Piwo z galaretki - rewelacyjny pomysł. Pomysł pochodzi z bloga pincake . Składniki (na dwa małe "piwka"): 1 galaretka brzoskwiniowa, 400ml wody. Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody. Ostudzić, odlać 6 łyżek (im więcej się odleje galaretki, tym wyższa będzie pianka) do osobnego pojemnika, a resztę rozlać do szklanek. Włożyć do lodówki i gdy już będzie tężejąca zrobić piankę. Pianka(...)mikserem zmiksować odlaną wcześniej galaretkę, miksować do momentu uzyskania pianki. Nałożyć na tężejącą galaretkę i pozostawić do zupełnego stężenia. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 galaretki o smaku cytrynowym, 500g twarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie(...)zmiksować. Dodać ser mascarpone i również razem zmiksować. Gdy galaretki cytrynowe całkowicie ostygną zmiksować razem z poprzednimi składnikami. Po zmiksowaniu spróbować czy nie należy dodać więcej cukru pudru - dodać według własnego smaku. Spód tortownicy o śr. 26cm wyłożyć biszkoptami i wyłożyć, rozsmarowując równomiernie masę. Włożyć do lodówki. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikiskładniki- galaretka i woda... tylko tyle potrzeba do rozchmurzenia przyjaciół lub rodzinki ;D Mnóstwo śmiechu, zabawy i zaskoczenia! Jeśli chcesz wywołać uśmiech na twarzach najbliższych, to polecam zrobić ten prosty deserek. Nigdy nie zapomnę zdziwienia mojego taty, gdy przechylił szklankę, a piwko nawet nie drgnęło ;) Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wrzącej wody Przygotowanie: Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej(...)wodzie. Gdy ostygnie, przelać ją do dwóch szklanek (odkładając kilka łyżek do innej miski. Będzie potrzebna do zrobienia pianki.) Szklanki z galaretką schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia, a odłożoną wcześniej galaretkę lekko ubić trzepaczką/ mikserem do spienienia. Piankę wylać na stężałe galaretki. Całość ponownie schłodzić w lodówce około 20 minut. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniespecjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno w tym momencie jest jak najbardziej na miejscu. Wyszedł pyszny. Polecam. Składniki: Serek waniliowy ( 1 kg w wiaderku ) 3 galaretki poziomkowe Maliny Jeżyny ( kilka ) Ciastka wieloziarniste Wykonanie: Ciastka umieszczamy w woreczku ( ilość taka aby po rozkruszeniu przykryły dno blaszki )tłuczkiem rozkruszamy na małe kawałki. Całość wysypujemy na blaszkę i lekko ugniatamy(...)galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Po lekkim przestudzeniu do galaretki dodajemy serek waniliowy i razem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylewamy delikatnie na ciastka. Umieszczamy w lodówce i czekamy aż masa trochę stężeje. Następnie układamy maliny i jeżyny. Rozpuszczamy 2 galaretki ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Chłodnymi galaretkami zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po stężeniu
Smaki Ewysmakuje wspaniale! Polecam! Błękitna laguna Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 100 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy, 4 niebieskie galaretki, 3 śnieżki, 2 szklanki mleka. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i ubijamy. W miseczce mieszamy cukier z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do żółtek(...)pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, przekładamy wierzchem na dół (układamy w formie na papierze do pieczenia). 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. 3 śnieżki ubijamy w 2 szklankach mleka i do powstałej bitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitego koloru. Powstałą masę przekładamy
paapilotkaadzisiaj moja propozycja to sernik ze śmietany i serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g żelatyna 2 .1/2 łyżki izomalt AGNEX 3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka truskawkowa(...)teraz nam się nie zważy ) . Dodajemy serki waniliowe do śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach . Przekładamy masę do formy , równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do stężenia . Godzinę wcześniej rozrabiamy galaretki żółtą i czerwona w 200 ml wody oraz żółtą w 400 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia , potem kroimy w kosteczkę. i zalewamy tężejącą galaretką . Do lodówki wstawiamy
Różowa kuchniaciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego korzystając z uroków lata zrobiłam prosty i delikatny torcik na biszkoptach z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha! Deser podałam na Porcelanie Rajski Ogród BOGUCICE Składniki: Tortownica śr 24 cm 100 g okrągłych(...)biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie
Wanilia i Kardamonżowy sok Pysio albo Kubuś (900 ml) 3 śmietankowe budynie (bez cukru) malinowa pianka i wykończenie : pół litra zimnej kremówki (30 %) 2 różowe galaretki (u mnie malinowa) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :)) 1 galaretka różowa (u mnie malinowa) Wykonanie : Biszkopt : 1. Rozgrzej piekarnik(...)Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię. 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Malinowa pianka i wykończenie : 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką
cucinarezawekować wszystko. Tak, można – pamiętając o odpowiednich proporcjach i właściwym przygotowaniu zawartości. Dlaczego więc nie pakujemy w słoiki egzotycznych owoców, które są dostępne tylko w lecie? Spróbujcie zrobić arbuzową galaretkę! Arbuza kupujemy jak najbardziej słodkiego, wyrazistego i czerwonego. To od jego smaku zależy ostateczny smak tego, co znajdzie się w Waszych słoiczkach. Jeśli kupicie różowego, wodnistego arbuza który nie będzie(...)miał swojego charakterystycznego mocnego smaku i zapachu – nie róbcie galaretki. Arbuza kroimy, obieramy, usuwamy wszystkie pestki. Na galaretkę potrzebujemy ponad półtora litra purée z tego owocu, co najłatwiej osiągnąć wrzucając go po prostu do blendera i używając trybu ‚smoothie’. Do wymaganych 1,700ml na tą galaretkę zużyłam około 3kg kawałek owocu. Zostawiamy dwie garści niezblendowanego, drobno pokrojonego arbuza. Purée przelewamy
Karo in the KitchenWakacyjno-kulinarnej rozpusty w wykonaniu moich małych kuchareczek ciąg dalszy:) Tym razem pyszny deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz(...)układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje tak, że nie będzie mieszać się z innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakolekcji Ibiza . Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj Warstwa z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche(...)cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut. Warstwa z galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeŚwietna alternatywa dla kremiastych ciast, biszkoptów, kruchych i innych wytworów. Na szybko, z minimalnej ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuścić(...)każdą w 1,5 szklanki wrzątku. Rodzynki sparzyć, owoce umyć i osuszyć. Galaretki wlewać do pucharków warstwami, czekając z laniem następnej, aż poprzednia stężeje. Pomiędzy warstwy powkładać rodzynki (odsączone) i owoce. Udekorować owocami i bitą śmietaną (jeśli chcemy i lubimy). Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka agrestowa, Masa wiśniowa: 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka wiśniowa, Masa śmietanowa: 350 ml śmietany 30%, 2 śmietan fixy, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 125 ml wody(...)łyżki wiórków kokosowych, Wierzch: 150 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 1 galaretka pomarańczowa. Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 15-20 minut
VioletoweKucharzenieNEKTARYNKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Składniki: - 1 kilogram wiśni - 1 kilogram agrestu (bardzo dojrzałego) - 2 nektarynki - garść borówki amerykańskiej - 2 jogurty naturalne (po około 400 gram) - 150 gram biszkoptów - 1 galaretka wiśniowa - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka brzoskwiniowa - 100 mililitrów mleka Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku (biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy(...)lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ, który łączymy z jogurtem i galaretką agrestową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Także szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki i wykładamy masę agrestową na stężałą już wiśniową
Życie zamknięte w smakukolejne fantastyczne ciacho – tym razem brzoskwiniowiec. Brzoskwiniowiec to sernik z brzoskwiniami i galaretką. Możemy go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach , albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej ). Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu. Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki(...)kakao – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * twaróg 3-krotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek * galaretka brzoskwiniowa – 2 op * brzoskwinie w syropie – 1 puszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy
Ostra na Słodko