masła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła 2/3 szklanki drobnego cukru Warstwa owocowa: 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki niebieskie lub szafirowe 300 g borówki amerykańskiej 400 g drobnych truskawek Galaretki rozpuścić we wrzątku w półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić(...)ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Po ostudzeniu włożyć do lodówki by stężała. Owoce umyć, osuszyć, truskawki odszypułkować. Truskawki wyłożyć pionowo na masę z kaszy i wylać tężejącą czerwoną galaretkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę truskawkową wyłożyć borówki i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę niebieską. Włożyć do lodówki do całkowitego ścięcia warstw
Czerwień i błękitSmaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka(...)miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły. 200 ml mleka zagotować i dodać do niego drugą połowę
Trzeci talerzKubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki. Składniki: puszka brzoskwiń 200 ml śmietany 30% 2 galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru łyżeczka kakao Wykonanie: Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku, po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia(...)syropu dolać wody by w całości było 0,5 l. Zagotować i wsypać drugą galaretkę. Odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem
magiczna kuchnia Kasiprostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych(...)lodówki do stężenia. Owoce umyć i pokroić na połówki ( większe nawet na ćwiartki ), banana pokroić w grubsze talarki. Przygotowane owoce układać naprzemiennie na masie serowej razem z rodzynkami. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić. Z wystudzone ale nie tężejącej galaretki odlać ok. 100 ml. Wydzieloną częścią polać owoce i całość wstawić do zamrażalnika aż galaretka "złapie" ( dzięki temu owoce
Świat Smakutylko zobaczyłam to ciasto w internecie , wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt, pomarańczowa galaretka i pyszny mus z czekolady, aromatyzowany rumem. Czy to może nie smakować? :) Połączenie czekolady i pomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto(...)liku :) SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 50g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej galaretka z pomarańczami 400 ml soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier opcjonalnie mus czekoladowo rumowy 300g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru
DefinicjaSmakublogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki(...)papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części (jedna nie będzie potrzebna). Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć
Domowa cukiernia Ewypółprodukty są juz gotowe wpadamy na jakiś szalony pomysł i go realizujemy. Macie tak? Bo ja mam i wtedy powstają tego typu rzeczy. Potrzebujemy: Kilka sztuk okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 350 ml wrzątku 1 galaretka agrestowa (w zasadzie pół, ale czy jest sens się rozdrabniać, skoro można ją zjeść z owocami? ) rozpuszczamy również w 350 ml wrzącej(...)wody 330 ml śmietanki 30% wiórki czekoladowe do posypane garść czekoladowych cukierków typu lentilki do posypania góry Tortownicę wykładamy najlepiej folią spożywczą, zarówno dno jak i boki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka truskawkowa będzie tężeć ubijamy ją bardzo mocno mikserem. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, w dziurki wsypujemy rozkruszone biszkopty. Zalewamy je mocno ubitą truskawkową galaretką, będzie prawie
MamaOskarkaimprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem: 600 ml śmietanki 30% 200 g serka Piątnica (śmietankowy) 2 łyżki cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody(...)Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 2 banany na wierzch 200 g herbatników podłużnych lub okrągłych Przygotowanie Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy w 800 ml wody i pozostawiamy do wystygnięcia, ale uwaga by nie stężały. Galaretkę cytrynową zalewamy zgodnie w przepisem na opakowaniu i odstawiamy na bok. Banany rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Wkładamy je do garnka, dodajemy pokrojone masło i cukier. Wkładamy
Panda i jej światjest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam! Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Śnieżki ubijamy w szklance(...)mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaastopni. Ciasto po upieczeniu odłożyć do wystudzenia. Składniki na owocowy wierzch ciasta: 500g owoców (truskawek, malin, borówek, poziomek itp.) 3-4 łyżki dżemu (o smaku owoców których używamy) 100g galaretki o smaku owoców których używamy Wykonanie owocowego wierzchu ciasta: Zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu dodając mnie wody, by szybciej tężała. Gdy galaretka wystygnie włożyć ją do lodówki. Wystudzone ciasto(...)smarujemy dżemem. Na warstwie dżemu układamy owoce. Truskawki można pokroić, a inne drobne po prostu wyłożyć w całości. Na owoce wykładamy galaretkę - nie może być płynna, bo przemoknie nam przez ciasto. Musi mieć już taką tężejącą konsystencję. Po wyłożeniu galaretki ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkiem się ścięła. Blacha: do tarty o średnicy 24-28cm Przepis pochodzi
Mania WypiekaniaSkładniki: 6 jaj 1 łyżka octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej Masa: 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 śmietany 18% 1/2 kg świeżych truskawek Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijając do rozpuszczenia się cukru. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia dodajemy do białek(...)dalej ubijamy na koniec dokładamy mąkę delikatnie miesząc. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 30 minut. Galaretki wiśniowe rozprowadzamy w 1/2 litra przegotowanej gorącej wodzie odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli wlewamy stężałą galaretkę dokładnie miksujemy masę. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części smarujemy powstałą masą. Galaretkę agrestową rozpuszczamy 3/4 litra
kgwjanczewowpaść znajomi Składniki: - serek homogenizowany naturalny 500 ml - 3 jajka - 1 szklanka cukru pudru cytrynowego - 2 łyżki żelatyny - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany waniliowej - 1 galaretka cytrynowa - 1 galaretka truskawkowa - 2 kiwi Przygotowanie deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w gorącej wodzie i rozpuszczenia galaretek w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia(...)między czasie robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy bitą śmietanę, ostudzoną żelatynę i galaretkę cytrynową. Na końcu ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę nakładamy do pucharków. Na dnie kładziemy 3 plasterki kiwi i przykrywamy pierwszą warstwą serka dokładnie rozprowadzając po bokach pucharków. Potem wylewamy warstwę galaretki truskawkowej
Kuchenne Wariacjedzisiaj znowu truskawkowo Zapraszamy na tartę z mascarpone i galaretką truskawkową – posmakuje każdemu Składniki na ciasto: - 260 g mąki pszennej - 140 g masła - 100 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 jajko - szczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody(...)dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną
Kuchenne Wariacjełyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi - 500 ml gorącej wody Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem(...)garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Podczas gdy masa budyniowa nam stygnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i studzimy. Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zimną ale nie stężałą galaretkę. Masę wylewamy na wystudzony budyń i jak lekko się zetnie wykładamy na nią delicje
Kuchenne Wariacjeziemniaczanej Szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu MASA: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka(...)przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać żółtą galaretkę zmiksować, wylać na nasączony ponczem pierwszy blat biszkoptu-robić to sprawnie, aby masa
Wanilia i Kardamon