miałam zbyt wiele czasu ani nic szczególnego w moich zapasach spożywczych, zrobiłam więc szybki i łatwe deserki. Jak się okazało, baaardzo smaczne. Oczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, 125g serka śmietankowego, żółtko, 150ml śmietanki 30%, 50ml likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie(...)Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Do każdej szklaneczki (4szt) wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem
Z miłości do słodkościcukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Mus malinowy: 1 kg malin, galaretka malinowa, 2 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki cukru. Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować(...)ognia i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak. Dodatkowo: 250g herbatników, 250ml śmietanki 30%, galaretka malinowa, 50 g startej mlecznej czekolady. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę
Z miłości do słodkościmąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru, 2 galaretki agrestowe, 3/4 szklanki cukru. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto(...)Ostudzić. Pianka: 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa), 1 Śnieżka, 200 ml mleka, 50 g gorzkiej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli przestudzoną galaretkę. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, by pianka zastygła. Posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać
Z miłości do słodkościDzisiaj pomysł na żelki galaretki. Bardzo dobre , mocno owocowe albo o smaku coca - coli. Można też zrobić z owocowej herbaty. I zamiast galaretki dodać żelatynę. Składniki : * galaretka agrestowa * pół szklanki coca-coli bez gazu * pół szklanki wrzątku Przygotowanie : Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszaną i lekko przestudzoną łączę z coca - colą już nie gazowaną. Przelewam do silikonowych foremek(...)Odstawiam na całą noc do lodówki. Wyciągnięte żelki galaretki zostawiam na chwilę w temperaturze pokojowej i dopiero podaję
Magiczne Życie Martylasu mam kilka kroków i jak co roku wybiorę się na pewno na jagody. Muszę mieć chociaż kilka słoiczków na zimę. W tym deserze użyję nowości od firmy Winiary, galaretkę jagodową. Do tego pyszny krem z ciasteczkami i owoce. Szybki i pyszny deser do zrobienia w kilka chwil. Składniki : * 2 jagodowe galaretki Winiary * mała śmietanka 30% * kilka ciastek typu(...)markizy * małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego * kilka kulek czerwonego winogrona Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, rozmieszać i przelać do wysokiej szklanki. Schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, połączyć z kremówką, wylać na galaretkę. Schłodzić. Ciastka posiekać drobno, połączyć z serkiem. Krem lekko ubić, wyłożyć do pucharków. Winogrona przekroić na pół, ułożyć dekoracyjnie na krem. Można dodać
Magiczne Życie Martypewnie ciężko będzie włączyć Wam piekarnik by coś piec, dlatego ciacho na zimno będzie idealne. Polecam, nie tylko na Dzień Mamy. Składniki : * 2 śmietanki kremówki * pół kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Winiary Przygotowanie : Jedną galaretkę rozpuścić we wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać. Kremówkę lekko(...)ubić, przestudzoną galaretkę wymieszać ze śmietanką, dodać pokrojone truskawki oraz kosteczki galaretki. Całość przelać do pojemnika, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać zimne. Mam dla Ciebie bukiet życzeń, moja MAMO ukochana! Niech Twa buzia będzie zawsze tylko roześmiana! Niech Ci szczęście oraz zdrowie nieustannie dopisują, nich się Twoje marzenia w każdym dniu realizują
Magiczne Życie Martyherbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżki żelatyny 2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka) 0,5 opakowania galaretki cytrynowej 0,2 litra gorącej wody do przygotowania galaretki 0,4 litra schłodzonego mleka 2 łyżeczki cynamonu kilka łyżek zimnej wody 1 szklanka gorącej wody Wykonanie: - ser utrzeć z cukrem pudrem(...)tortownicy wyłożyć pokruszone herbatniki (około połowę z przygotowanych), na ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę herbatników, schłodzić w lodówce - przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć
Smakołyki Berenikipokoju w postaci ciepłego powiewu. Słońce wykukuje zza chmur. Czujesz to? Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka(...)soku. Zagotowałam i w tym rozpuściłam pozostałe 2 galaretki. Serki zmiksowałam, dorzuciłam rodzynki. Dodałam 3 tężejące galaretki, wymieszałam. Formę wyłożyłam biszkoptami.Wylałam tężejącą masę serową. Na wierzchu wyłożyłam owoce, zalałam galaretkami rozpuszczonymi w soku. Odstawiłam na 3h do lodówki. Smacznego
W kuchni Karmel-itkipadł na cztery zbytnio już dojrzałe banany. Jaką mam ochotę na słodkości! - pomyślałam. Nie, nie mogę tak po prostu zamknąć drzwiczek, odejść obojęnie, nie zająwszy się czymś. ZIELONA GALARETKA Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ. (pomysł własny;) 2 galaretki agrestowe 4 banany 375 ml (kartonik) kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe Galaretki rozpuściłam w 2/3 wody(...)podanej na opakowaniu. Banany pokroiłam w plasterki. Ułożyłam w szklanych salaterkach, zalałam zimną galaretką i wstawiłam do lodówki. Żelatynę rozpuściłam w 4-5 łyżeczkach wrzątku. Ostudziłam. Kremówkę ubijałam, w połowie ubijania dodałam cukier puder. Wlałam lekko stężałą żelatynę i dokładnie ubiłam na sztywno. Wyłożyłam na stężałą galaretkę, posypałam płatkami czekoladowymi, wstawiłam do lodówki. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkibezpośrednie i potrafią cieszyć się nawet najdrobniejszym głupstwem. I ta ich bezinteresowność. Zaprzysięgłam sobie, że nie wydorośleję nigdy do końca. Nie chcę. Kto lubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu(...)tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam owoce. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym schowałam do lodówki, aby porządnie się schłodziły. Kremówkę wlałam do garnuszka, ubijałam mikserem. Kiedy nabrała sztywności, dosypałam cukru pudru i ubijałam jeszcze ok. 2 minuty. Sztywną piankę wyłożyłam
W kuchni Karmel-itkiaura za oknami ostatnimi czasy iście jest wiosenna. Ale nie o tym dziś będzie mowa, skupmy się na różu i księżniczce. Różowy torcik na zimno z kryształkami z galaretki na różowym biszkopcie. Bardzo dziewczęco i słodko!. RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. /własny, autorski pomysł; biszkopt zapożyczony z CAFE BABILON ;/ na tortownicę 24 cm biszkopt (porcja na 2 blaty - ja piekę(...)kolor jest zawsze bardziej intensywny. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę ok. 20 w 160 stopniach. Pozostawiam do wystudzenia. kryształki: 3 galaretki w różnych kolorach (u mnie niebieski, różowy i czerwony) Przyrządzam zgodnie z recepturą na opakowaniu, używając 3/4 ilości wody zalecanej przez producenta galaretek. Wylewam każdą na osobny głęboki talerz
W kuchni Karmel-itkiczasochłonne kombinowanie w kuchni nie było czasu, musiałam się zbierać do pracy. Kiedyś w internecie widziałam coś podobnego, coś co siedziało mi w głowie. Wykonanie szybkie. W czasie kiedy galaretka stygła, ja mogłam pobiec pod prysznic, a po tym czasie wystarczyło ubić kremówkę, wmieszać galaretkę i do lodówki. Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)jednej szklance wrzącej wody. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy zimną galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotowy płyn wlewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja wstawiłam na całą noc, a na drugi dzień wycinałam serduszka. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeszklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier(...)rozsmarowujemy na nich powidła z orzechami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki. Krem budyniowy: Z mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej
Słodkości i nie tylkonajbliższy czas. Z dodatkiem chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :) Sernik: 120 g biszkoptów 700 g zmielonego sera szklanka cukru galaretka brzoskwiniowa garść orzechów włoskich garść skórki pomarańczowej Wierzch: 4 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę(...)dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą
sama złodyczszklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu - z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem(...)krótko miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek i mieszamy z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 części. Galaretka z truskawek: truskawki kroimy na mniejsze części i w garnuszku dusimy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli truskawki są uparte i nie chcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować. Do gorącej
Czerwona Porzeczka