Bardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 5 jabłek (ok. 800 g) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa(...)biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia. Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę
Kolorowa kuchnia ElkiListopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni. spód sernika: 200 g herbatników kakaowych masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100 g masła 2 jajka 3/4 szkl. mleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 400 g puree z dyni 2 szkl. wody Okrągłą(...)jajkami,budyniem i kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć
Kolorowa kuchnia Elkiblog "mechanika" przystało są na nim tylko proste, smaczne i kolorowe przepisy ... i takim również jest bananowiec, z ulubionych owoców Minionków :) Składniki : 5 bananów 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka np. truskawkowa 100 gram masła 82% (polecam z Mlekovity) kilkanaście okrągłych biszkoptów 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie : Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Masło utrzeć(...)żółtkiem i cukrem waniliowym. 4 banany zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać je do utartego masła i wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę dodać do misy z masłem i bananami i dokładnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką
Mechanik w kuchnitych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :) Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę(...)ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!) 200 ml śmietanki 30% 125 ml mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania masło do nasmarowania foremek Przygotowanie: Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić
Ze smakiem i z pasjąwrzenia. Wsypać cukier -tyle szklanek co ilość szklanek mierzonego soku--do soku plus sok cytrynowy. Zagotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Włożyć termometr do monitorowania temperatury galaretki. W trakcie gotowania zabierać powstałą pianę na powierzchni . Gdy galaretka jest gotowa,dość gęsta ,przełożyć do wyparzonych słoików. Gdy temperatura wzrasta powyżej (100° C), można zauważyć, konsystencję galaretki(...)zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura wynosi około 6 stopni wyższa od temperatury wrzenia (106° C ) galaretka jest gotowa . Wlać galaretkę do wyparzonych słoiczków. Pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody
w mojej kuchniPodczas nagrania nie ukrywam, byłam bardzo zestresowana, ale Pani Ewa tak poprowadziła rozmowę, że z czasem stres był coraz to mniejszy. Przepis, który został wypróbowany to galaretki z waniliowymi sercami (znajdziecie go poniżej). Kto dokładnie śledzi posty na fanpage'u Nastoletnich ten zapewne oglądał w minioną sobotę odcinek z moim udziałem. Kto z pewnych przyczyn(...)coś Pani Ewie: miśki z kostką czekolady w łapkach, które podbiły serducha wielu osobom oraz skromny rysunek z wizerunkiem Pani Ewy. Przepis na miśki znajdziecie tutaj- klik . Galaretki z waniliowymi sercami Składniki: (na 4 porcje) Waniliowe serca: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo
Nastoletnie WypiekanieMigdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym a na wierzchu warstwa gruszek i galaretki. biszkopt: 4 jajka + 2 białka 3/4 szkl. cukru 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki(...)syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki. Odlać
Kolorowa kuchnia Elkikryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia 1/4 mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej(...)pieczemy ok. 20 minut ( do suchego patyczka ) 7. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat kuchenny , żeby nie upadło ciasto. Następnie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową. 8. Gotujemy galaretki wg. przepisu. i studzimy aż do lekkiego stężenia . 9. W tym czasie odsączone brzoskwinie kroimy na kawałki. 10. Schłodzony biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń. Wkładamy kawałki brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. 11. Tortownicę wkładamy
Pysznosci Babci Basiserniczek. Banalnie prosty, bez pieczenia, bez cudowania. Klasyka, czyli kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk - bo galaretka nie jest z paczki, ale z domowego syropu z kwiatów czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć(...)Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 350 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru waniliowego 30 g cukru pudru 4 listki żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej(...)Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia. Warstwa jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie
Passions hobbies lifeduży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego 1 banan(...)Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem
Kuchnia w czekoladzieSernik pieczony z jagodami i kokosem, to idealne połączenie dwóch smaków. Na wierzchu galaretka ze świeżymi jagodami, żeby jeszcze bardziej podkreślić letni smak owoców :) SPÓD: 100 g herbatników maślanych 50 g masła SERNIK: 1 kg twarogu zmielonego 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń kokosowy 150 g jagód leśnych 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleczka(...)kokosowego GALARETKA: 1 galaretka owoce leśne 1 1/2 szklanki jagód leśnych 1 3/4 szklanki wody Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka wkładając je do mocnego woreczka. Połączyć z rozpuszczonym masłem i taką kruszonką wylepić dno formy o wymiarach 21 x25 cm. Odstawić do lodówki. Wiórki kokosowe włożyć do kielicha blendera razem z płynnym mleczkiem i miksować, aż powstanie
https:KKuchniaMniamcukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 170 g ciasteczek Oreo - 30 g masła mus jeżynowy : - 300 g jeżyn ,mogą być mrożone - 480 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki o smaku owoców leśnych do dekoracji : - 1 galaretka o smaku owoców leśnych - owoce wg uznania - u mnie porzeczka i borówki Sposób wykonania : Ciasteczka rozdrobnić w blenderze ,masło roztopić i połączyć z ciasteczkami(...)wody wstawiamy tortownicę z sernikiem ,zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej 90 minut . Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Robimy mus , dwie galaretki rozrabiamy z 250 ml wrzątku i dostawiamy do ostygnięcia. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sitko , łączymy jogurt ,przetarte jeżyny i zimną galaretkę. Gotowy mus wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy
Wypieki Renewlewać do nich zbyt płynnej masy serowej, bo za bardzo nawilgną. Składniki: 4 pucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania(...)Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli
Kuchnia w czekoladziePyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż(...)gorącej wody ulubione owoce (u mnie jeżyny i truskawki) 1/2 op. galaretki (u mnie owoce lasu) CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Galaretkę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy
My Culinary Art