naprawdę w sposób nieskomplikowany i łatwy. Zapraszam na kawałeczek :) Tarta letnia - 250 g masła- zimnego - 250g mąki - 100g cukru pudru - ziarenka z laski wanilii - 2 budynie śmietankowe - 1 galaretka pomarańczowa - 600ml mleka - 1 galaretka wiśniowa - owoce letnie ( u mnie agrest, maliny, porzeczki i truskawki) Z mąki , masła cukru i ziaren wanilii zagniatamy szybko elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki(...)mnie śr.,28cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( termoobieg) na ok.15-20 min. Ma się upiec na złoto - po czym wyjmujemy do ostudzenia. Budynie śmietankowe wraz z galaretką pomarańczową gotujemy według przepisu na budyń. ( tak - galaretkę wsypujemy razem z budyniami do mleka) Kiedy budyń zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia. Kiedy ostygnie przekładamy na ciasto a na budyniu układamy owoce. Całość
Kuchnia Pełna Emocjisernika z białą czekoladą i malinami podałam pyszną Earl Grey Rainbow POLECAM! Smak i zapach – coś cudownego. Uwaga! Poza pysznym przepisem na sernik z białą czekoladą i galaretką mam dla Was też rabat na zakupy na https://www.cozaherbata.pl/ Kod rabatowy: slodkieokruszki 10% na cały asortyment ważne do 30.06.2020 A wracając do przepisu na sernik z białą czekoladą(...)Jeśli lubicie serniki ze spodem, to możecie go przygotować np. z pokruszonych herbatników. Sernik bez pieczenia można też podać bez galaretki np. z owocami wymieszanymi w masie. Wszystkie wskazówki podaję poniżej w przepisie. Składniki: 500 g twarogu na sernik (używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony)* 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii lub płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
Słodkie okruszkiSkładniki: 500 g sera białego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki + 1 łyżka żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 1 puszka mandarynek (312g) 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g) sok wyciśnięty z 2 mandarynek (ok. 100 ml) Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy rozpuścić(...)gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób
Ciastka - domowe słodkościcukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem jogurtowy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego cukier puder do smaku 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody 1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Na piankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo(...)około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami u cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą
Izabelawkuchniśnieżka”, 800 g jogurtu naturalnego, 5 bananów, Sok z 1/2 dużej cytryny, 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g), 4 łyżki nie czubate cukru pudru, 200 ml mleka, 1 galaretka gruszkowa w proszku na 500 ml wody Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia(...)dodajemy pokrojone banany, delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów. Każdego biszkopta polewamy niewielką ilością chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki, a resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć. Na ten czas ciasto wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Nie będzie jej dużo, więc wykładajcie ją po trochę, żeby pokryła
Bułka z ChlebemŚRODEK: * mandarynki – 6 szt * jogurt naturalny gęsty – 400 g * śmietanka 30% – 250 ml * cukier puder – 50 g * sok z cytryny * wrzątek – 150 ml * galaretka przezroczysta – 1 szt WIERZCH: * mandarynki w syropie – 1 puszka * galaretka brzoskwiniowa – 1 szt * wrzątek – 3560 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Herbatniki mielimy, zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód, chłodzimy(...)układamy tak jak na zdjęciu poniżej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec jogurt naturalny gęsty. Wlewamy odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną wcześniej we wrzątku, tężejącą, zimną galaretkę. Całość wlewamy do formy z mandarynkami i wstawiamy do lodówki do stężenia. WIERZCH: Mandarynki z puszki układamy na wierzchu. Zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ps. Sok z mandarynek możemy wykorzystać
Ostra na Słodkomalinami Jogurtowy deser z malinami. Teraz w czasach gdy wyjście do sklepu jednak jest ograniczone, idąc do sklepu szukamy czegoś za czym możemy zatęsknić. Ja dzisiaj tak miałam, zobaczyłam galaretkę malinową i .. wow .. to jest to, to ! Galaretka wylądowała w koszyku, po chwili dołożyłam jogurt i pomyślałam, że zrobię pyszny deser . I tak też powstał deser w małych słoiczkach(...)jeszcze do tego dodałam maliny mrożone, które jeszcze mam w zamrażarce. Jogurtowy deser z malinami 0,5 litra jogurtu naturalnego 350 ml wody 1 galaretka malinowa garść mrożonych malin Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje,wyłącz gaz i wsyp do niej galaretkę i mieszaj aż się cała rozpuści. Do miski przelej jogurt. Do galaretki dodaj
Kuchnia na wzgórzuWegetariański pasztet z białej fasoli z orzechami, grzybami, żurawiną i z żurawinową galaretką Leśny pasztet… dlaczego nazwałam ten pasztet leśnym? Jak wiadomo grzyby, orzechy laskowe i żurawina to leśne skarby, a tych właśnie dodałam do mojego pasztetu. Takie dodatki sprawdzą się zarówno w pasztetach mięsnych, jak i właśnie w wegetariańskich. Zbliżają się święta Wielkanocne i oprócz żurków(...)danie mięsne. Tak dla odmiany, z myślą o tych co mięsa nie jedzą lub ograniczają proponuję pasztet wegetariański. Leśny pasztet z białej fasoli z suszonymi grzybami, orzechami laskowymi i galaretką żurawinową. Składniki PASZTET 500 g suchej fasoli “Piękny Jaś” 40 g suszonych borowików Leśne skarby 4 jaja 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki oliwy 50 g suszonej
Tajemnice SmakuŚwiąteczny, szybki w przygotowaniu, puszysty waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonała propozycja Wielkanocnego ciasta. Składniki: Masa serowa waniliowa: 1kg sera z wiaderka 1 laska wanilii 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny 125ml mleka 3 łyżki cukru pudru 300ml śmietany 30% 500ml wrzątku wody Dodatkowo: 180g biszkoptów 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki przezroczyste 500ml wrzątku Wykonanie: 1. Spód blaszki(...)wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. 2. Masa serowa waniliowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinyjedną łyżkę cukru pudru 😉 Składniki: 650 g jogurtu naturalnego 350 g śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 łyżeczek żelatyny kilka kropel aromaru cytrynowego 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka owoce leśne Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaiu wody czyli w 250 ml. Mieszamy, zostawiamy do stężenia(...)gotujemy) i kiedy masa jest mocno ciepła przekładamy do niej stężoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, a nastepnie studzimy. Do zimnej masy jogurtowej wrzucamy pokrojone galaretki. Mieszamy całość. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy masę. Całość wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Walijskie PichcenieBabka z galaretką i suszonymi czereśniami od HELIO , idealna, słodka i prosta w przygotowaniu. Polecam przepis z dodatkami, bo smakuje wyjątkowo i słodko. Idealna propozycja na świąteczny wielkanocny stół. Babka z polewą i suszonymi czereśniami – naprawdę trudno się oprzeć! Babka z galaretką i suszonymi czereśniami SKŁADNIKI: 4 jajka 80 g posiekanych suszonych czereśni od HELIO 1 galaretka o smaku(...)masę. Robię to mikserem na dużych obrotach, trwa to kilka minut. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Suszone czereśnie od HELIO siekam drobno. Mąkę łączę z proszkiem galaretki, proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję
Zasmakuj KuchniNadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec , do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu(...)jest sięgnąć po kawałek chłodnego truskawkowego jogurtowca . Udostępnij Składniki na truskawkowy jogurtowiec 1 l naturalnego jogurtu 750 g truskawek 200 g herbatników 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 galaretki truskawkowe 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dwie galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Pozostałe
niecodziennikparyPrzepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI NA MASĘ WIŚNIOWĄ: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki gorącej wody 2 szklanki mleka 2 śmietany śnieżki (w torebce) DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody ananas z puszki (u mnie niepełna puszka weszła(...)wykorzystać formę do muffinek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Gdy pianka śmietankowa jest już sztywna przekładamy ją na biszkopty, i zabieramy się za przygotowanie pianki wiśniowej. 4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do schłodzenia. 5. Do miski wlewamy mleko dodajemy śmietanę śnieżkę z torebki, ubijamy, pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Masę delikatnie wylewamy na kulki śmietanowe. Odstawiamy
Dziś Ja gotujeprzelać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przelać na formę, piec około 25-30 min. w 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie ostudzić. Składniki na piankę i serduszka; 3 galaretki malinowe 3 kubeczki śmietany 30% po 180ml. 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo na wierzch; 250 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie pianki; Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody(...)Studzimy. 1,5 szkl galaretki przelewamy do płaskiego prostokątnego naczynia. Wkładamy do lodówki do stężenia. Z tego będą wycinane serduszka. Pozostałą galaretkę dokładnie studzimy. Smietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier nadal miksujemy. Na samym końcu wlewamy małym strumykiem zimną galaretkę do śmietany i miksujemy do połączenia składników. Masa będzie płynna. Przestudzone ciasto kakaowe przekładamy do blaszki wyłożonej świeżym
Radość kipiąca uśmiechem.