galaretka - 14130 przepisów (strona:226/942)

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 295

zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek(...)żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.  Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem. Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek.   Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną".   Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej

Cukiernia Pychotki
Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką 395

niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O czym mowa ?? Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki. A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser. Składniki : Foremka 25x38 Biszkopt :   3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki(...)pieczenia 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 serek mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg ładnych świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie :  Białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec

Malinowa Kawiarenka
Śnieżny puch bez chemii 732

ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka 10 łyżek wiórków kokosowych 40 g masła 1 łyżka cukru pudru Formę wysmarować masłem(...)wyłożyć folią spożywczą, tak aby dokładnie przylegała do formy. Formę wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego. We wrzątku rozpuścić galaretki, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, aby lekko stężały. W misie miksera ubić śmietanę na prawie sztywno, dalej ubijając dodawać ser, stopniowo, łyżka po łyżce, następnie dodawać stopniowo galaretkę, łyżka po łyżce. Masę przelać/przełożyć na herbatniki, wyrównać

moj przepis na
ciasto oczy carycy 1193

gładką masę. składniki na poncz: 150 ml mocnego napary z kawy, wystudzonego 4 łyżki likieru kawowego dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów wykonanie: Napar mieszamy z likierem. dodatkowo: 2 galaretki zielone lub czerwone 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki, równomiernie rozsmarowujemy 1/2 cz. masy(...)masie układamy namoczone w ponczu biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawimy ciasto do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy równomiernie pozostałą część masy i przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do miseczki z masłem. Miseczkę umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "(Nie)typowe jabłuszko" 593

przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Polecam!     Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x12 cm)   Pianka: 200 g śmietanki kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa 1 szkl wrzątku   Masa jabłkowa:  700 g jabłek  3/4 szkl wody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa   Krem cytrynowy(...)budyń waniliowy  150 g miękkiego masła     Dodatkowo:  ok. 250 g herbatników (użyłam kakaowych i maślanych) cynamon do oprószenia     Przygotowanie:   Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i miksować na średnich obrotach miksera.   Keksówkę o wymiarach 30x12

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z aronią 183

Aronia nie jest owocem, który wszyscy lubią, ale ukryte w cudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie.   Tarta z aronią Składniki: Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym. 250 g owoców aronii Na kruche ciasto: 1 ½ szklani mąki ¼ szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 125 g schłodzonego masła Na krem: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru(...)ziarenka z jednej laski wanilii lub ewentualnie torebka cukru wanilinowego Aronię zasypałam 3 łyżkami cukru i podgotowałam chwilkę. Puściła sporo soku, ale nie na tyle aby wystarczyło do rozpuszczenia galaretki, dodałam trochę wody, zagotowałam i po wyłączeniu gazu wsypałam i rozpuściłam galaretkę. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu

Kocham Czekoladę
Rumowe ciasto z truskawkami i kokosem. 178

szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie(...)ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce nie powinny wystawać znad wylanej na nie galaretki, więc nie mogą być za duże). Wylej na wierzch tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki do całkowitego jej stężenia. Inspiracja wg przepisu z cudownego bloga kulinarnego http://www.tysiacsmakow.eu

Kocham Czekoladę
pyszne ciasto bananowa chmurka 236

pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy(...)kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
Śmietanowiec na majówkę i "To będzie mój dom" 130

który miałam ochotę od dawna. A ostatnio kusiły mnie swoimi śmietanowcami znajome blogerki. Przepisów jest mnóstwo. Ja zrobiłam po swojemu. Zobaczcie, co mi z tego wyszło. Składniki : 3 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 250 ml wrzątku 250 ml mleka 3,2% 400 g śmietany 18% 4 łyżki cukru odrobina oleju o niewyczuwalnym smaku i aromacie Wieczorem rozpuścić(...)galaretki w 750 ml wrzątku i zostawić na noc do ścięcia. Rano rozpuścić żelatynę w 200 ml wrzątku. Dolać resztę wrzątku do żelatyny i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wymieszać mleko z wodą z żelatyną w sporej misce. Dodać do mleka śmietanę i wymieszać rózgą, by nie było grudek. Odstawić masę mleczną na kilka minut (dosłownie na czas krojenia galaretek

Weekendy w domu i ogrodzie
Galaretki z serkami 152

galaretki z serkami chyba się skusi każde dziecko, dorosły pewnie też:) Proste w wykonaniu lecz nieco czasochłonne, jak to z galaretkami bywa.     Składniki: 10 galaretek w 5 kolorach 8 serków homogenizowanych  Sposób wykonania: 1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Pozostawić do stężenia. 2. Tężejące zmiksować z 2 serkami homogenizowanymi. Powtórzyć 3 razy. 3. Wierzch zalać(...)tężejącymi galaretkami

Cukiernia Pychotki
Trociniak przekładany 326

pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła   Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier(...)wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto morelowe bez pieczenia 121

jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-)  SKŁADNIKI 400 ml śmietany 30 % 1 słoik jabłek prażonych z morelami 3 galaretki morelowe  ok. 100 g okrągłych biszkoptów 700 ml gorącej wody morele do dekoracji Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy biszkoptami. Jabłka podgrzewamy przez chwilę, a następnie wsypujemy do nich(...)galaretkę i dokładnie mieszamy; wykładamy na biszkopty. Odstawiamy tortownicę aż warstwa jabłek wystygnie. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w 350 ml wody i zastawiamy aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo jedną z galaretek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przekładamy masę na jabłka, na niej układamy połówki moreli i całość wstawiamy

Czary - gary w kuchni
Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 165

masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Warstwa śmietanowa: 400 ml śmietany 30 % 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 300 ml gorącej wody kilka herbatników Z dwóch cytryn ocieramy skórkę (wcześniej sparzamy je wrzątkiem - po pierwsze względy higieniczne, a po drugie uzyskamy(...)dodajemy stopniowo przygotowany twarożek ciągle miksując. Na koniec powoli dodajemy żelatynę.  Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy herbatnikami, a na nie przekładamy masę serową. Wstawiamy do lodówki.  Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej wodzie i odstawiamy aż lekko stężeją. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody. Przekładamy na masę serową, a na wierzch

Czary - gary w kuchni
Rolada bezowa z galaretką truskawkową 157

białek została wykorzystana i skonsumowana. Prosto i smacznie, polecam Składniki: 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk) 1 szklanka cukru pudru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Galaretka truskawkowa: 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder  nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję(...)ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.  Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt. Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą

Ciasteczkowy Potwór
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 334

śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody(...)Wykładamy masę na schłodzony spód. 3. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały czas mieszając. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i ściągamy z ognia zostawiając do całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy. 4. Na schłodzoną

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania