galaretka - 14130 przepisów (strona:186/942)

Sernik straciatella z malinami bez pieczenia 179

kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych, 1 kg sera twarogowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 galaretki krystaliczne cytrynowe, 2 galaretki malinowe, duże opakowanie malin, czekolada gorzka, 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wody. Ostawiamy do wystudzenia. Galaretkę malinową rozpuszczamy(...)wody i również odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. Ser ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo ostudzone galaretki cytrynowe. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy do masy serowej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wrzucamy czekolady i delikatnie mieszamy. Na wyłożone biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby się lekko stężała. Maliny układamy na masie serowej

Lena Gotuje
Deser galaretkowy z morelą i jeżynami 164

Owocowy, bardzo orzeźwiający,letni deser. Składniki: 4 morele, 10-12 sztuk jeżyn, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: Galaretkę dzielimy na dwie cześci. Jedną rozrabiamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy. Morele rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do galaretki. Przekładamy do kieliszów, które wkładamy pod kątem (opierając o coś) do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozrabiamy drugą część galaretki i studzimy(...)Dokładnie umyte jeżyny wkładamy do kielicha a masą morelową. Zalewamy 3/4 galaretki i wkładamy do lodówki na ok 30 minut - masa musi lekko stęzeć Po tym czasie wykładamy delikatnie za pomocą łyżeczki pozostałą część galatetki (wtedy owoce pozostają pod galateką i nie wypłyną na sam wierzch - będzie efekt WOW!). Wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka całkiem stęzeje. Przepis bierze

Lena Gotuje
delikatny jogurtowiec z wiśniami i borówkami 193

bardzo łatwy sposób przygotujecie znakomity deser. składniki: herbatniki do wyłożenia blaszki (u mnie 15 sztuk)  400 g jogurtu greckiego 1 szklanka mleka 1 opakowanie śmietanki śnieżki  2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 400 g owoców (u mnie wiśnie i borówki) 2 łyżki cukru wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w połowie objętości wody podanej na opakowaniu i odstawiam do ostudzenia(...)Podobnie galaretkę wiśniową - w oddzielnym naczyniu. Blaszkę (26 x 21) wykładam papierem do pieczenia, na papierze układam herbatniki - ściśle, jeden obok drugiego. Do zimnego mleka wsypuję śnieżkę i ubijam 3 minuty na najwyższych obrotach. Zmniejszam obroty i stopniowo dodaję jogurt oraz lekko tężejącą, lecz płynną, galaretkę cytrynową. Masę wykładam na herbatniki i wstawiam całość do lodówki. Umyte wiśnie dryluję, nieco

babka w formie
Galaretka z czarnego bzu 146

razem chcę Wam pokazać przepis na galaretkę z czarnego bzu. Czarny bez zawiera minimalną część pektyn więc chcąc zrobić czystą galaretkę trzeba dodać żelfix. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu galaretka. Owoce czarnego bzu umyć, nie trzeba zrywać owoców z kwiatostanów czarnego bzu. Po dokładnym umyciu nie odsączać kwiatostanów. Mokre wrzucić do dużego garnka. Ja mam taki specjalny garnek(...)pomocą blendera. Trzeba być pewnym że nie powstaną grudki. Słoiki wyparzyć we wrzątku, następnie wlać do tak przygotowanych słoików. Zakręcić i przykryć grubym ręcznikiem. Zostawić tak aż ostygnie. Galaretka wyszła gęsta. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ 123

czasu, a efekt zaskoczył najbardziej mojego starszego syna. Bardzo mu smakował i mi zresztą również. Przepis otrzymałam od kochanej Amber i w niewielkim stopniu go zmodyfikowałam – dałam różne galaretki, bo akurat takie miałam w domu . Zresztą do przygotowania tego dżemu możecie użyć dowolnej, ulubionej galaretki. Ja chciałam nadać mu kwaskowatą nutę. Wart przygotowania. Polecam DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ(...)obranej cukinii bez pestek 0,5 kg cukru 2 galaretki cytrynowe ( dałam cytrynową i agrestową ) sok i skórka otarta z 1 cytryny Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy płyn odparuje dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Mieszać i gotować jeszcze ok. 30 min. Można zmiksować

Pieguskowa Kuchnia
Orzeźwiające Ciasto z Winogronami 137

Wymiary Formy : 26cm x 26cm Składniki: *Pianka agrestowa: - 600ml śmietany 30% - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody *Dodatkowo: - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody - 400g winogron - 18-19 szt. herbatników WYKONANIE: 2 galaretki rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy aż do wystygnięcia. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na papier układamy herbatniki. Gdy galaretka wystygła i nabiera gęściejszej konsystenci(...)ubijamy śmietanę 30% aż będzie sztywna po czym dodajemy galaretkę. Następnie przekładamy piankę na herbatniki. Gdy lekko zacznie tężeć układamy winogrona. Całość zalewamy galaretką(rozpuszczona z wodą jak wyżej

Dziś Ja gotuje
Serniczek na zimno Oliwki 165

orzeźwiającym deserem w upalne dni. Potrzebnych nam będzie do niego tylko kilka składników. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jedyną trudnością okazuje się być cierpliwe czekanie na zastygnięcie galaretek ;) Spód: 120 g herbatników 70 g masła Sernik: 700 ml twarożku naturalnego kremowego 4 galaretki wiśniowe maliny i mięta do dekoracji Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, pozostałe(...)piasek". Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Spód tortownicy (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki, uklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny. Do miski przełożyć serek, dodać galaretki rozpuszczone w 500 ml wody, zmiksować lub wymieszać rózgą. Tężejącą masę wylać na spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na serniczek wylać pozostałą tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki na kilka

Smakołyki Asi
Ciasto jogurtowe, bez pieczenia [ENG] 162

Yogurt Cake, without baking SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 0,5l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny (48g) owoce (np. truskawki, borówki, winogrono) 3 galaretki 1/4 szklanki cukru (50g) INGREDIENTS: 2 servings 1 pack sponge biscuits 0.5 l natural yoghurt 6 teaspoons granulated gelatin (48g) fruits (eg. strawberries, blueberries, grapes) 3 jellies 1/4 cup sugar (50g)   PRZYGOTOWANIE Galaretki przygotuj według przepisu(...)foremkę) i odstaw do lodówki. Dwie zostaw do wystudzenia w kubku (poza lodówką). Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.  Spód foremki wyłóż biszkoptami (1). Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła) (3). Wlej jogurt

Better Life By Auntie Ju
Galaretka z czerwonej porzeczki 172

Bardzo lubię galaretkę z czerwonej porzeczki. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam kanapki z galaretką z czerwonej porzeczki i popijałam zimnym mlekiem. Do tej pory lubię takie połączenie. I choć mleko nie to samo, bo nie od krowy, tylko z kartonu, to smak galaretki taki sam. Żeby zrobić galaretkę potrzeba dodać sporo cukru więc to nie jest przepis dla osób ograniczających(...)odpowiada. Ważne jest też to, żeby rozparowane owoce przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek - chociaż jak ktoś lubi pestki, to nie musi przecierać. Zapraszam na moją porcję porzeczkowej galaretki! 2 kg. czerwonej porzeczki 1,8 kg. cukru (można trochę mniej, ale wtedy wyjdzie rzadka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Porzeczkę umyć i usunąć wszystkie korzonki. Włożyć do garnka z grubym dnem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Letnia sałatka owocowa z galaretką wg Aleex 122

tylko podczas zwyczajnego popołudnia, ale także podczas wykwintnego, letniego przyjęcia. Polecam. Składniki dla 2 osób: • 1 melon Galia • jasne winogrona bezpestkowe • czerwony granat • kiwi • brzoskwinia • nektarynka • ananas • mandarynka • galaretka wiśniowa • galaretka cytrynowa • galaretka agrestowa • sok z cytryny • miód • ajerkoniak (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Każdą galaretkę rozpuścić w głębokim talerzu w 1 szklance wrzątku. Zostawić do zastygnięcia. Stężałą galaretkę pokroić(...)kostkę. 2. Melona przekroić na pół. Miąższ pokroić w kostkę. Połówki ze skórki zostawić. 3. Wszystkie owoce pokroić w kostkę, połączyć z melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce. 4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić. 5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak. Smacznego

W mojej kuchni
Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach 179

zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki Pianka cytrynowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników (około 12 na małą tortownicę) kolorowa posypka(...)dekoracji (nie konieczne) kakao do utworzenia wzorów 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy z galaretką agrestową. 2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone. 3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy

Gotowanie...to proste !
,,Malinowa chmurka’’ 459

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z malinami 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 łyżki konfitury Babuni z malin 3 szklanki wrzącej wody 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy

Podróż w kulinaria
Grysikowe ciasto z owocami i galaterką 196

jako ciasto ? Czemu nie ! Grysikowe ciasto z kaszy manny zrobicie bardzo szybko...i zapewniam - zaskoczycie nim niejednego z gości. Ciasto z kaszy manny, w połączeniu z sezonowymi owcami i galaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka. Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje zupełnie inaczej(...)Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego, prostego i szybkiego - przepis na ciasto grysikowe powinniście zapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła

kolorowotorcikowo
Lekki sernik na zimno 175

Zapraszam dziś na lekki serniczek bez pieczenia. Takie ciasto jest idealne w ciepłe dni. Zmieniając smaki galaretek możemy za każdym razem mieć ciasto o innym smaku. Polecam Składniki: 100 g herbatników 3 galaretki truskawkowe w proszku 400 g jogurtu naturalnego 300 g serków homogenizowanych waniliowych blaszka 24x24cm Przygotowanie: Rozpuszczamy dwie galaretki w 1 szkl gorącej wody a trzecią galaretkę(...)gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy razem z serkami homogenizowanymi i wlewamy ostudzone galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody), mieszamy żeby składniki się połączyły. Gotową masą jogurtową wylewamy delikatnie na ciastka. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i ponownie wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
sernik na zimno z truskawkami – bez pieczenia 211

składniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika 300 ml gorącej wody parę truskawek na wierzch sernika wykonanie: Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia(...)Masło roztapiamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ser mielimy trzy krotnie. Do zmielone sera dodajemy wystudzone masło oraz cukier i miksujemy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania