Kiedy zobaczyłam to ciasto tutaj wiedziałam, że będzie pyszne. Efekt mnie bardzo zadowolił… mnie, a raczej moje podniebienie. Połączenie trzech smaków – orzechowego spodu, kokosowej pianki i kawowej galaretki jest niebywale trafione. Spód: 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120g cukru pudru 400g mleka kokosowego(...)puszka) 6-7 łyżeczek żelatyny 400g śmietanki kremówki 1 op. śmietan-fixu 50g wiórek kokosowych Galaretka kawowa: 350g słodzonego mleka skondensowanego 150ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy
Smaki Na Talerzułyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania : Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku(...)łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera. Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt. Masa bananowa: 3 banany miksujemy blenderem na mus. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wystygła. Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę. Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy
Różne smaki w kuchniwaniliowego 1 łyżka mąki pszennej Dodałam czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny(...)Polewa : Wlać wodę , wsypać cukier i kakao, zamieszać , poczekać aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodać margarynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia margaryny. Ciasto "Czerwone oczka " Galaretkę przygotować wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarować masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroić kieliszkiem otworki i przykryć masę. W otworki wlać tężejącą
Różne smaki w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy(...)mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę
Różne smaki w kuchniowoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła i nie było w niej grudek. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niż(...)opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż
Różne smaki w kuchniPIANKA MALINOWA: 400 g malin 1/3 szklanki cukru białego Królewski 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% SEROWY KREM: 250 g ricotty 1 galaretka malinowa 1 szklanki wody 1 szklanki śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: świeże maliny listki mięty Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia(...)kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący mus malinowy. Do formy włożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć piankę malinową. Przykryć drugim ciastem i odstawić do lodówki. Serowy krem. Galaretkę malinową rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Wystudzić. Ricottę zmiksować i połączyć z zimną galaretką. Dobrze schłodzoną kremówkę
https:KKuchniaMniammasa różowa: 2 puszki małe mleczka kokosowego po 165 ml 300 g truskawek 75 ml wrzątku 5 łyżek żelatyny 2 łyżki ksylitolu - opcjonalnie masa czerwona: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wody 1 łyżka żelatyny wykonanie: Olej kokosowy należy roztopić. Pozostałe składniki przekładamy do rozdrabniarki/blendera i pulsacyjnie lekko rozdrabniamy. Nie chcemy uzyskać proszku. Następnie łączymy(...)truskawkowej. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki na chwile by zaczęła się ścinać. Wtedy znów mieszamy i przelewamy na upieczony spód. Odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przygotowujemy warstwę galaretki. Truskawki miksujemy, powinno wyjść około 300 ml. Galaretkę przygotowujemy według przepisu jednak zmniejszamy ilość wody, zamiast 500 ml rozpuszczamy ją w 250 ml. dodajemy też łyżkę żelatyny. Gdy galaretka lekko
Przysmaki Karolkimasła 2 jajka 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 budyń kokosowy lub śmietankowy 1/2 szklanki wiórków kokosowych ok 160 g herbatników maślanych WARSTWA TRUSKAWKOWA: 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody bezy Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i zmiksować w rozdrabniaczu (można pominąć). Jajka roztrzepać(...)oraz wiórki kokosowe, często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać i wyrównać. Natychmiast ułożyć warstwę herbatników, lekko wciskając w masę. Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć
https:KKuchniaMniaminny, więc poszalałam. Skutek taki jak widać. Wszystkim bardzo się podobał i smakował tak bardzo, że nie pozostała nawet odrobina. Tradycyjne jasne biszkopty. Przełożony kremem z pomarańczową galaretką i frużelin wiśniową. Lekki owocowy - właśnie taki miał być. Biszkopt o średnicy 20 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Można upiec w trzech osobnych foremkach. Przepis na biszkopt 5 jajek(...)patyczkiem czy jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Krem pomarańczowy 2 galaretki pomarańczowe 750 g śmietany kremówki 200 ml wody Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (według przepisu na opakowaniu) Wystudzić, ale nie dopuść aby stężała. Śmietanę zacząć ubijać na średnich
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek(...)zblendować, odstawić do lekkiego zgęstnienia. Ser, śmietanę, cukier i ekstrakt zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia
Malinowo w kuchnitruskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna, że w kolejnych latach w sezonie truskawkowym, torcik ten będzie punktem obowiązkowym owocowych wypieków. Polecam. 200 g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive 100 g masła, roztopionego 600 ml mleka(...)łyżek kaszy manny 1 szkl. cukru pudru 200 g masła 1 jajko 200 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 1 op. galaretki truskawkowej Ciasteczka kruszymy na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym wykładamy masą dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (forma 24cm). Odkładamy do lodówki
Smaki Na TalerzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik gotowany to ciasto bez pieczenia z dodatkiem herbatników i soczystych truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni, kiedy nie musimy włączać piekarnika. Przygotowanie masy serowej w porównaniu do tradycyjnego sernika różni się tym, że twaróg gotuje się wraz z masłem i innymi składnikami(...)szklanka cukru -łyżka cukru waniliowego -2 budynie waniliowe -4 duże jajka (użyłam L) -200 ml mleka -około 400 g herbatników Dodatkowo: -500 g truskawek (umytych i osuszonych) -2 galaretki truskawkowe Przygotowanie --> W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można dodatkowo krótko zmiksować mikserem lub blenderem
Marta GotujeBiszkopt budyniowy z kremem maślano- truskawkowym i lekko poziomkową galaretką to kolejna propozycja w tym sezonie. Składniki biszkopt budyniowy 5 jajek 1 budyń czekoladowy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 200 g miękkiego masła ok. 900 g truskawek 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy Gellwe galaretka 1 l wody o smaku poziomkowym(...)plasterki i układamy na górze. 8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , budyń , galaretka , Gellwe , Jan Niezbędny , krem , owoce , truskawki , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywanilią, dodać schłodzoną żelatynę. Masę serową równo rozdzielić pomiędzy cztery obręcze i schłodzić w lodówce. Masa truskawkowa 450 g jogurtu truskawkowego (użyłam greckiego z truskawkami) 1 galaretka truskawkowa 8 truskawek Galaretkę truskawkową rozpuścić w 100 ml gorącej wody i przestudzić uważając aby nie stężała. Jogurt przelać do misy miksera i ubijąc na średnich obrotach wlewać galaretkę(...)Zmiksować aby masa się napowietrzyła. Truskawki pokroić na kawałeczki i poukładać na masie serowej. Jogurt z galaretką przelać na truskawki. Włożyć do lodówki Polewa 300 gram truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mascarpone Truskawki zmiksować z łyżką cukru pudru i mascarpone. Polać schłodzone desery. Udekorować. Przechowywać w lodówce. Wszystkim Tatusiom tych małych bobasów
Piekarz-Kucharz-GarkotłukŚwieże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam! ok 100 g herbatników maślanych 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzącej wody 1/2 kg świeżych truskawek KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka 2 szklanki wody(...)mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Na dnie kwadratowej formy ułożyć warstwę herbatników i wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki. Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Dania z kaszą
https:KKuchniaMniam