galaretka - 14130 przepisów (strona:205/942)

Deser wiśniowy z kozim jogurtem naturalnym 109

Przepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :)   A dlaczego akurat jogurt z mleka koziego? A dlatego, że kupiłam z ciekawości, by spróbować jak smakuje :) ale oczywiście możemy zastąpić go jogurtem naturalnym krowim :) Składniki: 1 słoiczek wiśni z kompotu 1 galaretka(...)koziego 2 banany Sposób przygotowania: Wiśnie odsączamy z syropu, około 1/3 odkładamy do dekoracji, a resztę wrzucamy do rondelka, wlewamy 1,5 szkl. wody i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Jogurt kozi mieszamy z bananem pokrojonym w kostkę, Pół drugiego banana również kroimy w kostkę, a drugie pół w plasterki

Kolorowy Przepisownik
Lekkie ciasto bez pieczenia z truskawkami 179

Długi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :) składniki: pół kilo truskawek 2 galaretki pół opakowania biszkoptów budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy(...)galaretce i tak układamy na dnie tortownicy.  Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas

Cukier&Puder
Ciasto truskawkowe z galaretką. 178

Pyszny biszkopt kokosowy przykryty cienką warstwą bitej śmietany, a u góry gruba warstwa truskawek z galaretką. Pycha! Ciasto jest mega smaczne, dlatego warto trochę ,,pobawić się" w kuchni podczas jego robienia.  Podczas przygotowania tego ciasta brakowało mi kilku składników, a właściwie mąki i cukru, dlatego przyszło się trochę improwizować, zamieniając mąkę na wiórki kokosowe i dodając wszędzie mniejszą ilość(...)śmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Inne: Truskawki (tyle, aby przykryć wierzch ciasta ok. 250-300 g) 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu kokosowego. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera na pyszną, jasną pianę ( aby dobrze ubić białka misa i końcówki

Kuchnia Łukasza
Napój antystresowy z melisą i galaretką cytrynową / Anti-stress drink with melissa and lemon jelly 118

Składniki na galaretkę cytrynową / Ingredients for lemon jelly : 2 cytryny / 2 lemons 3 łyżeczki żelatyny / 3 teasponns gelatine Składniki na napój / Ingredients for drink : 3 łyżki soku z czarnego bzu / 3 tablespoons of juice with elderberry napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup) 3 gruszki / 3 pears 500 g truskawek / 500 g strawberries 250 g malin(...)raspberries 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablesponns brown sugar 2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 teasponns vanilla sugar Sposób przygotowania galaretki / Preparation lemon jelly: Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 3 godzin, ilość: 8 sztuka   Najpierw robimy galaretkę cytrynową (najlepiej 1 dzień wcześniej). Wyciskamy sok z dwóch cytryn i wlewamy go do garnka. Gotujemy sok na wolnym ogniu. Później dodajemy

Projekty ze smakiem
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 138

świeżym owocom.  Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lekka piankowo-biszkoptowa przyjemność;) 135

placek zabrałam się wczoraj, odstał noc w lodówce i dziś jest gotowy, trochę było z nim przygód , nieszczelnie owinęłam tortownicę folią i cała galaretka spłynęła na talerz podłożony pod blaszką (dobrze, że nie na lodówkę) przez to galaretka jest trochę zniekształcona, bo musiałam nakładać ją kawałkami na górę ciasta(...)około 15 rozkruszonych tabletek STEWI  Czekoladowa pianka serowa: 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao  500g sera białego chudego Emilka Stewia wg smaku 0,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki żelatyny Galaretka: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki syropu malinowego light firmy Soleo (kupiłam w Kauflandzie), można dać więcej jak będzie dla was za mało słodkie  2-3 łyżeczki żelatyny

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na zimno z truskawkami 182

efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów   Masa serowa: 1 kg sera mielonego  400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka truskawek na spód Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Tortownica ok 25 cm. Układamy(...)spodzie okrągłe biszkopty. Przygotowujemy masę serową. 2 galaretki  rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Na spód tortownicy wlewamy niewielką warstwę masy tak , by pokryć  biszkopty. Na tej warstwie układamy, przecięte

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto truskawkowe 113

przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Białka ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier(...)następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie  rozpuścić tak jak na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dolewać po trochu  zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić

Garnkowe fanaberie
Galaretka z kurczaka 127

rozpuściła i wlać do pozostałego wywaru. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza(...)puszki (ja ugotowałam groszek z trawą cytrynową, nadając mu lekko cytrynowy smak) – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda po wyjęciu z naczynia, ale według mnie jest smaczniejsza. Na 1,5 litra dałam

królestwo garów
Ciasto truskawkowe z galaretką 189

Zaczął się sezon truskawkowy. Hura! Bardzo lubię truskawki i  czekam zawsze na ten czas, kiedy wreszcie pojawią się te nasze, krajowe,słodkie i najlepsze. Ciasto truskawkowe z galaretką Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki szczypta soli 2 galaretki truskawkowe truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta. Formę ćwibakówkę kub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia ) Układamy truskawki. Galaretki  przygotowujemy zgodnie z instrukcją jak na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody. Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody. Kiedy galaretki będą już tężały zalać ciasto równo

O kuchni z uczuciem
sernik "Goplanka" na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką... 160

Składniki: twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czekolada mleczna Złoty Orzech Goplana 100 gram, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, herbatniki 40 dag, masło 15 dag, truskawki świeże 60 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, czekolada gorzka Goplana 5 dag, śmietana gęsta 1 łyżeczka czekoladę mleczną orzechową rozdrobnić w blenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni twaróg(...)wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę rozdrobnioną i mikserem połączyć - galaretkę pomarańczową rozmieszać w 1 szklance 180 ml gorącej wody i przestudzoną wlać do twarogu, mikserem wymieszać tortownica 24 cm - posmarować ciut masłem, na dno dać zmiksowane herbatniki petit berry ze stopionym masłem 15 dag i mocno przyklepać do dna - dać twaróg wokół rantu powkładać połówki truskawek, na wierzchu też

W Mojej Kuchni Lubię
Tort delicja pomarańczowa 178

ciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt? Nasyci..nasyci ! Składniki na biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Galaretka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 2 pomarańcze Krem 250 serka(...)miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. Chłodzimy biszkopt . Obydwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy do momentu ,aż zacznie tężeć. Nie możemy wlać jej płynnej. Gdy lekko stężeje wlewamy ja na biszkopt. Układamy pomarańcze pokrojone w kawałeczki

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta grzechu warta 119

Profesor "produktów ubocznych w procesie powstawania nalewki"... a teraz do rzeczy prezentuję Wam pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!! Tarta z wiśniami z nalewki Składniki 2 jaja  1,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju wiśnie z nalewki 1 galaretka wiśniowa  3 kostki gorzkiej czekolady i trochę śmietanki na polewę Sposób Z jaj, mąki, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy

Kuchenne aromaty
Kolorowy sernik na zimno z owocami 239

potomka... Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam President) 330 ml śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 4 galaretki w różnych kolorach 250 g ciasteczek maślanych ok. 80 g masła owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać(...)roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i również pozostawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić

Czerwień i błękit
Ciasto serowo - brzoskwiniowe 351

Ciasto z masą serową na zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego   2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka(...)delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół.   Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop z puszki brzoskwiń można użyć zamiast części wody do galaretki, a brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do schłodzonej galaretki - pozostawić do stężenia

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania