galaretka - 14130 przepisów (strona:205/942)

Sernik na Zimno z Rabarbarem 212

Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku.  Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę!  SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek . (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego(...)gorącej wody Wykonanie: Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!) 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony

Blondynka Gotuje
Walentynkowy deser 181

ładnie jak na blogach, na których widziałam te słodkie deserki, np. na Słodkiej Stronie   ale generalnie chyba nie poszło źle:) Walentynkowy deser z skondensowanego mleka i galaretek Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 szklanka mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 lub 2 galaretki czerwone do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka Pierwszą galaretkę przygotować(...)zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego naczynia - na blaszkę czy tackę (uwaga: naczynie można delikatnie przetrzeć odrobiną oliwy, żeby łatwiej było nam wyjąć wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając. Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto podwójnie malinowe 176

składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml śmietanki 30 % 2 galaretki malinowe 300 g malin woda do przygotowania galaretek  Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia(...)masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę

Monia miesza i gotuje
Shrek ;) 217

łyżki budyniu waniliowego (proszek) 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Masa budyniowa 900 ml zielonego soku Pysio 3 budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: podwójna paczka ciastek delicji galaretka agrestowa Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy(...)przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Masa śmietanowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną

Czerwona Porzeczka
Ciasto Leśny mech z malinami 95

świeżego szpinaku 1/2 szkl. oleju 250 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 400 g mrożonych malin 3 op. galaretki malinowej 750 ml wody Masa śmietanowa z białą czekoladą: 200 g białej czekolady 600 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt szpinakowy: Szpinak miksujemy za pomocą blendera na gładką(...)21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut. Po przestudzeniu odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy go na mniejsze kawałki (okruchy). Warstwa malinowa: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Do letniej galaretki dodajemy mrożone maliny, mieszamy. Galaretka powinna niemalże natychmiast zacząć tężeć. Wykładamy ją na przestudzony biszkopt. Masa śmietanowa: Żelatynę

Smaki Na Talerzu
Serca brownie z kremem chałwowym 72

spód brownie: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 4 garście płatków migdałów (opcjonalnie) 1 opakowanie galaretki malinowej Przygotowanie: Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem(...)ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody, wylewam do płaskiego pojemnika rozmiarów ok. 22 x 16 i odstawiam do całkowitego zastygnięcia (galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej) Składniki na krem chałwowy

Słodki sentyment
Deserki waniliowo-malinowe 89

kawy lub herbaty. Nie ma żadnej trudności w ich przygotowaniu, wystarczy troszkę cierpliwości, aż kolejne warstwy zastygną. To lecimy Składniki na około 8 pucharków o pojemności 120 ml : 1 galaretka malinowa 500 ml gorącej wody 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 1 ½ łyżeczki żelatyny 5-7 łyżek mleka skondensowanego (wg własnych preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)ciasteczek petite beurre 30 g masła Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie rozlewam galaretkę do pucharków i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Mleko i mleko skondensowane podgrzewam, aż będą bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie wlewam

Słodki sentyment
Tort jednorożec 139

wysuszenie. Po jednym dniu suszenia pomalowałam je jadalnym brokatem rozpuszczonym w niewielkiej ilości alkoholu. Do malowania można wykorzystać również metaliczną farbkę spożywczą . Dzień wcześniej upiekłam biszkopty i przygotowałam galaretkę z owocami. W dniu urodzin wystarczyło już tylko poskładać całość :) Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach 0 średnicy 18 cm. Tort wychodzi dosyć wysoki, spokojnie można pokroić(...)cukrowej, można skorzystać z kupnej masy cukrowej. + sok z pomarańczy na poncz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy , 2 opakowania galaretki, dowolne owoce (u mnie maliny), gorzka czekolada lub polewa czekoladowa na oczy. Tort Jednorożec – jak to zrobić? Biszkopty na Tort jednorożec pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej

Ciastkozercy
galaretkowiec z mlekiem skondensowanym na herbatnikach 248

składniki: 1000 ml mleka skondensowanego nie słodzonego 4 różne galaretki (np. brzoskwiniowa, agrestowa, malinowa, cytrynowa) 1200 ml gorącej wody 30 g żelatyny + 250 ml gorącej wody ok. 36 szt. herbatników kakaowych wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy(...)mleka skondensowanego, mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Formę ok. 22×32 cm wykładamy folią spożywcza. Na dnie foremki układamy warstwę herbatników, przekładamy lekko tężejącą masę z galaretkami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Deserki waniliowo-malinowe 100

kawy lub herbaty. Nie ma żadnej trudności w ich przygotowaniu, wystarczy troszkę cierpliwości, aż kolejne warstwy zastygną. To lecimy Składniki na około 8 pucharków o pojemności 120 ml : 1 galaretka malinowa 500 ml gorącej wody 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 1 ½ łyżeczki żelatyny 5-7 łyżek mleka skondensowanego (wg własnych preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)ciasteczek petite beurre 30 g masła Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie rozlewam galaretkę do pucharków i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Mleko podgrzewam, aż będzie bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie wlewam śmietankę i dodaję

Słodki sentyment
MOJA WZ-TKA 94

nazwie ,, WZ- TKA'' zrobione po mojemu :) To szybkie ciasto czekoladowe, bez użycia miksera po prostu wymieszane łyżką a do tego krem na bazie jogurtu i śmietanki z dodatkiem galaretki cytrynowej. Wspaniałe połączenie smaków. Polecam przepis :)  SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM : 25/ 20 CM : CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki dowolnego dżemu lub powidła szklanka mleka 0,5 szklanki oleju(...)czubate łyżki kakao czubata łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki szczypta soli KREM: szklanka śmietany 36 % 400 ml jogurtu greckiego 2 galaretki cytrynowe opcjonalnie cukier puder do smaku POLEWA: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 łyżki śmietanki 36 % ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mąkę

Pani na deser
Ciasto czekoladowo-truskawkowe 102

truskawkową.  Masa czekoladowa składa się z mascarpone i śmietanki oraz czekolady. Dodałam czekoladę gorzką ale można dodać inną dowolną, taką jaką lubimy. Masa truskawkowa to zmiksowane truskawki z galaretką i ubitą śmietanką. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa czekoladowa 300 ml śmietanki(...)mascarpone 150 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 130 g herbatników maślanych masa truskawkowa 300 g truskawek 200 ml śmietanki 30 % 2 galaretki truskawkowe 450 ml gorącej wody Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na szywno, cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier

Monia miesza i gotuje
Ciasto pianka truskawkowa 473

Pianka z truskawek i galaretki Dziś banalnie proste i szybkie ciasto piankowe bez pieczenia na herbatnikach. Ciasto pianka truskawkowa na zimno to znakomity owocowy deser na upalne dni. Piankę można przygotować z jedną lub dwoma warstwami ciastek, to już jak kto lubi. Pianka z truskawek i galaretki to prawdziwe szaleństwo dla kubków smakowych. Słodycz herbatników i galaretki łamie kwaśny smak(...)ciepło czy na zimno. My dziś skupiamy się na piance na zimno z truskawek i bitej śmietany. To najprostsza, najpyszniejsza i najszybsza pianka. Ciasto z pianką truskawkową i galaretką to przepis z którym sobie każdy poradzi i amator i wprawiony w kuchni. Taką piankową masę możesz wyłożyć na każdy rodzaj ciasta pieczonego i bez pieczenia, pod warunkiem że jest zimne

Dieta moja pasja
Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach 114

szklanki) 60 g cukru (5 łyżek) płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Pianka truskawkowa: 400 ml jogurtu greckiego 200 ml śmietany 30% 1,5 opakowania galaretki (około 105 g – dałam truskawkową i pół cytrynowej) 250 g truskawek 200 ml wody   Pianka cytrynowa: 400 ml jogurtu greckiego 200 ml śmietany 30% 1,5 opakowania galaretki (cytrynowa) 300 ml wody(...)patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pianki: Galaretki na piankę cytrynową i truskawkową rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawkom na piankę odcinamy szypułki, myjemy je i miksujemy blenderem. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijamy

e-PrzepisyKulinarne