galaretka - 14130 przepisów (strona:217/942)

Sernik na zimno z truskawkami 193

dużą ilością truskawek:) Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm) Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 800 g truskawek 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 śnieżki (śmietany w proszku) 400 ml mleka Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie(...)ostudzić. Ubić śnieżkę z mlekiem i dodać po łyżce serka waniliowego – dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać zimne (ale jeszcze nie stężałe) galaretki i wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na spód tortownicy

KuchniaWeDwoje.pl
JABŁKA Z GALARETKĄ 198

Składniki: 2 duże jabłka 1 galaretka truskawkowa lub inna 4 śliwki (mogą być mrożone) 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół od szypułki do zagłębienia kielichowego, wydrążyć nożem gniazda nasienne, wydrążyć łyżką metalową do lodów część miąższu, aby powstała "miseczka" o grubości ścianek około 1 cm. Śliwki umyć, osuszyć, obrać ze skórki(...)przekroić na pół wzdłuż długości pestki, wyjąć pestki,. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Do wydrążonych z jabłka "miseczek" włożyć po 2 połówki śliwki, zalać galaretką. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje. Następnie każdą połówkę jabłka z galaretką pokroić na 6 części

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Jabłecznik z śmietankową pianką 224

Bardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny.   biszkopt:  3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  wkładka jabłkowa:  5 jabłek (ok. 800 g) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa(...)biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia. Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  Śmietanę

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik czekoladowy z pomarańczowo-dyniową galaretką 225

Listopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni.  spód sernika: 200 g herbatników kakaowych  masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100 g masła  2 jajka 3/4 szkl. mleka  1 budyń czekoladowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 400 g puree z dyni 2 szkl. wody Okrągłą(...)jajkami,budyniem i kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia.  Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć

Kolorowa kuchnia Elki
Bananowiec 216

blog "mechanika" przystało są na nim tylko proste, smaczne i kolorowe przepisy ... i takim również jest bananowiec, z ulubionych owoców Minionków :) Składniki : 5 bananów 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka np. truskawkowa 100 gram masła 82% (polecam z Mlekovity) kilkanaście okrągłych biszkoptów 1 żółtko  2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie : Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Masło utrzeć(...)żółtkiem i cukrem waniliowym. 4 banany zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać je do utartego masła i wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę dodać do misy z masłem i bananami i dokładnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i  zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką

Mechanik w kuchni
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 199

tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :)  Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę(...)ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!) 200 ml śmietanki 30% 125 ml mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania masło do nasmarowania foremek Przygotowanie: Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić

Ze smakiem i z pasją
galaretka z pigwy 170

wrzenia. Wsypać cukier -tyle szklanek co ilość szklanek mierzonego soku--do soku plus sok cytrynowy. Zagotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Włożyć  termometr do monitorowania temperatury galaretki. W trakcie gotowania zabierać powstałą  pianę na powierzchni . Gdy galaretka jest gotowa,dość gęsta ,przełożyć do wyparzonych słoików. Gdy temperatura wzrasta powyżej (100° C), można zauważyć, konsystencję galaretki(...)zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura wynosi około 6 stopni wyższa od temperatury wrzenia (106° C ) galaretka jest gotowa . Wlać galaretkę do wyparzonych słoiczków. Pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody

w mojej kuchni
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 181

Migdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym a na wierzchu warstwa gruszek i galaretki.  biszkopt: 4 jajka + 2 białka 3/4 szkl. cukru 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia  krem: 500ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki(...)syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki. Odlać

Kolorowa kuchnia Elki
Pyszne ciasto Delicja babci Basi 306

kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia 1/4 mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej(...)pieczemy ok. 20 minut ( do suchego patyczka ) 7. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat kuchenny , żeby nie upadło ciasto. Następnie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową. 8. Gotujemy galaretki wg. przepisu. i studzimy aż do lekkiego stężenia . 9. W tym czasie odsączone brzoskwinie kroimy na kawałki. 10. Schłodzony biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń. Wkładamy kawałki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. 11. Tortownicę wkładamy

Pysznosci Babci Basi
Letni sernik na zimno z owocami. I wakacje! 211

serniczek. Banalnie prosty, bez pieczenia, bez cudowania. Klasyka, czyli kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć(...)Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 350 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 265

soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej(...)Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia. Warstwa jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie

Passions hobbies life
Jagodowy deser w kieliszkach 297

duży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego 1 banan(...)Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem

Kuchnia w czekoladzie
Sernik kokosowy z jagodami 384

Sernik pieczony z jagodami i kokosem, to idealne połączenie dwóch smaków. Na wierzchu galaretka ze świeżymi jagodami, żeby jeszcze bardziej podkreślić letni smak owoców :) SPÓD: 100 g herbatników maślanych 50 g masła SERNIK: 1 kg twarogu zmielonego 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń kokosowy 150 g jagód leśnych 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleczka(...)kokosowego GALARETKA: 1 galaretka owoce leśne 1 1/2 szklanki jagód leśnych 1 3/4 szklanki wody Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka wkładając je do mocnego woreczka. Połączyć z rozpuszczonym masłem i taką kruszonką wylepić dno formy o wymiarach 21 x25 cm. Odstawić do lodówki. Wiórki kokosowe włożyć do kielicha blendera razem z płynnym mleczkiem i miksować, aż powstanie

https:KKuchniaMniam
Sernik z musem jeżynowo jogurtowym 240

cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 170 g ciasteczek Oreo - 30 g masła mus jeżynowy : - 300 g jeżyn ,mogą być mrożone - 480 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki o smaku owoców leśnych do dekoracji : - 1 galaretka o smaku owoców leśnych - owoce wg uznania - u mnie porzeczka i borówki Sposób wykonania : Ciasteczka rozdrobnić w blenderze ,masło roztopić i połączyć z ciasteczkami(...)wody wstawiamy tortownicę z sernikiem ,zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej 90 minut . Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Robimy mus , dwie galaretki rozrabiamy z 250 ml wrzątku i dostawiamy do ostygnięcia. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sitko , łączymy jogurt ,przetarte jeżyny i zimną galaretkę. Gotowy mus wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy

Wypieki Rene
Serniki w waflowych pucharkach 192

wlewać do nich zbyt płynnej masy serowej, bo za bardzo nawilgną. Składniki: 4 pucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania(...)Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli

Kuchnia w czekoladzie