galaretka - 14130 przepisów (strona:198/942)

niebieski deser z bialek 167

Taki deser to doskonały pomysł na wykorzystanie zbędnych białek. W połączeniu z galaretką tworzą lekką piankę. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce sezonowe i bitą śmietanę. I deser gotowy. Szybko i efektownie.  Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1 opakowanie galaretki turkusowej 4 białka 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru maliny jagody Galaretkę niebieską rozpuścić(...)szklanki wody. Przelać do czterech pucharów i odstawić do stężenia. W międzyczasie turkusową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy przestygnie i zacznie tężeć ubić pianę z białek i wymieszać z galaretką. Wylać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na deser i udekorować owocami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tygrysek 103

kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone.  *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową(...)jogurtu brzoskwiniowego 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej kilka połówek brzoskwiń z puszki kilka plastrów ananasa z puszki dodatkowo: opakowanie galaretki cytrynowej opakowanie galaretki brzoskwiniowej  5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego) Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wafle z mlekiem w proszku i bakaliami 178

ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe.  Składniki: 4 wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła(...)cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w szklance wody i od razu do jeszcze gorącej dodać margarynę (masło), rozmieszać (gdyby się zwarzyło to należy podgrzać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 201

Witajcie :) No i minął już rok mojego blogowania :) Z okazji  dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 3 jajka  1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cieplej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 galaretki malinowe 1oo ml syropu z malin  Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody  1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu  Masa

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2587

pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania     Biszkopt(...)żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem

Mała Cukierenka
Ciasto Leon 281

wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości.  Wodę zagotowujemy, rozlewamy po równo(...)kubeczków, w każdym rozpuszczamy galaretkę. Jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia. Wykonanie: Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto

kulinarnyswiatdomi
Oczy Carycy . 57962

Witajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto o nazwie Oczy Carycy . Długo się do niego przymierzałam aż w końcu zrobiłam z pysznym kremem tiramisu i galaretką . Może nie jest takie idealne , ale myślę że drugim razem wyjdzie ładniejsze :) Jak co tydzień wypiekanie wirtualne z dziewczynami tym razem miało  być ciasto z kremem(...)pieczenia  Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone  2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino  Do nasączenia ciasta : 100 ml przegotowanej wody  1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 2 tabliczki czekolady 2 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 471

szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Dodatkowo: okrągłe biszkopty 2 czerwone galaretki przygotowane(...)wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty. 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić i dodać do niego jabłka i prażyć. Zdjąć z ognia, dodać suchą żółtą galaretkę i ewentualnie dodać cukru do smaku. Dokładnie wymieszać. 3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń

Kuchnia domowa Ani
Dyniowy sernik na zimno 347

dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik na zimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny(...)sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis na najlepszy sernik z dynią na zimno: Składniki: 150 g- twaróg / serek śmietankowy 1 kg- dynia po obraniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brzoskwiniowa kostka 218

Ciasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa brzoskwiniowa: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa cukier do smaku Brzoskwinie umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Owoce podsmażyć z cukrem. Zdjąć z ognia, zmiksować do gładkości. Do gorących brzoskwiń dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto "Wiśniowa fantazja". 605

wody   na masę budyniową:   5 żółtek jaj   1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła   na galaretkę wiśniową:   1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)   1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu   na polewę(...)zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie

Symfonia smakowa
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe 178

Pyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Galaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder do smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji

Kto ugości moich gości?
"Wiśniowe westchnienie" 173

widok a po spróbowaniu pozostaje tylko....dokroic oczywiście kolejny kawałek. Ciasto jest pyszne. Pomimo bezy z migdałami nie jest zbyt słodkie. To dzieki kwaskowatej wkładce z wisni i galaretki. Kruchutkie ciasto, kremowka i chłodna galaretka wisniowa- jak dla mnie pyyyycha. Przepis podpatrzylam tutaj  klik  . C iasto: 30dkg mąki pszennej 15dkg cukru 6 żółtek 20dkg margaryny opakowanie cukru(...)dodać dwie łyżki cukru i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (2 łyżki). Druga połowę masy zrobić w ten sam sposób tyle że dopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować. Wkładka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg

Maślane ciasteczko
SERNIK NA ZIMNO 95

pieczenia a efekt smakowy,no cóż musicie sami spróbować.Zawsze uważałam,ze przepisy ze starych zeszytów są rewelacyjne i lubię do nich wracać.   Składniki: kg twarogu 1 galaretka wg gustu(u mnie zielona) 2 galaretki (u mnie czerwone) 1/2 szkl cukru biszkopty owoce  W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 szkl cukru oraz galaretkę,ostudzić. Ser zmielić 3 razy(...)dodać zimną galaretkę i dobrze wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem,wyłożyć pokruszone biszkopty,na nie równomiernie rozlać masę serową,udekorować owocami.Pozostałe galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody,ostudzić i tężejącą wylać na samą górę.Zostawić do stężenia.  Tym razem dałam lekko już stężałą galaretkę stąd taki efekt jak widać na zdjęciu.Ot,takie coś inne,zeby

Niespełnione zdolności kulinarne
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 153

porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce:   2 galaretki malinowe 3 szklanki wrzącej wody ok 2 szklanek malin Galaretki rozpuścić w wodzie,ostudzić.Jeśli korzystamy z mrożonych malin możemy je dodać do ostudzonej galaretki,wtedy szybciej stężeje.Jeśli(...)mamy świeże musimy poczekać trochę dłużej,aż galaretka będzie lekko tężeć.By przyśpieszyć proces swoje maliny dałam do zamrażalki na parę minut,następnie lekko zmrożone dodałam do galaretki.Ciasto przeciąć na 3 części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki. Masa straciatella:   1 l śmietany 36% 1 serek mascarpone czekolada deserowa

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania