Dzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie(...)temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa
Świat CiastaSerniczki wykonałam na spodzie z prażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa masa serowa, która jest wprost obłędna, gładka i rozpływa się w ustach! Na niej położyłam galaretkę cytrynową podkręconą o lemon curd domowej roboty. By deser nie był nudny postanowiłam, że jego wierzch posmaruję pozostałym lemon curdem tuż przed podaniem i udekoruję świeżymi malinami. Ten deser(...)szklanki nasion słonecznika 3 czubate łyżki cukru 50 gram masła Cytrynowa masa serowa: 125 gram mielonego twarogu półtłustego 200 gram serka homogenizowanego 50 ml soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 180 ml wrzątku 3 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy do sernika marki Delecta 1 łyżka cukru cytrynowego marki Delecta Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 60 gram cukru
Mango PapajaDziś zapraszam na pyszne ciasto z delikatną brzoskwiniową pianką i galaretką. SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki, 1 czubata łyżka kakao. PIANKA: 2 śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50dag serka Philadelphia (można zastąpić zmielonym twarogiem), 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 puszka brzoskwiń(...)wierzch 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750ml wody. WYKONANIE: CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier. Następnie dodawać żółtka i sypkie składniki. Wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec około 20 minut. Po wyjęciu
Zrób to smaczniePrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i granatem a całość uwieńczona świeżymi owocami. Przesmaczny deser, który z pewnością zachwyci gości lub domowników. Do wykonania deseru potrzebne będą obręcze cukiernicze lub jeśli nie macie obręczy cukierniczych wykorzystajcie małą tortownicę. Wówczas deser stanie(...)czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło
Mango PapajaSpód: • 2 opakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Dno formy o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia(...)Ciasteczka zmiksować w blenderze z masłem na konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć nimi dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. 5. W misce zmieszać wszystkie rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć
W mojej kuchniSzynka z pastą jajeczną w galarecie to pomysł na przekąskę na zimno, która świetnie smakuje na świątecznym stole. Proste i bardzo smaczne połączenie składników. Szynka zalana galaretką dłużej zachowuje świeżość, ponieważ nie wysycha. Jeżeli macie ochotę na inne przekąski na zimno zalane galaretką to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików bądź drobiowych galaretek z warzywami . Składniki: 8-10 plasterków szynki konserwowej(...)jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu szczypiorek (wg uznania) sól, pieprz galaretka 3 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko do dekoracji szczypiorek rzeżucha Wywar bądź rosół przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wlać lekko roztrzepane białko i ocet. Całość wstawić na gaz. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się
UgotowaćBrzoskwinie w zalewie - 1 puszka duża galaretka brzoskwiniowa - 4 szt herbatniki jogurt brzoskwiniowy - 300 ml Brzoskwinie wyjmujemy zalewy, 3 galaretki rozpuszczamy w 700 ml soku wymieszanego z woda przegotowaną i studzimy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody . formę wykładamy herbatnikami, układamy brzoskwinie, zalewamy odrobiną galaretki, w wysokim naczyniu miksujemy tężejącą galaretkę z jogurtem, wylewamy do formy na herbatniki(...)brzoskwinie. Schładzamy w lodówce. Na wierzch wylewamy galaretkę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce
Camilla w kuchniSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30% Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe 0,5 l soku z brzoskwiń(...)łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie
Ala piecze i gotujeSkładniki : 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka czerwona 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody szczypta barwnika żółtego szczypta barwnika zielonego 2 wafelki w czekoladzie Wykonanie : W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuścić galaretkę czerwoną, może być wiśniowa i odstawić(...)lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wlać do 500 g serka i wymieszać. Foremkę namoczyć wodą, przelać masę serową różową i odstawić do zastygnięcia. Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Wlać do 500 g serka i dobrze wymieszać.Następnie tę 500 g serka z galaretką podzielić na pół, do jednej części dodać
Sama słodycz i szczypta chilitermoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żółtka (jajka sparzamy) 130 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 1 galaretka np. o smaku brzoskwiniowym 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się(...)składników. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. składniki na różowa piankę: 4 białka 70 g cukru pudru 1 galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. przełożenia placka: biszkopt – masa serowa – różowa pianka Całość schładzamy w lodówce, najlepiej
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Warstwy: 500 g sera mascarpone 500 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa brzoskwinie w puszce galaretka poziomkowa 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. 2. Do jajek dodajemy mąki(...)Dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką powoli mieszamy. 3. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 4. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Również żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 5. Jogurt mieszamy z serkiem i cukrem pudrem, Dodajemy chłodną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy
NA MOIM TALERZUinnym wydaniu. Każdy z nas ma swoje określone zadania przy jego robieniu - tata, jako specjalista od łupania orzechów, szykuje nam ich spory zapas, brat, pełni rolę zaopatrzeniowca, Dawid rozpuszcza galaretkę i pilnuje by nie stężała ani za mocno ani za mało, do mnie należy cała reszta... No może poza oceną końcową, bo ta należy do mamy... Głównie z myślą(...)ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć
Domowa cukiernia EwyMUSEM BRZOSKWINIOWYM. Składniki: Spód: 125 g masła 200 g wafelków kakaowych Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g śmietany kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 90 g cukru pudru Mus: puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa Sposób przyrządzania(...)worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut. Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić
Zakątek rozkoszy kulinarnychmrożonego - 450 g 3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju 1,25 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną(...)odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia (można to zrobić dzień wcześniej), następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy, aż lekko zacznie
Ewusiowe Smaki