Domowa galaretka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i jednocześnie przygotowanie zdrowego, dietetycznego deseru. Obojętnie, czy użyjesz tradycyjnej żelatyny, czy agaru deser cieszy oko i ślinka cieknie. Galaretka z agarem smakuje nieco odmienne niż tradycyjna, ale tężeje stosunkowo szybko i to nawet bez lodówki. Smaczniejsza jest jednak schłodzona. Do produkcji domowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek. Galaretki podałam ze śmietanką posł... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...