adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbia każdy. Nie da się go nie lubić. Kruchy spód z dodatkiem puszystej śmietany oraz orzeźwiającej galaretki z dodatkiem malin to prawdziwy raj dla podniebienia. Tradycyjna malinowa chmurka, na którą przepis znajdziecie tutaj: MALINOWA CHMURKA składa się z kruchego ciasta. Tym razem postanowiłam zastąpić go herbatnikami i przygotowałam malinową chmurkę w wersji(...)skończyć na jednym kawałku. MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA — PRZEPIS (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 600 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 galaretki malinowe 250 g mrożonych malin ok. 120 g herbatników płatki migdałów Wykonanie Blachę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy warstwę herbatników. Dwie galaretki
Przepiski.plszklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej tortowej mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne krem mango: 150 g musu mango 250 g śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka pomarańczowa mus mango: 300 g musu mango 1 galaretka pomarańczowa przełożenie: 100 g czekolady gorzkiej(...)ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości. Mus porzeczkowy: Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki. Krem mango: Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję
wesoła kuchniapyszne i pięknie się prezentuje. Składniki 4 żółtka szklanka mleka 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) 3/4 szkl. cukru kostka masła roślinnego 5 łyżek kakao 2 łyżki rumu/spirytusu 2 galaretki zielone lub niebieskie galaretka czerwona pół szklanki orzechów 2 opakowania biszkoptów okrągłych opcjonalnie: wiśnie z syropu Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zalać gorącym mlekiem, gotować do zgęstnienia. Wystudzić(...)Masło utrzeć na puszystą masę i dodać zagotowaną wcześniej zimną masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, orzechy i wiśnie, a do drugiej 2 łyżki rumu/spirytusu. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance gorącej wody. Moczyć szybko biszkopty i nimi wykładać dół i boki tortownicy. Włożyć na chwilę do lodówki. Pozostałe galaretki również rozpuścić w szklance gorącej wody każdą
Wasze Przepisydrobnego cukru 20g płatków kukurydzianych 75g białej czekolady Krem pistacjowy: 250g mascarpone 100g pasty pistacjowej 200ml śmietanki 36% 30g cukru pudru (2 łyżki) Galaretka malinowa: 1 puszka malin w syropie 1 galaretka malinowa Tynk: 50ml mleka 50g drobnego cukru 200g masła100g mleka w proszku 1 łyżka pasty pistacjowej Drip: 100g białej czekolady 40ml(...)miksera i ubijamy na gęsty krem. Dzielimy "mniej więcej" na 3 części, przy czym jedną ponownie rozdzielamy na pół, tak by posmarować odrobiną wierzch chrupki, a resztę dać pod galaretkę. Galaretka malinowa: Maliny w syropie przekładamy w całości do garnka i podgrzewamy. Do wrzącego syropu wsypujemy galaretkę i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie: Biszkopt- krem pistacjowy- chrupka pistacjowa- minimalna ilość
Kuchnia w czekoladzieBRZOSKWINIOWYM Składniki: BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 800 g sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 1 galaretka przezroczysta 4 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki wody MUS BRZOSKWINIOWY 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 0,5 l soku z brzoskwiń z puszki (jeśli będzie mniej dolać wody(...)wymiarach 22×33 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę jajeczną, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15-20 minut. MASA SEROWA Galaretkę brzoskwiniową z dodatkiem żelatyny rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać ser, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlać
Przepiski.plSkładniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa cytrynowo-bananowa: 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wrzącej wody ok 6-7 bananów Krem cytrynowy: 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wody Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki(...)lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy *** *** Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody, mieszamy i odkładamy do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć. W osobnej miseczce rozpuszczamy jedną galaretkę (potrzebną do kremu cytrynowego) w jednej szklance
Blog z ApetytemBiszkopt: 4 jaja 1szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 4 łyżki oleju Krem niebieski: 1 budyń waniliowy 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska paczka delicji Krem biały: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 500 ml. śmietany Warstwa niebieska: 2 galaretki niebieskie 500 ml wody Przygotowanie Biszkopt(...)podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ostudzić. Krem niebieski: ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Poczekać aż przestygnie i poukładać delicje. Krem biały: Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Wylać na poukładane delicje. Całość schłodzić. Na wierzch wylać 2 galaretki niebieskie, schłodzić
Wasze Przepisyjogurtu. Nie należy ono do słodkich, więc ilość cukru radziłabym dostosować do własnego gustu. Kiwi to specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli(...)sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód: 100 g biszkoptów 1 czubata łyżeczka kakao 50 g masła Masa kiwi: 6 szt. kiwi 250 g serka mascarpone 1 galaretka o smaku kiwi cukier puder (opcjonalnie) Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: 2 szt. kiwi
Kuchnia MagdaLenyjogurtu. Nie należy ono do słodkich, więc ilość cukru radziłabym dostosować do własnego gustu. Kiwi to specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli(...)sklepie -30% z kodem rabatowym: RABAT30 ⇓⇓⇓ SKLEP Składniki: Spód: 100 g biszkoptów 1 czubata łyżeczka kakao 50 g masła Masa kiwi: 6 szt. kiwi 250 g serka mascarpone 1 galaretka o smaku kiwi cukier puder (opcjonalnie) Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: 2 szt. kiwi
Kuchnia MagdaLenywegańskiej – wstaw puszkę mleka kokosowego do lodówki na minimum 3-4 godziny a następnie zmiksuj tylko gęstą część mleka z ksylitolem do uzyskania sztywnej masy. Krem przełóż na galaretkę i podawaj udekorowany truskawką. Składniki BITEJ ŚMIETANY 100g jogurtu greckiego białka z dwóch jajek jedna łyżeczka ksylitolu lub w wersji wegańskiej: 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – tylko gęsta(...)część 1 płaska łyżeczka ksylitolu Wykonanie DOMOWEJ GALARETKI Jeśli używasz mrożonych truskawek – włóż je do garnuszka i zalej około pół szklanki wody. Jeśli używasz świeżych – wybierz te najbardziej dojrzałe, umyj je i oczyść z szypułek, a następnie włóż do niewielkiego garnka i zalej wodą. Możesz rozgnieść truskawki widelcem – chodzi o to, żeby wyciągnąć jak najwięcej smaku
Eat me! Fit me!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cudowny i puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej masy oraz galaretki z aromatycznymi truskawkami to idealne połączenia smakowe, które zawiera ciasto truskawkowa Finezja. Ciasto truskawkowa Finezja jest bardzo delikatne i lekkie, charakteryzują je cudowne, soczyste kolory, wspaniały wygląd oraz jeszcze lepszy smak. Do przygotowania ciasta możecie użyć świeżych truskawek, ale jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało można(...)mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM 400 ml mleka 10 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy (40g) 100 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GALARETKA 400 g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 500 ml wody Przygotowanie: BISZKOPT Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie w małych porcjach dodajemy cukier, nadal ubijając
Przepiski.pltygodniu coś słodkiego, wielowarstwowego ale wbrew pozorom zupełnie nie pracochłonnego. Każda warstwa to zupełnie inne składniki i smaki, nietypowy spód, ser, śmietanka i moje ukochane owoce w galaretce. Mam nadzieję, że moja propozycja posmakuje Wam równie bardzo jak moim gościom, którzy bardzo torcik chwalili. Spód mamy mocno słodki z wyczuwalnymi, chrupiącymi kawałkami sucharków. Masa serowa mało słodka(...)połączeniu z dolną częścią w sam raz się skomponowała. Masa śmietanowa lekka jak piórko, idealnie ubita świetnie połączyła się z kwaskowatą górą, czyli galaretką z owocami. Składniki na spód ciasta: 1 opakowanie sucharów z mąką pełnoziarnistą Mamut słoik Nutelli 400 gram masa serowa: 1 kostka twarogu 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy: 200 ml śmietany
Życie zaczyna się w kuchniDziś będzie post, trochę taki wspomnień czar. Najlepszy i podobno jeden ze zdrowszych deserów. Galaretki , trochę bitej śmietany i jakiś owoc. Do tej pory w małych kawiarenkach, lub barach mlecznych. z tego co widziałam, cieszy się dużym uznaniem. Aby go przyrządzić potrzebujecie trochę cierpliwości , tyle co stężeje galaretka . Teraz , kiedy za oknem temperatury dobrze za minusem - nie powinno być(...)kołem ratunkowym kiedy nie chce Wam się nic piec a rodzina zjadłaby coś pysznego. Składniki podaję na deser dla 6-8 osób. Składniki: - 2 razy po 2 kolorowe galaretki ( u mnie brzoskwinia i agrest) - 1 śmietana 330 ml 30% - cukier puder do smaku - ew. owoce ( u mnie wiśnie) Każdy kolor galaretki rozpuszczam w ok. 750ml wrzącej wody
Kuchnia Pełna Emocjizasmakowali. Ze względu na zaskoczenie jakie mnie spotkało, gdy szukałam malin w zamrażarce, które wyparowały postanowuiłam improwizować i powstała owocowa chmurka. Kruchy spód, duża ilość owoców w galaretce, śmietanowa masa, i obłedna beza. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Składniki: na ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)masła na krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru na bezę: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej owoce w galaretce: 700 g różnych owoców mrożonych(maliny, borówka, jagoda, jeżyna) 3 przeźroczyste galaretki Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, następie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny
Życie zaczyna się w kuchnizbiorze znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie :) KOLOROWA PIANKA- ZEBRA- przepis tutaj Taką piankę przyrządzała w dzieciństwie bardzo często moja mama, dodawała różne owoce, dodatki i zalewała galaretką. Ja dla swojej córki postanowiłam przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO(...)PIECZENIA- przepis tutaj Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :) CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA)- przepis tutaj Smaczna
Zrób to smacznie