deser jest pyszny. Jabłka uprażone w galaretce, wybieramy dowolny smak galaretki, ja użyłam o smaku gruszkowym. Do jabłek bita śmietanka kremówka. Jest to pyszne połączenie. Prosto i pysznie. Polecam. Kto się skusi? Potrzebujemy: 4 średnie jabłka ewentualnie cukier według uznania odrobina gorącej wody 1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym ) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder(...)osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy, żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy. 2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy
Izabelawkuchnigodzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z brzoskwiniami 40 dag borówek 3 przezroczyste galaretki 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy(...)borówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny 3 łyżki soku z jagód lub barwnik fioletowy Przygotowanie masy serowej: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną
Podróż w kulinariapyszny deser z masy serowej , który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka uwielbia tego typu desery, w połączeniu z galaretką to już dla niej rarytas. Myślę, że wiele dzieci, ale nie tylko dzieci pokusi się o kawałek tak pysznego serniczka. Cóż tu więcej pisać? Dla mnie to deser idealny :) Sernik zebra(...)szklanki cukru pudru * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 łyżki żelatyny * 120 ml wody * 3 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: * 1 paczka okrągłych biszkoptów * 700 ml wody * 2 galaretki truskawkowe * ulubione owoce (u mnie mrożone owoce leśne) Wykonanie: Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć ściśle obok siebie biszkopty. Galaretki wymieszać w 700 ml wrzącej
Zrób to smacznieserka mascarpone 1 śmietan fix 3-4 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada (100g) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 19 sztuk) 3-4 banany sok z połowy cytryny 2 galaretki cytrynowe 700 ml gorącej wody *** Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników *** *** W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę oraz serek mascarpone, zaczynamy miksować, wsypujemy śmietan(...)łyżką lub szpatułką *** *** połowę kremu wykładamy na ułożone wcześniej herbatniki *** *** Na kremie układamy warstwę biszkoptów *** *** Na biszkopty wykładamy pozostały krem. Całość zakrywamy drugą warstwą herbatników i wkładamy do lodówki *** *** Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Gdy galaretki zaczną tężeć przystępujemy do wykonywania wierzchu ciasta. Banany kroimy w plasterki, układamy na cieście i smarujemy sokiem
Blog z Apetytempyszny i uroczy zarazem. W każdej wersji tak samo świetnie smakuje. Jako deser w pucharku zrobi wrażenie na niejednym przyjęciu. Składniki: mrożone owoce: maliny, truskawki, borówka, czerwona porzeczka 1 galaretka owocowa lub przeźroczysta 400 ml wody 500 gram mascarpone 100-150 gram jagód 2 łyżki cukru pudru bita śmietana, najlepiej bez cukru domowe bezy Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone owoce,dzięki czemu galaretka prawie od razu tężeje. Przekładamy do pucharków. Mascarpone ubijamy z jagodami i cukrem pudrem. Puszystą masę przekładamy do pucharków, na galaretkę. Następna warstwa to bita śmietana i domowe bezy, przygotowane z tego przepisu
Życie zaczyna się w kuchniKlasyczna góra lodowa choć efektowna dla mnie była zwyczajnie zbyt mdła i zbyt słodka dlatego postanowiłam ją nieco orzeźwić warstwą galaretki z owocami. Pierwotny plan zakładał, że będzie to mieszanka różnych letnich owoców, ale zanim przystąpiłam do jego realizacji na krzakach zostały tylko maliny. Postanowiłam spróbować z ich dodatkiem i wyszło całkiem fajnie. Biszkopt(...)mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), po czym dodajemy po 1 łyżce budyniu. Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 500 g malin Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów do nasączenia: niepełna szklanka wody
Cynamonowe szczęściełyżka cukru cynamonowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka cynamonu Mus owocowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka 4 gruszki 3 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera) Śmietanka: 330 ml śmietanki kremówki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo(...)rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy, a następnie opakowanie żelatyny . Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można
Ciastka - domowe słodkościPopularnym składnikiem wielu deserów jest galaretka. Niestety te powszechnie dostępne w sklepach w swoim składzie zazwyczaj już na pierwszej pozycji zawierają cukier, nie są więc wskazane dla osób cierpiących na zaburzenia gospodarki węglowodanów, takich jak cukrzyca czy insulinooporność. Dla wielbicieli galaretek mam jednak dobrą wiadomość - jeden z producentów, Celiko, ma w swojej ofercie galaretki bez cukru! Na chwilę obecną dostępne(...)smaki: truskawkowa, cytrynowa i o smaku owoców leśnych. Sama przygotowałam ciasto z dodatkiem galaretki cytrynowej. Ponieważ nie zawiera ona cukru dodałam trochę ksylitolu - dzięki temu w smaki nie różni się od zwykłej galaretki, a osoby unikające cukru w diecie mogą spokojnie cieszyć się jej smakiem. Dodatkowym plusem jest symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu - dzięki temu mamy pewność, że produkt jest
Z notatnika dietetykasmakowy gwarantowany! Składniki: Masa serowa: 1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Warstwa owocowa: 2 galaretki wiśniowe 0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych ok 40 sztuk (20 dkg) maślanych herbatników 1 puszka masy(...)masę serową wykładamy warstwę herbatników kakaowych *** *** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Masę zakrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników *** *** Wykładamy pozostałą masę serową *** *** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą kakaowych herbatników *** *** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy *** *** Jak tylko zacznie tężeć wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą
Blog z Apetytemprzełamują słodkość masy śmietankowej, a słonawe krakersy nadają mu ciekawego charakteru. Ciasto składa się z kilku warstw, więc musisz je przygotowywać po kolei. Ja zaczynam zawsze od przygotowania galaretki wiśniowej, bo trochę potrwa, zanim ona wystygnie, a potem zacznie tężeć. Pamiętaj też, aby zawsze sprawdzić jaka jest proporcja żelatyny, której będziesz używać, ponieważ może się ona różnić w zależności(...)Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki Masa kokosowa: 250 g mascarpone 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 biała czekolada 150 g wiórków koksowych Galaretka wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa 1,2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka żelatyny* * zawsze sprawdzaj proporcje żelatyny podane na opakowaniu Dodatkowo: 100 g krakersów wiórki do posypania ciasta Wykonanie Galaretkę
Kulinarne przygody GatitySernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką Sernik Straciatella bez pieczenia to pyszny, lekki i delikatny sernik na zimno z serków homogenizowanych z galaretką i malinami . Jest prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje wszystkim gościom. Zobacz przygotowanie sernika straciatella krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Sernik(...)wody, ok. 50 g startej lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady (może być więcej, do smaku), kilka herbatników lub biszkoptów ok. szklanki malin lub innych ulubionych owoców, 1 lub 2 galaretki malinowe (lub inne) Sernik straciatella bez pieczenia, przygotowanie: Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. W międzyczasie zacząć ubijać śmietankę, po kilku chwilach dodać cukier puder
Lekcje w kuchni