurzych łapek. Ponieważ łapki zawierają bardzo dużo kolagenu, taka galaretką jest bardzo przyjazna dla naszych stawów – czyli łączymy przyjemne z pożytecznym. Kurczak około 2 kg, 1,5 kg kurzych łapek , 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, kawałek korzenia imbiru (około(...)smaku solą. Mięso obrać z kości. Mięso kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa
królestwo garówmrożonego szpinaku od Hortex 2 jajka 3/4 szkl mąki z płaskurki (pszennej) 4 łyżki ksylitolu (cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 250 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody) 1 galaretka truskawkowo-malinowa (na 375 ml wody) oraz tortownica o śr. 16 cm Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy szpinak na durszlak i odstawiamy do rozmrożenia(...)pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej folią. Galaretkę truskawkową (tą na 500 ml wody) rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy a następnie dolewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Piankę przelewamy na ciasto szpinakowe
słodkie i nie tylko historie kulinarneCiasto Oczy Carycy – Dzisiaj zapraszam na pyszne, fantastycznie wyglądające ciasto z dwukolorowym biszkoptem, kremem, biszkoptami w kawie i galaretką. Jest trochę czasochłonne, ale warto je przygotować, ponieważ jest bardzo smaczne i apetycznie wygląda. Takie idealne, bogate ciasto na imprezę, przyjęcie rodzinne. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie samki się przegryzą. Przepis przygotowałam na życzenie jednej z czytelniczek Małej Cukierenki(...)pudru Krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 2 zielone galaretki + 700ml gorącej wody około 170-200g okrągłych biszkoptów 200ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru 2-3 garście posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości
Mała CukierenkaCiasto Filadelfia – to pyszne ciasto ze słodkim spodem z sucharków, warstwą kremu oraz lekko kwaśną galaretką z wiśniami dla przełamania słodkiego smaku. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru(...)sernikowy z wiaderka) 250 g sera mascarpone 100 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 75 ml gorącej, przegotowanej wody 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na warstwę galaretkowo-owocową: 2 galaretki wiśniowe 720 g wiśni z syropu (kompotu) (zobacz przepis: Kompot z wiśni ) 400 ml syropu (soku) z wiśni 500 ml przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Filadelfia: Przygotować
Kulinarne PrzebojeCiasto kokosek, jest to warstwowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wilgotne, a smak i zapach obłędnie kokosowy . Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Nie sposób mu się oprzeć! Po prostu niebo w gębie! Wykonanie tego przepisu, krok(...)czekolada (200 g) mleko kokosowe (50ml.) serek mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) śmietanka kremówka 30 % schłodzona (500 ml) cukier puder (30 g) wiórki kokosowe (40 g) Dodatkowo: galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) + wrząca woda (750 ml) białe rurki waflowe do ozdoby mleko kokosowe (około 7 łyżek) do nasączenia biszkoptu Potrzebne gadżety: Mikser Szpatułka Waga kuchenna Miarka kuchenna Nóż
RITA food channel