galaretka - 14130 przepisów (strona:197/942)

Cuszima 709

szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(...)białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt. Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie

Bajeczna Kuchnia
Lekki torcik malinowy 147

przygotowania. Polecam na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy(...)Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 879

pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania     Biszkopt(...)żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem

Mała Cukierenka
Galaretka jeżynowa 137

roku całe moje jeżynowe zbiory postanowiłam przeznaczyć na galaretkę :) Od kilku sezonów nosiłam się z zamiarem zrobienia jeżynowych zapasów na zimę, aby zamknąć cząstkę lata w słoiczkach. Jednak w natłoku codziennych obowiązków, wakacyjnych wyjazdów itd. nie udawało mi się. Jednak tego lata postanowiłam to wreszcie zmienić! Przepis na galaretkę, z którego korzystałam znalazłam na blogu mojetworyprzetwory.blogspot.com. Zachęcił mnie nie tylko(...)wygląd, czy łatwość wykonania, ale i jej określenie „najlepsza”. Cóż, nie wiem, czy jest najlepsza, bo wcześniej nigdy nie jadłam galaretki z jeżyn, ale dla mnie jest idealna! Słodka, z dodatkiem cytryny, odrobiny cynamonu i białego wina. I ma wiele zastosowań :) Muszę też przyznać, że robienie jej to sama przyjemność, a galaretka udaje się za każdym razem :) Składniki

MyCookBook.pl
Ciasto marchewkowe z kubusiową galaretką 294

się znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej(...)soli 1 szkl oleju  1 łyżeczka cynamonu Ale-raj 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szkl startej marchewki 1 pomarańcza  1 szkl orzechów włoskich krojonych  Galaretka: 0,5 l soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać

Ala piecze i gotuje
ciasto powiew jesieni 541

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka, np. agrestowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i podsmażamy. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. składniki(...)puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzony

Domowy Smak Jedzenia
ciasto jesienne 502

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka, np. agrestowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i podsmażamy. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. składniki(...)puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzony

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik na zimno 328

Jabłecznik na zimno to ciasto biszkoptowe przełożone jogurtowo-śmietankową masą z dodatkiem cynamonu i kawałków jabłek, zwieńczone galaretką z musu jabłkowego. Całość jest mocno owocowa, z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu. Ciasto, choć nie posiada mocnych akcentów kolorystycznych, w przekroju prezentuje się wyjątkowo ładnie i śmiało może zostać podane gościom na przyjęciu. Przygotowuje się je dość łatwo, choć z racji(...)jest to ciasto przekładane, w kilku etapach. W zależności od tego, jak mocno słodkie będą użyte przez Was jabłka, możecie dopasować ilość cukru dodanego do masy jogurtowo-śmietankowej lub galaretki jabłkowej do własnych preferencji smakowych. Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru

Smakołyki Bereniki
Leon ciasto siostry Anastazji 4253

łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta   Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko(...)puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody. Ugotowane jabłka,dzielimy na pół . Jedną część łączymy z galaretką czerwoną a drugą z żółtą.   Warstwy Leona : Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek

Słodkości i nie tylko
Ciasto Shrek! 329

widzę inne odmiany kolorystyczne tego ciasta i już zaczynam do nich tworzyć piękne nazwy! Ciasto Shrek!!! Troszkę trudne min 2 godziny a może nawet dłużej ze względu na tężenie galaretek Duża blacha 23/33 Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu(...)ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi Oraz * 2 paczki delicji * 2 galaretki agrestowe lub kiwi Do dzieła!!! Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam

sierotka maRysia w kuchni
Wiosenny torcik galaretkowy 126

już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak, wyjątkowo, czekolada wydaje mi się za ciężka więc zaczynam kombinować z galaretkami. Jak na razie - kupuję je - ale wkrótce planuje zacząć robić je sama - przecież do dziecinnie proste WIOSENNY TORCIK GALARETKOWY łatwe blaszka keksowa Składniki 2-3 galaretki mały soczek Kubuś(...)budyń, resztę gotujemy. Do gotującego się Kubusia wlewamy rozrobiony budyń i szybko mieszamy aż zgęstnie. Gorący wykładamy na biszkopty i czekamy aż wystygnie. W tym czasie robimy pierwszą galaretkę, studzimy ją i wylewamy na wystudzoną i zastygniętą masę kubusiową. Podobnie robimy z resztą galaretek - wylewamy je na te już zastygnięte. Między galaretki możemy powkładać dowolne owoce. Całość odstawiamy do lodówki

sierotka maRysia w kuchni
Smaki dzieciństwa – Andrut z galaretką 292

Andruty z galaretką robiła moja Ciocia gdy byłam mała - jest to niezapomniany smak dzieciństwa - postanowiłam tylko troszkę je urozmaicić dodając do masy jabłka - wyszło pysznie. Jest z tym troszkę pracy i oczekiwania jednak watro gdyż powstaje naprawdę pyszny, orzeźwiający deser który nie wymaga dużego nakładu finansowego ANDRUT Z GALARETKĄ I JABŁKAMI Składniki paczka andrutów 2 galaretki czerwone (u mnie poziomkowe(...)galaretka zielona (miętowo - jabłkowa) kostka margaryny mały kubeczek śmietany 30% cukier do smaku - u mnie 1szklana 3 jabłka szczypta cynamonu Do dzieła!!! W rondelku rozpuszczamy margarynę z połową cukru - gdy mieszanka będzie gorąca wrzucamy czerwone galaretki i śmietanę i dokładnie mieszamy - odstawiamy do ostudzenia i delikatnego stężenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę - u mnie kostka była dość spora - lubię

sierotka maRysia w kuchni
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 254

100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ), 8-12 truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka(...)proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zblenderować z brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne ( o średnicy: od spodu 13cm, a od góry 17cm ) wyłożyć

W kuchni u Moniki
Tort Delicja 730

ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru postawiłam sobie, że wreszcie uda mi się opracować przepis(...)mleka 150 gram czekolady (100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej) 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody 100 gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam

Mango Papaja
Biedronka 1573

mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 szklanka syropu z jagód 1 opakowanie galaretki fioletowej, 2 opakowania galaretki czerwonej, 50g wiórków koksowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto(...)ciemny wykładam 2/3 masy budyniową, wyrównuję. W biszkopcie jasnym wykrawam kieliszkiem kółka. Biszkopt układam na masie budyniowej. 5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia. 6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania