Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie. Tortownica 24 cm: Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 g masła Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe(...)wymiarach 24 cm. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Ciasto musi być zarumienione. Po upieczeniu studzimy. Warstwa z malinami: Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku. Dokładamy maliny. Do warstwy malinowej użyłam mrożonych malin, w ten sposób galaretka szybciej mi stężała. Tężejącą galaretkę wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Tortownicę odstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzeniezrobienie pysznego ciasta. Miałam okazję zjeść do ciasto z ręki p. Karoliny i mnie po prostu zauroczyło. Przepyszne ciemne ciasto i bardzo orzeźwiająca panna cotta i owoce w galaretce. SKŁADNIKI: ciasto: 130g mąki pszennej 40g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 125ml zaparzonej kawy 60ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstratu waniliowego(lub mały cukier waniliowy(...)wanilię, podgrzewać na małym ogniu , dodać rozpuszczoną żelatynę,wymieszać do dokładnego połączenia, wystudzić,schłodzić w lodówce do uzyskania żelowej konsystencji, gęstniejącą panna cottę przelać na ciasto. Owoce z galaretką 1 kg czereśni lub wiśni 1/2 kg borówki 3 galaretki np. wiśniowe 1,2l wody Galaretki rozpuścić w wodzie, wystudzić, owoce wydrylować, na panna cottę wylać trochę gęstniejącej galaretki, wyłożyć owoce
Kuchnia Beatynajlepszym umilaczem jest coś słodkiego. I takie "coś" w słonecznym kolorze, na przekór szaro burym chmurom właśnie chciałam Wam zaproponować. Cienka warstwa mięciutkiego biszkoptu, do tego soczyste brzoskwinie w galaretce, mleczna pianka, herbatnik i obowiązkowo polewa czekoladowa, po kawałeczku takiego cuda poprawa nastroju gwarantowana, a pod dwóch to dopiero będzie się działo. Biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki cukru(...)najniższych obrotach miksera lub delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 30-35 minut w temp. 170 st. C Galaretka brzoskwiniowa: 5-6 brzoskwiń (mogą być z puszki) 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z galaretką
Cynamonowe szczęściepożegnanie wakacji postanowiłam zrobić dzieciakom małą przyjemność i upiekłam karpatkę. Jako, że dzieci lubią galaretkę, to zrobiłam bogatszą wersję karpatki, wzbogacając ją o warstwę galaretki. Ja użyłam truskawkowej, ale oczywiście można użyć każdego innego smaku. Karpatka zniknęła w mgnieniu oka, wiec na pewno była smaczna. Do tego ładnie i bardziej kolorowo wyglądała. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto(...)Składniki na krem: 3szkl. mleka (750ml) 175g miękkiego masła 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotowanie karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę
Waniliowe ImprowizacjeCiasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami. Składniki 3 galaretki wiśniowe 500 ml śmietanki 30% 400 g wiśni drylowanych 350 g Nutelli 285 g sucharów Przygotowanie W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić(...)masa. Następnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową przełożyć ciasto i ugnieść je łyżką równo w formie. Później ubijamy śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje. Później wykładamy wiśnie i zalewamy 500 ml lekko stężałą galaretką. Placek wstawiamy do lodówki
Wasze Przepisyczasochłonne, bo zrobione jest z kilku warstw i trzeba poczekać, aż poszczególne masy stężeją, ale wydaje mi się, że efekt końcowy wszystko wynagradza. Robienie ciasta proponuję zacząć od przygotowania galaretki, ponieważ ona dosyć długo będzie tężała. W międzyczasie zdążysz upiec ciasto szpinakowe - przy jego kruszeniu postaraj się użyć samego miąższu, bez brązowej skórki - i zrobić pierwszą część masy śmietankowej. Ważne(...)rozpadnie się. Według mnie, najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto arbuz Ciasto arbuz Czas przygotowania: 90 minut +czas oczekiwania Proporcje na formę 24 x 24 cm Składniki: Galaretka arbuzowa 1100 g arbuza 3 galaretki arbuzowe Ciasto 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 200 g cukru 250 ml oleju 1,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kulinarne przygody Gatityteraz? Jeśli chodzi o serniki na zimno jestem już trochę nudna, w zasadzie serową masą jest robiona zawsze tak samo. W zależności od owoców zmieniam tylko smak galaretek i ewentualnie kombinuje z ciasteczkowym spodem. Pamiętajcie, że najprostszym spodem mogą być różne ciastka. Sprawdzą się biszkopty, kruche, a nawet ciastka zbożowe. Nie trzeba też ich koniecznie kruszyć i łączyć z masłem(...)Mogą być po prostu ciasno wyłożone na dno. Dzisiejszy mój pomysł na sernik wymaga: - 1 kg sera mielonego, mój ulubiony to Mój ulubiony z Wielunia - 3 galaretki krystaliczna o smaku leśnych owoców - 400g śmietanki 30% lub 36% - 130g cukru bardzo drobnego - 300g kruchych czekoladowych ciastek - 140g stopionego masła - 500g i 500g gorącej wody - 250g borówek i około
I tu będę miała takie teSkładniki: Żelka borówkowa: 500 g borówki amerykańskiej 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym 2 łyżki żelatyny ok. 100 ml wody Masa serowa: 500 g sera białego 140 g draży (groszki) czekoladowych 0,5 szklanki cukru 200 ml mleka 3 pełne łyżki żelatyny 250 g margaryny Mus mleczny: 330 ml śmietanki kremówki 30% 140 g draży (groszki) mlecznych 2 łyżki(...)cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym ok. 600 ml gorącej wody opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: 2 opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Borówka amerykańska - wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odsączyć. Owoce przełożyć do rondelka i dodać trochę wody (ok. 100 ml) podgrzać
Ciastka - domowe słodkościwygląda, jest wysokie i pięknie się kroi. Ciasto znajduje się na liście moich TOP ciast. Składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego masą z serkiem homogenizowanym, herbatników, masy kajmakowej i galaretki z malinami. Może wygląda na czasochłonne, ale takie nie jest. jest bardzo łatwe i na prawdę wspaniałe. To ciasto po prostu musicie zrobić. Zapraszam na film, na którym pokazuję(...)serka naturalnego homogenizowanego -3/4 szkl cukru pudru -150ml wrzątku -2 łyżki żelatyny DODATKOWO -ok 50szt herbatników kakaowych -puszka masy kajmakowej ok 500g -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku -ok 400g malin (mogą być mrożone) BISZKOPT Żółtka oddzielamy o białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy chwilę, do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulato. Taki torcik można zrobić też z innymi owocami. Pięknie się prezentuje, więc śmiało można go podać na każdej imprezie. UWAGA ! Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę z owocami, musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy. Składniki (tortownica o średnicy(...)łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem: 250 g chudego twarogu 150 g serka /skyru waniliowego 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 250 g mrożonych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek
Healthy food explorerCiasto na kruchym spodzie z truskawkami i galaretką, przełożone masą na bazie budyniu i mascarpone 😋😋. Inspiracją było ciasto z wakacyjnej cukierni. Wyszło bardzo zbliżone smakiem do oryginału, a taki był cel 👌😋 Dziecię wręcz orzekło, że spodu mogłoby być jeszcze więcej, taki był pyszny. Wszystko razem stworzyło przepyszną całość. Idealne ciasto na letnie dni, ale nie tylko, można bowiem do niego(...)wykorzystać również mrożone owoce, bez ich wcześniejszego rozmrażania. Budyń warto sobie przygotować w pierwszej kolejności, musi bowiem całkowicie ostygnąć przed dodaniem go do ciasta. Galaretki również. Piekłam w niedużej ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki: kruchy spód: - 170g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 3 żółtka - 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g ksylitolu (lub cukru
Smaczne ZdroweSkładniki: żelatyna deserowa na 1 litr 1 opakowanie, woda gorąca 3/4 szklanki, twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, galaretki owocowe 13 sztuk, biszkopty okrągłe 200 gram, maliny 250 gram opakowanie, galaretka cytrynowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Maliny opłukać na sitku i zostawić na sitku. Twaróg waniliowy z wiaderka dodać do miski ( cukru nie potrzeba ), dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie(...)gorącej i wystudzoną, mikserem wymieszać na najwyższych obrotach. Galaretki owocowe nożyczkami pociąć w kawałeczki do masy serowej. Mikserem połączyć składniki, tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć podwójnie biszkopty, wyłożyć masę serową, wygładzić, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie je trochę wcisnąć w sernik i do lodówki schować. Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie 900 ml, wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięwiaderka - 500 g słoik dyni w zalewie słodko kwaśnej wytwarzanej ręcznie, pasteryzowanej, lokalnej i naturalnej od JASIOWA PIWNICZKA . -4 łyżki cukru pudru -10 łyżek śmietanki 30 % - 2 galaretki pomarańczowe - 2 łyżki żelatyny w proszku - 500 ml wrzątku - 100 ml zalewy słodko kwaśnej ze słoika , w którym pływały kulki dyniowe Składniki na wierzch: - galaretka krystaliczna -kilka „czarnych śliwek” - dyniowe(...)Zajrzyjcie do Jasiowej Piwniczki po lokalne produkty Podkarpacia i posmakujcie Bieszczad. Sernik dyniowy przepis krok po kroku. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Galaretki pomarańczowe rozpuść we wrzątku z żelatyną. Odstaw do całkowitego wychłodzenia, ale pozostałe kroki wykonuj żwawo ,gdyż galaretka z dodatkiem żelatyny szybciej się ścina. Jeśli chcesz mieć upieczony spód makowo-biszkoptowy
Z Kuchni Do KuchniPyszne lekkie ciasto o smaku truskawek. Ciasto a może i deser o charakterze pianki, idealne na cieple dni, polecam. SKŁADNIKI : 2 galaretki truskawkowe 400 ml gorącej wody 3-4 suche wafle 500 ml mleka zagęszczonego ( niesłodzonego ) 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru GALARETKA : 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody(...)PRZYGOTOWANIE : 2 galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku, mieszam i studzę. Dno formy o średnicy 25/30 cm wykładam suchymi waflami. Do misy robota wlewamy 500 ml mleka zimnego zagęszczonego, dodajemy cukry i miksujemy aż masa się lekko ubije. Kiedy będzie ubite wlewamy zimne ( schłodzone ) galaretki i dalej miksujemy. Masę wylewamy na blaszkę i odkładamy na chwilę
Kulinarne Fantazje Marioli