się właśnie marzy. Pomyślałam sobię, że może tym moim kolorowym galaretkowcem przegonię trochę, albo chociaż wystraszę tą złą, okrutną Panią Zimę ;) Składniki: 1,5 litra nektaru bananowego Hortex 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galatetka malinowa 2 galaretka przeźroczyste smak dowolny, najlepiej dwie inne Przygotowanie: Gażdą galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Do każdej miseczki wlewamy powoli(...)nektaru bananowego. Mieszamy dokładnie. Wybieramy naczynie, w którym schłodzimy galaretkowca. Wlewamy na dno zawartość jednej miseczki z galaretką i wkładamy do lodówki do szybkiego stężenia, razem z drugą miseczką, króra również powinna nam lekko stężeć. Jeśli pierwsza warstwa stężała, wylewamy na nią drugą warstwę, ponownie chowamy do lodówki razem z kolejną miseczką i tak po kolei. Deser jest
Życie zaczyna się w kuchniCoś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w ½ litra wrzącej wody, dokładnie wymieszać, rozlać do ozdobnych szklanek, ustawić pod kątem i odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i przestudzić. W międzyczasie ubić śmietankę, 2/3 szklanki(...)śmietanki odłożyć do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną galaretką. Gdy galaretka w salaterkach dobrze stężała, przełożyć ubitą śmietanę z galaretką na wierzch i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem nałożyć odłożoną śmietankę, posypać startą czekoladą, ozdobić truskawkami i ziołami. SMACZNEGO
Tradycyjna Kuchniakolagen, z którego składa się żelatyna, puree należy wcześniej gotować przez kilka minut. To daje gwarancję, że sernik stężeje i będzie idealny. Wierzch sernika udekorowałam plasterkami banana i zalałam galaretką cytrynową, ale może to być inny owoc i inny smak galaretki, wg uznania. Może skusicie się na wykonanie takiego sernika na nadchodzące święta wielkanocne? ;). Polecam :). Składniki na masę serową(...)kiwi ( waga po obraniu ) sok z połowy cytryny 100 g cukru pudru 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) około 50 ml wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty galaretka cytrynowa 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( ułatwi to uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie
Opowieści z piekarnikaTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa(...)budyniowo-cytrynowa: 3 budynie śmietankowe bez cukru 750 mleka 100ml soku z cytryny otarta skórka z 2 cytryn (sparzyć) 200g cukru 200g masła extra 1 galaretka cytrynowa Poncz: sok z 1 cytryny 125ml wody 2 łyżeczki cukru 50ml wódka cytrynowa Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 2 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20sztuk herbatników 1 galaretka cytrynowa Dekoracja: 200ml
Szalona Kuchnia EwelinySernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami to p rzepyszny, delikatny i aksamitny deser na spodzie z biszkoptów dla wszystkich amatorów słodkości. Sernik gotowany to propozycja, którą można podać nawet na specjalne okazje, znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch biszkoptów 25 g rodzynek 25 g pokrojonych suszonych moreli 25 g skórki pomarańczowej 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie z puszki ( ok 8-10 połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy twaróg oraz
Smakowite Daniałyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 g masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki cytrynowej szczypta niebieskiego barwnika spożywczego dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej ok. 15 sztuk niebieskich bezików bita śmietana i cukrowe ozdoby do dekoracji Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 170*C około 30 minut. Wystudzić. Galaretki cytrynowe rozpuścić razem w 250 ml wrzątku. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić. Połowę mleka zagotować z masłem. Do pozostałego wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał. Składniki: jaja 4 szt (m) mąka pszenna 6 łyżek cukier 1 łyżka Masa: śmietana 36% 400 ml galaretka czerwona 1 szt Dodatkowo: galaretka zielona galaretka pomarańczowa Wykonanie: 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch( masa nam się podwaja). Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi(...)nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt. 2. Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ubijamy chwilkę.Przekładamy-na biszkopt i do lodówki by stężała
Różowa kuchniaKolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)Cytryna Składniki na masę: 750ml śmietanki 30% 3 galaretki 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy
Słodki Zakątekżródło) Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 100 g masła 1/2 opak cukru wanilinowego 3 żółtka Malinowa galaretka: 500 g malin 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny od Cykoria 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30% cukier(...)rozwałkować, wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Malinowa galaretka: Maliny opłukać, osączyć na sicie. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać z malinami, odstawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wyłożyć galaretki z malinami na ciasto włożyć do lodówki. Beza
Kuchnia Danusiwyszło z tego naprawdę smaczne i eleganckie ciacho. Znikało tak szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień(...)blat z białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)Cytryna Składniki na masę: 750ml śmietanki 30% 3 galaretki 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy
Słodki Zakątekzobaczyłam w internecie i postanowiłam zrobić to ciasto. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Polecam bo jest przepyszne. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 3 galaretki malinowe w proszku 500 g mrożonych malin 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 100 g płatków migdałowych blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy zamrożone(...)bardzo drobno. Następnie wlewamy do woreczka przestudzone masło i razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki. Rozprowadzamy równą warstwę i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej galaretki dodajemy rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Wstawiamy galaretkę do lodówki. Tężejącą galaretkę wraz z malinami przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemieszając) przez ok 10-15 min. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 1 galaretka zielona + 400 ml gorącej wody 1 galaretka czerwona + 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczam w osobnych naczyniach i odstawiamy do lekkiego tężenia. składniki na masę do dekoracji(...)gładką masę, dzielimy na części i dowolnie barwimy i dekorujemy. wykonanie ciasta: Ciasto ucierane wkładamy do tortownicy,równomiernie rozsmarowujemy na nim 1/2 cz. masy czekoladowej. Wylewamy tężejącą zieloną galaretkę. Wkładamy na chwilę do lodówki a następnie układamy ciasto kakaowe na którym rozsmarowujemy pozostałą część masy czekoladowej. Wylewamy tężejącą galaretkę czerwoną. Wstawiamy ciasto na chwilkę do lodówki a następnie układamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaMięciutki biszkopt z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową, przełożony kremem z mascarpone, śmietany i białej czekolady. To taki krótki opis, żeby narobić Wam smaku na to ciasto :) Miałam ochotę na ciasto z galaretką, ale kupiłam też mascarpone. Plan był taki, że posmaruję nim wierzch ciasta pod brzoskwinie. Okazało się, że w lodówce mam śmietankę kremówkę, więc powstał już inny pomysł :) Żeby(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 g. serka mascarpone 250 ml. śmietany 30% 100 g. białej czekolady 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie : Biszkopt: Białka ubić ze szczypta soli, cały czas miksując dodać żółtka. Następnie przesiać obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną
Agusiowe smakołykisię udało i dodam, że sama je zmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski Składniki: 1 kg sera na sernik ( ja kupuję taki w wiaderku w supermarkecie) 2 galaretki pomarańczowe 1 aromat pomarańczowy 2 rządki gorzkiej czekolady 2 mandarynki do dekoracji Przygotowanie: jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, a nie jak jest napisane, że w 500 ml, przestudzić(...)czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw na najdrobniejszych oczkach do misy miksera przełożyć ser, dodać przestudzoną galaretkę i miksować przez ok 3 minuty, dodać aromat pomarańczowy oraz czekoladę, miksować jeszcze minutę tortownicę wyłożyć folią spożywczą na dnie i po bokach, na wierzch natomiast położyć folię aluminiową, zrób to tak by nie było szpar i szczelin, bo ta dziadyga masa serowa
Oka w rosole czyli KaFka gotuje