owocami. Trendy na ciasta i deser mogą się zmieniać ale warto wracać czasami do starych i sprawdzonych smaków. Ciasto melba składa się z miękkiego biszkoptu , masy kremowej , owoców oraz galaretki . Pyszne warstwy smaków i różnorodność konsystencji sprawia, że ciasto nabiera złożoności a deser charakteryzuje się cudownym smakiem i aromatem. To ciasto jest niesamowite w smaku! Kakao jest bogate w przeciwutleniacze(...)kakao – 1 saszetka herbaty Nadzienie: – 1 l mleka owsianego – 330 g kwaśnej śmietany – 5 jajek – 1 kostka masła – 1 szklanka ksylitolu – 1 galaretka czerwona – 1 ½ szklanki wrzącej wody – owoce do posypania np. porzeczki, maliny, truskawki Wrzątkiem zalewamy herbatę i odstawiamy by się mocno zaparzyła. Galaretką zalewamy 1 ½ szklanką wrzątku i odstawiamy
Zdrowy Styl JoannyKruche tartaletki ze śmietaną, truskawkami i galaretką to takie moje małe co nie co do popołudniowej kawki. Bardzo smaczne , idealne na jeden kęs (no może dwa kęsy ;)). Idealny deser dla całej rodziny. Kruchy spód , śmietana , truskawki lub inne ulubione owoce a na wierzchu nie wielka warstwa galaretki . Co Wam powiem, to było pyszne i żałuję, że nie zrobiłam więcej(...)zarówno rodzinka jak i goście zachwyceni. Składniki na kruche tartaletki ze śmietaną, truskawkami i galaretką : Kruche ciasto: * 250 g mąki pszennej * 2 łyżki cukru pudru * 100 g zimnego masła * 2 żółtka Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: * kilka świeżych truskawek * 1 galaretka truskawkowa * 300 ml wrzącej wody Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej
Zrób to smacznieCiasto Kubuś to taki rodzaj wypieku który zna chyba każdy lub każdy o nim słyszał. W oryginale warstwy są grubsze, spód jest z pieczonego biszkopta, a na wierzchu mamy galaretkę. Moja wersja jest troszkę zmodyfikowana. Po pierwsze z lenistwa na spodzie są gotowe biszkopty. Po drugie warstwy są cieńsze i oddzielają je herbatniki. A po trzecie na wierzchu mamy warstwę(...)kakaową. Uwielbiam wszystko co słodkie ale jednak jestem tradycjonalistką dlatego zmniejszyłam grubość warstw „żelkowych” i wstawiłam pomiędzy nie herbatniki. Z tego samego powodu zrezygnowałam z galaretki na wierzchu (za dużo żelki). W mojej wersji ciasto wyszło naprawdę smaczne i pięknie wyglądające ale jednak jego fanem nie zostanę Ciasto Kubuś, przepis na blaszkę 24×24 cm: opakowanie biszkoptów
RelaxtimeGalaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi tą potrawę to dlaczego jej nie robić, jest to świetna alternatywa(...)poniedziałkowej pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek. Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion
KuchniaWeDwoje.plłyżki oleju Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 zielona galaretka Warstwa galaretkowa: 500 ml gorącej wody 2 wiśniowe galaretki Warstwa śmietanowa: 350-400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Warstwa kokosowa: 80 g kokosu 1 łyżka masła(...)Potem utrzeć z masłem w temperaturze pokojowej na gładki krem. 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do rondelka i chwilę smażyć. Do gorących jabłek dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać. 4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki
Kuchnia domowa Aniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłkowa chmurka bez pieczenia. W tym cieście znajdziecie wszystko, co najlepsze. Kruchy herbatnik, cytrynowa galaretka z dodatkiem jabłek i puszysta masa na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Czego chcieć więcej? Inspiracja na ciasto jabłkowa chmurka została zaczerpnięta oczywiście z tradycyjnej malinowej chmurki, którą każdy uwielbia. Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia zrobił ogromny szał na moim(...)JABŁKOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1/5 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 3-4 jabłka 2 galaretki cytrynowe 120 g herbatników migdały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Następnie
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbia każdy. Nie da się go nie lubić. Kruchy spód z dodatkiem puszystej śmietany oraz orzeźwiającej galaretki z dodatkiem malin to prawdziwy raj dla podniebienia. Tradycyjna malinowa chmurka, na którą przepis znajdziecie tutaj: MALINOWA CHMURKA składa się z kruchego ciasta. Tym razem postanowiłam zastąpić go herbatnikami i przygotowałam malinową chmurkę w wersji(...)skończyć na jednym kawałku. MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA — PRZEPIS (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 600 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki malinowe 250 g mrożonych malin ok. 120 g herbatników płatki migdałów Wykonanie Blachę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy warstwę herbatników. Dwie galaretki
Przepiski.plszklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej tortowej mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne krem mango: 150 g musu mango 250 g śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka pomarańczowa mus mango: 300 g musu mango 1 galaretka pomarańczowa przełożenie: 100 g czekolady gorzkiej(...)ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości. Mus porzeczkowy: Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki. Krem mango: Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję
wesoła kuchniapyszne i pięknie się prezentuje. Składniki 4 żółtka szklanka mleka 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) 3/4 szkl. cukru kostka masła roślinnego 5 łyżek kakao 2 łyżki rumu/spirytusu 2 galaretki zielone lub niebieskie galaretka czerwona pół szklanki orzechów 2 opakowania biszkoptów okrągłych opcjonalnie: wiśnie z syropu Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zalać gorącym mlekiem, gotować do zgęstnienia. Wystudzić(...)Masło utrzeć na puszystą masę i dodać zagotowaną wcześniej zimną masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, orzechy i wiśnie, a do drugiej 2 łyżki rumu/spirytusu. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance gorącej wody. Moczyć szybko biszkopty i nimi wykładać dół i boki tortownicy. Włożyć na chwilę do lodówki. Pozostałe galaretki również rozpuścić w szklance gorącej wody każdą
Wasze Przepisydrobnego cukru 20g płatków kukurydzianych 75g białej czekolady Krem pistacjowy: 250g mascarpone 100g pasty pistacjowej 200ml śmietanki 36% 30g cukru pudru (2 łyżki) Galaretka malinowa: 1 puszka malin w syropie 1 galaretka malinowa Tynk: 50ml mleka 50g drobnego cukru 200g masła100g mleka w proszku 1 łyżka pasty pistacjowej Drip: 100g białej czekolady 40ml(...)miksera i ubijamy na gęsty krem. Dzielimy "mniej więcej" na 3 części, przy czym jedną ponownie rozdzielamy na pół, tak by posmarować odrobiną wierzch chrupki, a resztę dać pod galaretkę. Galaretka malinowa: Maliny w syropie przekładamy w całości do garnka i podgrzewamy. Do wrzącego syropu wsypujemy galaretkę i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie: Biszkopt- krem pistacjowy- chrupka pistacjowa- minimalna ilość
Kuchnia w czekoladzieBRZOSKWINIOWYM Składniki: BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 800 g sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 1 galaretka przezroczysta 4 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki wody MUS BRZOSKWINIOWY 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 0,5 l soku z brzoskwiń z puszki (jeśli będzie mniej dolać wody(...)wymiarach 22×33 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę jajeczną, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15-20 minut. MASA SEROWA Galaretkę brzoskwiniową z dodatkiem żelatyny rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać ser, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlać
Przepiski.plSkładniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa cytrynowo-bananowa: 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wrzącej wody ok 6-7 bananów Krem cytrynowy: 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wody Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki(...)lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy *** *** Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody, mieszamy i odkładamy do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć. W osobnej miseczce rozpuszczamy jedną galaretkę (potrzebną do kremu cytrynowego) w jednej szklance
Blog z ApetytemBiszkopt: 4 jaja 1szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 4 łyżki oleju Krem niebieski: 1 budyń waniliowy 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska paczka delicji Krem biały: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 500 ml. śmietany Warstwa niebieska: 2 galaretki niebieskie 500 ml wody Przygotowanie Biszkopt(...)podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ostudzić. Krem niebieski: ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Poczekać aż przestygnie i poukładać delicje. Krem biały: Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Wylać na poukładane delicje. Całość schłodzić. Na wierzch wylać 2 galaretki niebieskie, schłodzić
Wasze Przepisyjogurtu. Nie należy ono do słodkich, więc ilość cukru radziłabym dostosować do własnego gustu. Kiwi to specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli(...)sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód: 100 g biszkoptów 1 czubata łyżeczka kakao 50 g masła Masa kiwi: 6 szt. kiwi 250 g serka mascarpone 1 galaretka o smaku kiwi cukier puder (opcjonalnie) Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: 2 szt. kiwi
Kuchnia MagdaLenyjogurtu. Nie należy ono do słodkich, więc ilość cukru radziłabym dostosować do własnego gustu. Kiwi to specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli(...)sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód: 100 g biszkoptów 1 czubata łyżeczka kakao 50 g masła Masa kiwi: 6 szt. kiwi 250 g serka mascarpone 1 galaretka o smaku kiwi cukier puder (opcjonalnie) Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: 2 szt. kiwi
Kuchnia MagdaLeny