przeszkadza, zawsze można deser odwrócić. Mimo wszystko dobrze się ubawiłam przy robieniu tego deseru, a zapewne moja mina w trakcie nieoczekiwanej zamiany miejsc była bezcenna. SKŁADNIKI: 2 galaretki o różnych smakach (ja wykorzystałam truskawkową i wieloowocową różową) 1/2 opakowania serka mascarpone 1 banan kiwi lub inny owoc do dekoracji A jak to zrobić: Jedną z galaretek zrobić według przepisu(...)opakowaniu. Drugą zrobić podobnie ale z 1/2 ilości wody. Obie galaretki odstawić do ostygnięcia. Tą w której mamy mniej wody można odstawić do lodówki, aby szybciej stężała. Gdy już będzie lekko ścięta, dodajemy do niej mascarpone i przy pomocy miksera łączymy składniki. Tak przygotowana masę wykładamy do połowy foremki. I tu w moim przypadku zadziałały prawa fizyki. Ułożyć plasterki
Kuchnia w opałachPiegowaty biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować! Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy(...)budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie Ptasiego Mleczka 2 galaretki w dowolnym kolorze (u mnie zielone) dekoracja (u mnie galaretka pomarańczowa i płatki migdałów) 1. Galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując
Kto ugości moich gości?Czasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)umieścić w lodówce, żeby galaretka prędko stężała. Drugą galaretkę przygotować z połowy zalecanej wody. Zostawić do ochłodnięcia, a następnie dobrze wymieszać z jogurtem naturalnym. Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić
Passions hobbies lifeOstateczna zmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka warstwa galaretki :-) Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru 130 g mąki(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać
Passions hobbies lifecukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/4 szklanki kakao pianka cytrynowa * 250 g serka homogenizowanego waniliowego * 125 g masła lub margaryny * 1/3 szklanki cukru pudru * 1 galaretka cytrynowa * 1 opakowanie śnieżki * 1/2 szklanki mleka masa mascarpone * 250 g serka mascarpone * 250 g śmietany kremówki * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 galaretka (dowolna) * wiórki(...)dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia, następnie przekroić na dwa blaty. Dodatkową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i wylać do naczynia delikatnie wysmarowanego olejem o nieco mniejszej średnicy niż tortownica i odstawić do stężenia. pianka cytrynowa Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki
Mix smakuwybije północ. Składniki: Biszkopt (mała tortownica): 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka o smaku kiwi galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa składniki do wykonania kremu "biała dama" (http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/makowe-z-kremem-biaa-dama.html#more) Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt ponczujemy. Na biszkopt nakładamy krem "biała dama" wymieszamy z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół szklanki wody każda). Smacznego
Salonik smakówtemu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej(...)łyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej ponadto: ok. 7-8 owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo
Bon Appetit Małgorzatyeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa zielona: 1 duża bu telka zielonego napoju typu Kubuś (900ml) 3 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 1 zielona galaretka (dowolna) Dodatkowo: 2 opakowania deli cji 2 zielone galaretki Sposób przygotowania: 1. Robimy biszko pt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek(...)zagotowujemy , jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. 3. Delicje uk ładamy na zielonej masie czekoladą do góry. 4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy , a następ nie wlewamy zi mną galaretkę. Masę wykładamy na delicje. 5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie
Kuchnia domowa Anijajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Pianka: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki truskawek Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych w plasterki 1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielamy(...)wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. 2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy. 3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt
Kuchnia domowa Anijedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka ( KLIK ). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x36cm): 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa pomarańczowa: 1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia) 3 budynie waniliowe / śmietankowe Masa śmietanowa(...)śmietanki 30% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy. 2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje
Kuchnia domowa Aniszkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt II: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki(...)nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało :)! Zapraszam na trochę inny biszkopt z truskawkami…. Biszkopt z truskawkami – składniki: Biszkopt : 4 jajka (żółtka(...)cukru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Do nasączenia: 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier
UgotujmyTo.plmoim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj ! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę! SKŁADNIKI : BISZKOPT JASNY: * przepis na blogu(...)KREM : * budyń malinowy – 2 op * cukier – 4 łyżki * mleko – 3/4 l * masło – 170 g DODATKOWO : * jeżyny – 200 g * galaretka ( owoce leśne ) – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu . Kroimy na 2 blaty. KREM : Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml. Zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkorazem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było pyszne! Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie. Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia! Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 2 paczki * powidła śliwkowe lub marmolada(...)budyń waniliowy z cukrem – 2 op * cukier – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 4 szt * masło – 200 g * mleko – 500-600 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną. Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie. Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże
Ostra na Słodkociasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka. Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek . Wprost rozpływa się w ustach! Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda! Zrobi furorę na każdym przyjęciu. SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajka – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek(...)cukier – 5 łyżek * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * kisiel truskawkowy – 2 szt * galaretka truskawkowa – 3 szt * śmietana 36% – 500 ml * borówki ( mrożone ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy delikatnie mąkę
Ostra na Słodko