początek boskie makaroniki kawowe, które zrobiły prawdziwą furorę. Słodkie, ale nieprzesadnie, gdyż kawa wszystko równoważy. Jej bardzo wyraźny smak jest i w skorupkach, i w kremie, i w galaretce. W książce Secrets of macarons Jose Marechala krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie delikatny krem(...)środku niespodzianka z galaretki, która zaskakuje tutaj swoją konsystencją. Całość smakuje bajecznie, robi wrażenie na gościach, i po prostu nie można im się oprzeć! Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych). Makaroniki kawowe na bezie włoskiej Składniki: (na 24 sklejone makaroniki) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzechętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam od firmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam Składniki: szklanka smietany 18% op.serka mascarpone 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki wisniowe Wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szkl(...)wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy na stężałą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaratki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku, studzimy, dodajemy mascarpone, miksujemy, wylewamy na stężałe poprzednie warstwy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Opinia: Forma idealnie nadaje się do przygotowania ciast na zimno. Ciasto idealnie odchodzi i wielkim plusem oprócz pięknego wyglądu ciasta jest też możliwośc wyboru
Z Majeczką w kuchniwiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :) Składniki: 300 g mąki pszennej(...)cukru waniliowego 80 g drobnego, zwykłego cukru skórka otarta z 1 dużej cytryny 2 krople aromatu migdałowego dodatkowo: 1 rozdzielone jajko 200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej galaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścić cukier puder posiekane orzechy lub migdały Przygotowanie: Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy
charlotte gotujemąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki kakao 5 jajek 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 cukier waniliowy Masa ; 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 galaretki malinowe 3 łyżeczki żelatyny 3 galaretki czerwone 16 murzynków Blaszka 30/30 Wykonanie; Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, dodać kakao , olej , cukier waniliowy i mąkę z proszkiem. Wszystko(...)wymieszać . Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Masa ; 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę lekko ściąć ) 2. troszkę masy 3. murzynki ( ściąć podstawę waflową ) 4. Masa śmietanowa 5. Tężejąca
Sama słodycz i szczypta chiliproblemu :) Dziś zatem - lekkie mini serniczki o smaku ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki cukru Wykonanie(...)Ananasy odsączamy na sicie, kroimy w kostkę. Galaretkę szafirową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, tak samo postępujemy z galaretką ananasową. W silikonowej foremce do małych babeczek (oczywiście wybór formy jest dowolny) układamy w każdym wgłębieniu po łyżeczce drobno pokrojonego ananasa i zalewamy tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej
Walijskie Pichceniebrak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i postanowiłam: będzie sernik na zimno. W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem) Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimy Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku(...)masła 5 łyżek cukru Na wierz: 1 galaretka truskawkowa truskawki Wykonanie: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać
Walijskie Pichceniekażdego od czasu do czasu dopada takowe uczucie) ale niestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser: galaretkę :) Możemy podać ją z owocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki(...)czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka 1 całe jajko 60g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru waniliowego Wykonanie
Walijskie Pichceniemamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem
Walijskie Pichceniejeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-))) Zapraszam! Składniki: biszkopt y do wyłożenia tortownicy 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców) dowolne owoce 400ml śmietany 12% Wykonanie: Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej wody(...)Studzimy. Kiedy zacznie lekko się ściągać dodajemy 200ml śmietany. Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy
Walijskie PichcenieSkładniki: 200 gram herbatniki petit berry, 350 gram jogurt morelowy rzadki, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 3/4 kg truskawki świeże, 2 opakowania galaretka truskawkowa opakowanie petit beurry rozdrobnić na miałko w blenderze przesypać zmiksowane herbatniki do miski wyłożonej folią kuchenną galaretkę agrestową rozpuścić w 100 ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody jogurt morelowy wymieszać z galaretką(...)stężenia truskawki obrać z szypułek i opłukać na sicie rozłożyć je na herbatnikach i powciskać do środka schować do lodówki na wierzchu poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką i schować do lodówki na kilka godzin wyjąc je z miski i usunąć folię pysznie truskawkowe ciacho bez pieczenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: herbatniki petit bery 220 gram, mleko 3 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram, śmietana 30% 1 kubek 330ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, śnieżka 1 opakowanie, - ile potrzeba czekolada w młynku, migdały w płatkach 3/4 szklanki 2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając(...)zagęścić do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki teraz
W Mojej Kuchni Lubięmniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą do góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem(...)budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką od razu posypać na galaretkę posypkę czekoladową i schować do lodówki na kilka godzin
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody ew . maliny lub inne owoce Krem do dekoracji ( ew może być gotowy w proszku ) Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku ( jeśli mamy 2 takie same galaretki(...)bierzemy jedną miskę ) i wsypujemy galaretki 1 opakowanie do jednej miseczki drugie do drugiej Mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy - można dodać troszkę cukru ale nie jest to konieczne bo galaretki są słodkie . Dzielimy na 2 części ( jeśli galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPeach and berry cheesecake. Składniki. 2 opakowania biszkoptów podłużnych 60dag serka ricotta 4 łyżki cukru krystalicznego 2 łyżki cukru pudru 3 galaretki brzoskwiniowe 50dag jagód 2 brzoskwinie Wykonanie. Formę z podnoszonym dnem, 28x24cm ,wyłożyć biszkoptami. Rozpuścić jedną galaretkę w 1 szklance wody. Ricottę wymieszać z cukrem i dodać oziębioną galaretkę lekko miksując. Mieszaninę wyłożyć na biszkopty. Jagody wymieszać(...)łyżkami cukru pudru i wyłożyć na ser. Polać drugą gęstniejącą galaretką. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie chwilę pogotować, zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. Ułożyć na galaretce z jagodami i zalać trzecią gęstniejącą galaretka. Pozostawić do całkowitego stężenia
Kulinarny karnet ChristopheraMasło utrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części. Krem z jabłek: 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Obrane jabłka gotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka podzielić na 2 części(...)pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka: Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczka