również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze. Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru(...)cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta MASA PYSIO : * sok Pysio – 900 ml * budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały
Ostra na SłodkoProsty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka ananasa -2 pomarańcze -2 kiwi -1 banan -2 galaretki o różnych smakach -śmietana do dekoracji W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę. Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ). Pozostawiamy do zastygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy. Zastygnięte galaretki(...)kroimy także w kostkę. Część układamy na dnie pucharków. Na galaretkę kładziemy mieszankę owocową i galaretkę. Deser właściwie jest gotowy, ale całego efektu jak zwykle dodaje dekoracja. Możemy ją zrobić z bitej śmietany, dołożyć kandyzowane owoce, itp. Smacznego
Maminek kulinarnyBabka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser. Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy(...)część galaretki zielonej, część czerwonej a następnie układamy owoce. Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Twaróg miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru i aromatem. Obie masy łączymy. Żelatynę wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy ją. Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałą
Maminek kulinarnypoczątek boskie makaroniki kawowe, które zrobiły prawdziwą furorę. Słodkie, ale nieprzesadnie, gdyż kawa wszystko równoważy. Jej bardzo wyraźny smak jest i w skorupkach, i w kremie, i w galaretce. W książce Secrets of macarons Jose Marechala krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie delikatny krem(...)środku niespodzianka z galaretki, która zaskakuje tutaj swoją konsystencją. Całość smakuje bajecznie, robi wrażenie na gościach, i po prostu nie można im się oprzeć! Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych). Makaroniki kawowe na bezie włoskiej Składniki: (na 24 sklejone makaroniki) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzechętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam od firmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam Składniki: szklanka smietany 18% op.serka mascarpone 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki wisniowe Wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szkl(...)wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy na stężałą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaratki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku, studzimy, dodajemy mascarpone, miksujemy, wylewamy na stężałe poprzednie warstwy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Opinia: Forma idealnie nadaje się do przygotowania ciast na zimno. Ciasto idealnie odchodzi i wielkim plusem oprócz pięknego wyglądu ciasta jest też możliwośc wyboru
Z Majeczką w kuchniwiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :) Składniki: 300 g mąki pszennej(...)cukru waniliowego 80 g drobnego, zwykłego cukru skórka otarta z 1 dużej cytryny 2 krople aromatu migdałowego dodatkowo: 1 rozdzielone jajko 200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej galaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścić cukier puder posiekane orzechy lub migdały Przygotowanie: Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy
charlotte gotujemąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki kakao 5 jajek 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 cukier waniliowy Masa ; 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 galaretki malinowe 3 łyżeczki żelatyny 3 galaretki czerwone 16 murzynków Blaszka 30/30 Wykonanie; Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, dodać kakao , olej , cukier waniliowy i mąkę z proszkiem. Wszystko(...)wymieszać . Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Masa ; 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę lekko ściąć ) 2. troszkę masy 3. murzynki ( ściąć podstawę waflową ) 4. Masa śmietanowa 5. Tężejąca
Sama słodycz i szczypta chiliproblemu :) Dziś zatem - lekkie mini serniczki o smaku ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki cukru Wykonanie(...)Ananasy odsączamy na sicie, kroimy w kostkę. Galaretkę szafirową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, tak samo postępujemy z galaretką ananasową. W silikonowej foremce do małych babeczek (oczywiście wybór formy jest dowolny) układamy w każdym wgłębieniu po łyżeczce drobno pokrojonego ananasa i zalewamy tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej
Walijskie Pichceniebrak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i postanowiłam: będzie sernik na zimno. W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem) Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimy Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku(...)masła 5 łyżek cukru Na wierz: 1 galaretka truskawkowa truskawki Wykonanie: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać
Walijskie Pichceniekażdego od czasu do czasu dopada takowe uczucie) ale niestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser: galaretkę :) Możemy podać ją z owocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki(...)czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka 1 całe jajko 60g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru waniliowego Wykonanie
Walijskie Pichceniemamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem
Walijskie Pichceniejeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-))) Zapraszam! Składniki: biszkopt y do wyłożenia tortownicy 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców) dowolne owoce 400ml śmietany 12% Wykonanie: Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej wody(...)Studzimy. Kiedy zacznie lekko się ściągać dodajemy 200ml śmietany. Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy
Walijskie PichcenieSkładniki: 200 gram herbatniki petit berry, 350 gram jogurt morelowy rzadki, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 3/4 kg truskawki świeże, 2 opakowania galaretka truskawkowa opakowanie petit beurry rozdrobnić na miałko w blenderze przesypać zmiksowane herbatniki do miski wyłożonej folią kuchenną galaretkę agrestową rozpuścić w 100 ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody jogurt morelowy wymieszać z galaretką(...)stężenia truskawki obrać z szypułek i opłukać na sicie rozłożyć je na herbatnikach i powciskać do środka schować do lodówki na wierzchu poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką i schować do lodówki na kilka godzin wyjąc je z miski i usunąć folię pysznie truskawkowe ciacho bez pieczenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: herbatniki petit bery 220 gram, mleko 3 szklanki, budyń śmietankowy 2 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania,masło 1 kostka 200 gram, śmietana 30% 1 kubek 330ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, śnieżka 1 opakowanie, - ile potrzeba czekolada w młynku, migdały w płatkach 3/4 szklanki 2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając(...)zagęścić do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki teraz
W Mojej Kuchni Lubięmniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą do góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem(...)budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką od razu posypać na galaretkę posypkę czekoladową i schować do lodówki na kilka godzin
W Mojej Kuchni Lubię