Pora na walentynkowy deser, brownies babeczki z serduszkiem. Brownies babeczki z pysznym kremem truskawkowym i truskawkową galaretką, oczywiście własnej roboty. Mój mąż nie przepada za słodkościami, ale te babeczki to jego ulubiony walentynkowy deser . Do serca przez żołądek…Jak to powiedzenie się sprawdza! Brownies babeczki Składniki: na 10 babeczek 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady, u mnie(...)Truskawkowe serca 500 g mrożonych truskawek 50 g cukru 6 listków żelatyny lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku Krem truskawkowy 300 ml śmietanki, u mnie 39% 200 ml truskawkowej galaretki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Rozpuść masło z połamaną na kawałki czekoladą i kawą, najlepiej w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią Dodaj czekoladą
codojedzeniamaku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami: 1 słoik wiśni drylowanych 720 ml 800 ml soku 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka(...)ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na blacie kokosowo makowym. Galaretka z wiśniami: Wiśnie przelać na sitko do odsączenia. Sok uzupełnić wodą do 800 ml i zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie
Ala piecze i gotujeWykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Składniki na masę: 4 galaretki niebieskie, ½ litra śmietanki kremówki, 3 łyżki żelatyny, kwasek cytrynowy, 2 łyżki cukru pudru, 2 szklanki mleka 3 bite śmietany „ śnieżki”. Wykonanie masy: Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody(...)ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną
Tradycyjna Kuchniaszklanka cukru 5 całych jajek 4 białka 25 dkg serka mascarpone 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin 2 galaretki malinowe Sposób wykonania : C iasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko(...)koniec dodaj budyń i wszystko razem delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Na podpieczony spód wylej gotową masę serową , wyrównaj. Po całej powierzchni posyp malinami ( połowę malin zostaw do galaretki ). Maliny powciskaj do sera palcami lub łyżką. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika ( 170 C ) i piec około 70 minut. G alaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw
Przepisy i porady kulinarnedelikatnie wyczuwalnie co dodaje jeszcze lepszego smaku. Składniki: - 600 g sera białego półtłustego - 70 g masła - 3 jajka ugotowane na twardo - 6 łyżek cukru - 50 g mieszanki keksowej - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka truskawkowa - 1 granat lub inne dowolne owoce Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z jajkami i mieszanką keksową mielimy(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Dodajemy ostygniętą galaretkę i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając dodajemy partiami masę twarogową. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę agrestową przygotowujemy według przepisu z opakowania. Owoce granatu wykładamy na wierzch masy serowej i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Kulinarne życieGalaretka powstała z konieczności wykorzystania zbyt rozmiękłego banana. Początkowo miałam ambitne plany, na zrobienie czegoś wyjątkowego, jednak moje lenistwo ograniczyło ambicje do stworzenia najbanalniejszej w wykonaniu domowej galaretki. Myślę, że wielkim plusem jest fakt, iż nawet weganie mogą się nią zajadać, dodatkowo nie zawiera cukru (sugar free)- tu zapala się lampka, iż przekąska jest dietetyczna. Owszem, z odwagą mogą(...)smakować osoby dbające o linię. Wiórki kokosowe nadają całości niebanalny smak, który sprawia, że galaretka, mimo swojej prostoty, ma w sobie to coś! SKŁADNIKI; dojrzały banan (dla podsycenia smaku, można dać więcej) 1 łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżka wiórków kokosowych WYKONANIE: banana blendujemy agar wsypujemy do gotującej się wody, energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min gotowym agarem
healthy dreamsCzasami mamy ochotę na coś słodkiego, na jakiś fajny deser, ale nie chce się nam robić. Ja mam na to sposób. Galaretka i bita śmietana, ale taka własnoręcznie ubijana, a nie kupna. Do tego doliczamy czas zastygania galaretki i mamy słodki, prosty i smaczny deser. Przysmak dzieci. Składniki 2 galaretki (dałam niebieskie) 200 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku(...)posypka cukrowa Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlać do pucharków. Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Udekorować galaretkę śmietaną i posypać posypką cukrową. galaretka z bitą śmietaną
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Naleśniki z serem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, różnymi kremami... - były. To może galaretka? W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem. W sumie cieszy mnie ten fakt, bo są przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam(...)naleśniki francuskie (cieniutkie i delikatne w smaku), ale Wy możecie usmażyć Wasze ulubione. Smak galaretki również zależy od gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita śmietana. Wszystko według fantazji. Placki naleśnikowe: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli
Di gotujeproszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce - 500 g śmietana kremówka 36 % - 450 ml cukier puder - 5 łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać(...)piekarnika, piec ok.25 minut w 180 stop. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto w kształcie rynny, wystający bok poza foremką uciąć, odstawić do ostudzenia. Galaretki : Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki. Masa serowa: Schłodzoną
Kuchnia Danusiszybki sernik na zimno jak znalazł!Można wzbogacać to ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, biszkopty(...)namoczyć w amaretto i położyć na dno formy, ser podzielić na dwie części, do jednej wlać zimną, gęstniejącą galaretkę zieloną, do drugiej malinową( 1/3 malinowej zostawiamy na wierzch), na biszkopty wylać 1/3 galaretki zielonej, następnie lejemy na środek formy przemiennie masę zieloną z różową- tworząc zebrę, na masę układamy np. cząstki mandarynki, zalewamy galaretką malinową, wkładamy do lodówki
Kuchnia Beatypszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowo-truskawkowa : 24 dkg białego sera 45 dkg gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 50 dkg truskawek Mus truskawkowy : 25 dkg truskawek 3/4 szklanki wody galaretka truskawkowa Dekoracja : około 20 truskawek 150 ml śmietanki 30% opakowanie "Śmietan-fixu" łyżka cukru pudru Sposób wykonania(...)Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i odstaw do przestygnięcia. Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek, zmiksuj i przełóż do rondelka. Dodaj 4 łyżki wody, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i mieszając zagotuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko
Przepisy i porady kulinarnekolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki: Spód: 376 g herbatników i holenderskich z mleczną czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy(...)równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską i różową) każdą w szklance wody. Gdy galaretki ostygną w ten sam sposób przygotowujemy 2 kolejne galaretki (pomarańczową i białą) Mleko z puszki dzielimy na 5 równe porcje. Pierwszą porcję mleczka skondensowanego miksujemy aż zrobi się puszyste, dodajemy płynną tężejącą fioletową galaretkę. Delikatnie
Podróż w kulinariamąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu Normal 0 21 false(...)stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy go wzdłuż na pół. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie
Symfonia smakowajest on przygotowywany z ubitej kremowej śmietany, do której dodawany jest śmietan-fix. Ja jednak staram się unikać „poleprzaczo-utrwalaczy” dlatego wykorzystałam przepis z kremem ze śmietany połączonej z galaretką. A ponieważ stwierdziłam, że ciasto jest wysokie i podzielę je na 3 blaty, a nie 2, do kremu dodałam mascarpone, co pomogło usztywnić krem. Pomysł okazał się trafiony, bo krem(...)rzeczach. Po pierwsze nie należy ulegać złudzeniu, że szpinak jest wystarczająco rozdrobniony. Należy go zblendować mimo wszystko, bo właśnie dzięki temu ciasto ma tak intensywny, żywy kolor. Po drugie galaretka dodawana do śmietany musi być dobrze wystudzona, a na czas ubijania śmietany warto ją wstawić do lodówki, by miała temperaturę zbliżoną do śmietany i mascarpone (jednak nie może stężeć!), dzięki
Trzeci talerzsmakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku
na moim stole...