galaretka - 14130 przepisów (strona:200/942)

Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1212

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka) 2 galaretki truskawkowe Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe(...)masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej

Smakowy Raj
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 238

bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami(...)pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką: 1 duży słoik wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa lub cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Wierzch tortu: 400ml śmietany kremówki 30% 2 sztywniki do śmietany (śmietan – fix) 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: ½ szklanki

Smakowy Raj
Tort śmietanowy z owocami 14933

szklanka cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, Dodatkowo: owoce (mandarynki. winogrona, banan), PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek(...)pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty.  2. Masa : Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą zieloną galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia. Przykrywam drugim biszkoptem. Galaretkę czerwoną także rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Fiona 264

malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze  3 budynie malinowe z cukrem Masa śmietanowa:  500 ml kremówki (30 lub 36%)  1 łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń(...)czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły  wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej

W kuchennym oknie Ewy
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 270

soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi  2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe  3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik(...)soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką biszkoptu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, do jeszcze gorącej dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Wymieszać i poczekać

Jadło i czytadło
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką 384

ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!   Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa(...)kremowa: 0,5 litra kremówki 1 galaretka wiśniowa   Wierzch: ciastka petitki, biała czekolada Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s. Wiśnie zagotować w 1/2 szklance wody. Gdy będą już ugotowane należy je zmiksować blenderem

Jadło i czytadło
Zielona łączka czyli sernik na zimno 534

Mojej córce bardzo zasmakował sernik na zimno, który kupiłam jej w sklepie. Był on z dużą ilością galaretki dzięki czemu był bardzo kolorowy. Ja sernik na zimno robię z serków homogenizowanych a ten sklepowy niestety miał inny smak a córcia zażyczyła sobie abym jej zrobiła taki sklepowy sernik. No i zrobiła, ale nie na serkach homo tylko na mielonym białym(...)szklanki wrzątku      200ml śmietanki kremówki  (musi mieć temperaturę pokojową)      3/4 szklanki cukru      po 1 galaretce czerwonej, zielonej, żółtej      2 galaretki zielone Przygotowanie:   biszkopt:        Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować

Amatorka kuchenna
Serniczki cytrynowe na zimno z truskawkami i miętą 144

truskawkowo-cytrynowe. Za oknem żar, ale ten deser nie wymaga pieczenia, więc śmiało możemy sobie na niego pozwolić...polecam. Składniki na 4 porcje: 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 10 dużych truskawek 5 kostek twardej czekolady garść listków mięty kilka gałązek melisy  Sposób przygotowania: Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu(...)podzielić na pół i do jednej części dodać żelatynę. Galaretkę schłodzić i wstawić do lodówki. Gdy zacznię tężeć część z żelatyną połączyć za pomocą miksera z serkiem, cukrem pudrem i drobniutko pokrojoną miętą. Na dno filiżanek lub miseczek wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby w międzyczasie zastygła...części z serem nie wstawiamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę galaretki cytrynowej

Gosia gotuje
Cygańskie ścieżki 2571

łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto(...)samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam ciasto na dwa blaty. 3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto bez pieczenia z granatem 449

Pyszne ciasto z galaretką i granatem. Można je przygotować w kilkanaście minut. Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!! SKŁADNIKI : 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów, 2 granaty, 500 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm. 2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę(...)ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia.  3. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Granaty obieram z błonek. Owoce wykładam na wierzch ciasta. Zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt- ptasie mleczko, truskawki i galaretka. 793

Witam wczoraj umieściłam Brzdąca na swoim blogu, dziś ciąg dalszy sobotniego pieczenia. Ponieważ biszkopt był wysoki postanowiłam zrobić dwa ciasta. I tak powstało ciasto z ptasim mleczkiem, galaretką i truskawkami. Pieczemy biszkopt. SKŁADNIKI: 2 galaretki np. agrestowe 1 i 1/4 l wody 2 śmietany 30% 2 galaretki truskawkowe do zalania truskawek 1/2 kg. świeżych obranych truskawek WYKONANIE: zagotować wodę, rozpuścić(...)dokładnie galaretki (agrestowe w 1/2 l wody, truskawkowe w 3/4l wody), zostawić aż zgęstnieje ubić śmietanę, miksując dodawać tężejącą galaretkę agrestową wylać masę na biszkopt truskawki pokroić wzdłuż  na połówki poukładać starannie na warstwie śmietanowej zalać tężejącą galaretką truskawkową Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami i uwagami proszę

Kuchnia Beaty
Sernik na zimno z borówkami i brzoskwiniami 159

taki upał to tylko sernik na zimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera(...)masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Całą masę przełożyć na biszkopty, wygładzić i włożyć do lodówki na ok. 30 minut W tym czasie rozpuścić 2 galaretki w 750 ml wody (daje się mniej wody niż zazwyczaj, ponieważ jest gorąco i w jednym litrze dwie galaretki mogłyby nie zastygnąć) Po 30 minutach wyjąć z lodówki sernik i ułożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - sernik gotowany z galaretką 368

zbędnych wstępów i opisów dziś ramach Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo -  jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek(...)budyń waniliowy bez cukru 220 g masła 1 szklanka cukru 150 ml mleka 3 jajka 2 galaretki o ulubionym smaku 20 herbatników kwiatuszków żurawina suszona Budyń rozmieszać w mleku. W garnku roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 188

pozostało z tamtych chwil .. smakiem ... :)  Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem  SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe(...)galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy.  Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku cukier puder.  Następnie dodajemy ser i miksujemy. Kiedy masę serową mamy gotową wlewamy do niej zimna galaretkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.  Tortownicę wykładamy np. folią spożywczą, na dno układamy biszkopty i zalewamy masą serową, odstawiamy.  Truskawki myjemy, szypułkujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 175

szklanki cukru   1 szklanka mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera   1/2 szklanki cukru   1 kostka masła   1 galaretka cytrynowa   4 żółtka Piana : 4 białka   1/4 szklanki cukru   1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru(...)formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony

Symfonia smakowa