Serowa tarta rabarbarowa na kruchym spodzie. Z rabarbaru można wyczarować naprawdę coś pysznego. Galaretka jest świetna, kwaskowa i idealnie łączy się z sernikiem. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody masa serowa: 200 g sera półtłustego twarogowego 330 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 budyniu(...)opakowania śmietankowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru galaretka rabarbarowa: 70 dkg rabarbaru 250 ml soku z czerwonych owoców/ granat, żurawina, albo inny/ 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki cukru Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne i pokrojone masło, żółtka, puder, wodę i całość kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika
wesoła kuchniaużywacie jako spód biszkoptów, spróbujcie namoczyć je w syropie malinowym lub truskawkowym. Nadadzą całości ciekawy smak. Śmiało możecie również zrobić taki sernik na zimno bez żadnego spodu. Ja użyłam galaretki i truskawek, bo z takim ciastem kojarzy mi się lato. Możecie również ominąć truskawki i galaretkę i podać ciasto np. z polewą czekoladową lub karmelową. Taki sernik na zimno sprawdzi(...)dlatego nie polecam tanich serów dyskontowych. Na wierzch ciasta możecie położyć dowolne owoce (nie kiwi i nie ananas;) Ale maliny, winogrona, banan czy borówki nadają się świetnie. Możecie użyć galaretki w innym smaku, albo modnej ostatnio niebieskiej lub przeźroczystej. Wariantów na to ciasto jest naprawdę sporo. Zapraszam na przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Drukuj Sernik na zimno
Mieszam w Garnkutruskawki darzę niesamowitą miłością ♥ Uwielbiam je w każdej postaci. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania prostego ciasta biszkoptowego przełożonego maślanym kremem z kaszy manny. Wierzch ciasta udekorowałam truskawkami i zalałam galaretką. Sk ładniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 4 jajka niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g) niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g) połowa szklanki wody(...)szczypta soli krem z kaszy manny 3 szklanki mleka (0,75 l) 1/2 szklanki surowej kaszy manny (90 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru 1 kostka miękkiego masła (200 g) galaretka z truskawkami 0,3 kg truskawek 1 galaretka o smaku, np. malinowym/truskawkowym 2 szklanki wrzącej wody (0,5 l) Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek
Ugotowaćszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody 1 puszka mandarynek (312g) Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić(...)wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około około 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Masa waniliowo - czekoladowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić
Ciastka - domowe słodkościTaka tarta, to zdecydowanie moje smaki. W końcu nie od dziś wiadomo, że truskawki i śmietana, to bardzo dobre połączenie. Aby śmietana i galaretka stężały, należy ciasto schłodzić w lodówce. Wierzcie mi, że ciasto smakuje bajecznie ;-) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 500 g truskawek 1 opakowanie galaretki przezroczystej 2 łyżeczki żelatyny 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru(...)boki formy). Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto się upiecze. Zostawić do ostudzenia. W garnku zagotować 600 ml wody, wyłączyć palnik i mieszając wsypać galaretkę i żelatynę. Zostawić do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec odlać z tężejącej galaretki
Passions hobbies lifeSkładniki: 500 g sera białego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 200 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g) 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne(...)tortownicy wyłożonej biszkoptami wyłożyć czekoladową masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masę czekoladową posypać posiekaną gorzką czekoladą. Na koniec wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Ciastka - domowe słodkościnaprawdę w sposób nieskomplikowany i łatwy. Zapraszam na kawałeczek :) Tarta letnia - 250 g masła- zimnego - 250g mąki - 100g cukru pudru - ziarenka z laski wanilii - 2 budynie śmietankowe - 1 galaretka pomarańczowa - 600ml mleka - 1 galaretka wiśniowa - owoce letnie ( u mnie agrest, maliny, porzeczki i truskawki) Z mąki , masła cukru i ziaren wanilii zagniatamy szybko elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki(...)mnie śr.,28cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( termoobieg) na ok.15-20 min. Ma się upiec na złoto - po czym wyjmujemy do ostudzenia. Budynie śmietankowe wraz z galaretką pomarańczową gotujemy według przepisu na budyń. ( tak - galaretkę wsypujemy razem z budyniami do mleka) Kiedy budyń zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia. Kiedy ostygnie przekładamy na ciasto a na budyniu układamy owoce. Całość
Kuchnia Pełna Emocjisernika z białą czekoladą i malinami podałam pyszną Earl Grey Rainbow POLECAM! Smak i zapach – coś cudownego. Uwaga! Poza pysznym przepisem na sernik z białą czekoladą i galaretką mam dla Was też rabat na zakupy na https://www.cozaherbata.pl/ Kod rabatowy: slodkieokruszki 10% na cały asortyment ważne do 30.06.2020 A wracając do przepisu na sernik z białą czekoladą(...)Jeśli lubicie serniki ze spodem, to możecie go przygotować np. z pokruszonych herbatników. Sernik bez pieczenia można też podać bez galaretki np. z owocami wymieszanymi w masie. Wszystkie wskazówki podaję poniżej w przepisie. Składniki: 500 g twarogu na sernik (używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony)* 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii lub płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
Słodkie okruszkiSkładniki: 500 g sera białego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki + 1 łyżka żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 1 puszka mandarynek (312g) 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g) sok wyciśnięty z 2 mandarynek (ok. 100 ml) Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy rozpuścić(...)gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób
Ciastka - domowe słodkościcukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na krem jogurtowy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego cukier puder do smaku 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody 1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Na piankę: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo(...)około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami u cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą
Izabelawkuchniśnieżka”, 800 g jogurtu naturalnego, 5 bananów, Sok z 1/2 dużej cytryny, 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g), 4 łyżki nie czubate cukru pudru, 200 ml mleka, 1 galaretka gruszkowa w proszku na 500 ml wody Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia(...)dodajemy pokrojone banany, delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów. Każdego biszkopta polewamy niewielką ilością chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki, a resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć. Na ten czas ciasto wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Nie będzie jej dużo, więc wykładajcie ją po trochę, żeby pokryła
Bułka z ChlebemŚRODEK: * mandarynki – 6 szt * jogurt naturalny gęsty – 400 g * śmietanka 30% – 250 ml * cukier puder – 50 g * sok z cytryny * wrzątek – 150 ml * galaretka przezroczysta – 1 szt WIERZCH: * mandarynki w syropie – 1 puszka * galaretka brzoskwiniowa – 1 szt * wrzątek – 3560 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Herbatniki mielimy, zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód, chłodzimy(...)układamy tak jak na zdjęciu poniżej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec jogurt naturalny gęsty. Wlewamy odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną wcześniej we wrzątku, tężejącą, zimną galaretkę. Całość wlewamy do formy z mandarynkami i wstawiamy do lodówki do stężenia. WIERZCH: Mandarynki z puszki układamy na wierzchu. Zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ps. Sok z mandarynek możemy wykorzystać
Ostra na Słodkomalinami Jogurtowy deser z malinami. Teraz w czasach gdy wyjście do sklepu jednak jest ograniczone, idąc do sklepu szukamy czegoś za czym możemy zatęsknić. Ja dzisiaj tak miałam, zobaczyłam galaretkę malinową i .. wow .. to jest to, to ! Galaretka wylądowała w koszyku, po chwili dołożyłam jogurt i pomyślałam, że zrobię pyszny deser . I tak też powstał deser w małych słoiczkach(...)jeszcze do tego dodałam maliny mrożone, które jeszcze mam w zamrażarce. Jogurtowy deser z malinami 0,5 litra jogurtu naturalnego 350 ml wody 1 galaretka malinowa garść mrożonych malin Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje,wyłącz gaz i wsyp do niej galaretkę i mieszaj aż się cała rozpuści. Do miski przelej jogurt. Do galaretki dodaj
Kuchnia na wzgórzuWegetariański pasztet z białej fasoli z orzechami, grzybami, żurawiną i z żurawinową galaretką Leśny pasztet… dlaczego nazwałam ten pasztet leśnym? Jak wiadomo grzyby, orzechy laskowe i żurawina to leśne skarby, a tych właśnie dodałam do mojego pasztetu. Takie dodatki sprawdzą się zarówno w pasztetach mięsnych, jak i właśnie w wegetariańskich. Zbliżają się święta Wielkanocne i oprócz żurków(...)danie mięsne. Tak dla odmiany, z myślą o tych co mięsa nie jedzą lub ograniczają proponuję pasztet wegetariański. Leśny pasztet z białej fasoli z suszonymi grzybami, orzechami laskowymi i galaretką żurawinową. Składniki PASZTET 500 g suchej fasoli “Piękny Jaś” 40 g suszonych borowików Leśne skarby 4 jaja 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki oliwy 50 g suszonej
Tajemnice Smaku