galaretka - 14130 przepisów (strona:171/942)

Tort czekoladowo-makowy z wiśniami 221

trzech różnych blatów - mamy tu kruche ciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Wierzch tortu wieńczą wiśnie zatopione w galaretce...ale to akurat da się zauważyć nawet bez mojej wzmianki ;). Wszystkie te smaki doskonale się ze sobą komponują, a całość smakuje naprawdę pysznie :). Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy(...)budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 160 g masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie - 1 łyżka likieru kawowego, ajerkoniaku lub wódki Wiśnie w galaretce: 350 g wiśni mrożonych 1 opakowanie galaretki wiśniowej ( na 500 ml wody ) + 250 ml wody Nasączenie: 30 ml wody 30 ml soku z cytryny ( około 1/2 średniej wielkości cytryny

Opowieści z piekarnika
Kostka trio z migdałami 123

wymiarach 24x24 cm biszkopt: 1 budyń śmietankowy 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej   owoce przełożenie: 750 g jabłek 750 g pigwy 2 galaretki cytrynowe albo inne smaki 1 cytryna   krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki migdałów płatki 100 g czekolady mlecznej 3 łyżeczki żelatyny   galaretka żurawina: 200 g żurawiny świeżej(...)wina czerwonego 125 ml wody 1 galaretka czerwona u mnie żurawinowa 2 łyżki cukru    Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę,budyń przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie

wesoła kuchnia
Tort z bitą śmietaną i galaretką 88

Tort który zrobiłam na 3 urodzinki mojego synka. Biszkopty posmarowane dżemem truskawkowym,bitą śmietaną i przełożone galaretką.Tort wszystkim smakował i bardzo szybko znikł,dlatego nie zdążyłam zrobić zdjęcia torta w przekroju :-) Tort zrobiony według tego przepisu  https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/02/moje-torty-z-dzemem-i-bita-smietana.html  . Do bitej śmietany można dodać  serek mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam galaretką truskawkową. Przygotowanie: biszkopt z 6 jajek(...)śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 6 łyżek dżemu truskawkowego 2 galaretki(u mnie truskawkowe) rozpuszczone w 500 ml wody 1 galaretka rozpuszczona w 300 ml wody  Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder oraz mascarpone.Dokładnie mieszamy.Galaretkę kroimy w  kostkę o boku ok.1cm. Biszkopt smarujemy

Przepisy mojej mamy
Ciasto z owocami i pianką truskawkową 76

Fajne ,lekkie ciasto na biszkopcie z pianką z bitej śmietany i galaretki z owocami sezonowymi. Bardzo łatwe i szybkie. W sam raz dla niespodziewanych gości.W tym okresie jak najbardziej można użyć owoców mrożonych. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt z 3 jajek 300 ml śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki winogronowe owoce- truskawki,maliny(...)borówki Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy mikserem.Wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki. Na zastygniętą piankę rozsypujemy umyte i wysuszone owoce.Galaretki rozpuszczamy tak jak podano na opakowaniu.Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce.Chłodzimy w lodówce. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Sernik na zimno z czekoladą i śmietanowym wierzchem 75

czekolady 100 gram masła 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietany 30 % 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 1/2 słoiczka dżemu ananasowego 1/2 opakowania galaretki ananasowej lub cytrynowej Masa śmietanowa: 1 i 1/2 kubeczka śmietany kremówki 30 % - tj. 300 gram 1/2 opakowania galaretki ananasowej lub cytrynowej okrągłe beziki - około 6 - 8 sztuk Wykonanie : Zaczynamy(...)rozpuszczenia w rondelku dżemu ananasowego - do gorącego wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do małej miseczki i wkładamy do lodówki, by zaczęła tężeć. Drugą połowę galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i również wkładamy do lodówki, by była zimna. W większym rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko lub śmietankę, połamaną na kosteczki białą czekoladę, zestawiamy

Kronika Piekarnika
Tartaletki z musem z owoców leśnych 82

musu i na niewielkim ogniu doprowadź do zagotowania. Mus z owoców leśnych zdejmij z palnika i wystudź poprzez włożenie naczynia do garnka z zimną wodą. Mieszaj intensywnie podczas schładzania galaretki, dzięki temu unikniesz grudkowatej konsystencji. Schłodzony ale wciąż płynny mus przelej na na owsiane spody. Schłódź w lodówce przez co najmniej 120 minut do całkowitego stężenia galaretek. DEKORACJA Śmietankę kremówkę(...)owoc\u00f3w le\u015bnych zdejmij z palnika i wystud\u017a poprzez w\u0142o\u017cenie naczynia do garnka z zimn\u0105 wod\u0105. Mieszaj intensywnie podczas sch\u0142adzania galaretki, dzi\u0119ki temu unikniesz grudkowatej konsystencji.","text":"Mus z owoc\u00f3w le\u015bnych zdejmij z palnika i wystud\u017a poprzez w\u0142o\u017cenie naczynia do garnka z zimn\u0105 wod\u0105. Mieszaj

ProstePesto.pl
ciasto bez pieczenia Wezuwiusz 136

różne przepisy na to ciasto ja zrobiłam po swojemu . A wystarczyło mieć tylko skladniki 2 paczki jasnych lub ciemnych herbatników 1 słoik powideł śliwkowych 2 galaretki przezroczyste 1 opakowanie ricotta 250 g 5 lub 6 łyżek cukru pudru to zależy jak bardzo chcecie mieć słodkie ciasto 1 wiaderko sera 1 śmietana 350 ml 36 % żelatyna Na początku rozpuszczamy galaretki galaretki(...)galaretka jedna szkl przegotowanej wody żelatyna 2 łyżki rozpuścić w przegotowanej wodzie wodzie ok 4 łyżki blaszka 24 na 24 wyłożyć folią spożywczą na to kładziemy herbatniki ,ja miałam jasne .Potem posmarować je powidłami śliwkowymi .. przygotowanie masy serowej śmietanę miksować z serkiem ricotta ,potem dodać cukier puder a na końcu partiami ser i żelatynę .Na końcu galaretki i powoli wymieszać

Moje Wyroby
Sernik malinowy bez piecznenia 158

sobie serniczek z serków homogenizowanych na biszkoptach, tak by było prosto i szybko, a przy tym smakowicie. Składniki:  1 kg serka homogenizowanego (dałam waniliowy) 4 łyżeczki żelatyny 3 galaretki malinowe 700 g malin  opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. 1 galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody. 400 g malin blendujemy, a następnie(...)przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Serki przekładamy do miski, dodajemy przetarte maliny i ostudzoną galaretkę z żelatyną. Mieszamy całość. Ciasto można zrobić w tortownicy, ja tym razem zrobiłam je w blaszce (23x33 cm), na której spodzie rozkładamy biszkopty, na biszkopty wylewamy połowę masy serowej i wstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe maliny

Cynamonowe szczęście
SERNIK MIODOWO - CZEKOLADOWY 95

Składniki: 500 g sera białego 3 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretka -  2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce(...)wylać masę serowo - miodową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godzin do stężenia. Na koniec na wierzch ułożyć przekrojone na pól truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki

Ciastka - domowe słodkości
Napoleonka z malinami na herbatnikach-pyszne ciasto bez pieczenia+FILM 123

kanał YouTube :)  SKŁADNIKI *blaszka 24x24cm MASA BUDYNIOWA -750ml mleka -200g masła -0,5 szkl cukru -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3/4 szkl mąki pszennej tortowej GALARETKA -2 galaretki malinowe na 500ml wody -ok 300g malin -800ml wrzątku DODATKOWO -około 32 szt herbatników maślanych  (mi wystarczyło opakowanie 250g) Do garnka dajemy 500ml mleka i 200g(...)układamy na dnie herbatniki. Mi na jedną warstwę weszło 13 sztuk, na herbatniki wykładamy gorącą masę, wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odkładamy do wystudzenia. Następnie do miski dajemy 2 galaretki malinowe, 750 ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dajemy 300g malin, mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretka ma zacząć lekko gęstnieć. Taką

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DESER CZEKOLADOWY Z MALINAMI 94

earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym lub czekoladowym Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej wody 2 opakowania galaretki o smaku malinowym ok. 300 g świeżych malin lub 2 puszki malin w syropie 4 wafelki Grześki Przygotowanie: Nasączenie -  w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć(...)ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać krem kakaowy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.  Galaretka malinowa -  2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć.  Przełożenie: Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO MARGARYTKA 137

proste i efektowne ciasto bez pieczenia. Jako spód możemy wykorzystać suche gofry, biszkopty lub cienką warstwę upieczonego wcześniej biszkoptu. Ciasto jest lekkie i nie mocno przesłodzone, a cytrynowy smak galaretek nadaje mu dodatkowej, orzeźwiającej nuty. Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe ok 320 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków opakowanie gofrów lub biszkoptów(...)Wykonanie:  Na spodzie blachy układamy ciastka: gofry lub biszkopty. 3 przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejące, przezroczyste galaretki. Masę wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie układamy na niej kruche ciasteczka-kwiatki. 2 galaretki cytrynowe rozrabiamy

Walijskie Pichcenie
DESER HERBACIANY Z MASŁEM ORZECHOWYM 112

torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej wody 2 opakowania galaretki o smaku agrestu ok. 0,5 kg białego winogrona Przygotowanie: Nasączenie -  w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 300 ml zimnej(...)ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać.  Galaretka agrestowa -  2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć.  Przełożenie: Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie

Ciastka - domowe słodkości
Błyskawiczne ptasie mleczko dla zabieganych 120

Bardzo szybki i ekstremalnie prosty przepis na pyszny letni deser. Można go przygotować w wielu wersjach smakowych, zmieniając rodzaj galaretki. Można również użyć różnych dekoracji np. świeżych owoców zalanych galaretką. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: kilka godzin   Składniki: (na blaszkę 21×21) ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów (75 g) 2 galaretki o wybranym smaku 500 ml śmietanki(...)Polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na jej dnie ułóż warstwę biszkoptów. Śmietankę ubij na prawie sztywną masę i wlej zimną

Słodki Blog
Sernik na zimno – słodkie kolory lata :) 98

Bardzo polecam to ciasto, wygląda pięknie i smakuje również pysznie. Masa biała – galaretkę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Ostudzić . Twaróg z cukrem i bananami i zimną galaretką zmiksować na gładką masę. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby żelatyna mogła napęcznieć, następnie wlać odrobinę wrzątku i wymieszać. Przestudzić i wlać do masy serowej, ciągle(...)formy. Wstawić do lodówki, tak długo aż całkowicie zgęstnieje. Wtedy dopiero można się zabrać za warstwę owocową. Wybierzcie sobie sposób który Wam najłatwiej i najlepiej odpowiada. Warstwa owocowa – galaretkę czerwoną zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. ostudzić. Owoce zmiksować najlepiej jak idzie, a następnie przetrzeć przez sitko. Pestki od owoców wyrzucić. Powinniście uzyskać z tej porcji owoców około 1 szklanki

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania