Świąteczny, szybki w przygotowaniu, puszysty waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonała propozycja Wielkanocnego ciasta. Składniki: Masa serowa waniliowa: 1kg sera z wiaderka 1 laska wanilii 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny 125ml mleka 3 łyżki cukru pudru 300ml śmietany 30% 500ml wrzątku wody Dodatkowo: 180g biszkoptów 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki przezroczyste 500ml wrzątku Wykonanie: 1. Spód blaszki(...)wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. 2. Masa serowa waniliowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinyjedną łyżkę cukru pudru 😉 Składniki: 650 g jogurtu naturalnego 350 g śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 łyżeczek żelatyny kilka kropel aromaru cytrynowego 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka owoce leśne Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaiu wody czyli w 250 ml. Mieszamy, zostawiamy do stężenia(...)gotujemy) i kiedy masa jest mocno ciepła przekładamy do niej stężoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, a nastepnie studzimy. Do zimnej masy jogurtowej wrzucamy pokrojone galaretki. Mieszamy całość. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy masę. Całość wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Walijskie PichcenieBabka z galaretką i suszonymi czereśniami od HELIO , idealna, słodka i prosta w przygotowaniu. Polecam przepis z dodatkami, bo smakuje wyjątkowo i słodko. Idealna propozycja na świąteczny wielkanocny stół. Babka z polewą i suszonymi czereśniami – naprawdę trudno się oprzeć! Babka z galaretką i suszonymi czereśniami SKŁADNIKI: 4 jajka 80 g posiekanych suszonych czereśni od HELIO 1 galaretka o smaku(...)masę. Robię to mikserem na dużych obrotach, trwa to kilka minut. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Suszone czereśnie od HELIO siekam drobno. Mąkę łączę z proszkiem galaretki, proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję
Zasmakuj KuchniNadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec , do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu(...)jest sięgnąć po kawałek chłodnego truskawkowego jogurtowca . Udostępnij Składniki na truskawkowy jogurtowiec 1 l naturalnego jogurtu 750 g truskawek 200 g herbatników 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 galaretki truskawkowe 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dwie galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Pozostałe
niecodziennikparyPrzepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI NA MASĘ WIŚNIOWĄ: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki gorącej wody 2 szklanki mleka 2 śmietany śnieżki (w torebce) DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody ananas z puszki (u mnie niepełna puszka weszła(...)wykorzystać formę do muffinek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Gdy pianka śmietankowa jest już sztywna przekładamy ją na biszkopty, i zabieramy się za przygotowanie pianki wiśniowej. 4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do schłodzenia. 5. Do miski wlewamy mleko dodajemy śmietanę śnieżkę z torebki, ubijamy, pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Masę delikatnie wylewamy na kulki śmietanowe. Odstawiamy
Dziś Ja gotujeprzelać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przelać na formę, piec około 25-30 min. w 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie ostudzić. Składniki na piankę i serduszka; 3 galaretki malinowe 3 kubeczki śmietany 30% po 180ml. 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo na wierzch; 250 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie pianki; Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody(...)Studzimy. 1,5 szkl galaretki przelewamy do płaskiego prostokątnego naczynia. Wkładamy do lodówki do stężenia. Z tego będą wycinane serduszka. Pozostałą galaretkę dokładnie studzimy. Smietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier nadal miksujemy. Na samym końcu wlewamy małym strumykiem zimną galaretkę do śmietany i miksujemy do połączenia składników. Masa będzie płynna. Przestudzone ciasto kakaowe przekładamy do blaszki wyłożonej świeżym
Radość kipiąca uśmiechem.proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 125 g masła Piana z białek: 3 białka 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 1 kg mrożonych malin 1 galaretka malinowa 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl. cukru Krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru(...)masła około 130-150 ml gęstego (!) ajerkoniaku Dodatkowo: 200-250 g herbatników 1 szkl. śmietanki 30% 1 galaretka malinowa 50 g startej mlecznej czekolady Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy
Smaki Na Talerzuproszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 125 g masła Piana z białek: 3 białka 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 1 kg mrożonych malin 1 galaretka malinowa 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl. cukru Krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru(...)masła około 130-150 ml gęstego (!) ajerkoniaku Dodatkowo: 200-250 g herbatników 1 szkl. śmietanki 30% 1 galaretka malinowa 50 g startej mlecznej czekolady Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy
Smaki Na TalerzuWczoraj były orzeszki czekoladowo - orzechowe z domową nutella, a dziś orzeszki cytrynowe z galaretką. Trochę nietypowo, inaczej niż tradycyjnie, ale postanowiłam spróbować. Długo się zastanawiałam jakie nadzienie wybrać. Myślałam o tradycyjnym z mleka w proszku, o budyniowym, ale w końcu wybrałam galaretkę, żeby nadać orzeszkom świeżości i lekkości. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Może ktoś z was również skorzysta(...)150g mąki pszennej tortowej 150g mąki krupczatki 0,5łyżeczki proszku do pieczenia 0,5szkl. cukru pudru 100g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 żółtka kilka kropel aromatu cytrynowego 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę
Waniliowe Improwizacjesię go błyskawicznie, więc to dodatkowy atut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 100g serka waniliowego 20g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche) Sposób przygotowania: Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo(...)cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miseczki. Dosypałam śmietan - fix i zmiksowałam śmietanę na sztywny krem. Następnie wymieszałam śmietanę łyżką z serkiem waniliowym. Na koniec cały czas mieszając, wlałam do masy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, pozostawiając ok. 1/4szklanki galaretki do wylania na wierzch deseru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą foremkę (użyłam plastikowego
Waniliowe ImprowizacjeCiasto Kora orzechowa Znany i lubiany przekładaniec z orzechami, galaretką, budyniem brzoskwiniowym, blatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 białek 2 żółtka 150g drobnego cukru do wypieków 150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół) 70g wiórków kokosowych 70g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy *** *** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek
Blog z Apetytemdość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo prosty, tani i smaczny co najważniejsze. Składniki: * 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego * 2 galaretki brzoskwiniowe * 2 galaretki truskawkowe * 1/2 szklanki cukru pudru * herbatniki * truskawki Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i wystudziłam. Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki(...)biały ser zmielony. Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone na pół truskawki. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 800 ml wody. Ostudziłam, poczekałam aż galaretka zacznie tężeć i wylałam na sernik z owocami. Przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na kilka godzin w lodówce aby całość
Pieprzyć z Fantazjązagotowałam z cukrem. Dolałam rozmieszany budyń z sokiem do gotującego się soku i energicznie wymieszałam. Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany 18 % * 200 ml śmietanki 30 % * 2 opakowania galaretki malinowej * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Dolałam – wcześniej już rozpuszczoną żelatynę(...)szklance gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej. Zanim doleje się rozpuszczoną żelatynę z galaretką do ubitej śmietany, trzeba ją dobrze wystudzić. Na wystudzony biszkopt wylałam jeszcze ciepły budyń z soku. Wyłożyłam delicje a na górę wylałam masę śmietanową. Górę polałam galaretką malinową wykonaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykorzystałam również
Pieprzyć z Fantazjąciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg * 3 łyżki masła(...)Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam. Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki. Wylałam na schłodzony spód
Pieprzyć z Fantazjąfurorę! Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast, Gorąco polecam! Idealny pomysł nie tylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przezroczyste galaretka(...)rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia. Na spodzie blachy układamy gofry. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest
Ostra na Słodko