jest on przygotowywany z ubitej kremowej śmietany, do której dodawany jest śmietan-fix. Ja jednak staram się unikać „poleprzaczo-utrwalaczy” dlatego wykorzystałam przepis z kremem ze śmietany połączonej z galaretką. A ponieważ stwierdziłam, że ciasto jest wysokie i podzielę je na 3 blaty, a nie 2, do kremu dodałam mascarpone, co pomogło usztywnić krem. Pomysł okazał się trafiony, bo krem(...)rzeczach. Po pierwsze nie należy ulegać złudzeniu, że szpinak jest wystarczająco rozdrobniony. Należy go zblendować mimo wszystko, bo właśnie dzięki temu ciasto ma tak intensywny, żywy kolor. Po drugie galaretka dodawana do śmietany musi być dobrze wystudzona, a na czas ubijania śmietany warto ją wstawić do lodówki, by miała temperaturę zbliżoną do śmietany i mascarpone (jednak nie może stężeć!), dzięki
Trzeci talerzsmakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku
na moim stole...Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3-4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 60g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki wiśniowej Galaretkę przyrządzić wg przepisu z opakowania (na 500 ml wody) i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami. Przygotować(...)łyżkami masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej). Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie na galaretce rozsmarować resztę masy i po stężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już
Di gotujeróżnych smakach) Po 1 torebce herbaty o smaku o owoców leśnych i owoców tropikalnych 1 i 1/2 szklanki wrzątku Cukier do smaku 1/2 szklanki zimnego mleka Po 1 galaretce Winiary o smaku jagodowym i arbuzowym + po 1 szklance wrzątku na każdą galaretkę Przygotowanie Rozdzielamy wrzątek na 2 szklanki i osobno parzymy herbatki, dosładzamy do smaku. Po przestudzeniu odstawiamy(...)kilka godzin do lodówki, aby były mocno schłodzone. W tym czasie przygotowujemy galaretki - każdą rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku i rozlewamy do możliwie płaskiego naczynia (oczywiście osobno). Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę, dopasowując jej rozmiar do wielkości słomek do picia ;). Ostudzoną herbatę dopełniamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy. Dodajemy galaretki - do leśnej jagodową
Kuchnia w szuwarachbiałka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki(...)obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić
Mała Cukierenkaprzygotowania deseru nadała się Liliana D20 z Tupperware * 4 galaretki w różnych kolorach (truskawkowa, wiśniowa, rubinowa, cytrynowa) * owoce w dowolnej ilości , ja użyłam kilka truskawek, wiśni, jabłko * 50ml śmietany 30% najlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam(...)zalewamy galaretką. Wkładam do zamrażarki, ponieważ mój pojemnik jest szczelnie zamknięty . Trzymam tam około 20 min. W lodówce potrwa to trochę dłużej.Wyciągamy, zalewamy koleją galaretką , u mnie żółta + poukładane jabłka w plastry. Zamrażamy na następne minuty, wyciągamy . Kolejną galaretkę wiśniową rozpuszczamy, dodajemy do niej 50ml śmietany 30% i idealnie się rozpuściło. Zalewam następną warstwę . Kolejna warstwa rubinowa
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebiałka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki(...)obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić
Mała Cukierenkamnie z 3 torebek) 2 jajka 1 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 300g galaretek w czekoladzie (np.z bombonierki) Poncz: 1/3 szkl herbaty 2 łyżki rumu Polewa: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30% Agawa Gold Piernik: masło, miód, przyprawę(...)wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką
Smakołyki Asiswojemu. Jako bazy użyłam maminego sprawdzonego przepisu na murzynek (przepis tu-klik) . Na wierzch dałam lekką piankę a całość wykończyć miałam czekoladą ale jednak zdecydowałam się na galaretkę. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto(...)masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody 4 jajka 32 okrągłe biszkopty 2 łyżki twardej marmolady na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Biszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka. Mąkę i proszek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaefektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych 700 ml. Śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki fioletowe 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami . Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną śmietanę ubijamy(...)sztywno ,dodajemy tężejące galaretki , dokładnie miksujemy. Na biszkopty wykładamy połowę ubitej śmietany ,układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany ,wyrównujemy . Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody ,odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniaszklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(...)białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt. Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie
Bajeczna Kuchniaprzygotowania. Polecam na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy(...)Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia
Bajeczna Kuchniapieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Biszkopt(...)żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem
Mała Cukierenkaroku całe moje jeżynowe zbiory postanowiłam przeznaczyć na galaretkę :) Od kilku sezonów nosiłam się z zamiarem zrobienia jeżynowych zapasów na zimę, aby zamknąć cząstkę lata w słoiczkach. Jednak w natłoku codziennych obowiązków, wakacyjnych wyjazdów itd. nie udawało mi się. Jednak tego lata postanowiłam to wreszcie zmienić! Przepis na galaretkę, z którego korzystałam znalazłam na blogu mojetworyprzetwory.blogspot.com. Zachęcił mnie nie tylko(...)wygląd, czy łatwość wykonania, ale i jej określenie „najlepsza”. Cóż, nie wiem, czy jest najlepsza, bo wcześniej nigdy nie jadłam galaretki z jeżyn, ale dla mnie jest idealna! Słodka, z dodatkiem cytryny, odrobiny cynamonu i białego wina. I ma wiele zastosowań :) Muszę też przyznać, że robienie jej to sama przyjemność, a galaretka udaje się za każdym razem :) Składniki
MyCookBook.plsię znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej(...)soli 1 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza 1 szkl orzechów włoskich krojonych Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać
Ala piecze i gotuje