galaretka - 14130 przepisów (strona:242/942)

Niebiański sernik na zimno 185

sernik na zimno Składniki*: Spód: ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 60 g cukru pudru 2 opakowania galaretki niebieskiej 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki) Kleksy z bitej śmietany: 200 g słodkiej śmietany 30- 36% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej * porcja(...)tortownicę o średnicy 26cm Wykonanie:    Dwie galaretki rozpuściłyśmy łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawiłyśmy do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyłyśmy biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Twaróg zmiksowałyśmy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewałyśmy cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę

Sprawni w smaku
Babeczki biszkoptowe z truskawkami 158

Wychodzą z nich zgrabne, puszyste babeczki / tartaletki, które po wystudzeniu wystarczy napełnić np. bitą śmietaną i ozdobić sezonowymi owocami, można też do ich wypełnienia wykorzystać jak w tym przepisie galaretkę i jogurt. Składniki na 6 sztuk babeczek biszkoptowych: 3 jajka, 3-4 czubate łyżki drobnego cukru, 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli, 1 opakowanie galaretki pina colada na 375 ml wody, 125 g jogurtu naturalnego, truskawki lub inne sezonowe owoce Jak przygotować babeczki biszkoptowe z owocami? Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do ubitych białek dosypujemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Bez Pieczenia Na Herbatnikach 167

śred 22 cm Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu (użyłam malinowo jeżynowego) 400 g herbatników  2 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wiśnie kandyzowane folia spożywcza(...)masa ma grudki, rozwarstwia się to można ją jeszcze uratować, stawiając miskę metalową (plastik może się stopić ;) nad garnkiem z gorącą, parująca wodą i zmiksować jeszcze raz całość. 3. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego tężenia. 4. Foremkę smarujemy delikatnie/gdzieniegdzie masłem i wykładamy folią spożywczą (jeśli to foremka silikonowa to możemy pominąć ten krok

Gotowanie...to proste !
Ptasie mleczko na majówkę-nie za słodkie a pracy mało 245

Blaszka – tortownica mała Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt. 2 galaretki czerwone rozpuścić w 700 ml wody przegotowanej i czekamy aż zacznie tężeć. 1 śnieżkę ubijamy z 3/4 szklanki mleka. Galaretkę mieszamy ze śnieżką i wylać na tortownicę, dajemy do lodówki. Kolejną śnieżkę też ubijamy z 3/4 szklanki mleka a wcześniej rozpuszczamy galaretki(...)bursztynowe takie miałam 2 sztuki ,rozpuszczamy w 200ml wody przegotowanej i znów czekamy aż galaretka zacznie tężeć znów mieszamy ze śnieżką i wylewamy na tortownicę. Potem jak mamy roladę kupną z biedronki pociąć ją na cienkie plastry ułożyć na tortownicy i zalać pomarańczową galaretką i mamy gotowe .Przepis jest z mojego bloga gdzie wcześniej już robiłam to ptasie mleczko winny

Moje Wyroby
Ciasto kostka wiśniowa 302

Ciasto kostka wiśniowa – ciasto z bitą śmietaną i wiśniami Przepyszne ciasto – wilgotny, waniliowy biszkopt, bita śmietana z kawałki czekolady, wiśnie w galaretce. Przepis na blachę pysznego deseru! PRZEPIS NA CIASTO KOSTKA WIŚNIOWA Składniki na ciasto kostka wiśniowa: biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia(...)połowy cytryny 1/2 szkl szkl wody bita śmietana: 750ml śmietany 30% – zimnej, z lodówki 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 50g czekolady wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1,5 szkl wiśni świeżych lub mrożonych Jak zrobić ciasto kostka wiśniowa: Biszkopt: Białka jaj ubijajmy na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodajemy cukier, cały czas ubijamy. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę

Dorota Smakuje
Sernik truskawkowy na biszkopcie 361

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka dobrej jakości) 500 ml śmietany 30 % 500 g truskawek (użyłam mrożone) 3 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania cukru waniliowego 1 cytryna Mus truskawkowy: 400-500 g truskawek (użyłam mrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej ewentualnie trochę cukru Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka należy oddzielić(...)obroty miksera na najmniejsze, aby wymieszać (lub można zrobić to szpatułką silikonową). Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170-180 stopni C około 20-25 minut. Galaretki do masy serowej rozpuścić w połowie gorącej wody, niż podano na opakowaniu i ostudzić. Ser utrzeć z  cukrem i cukrem waniliowym oraz śmietaną 30% na kremową masę. Rozmrożone truskawki

talerz przyjemności
Ciastko jajko sadzone 498

jajka M 4 łyżki cukru 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30%  Dodatkowo: 2 galaretki bezbarwne 850 ml wrzątku morele w puszce   Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić(...)wymiarach 33*22 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1,5 szkl) i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą

Ala piecze i gotuje
Kolorowy deser z suszem konopnym 128

błonnika, ponadto ziarna konopne zawierają mnóstwo cennych minerałów takich jak fosfor, magnez, cynk czy żelazo. Mają orzechowo – słonecznikowy smak. Przyjemnie chrupiące! Co nam trzeba? na 4 pucharki 200ml Galaretka truskawkowa Woda 0,5 litra 2 łyżki mleka w proszku 1 duży banan Serek waniliowy typu Danio lub jogurt naturalny 4 łyżeczki ziaren konopnych Robimy! Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu(...)proszku i wymieszajmy. Rozlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki. Po około pół godzinie sprawdzamy czy tężeje. Wkrajamy wtedy plasterki banana. Po kilka na pucharek. Wstawiamy do całkowitego stężenia. Gotowe galaretki zdobimy czapą z serka lub jogurtu, posypujemy łyżeczką ziaren konopnych Mleko w proszku opadnie nam na dno galaretki powodując mleczną warstwę. Zajadamy sięgając do dna deseru, aby chwycić i galaretkę

Latosiowydom
Pana cotta z galaretką z polskich owoców 153

śmietanki 30%, 2 opakowania cukru wanilinowego, cukier puder do smaku, żelatyna na ok. 1500 ml płynu, 450 g mieszanki owocowej mrożonek Hortex (truskawki, maliny, wiśnie oraz porzeczk), 2   galaretki truskawkowe. Przygotowanie: pana cotta: Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy cukier puder, żelatynę i energicznym ruchem mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Dolewamy śmietankę i ponownie całość mieszamy. Pozostawiamy(...)kilka min). Następnie przecieramy je przez gęste sito, żeby oddzielić sok, miąższ od pestek. Dolewamy przegotowanej, gorącej wody, aby uzyskać 1 l soku. Do całości dodajemy 2 opakowania galaretki i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Można jeszcze raz przelać całość przez gęste sito. Przygotowana galaretka powinna być, lekko kwaśna, żeby idealnie pasowała do słodkiej pana cotty, nie musimy dosładzać

Moniki Smakołyki
,,Ananasowa chmurka” 217

godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z ananasem 2 puszki ananasów 3 ananasowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy(...)pokrojony w kostkę ananas. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1  laski wanilii 2 łyżki żelatyny Przygotowanie masy serowej: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy

Podróż w kulinaria
CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA NUTĄ MALIN 212

się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu. Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców(...)mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 szklanki malin HORTEX DEKORACJA: 1 puszka brzoskwini w puszce galaretka brzoskwiniowa   Przygotowujemy spod ciasta:  Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą

Kuchnia w oparach
WIŚNIOWA FANTAZJA 167

wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka) 150g cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka:  reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko(...)ułożyć je na kremie ciasno jeden obok drugiego. Wstawić do lodówki. Resztę syropu przelać do garnuszka. Uzupełnić wodą do 350ml i zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i cukier i dobrze wymieszać, aby żelatyna z galaretki dobrze się rozpuściła. Schłodzić i tężejącą już galaretkę przelać na wierzch ciasta. Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz

Słodki Zakątek
KOLOROWA PIANKA- ZEBRA 155

Taką piankę przyrządzała w dzieciństwie bardzo często moja mama, dodawała różne owoce, dodatki i zalewała galaretką. Ja dla swojej córki postanowiłam przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) Składniki (użyłam okrągłej blachy o średnicy 24 cm): * 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 galaretki (użyłam(...)wiśniowej i cytrynowej) Wykonanie: Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance wrzącej wody, wystudzić. Schłodzone mleko w puszce wylać do miski, ubić mikserem na sztywno. Ubitą piankę podzielić na dwie równe części. Do jednej wlać zimną galaretkę wiśniową, do drugiej cytrynową. Obie masy dobrze wymieszać mikserem. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku blachy wylać 3 łyżki jednej masy

Zrób to smacznie
Shrek 253

Ciepły budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu ostudzonej masy układamy w niewielkich odstępach delicje. Warstwa śmietankowa:  500 ml śmietany 30% lub 36%  1 galaretka cytrynowa 2 zielone galaretki (agrestowe lub kiwi) 2 łyżeczki żelatyny Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w  3/4 szklanki wody i odstawiamy do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy(...)niej zimną galaretkę. Masę wylewamy na delicje i równamy całość.  Zielone galaretki rozpuszczamy wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na warstwę śmietanową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe

Cynamonowe szczęście
Ciasto Słodka Delicja 181

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Coś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa”  przywodzi na myśl galaretką z delicji, A deserowa polewa tylko to podobieństwo podkreśla… Kremowy akcent w postaci słusznej(...)pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Nasączenie : 1 szklanka przegotowanej wody + sok z 1 cytryny + 4 łyżki cukru + ewentualnie kieliszek alkoholu + 2 łyżki rozpuszczonej w gorącej wodzie galaretki pomarańczowej Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu  2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy z dodatkiem miodu około 10 minut.  Gdy masa

Domowe ciasta