odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe ok 200 gram herbatników 700 gram sera sernikowego z wiaderka 1 słoik dżemu brzoskwiniowego u mnie o pojemności 410 gram 3 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie biszkoptu(...)suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, w międzyczasie 3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, brzoskwinie wraz z syropem przelewamy do rondla/garnka. Blendujemy na gładko i nastawiamy na gaz. Zagotowujemy, ściągamy z gazu. Wsypujemy
Blog kulinarny S9.PLlubicie śmiało można je pominąć lub położyć na wierzch inne ulubione owoce np. plasterki truskawek. Wyjdzie równie pysznie. Spróbujcie. Składniki: 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 600 ml wody 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka soku z limonki 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć 1 większy banan (można pominąć lub ułożyć inne owoce np. plasterki truskawek) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody(...)Odstawiamy do przestudzenia (Uwaga! galaretki muszą być przestudzone, ale nadal płynne). Do miski wlewamy naszą śmietankę, chwilę ją miksujemy (do lekkiego napuszenia). Następnie dodajemy sok z limonki i cienkim strumykiem dolewamy galaretki, miksując na małych obrotach lub mieszając całość ręczną trzepaczką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim naszą słomkę ptysiową. Teraz należy ostrożnie – najlepiej łyżką
Słodkie okruszkiSernik na zimno z truskawkami to najlepszy letni deser. Ciasto z biszkoptami o delikatnym kremowym smaku, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI : 250 g serka mascarpone 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń) 1 opakowanie biszkoptów 500 g truskawek(...)szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy twaróg, mascarpone, cukier puder i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 2. Gotową masę przelewamy na biszkopty, równamy i wstawiamy do lodówki
karolgotujewszystkich zabieganych . Ekspresowy sernik na zimno robi się po prostu w mgnieniu oka i ma bardzo krótką listę składników Składniki: 500 g twarogu (może być z wiaderka) 2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa) 200 ml śmietanki 30-36% 10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane) 200 g ulubionych owoców (opcjonalnie) Każdą galaretkę rozpuszczam(...)gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu. Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników. Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek
Słodki sentymentpush({}); Składniki na ciasto: 6 jaj L 240 gram mąki pszennej tortowej 200 gram cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao Pozostałe składniki: 2 galaretki cytrynowe 280 gram serka homogenizowanego, u mnie dwa serki po 140 gram typu danio 150 czekolady mlecznej lub gorzkiej 3 łyżki kwaśnej śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie łaciatego biszkoptu(...)blaszki. Gotowy biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia., w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia i momentu aż zacznie tężeć, połowę czekolady rozdrabiamy w blenderze lub siekamy nożem, gdy galaretka będzie tężeć wyciągamy ostygnięty biszkopt
Blog kulinarny S9.PLtruskawek :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram 4 galaretki truskawkowe 200 gram podłużnych biszkoptów, możemy zastąpić okrągłymi lub herbatnikami, wg upodobań 4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody(...)odstawiamy do przestygnięcia, śmietanę ubijamy na sztywną pianę, do dużej miski przekładamy twaróg, miksujemy go z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy wystudzone ale nie tężejące truskawkowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników, na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty, na biszkopty delikatnie
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 500 g serka mascarpone 330 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 90 g okrągłych biszkoptów 1 dowolna galaretka (użyłam bezbarwnej galaretki o smaku truskawkowo - waniliowym) 1 szklanka borówek lub innych sezonowych owoców (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę przygotowujemy zgodnie(...)cały czas miksujemy). Gdy składniki połączą się ze sobą i otrzymamy puszystą, masę przekładamy do tortownic na biszkopty. Na masę śmietanowo - serową wsypujemy owoce. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin do stężenia
Qchnia po prostuSezon na rabarbar w pełni. A co gdyby zrobić z niego galaretkę, połączyć z miękkim biszkoptem, a do tego wszystkiego dodać miód rzepakowy bo polski maj rzepakiem stoi? Wyjdzie prawdziwy, piękny, polski MAJ na talerzu. Tak jak już wcześniej pisałam miesiąc maj rzepakiem stoi, dlatego do tego przepisu użyłam właśnie jego… miodu rzepakowego (nawet nie czuję kiedy rymuję). Jest(...)Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego Szczypta soli Galaretka rabarbarowa: 4 szklanki wody 3 płaskie łyżki żelatyny 4 pędy rabarbaru 5 łyżek miodu rzepakowego Huzar Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
CzarnawisienkaForma okrągła o średnicy od 26 do 28cm. Ptasie mleczko: Składniki: 1 ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 6 jajek 2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka na wierzch Wykonanie: Jajka sparzyć w gotowanej wodzie (zalać wodą i wyciągać). Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodawać po jednym żółtku i dalej(...)białek. Można delikatnie wymieszać mikserem (obroty 1 lub 2). Następnie powoli miksując dodawać przestudzoną żelatynę. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao przesiane przez sitko. Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Wykończenie: Na spód formy położyć biszkopt i wylać na niego masę kakaową. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, do zastygnięcia. Następnie wylać
Przepisy BabciPrzepyszny i prosty w przygotowaniu torcik truskawkowy to idealne połączenie biszkoptu z budyniowo-maślanym kremem i sezonowymi truskawkami. Galaretka nadaje lekkiego orzeźwienia. Taki torcik świetnie sprawdzi się na różne okazje jak i na co dzień :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Pozostałe składniki: 500 ml mleka 200 gram masła 1 budyń waniliowy 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 gram truskawek 2 galaretki truskawkowe ok. filiżanka zaparzonego cappuccino lub gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 300 ml mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotujemy
Blog kulinarny S9.PLlubi ciasta o smaku cappuccino, ten będzie zadowolony z tego wypieku. Delikatny biszkopt i dwie pianki – jedna o smaku czekoladowego cappuccino, druga na bazie bitej śmietany z galaretką. Pyszne i lekkie ciasto. Polecam. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru 3-4 łyżki oleju 1 łyżka zimnej wody 4 kopiate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka(...)szkl. mleka 1 op. cappuccino czekoladowego (110g) 2 op. Śnieżki 2-3 łyżki żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: około 70 g czekolady Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy olej oraz wodę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Smaki Na Talerzusmak uwielbiają chyba wszyscy - puszyste ciasto, słodka galaretka i czekolada. Brzmi znajomo? To delicje, jedne z najpopularniejszych ciasteczek w naszym kraju. A gdyby tak przygotować je w wersji XXL? Chętni? To zapraszam! Spód: 150g mąki 1 rozgnieciony banan 2 łyżki oleju kokosowego pozostałymi lub masła 1 jajko 1/2szklanki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)cynamonu Wszystkie składniki wymieszać widelcem na jednolitą masę. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 25cm przez 20 min w 180°C Masa: 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki mleka 1 banan 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 150g gorzkiej czekolady 1 miarka odżywki białkowej lub mleka w proszku Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wylać tężejącą na wystudzony
Chocolate Muffin BlogDziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie(...)mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego(każdy po 40 g), 200 g masła, opcjonalnie cukier puder, do smaku ok. 5 łyżek masła orzechowego (lub do smaku) 2 galaretki 100 g czekolady na bezę: 4 duże białka, szczypta soli, 240 g cukru, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, garść płatków migdałowych Przygotować bezę: rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę
Lekcje w kuchniDziś polecam łatwe w przygotowaniu ciasto Zmierzch - na kruchym cieście, z owocowym wnętrzem, galaretką i czekoladą. Do ciasta możecie użyć wszystkich sezonowych owoców, ja użyłam nektarynek, ale świetnie sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe. Możecie też poeksperymentować z sokiem, użytym do przygotowania nadzienia - ja użyłam domowego soku jeżynowego, ale dobrze smakuje też malinowy czy z czarnej porzeczki. Smacznego:) Polecam też ciasto(...)zimnej wody budyń: 750 ml soku jeżynowego, malinowego lub z czarnej porzeczki, 2 budynie waniliowe (po 40 g), cukier puder, do smaku, ok. 300 g nektarynek lub brzoskwiń, 1 galaretka opcjonalnie garść borówek amerykańskich polewa: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: zimne masło posiekać
Lekcje w kuchnipomyślał, że deser z resztek, który fantastycznie wpisuje się w modny trend zero waste ? Pod tradycyjną masę upiekłam kruchy blat (możecie zastąpić herbatnikami), na warstwę z bajaderki wylałam galaretkę, a całość zwieńczyłam polewą czekoladową. Podaję Wam proporcje na dużą blachę, ale ciasto jest sycące, więc jeśli wolicie, możecie przygotować je z połowy porcji. Tak naprawdę użyjcie do niego wszystkiego(...)dżemu, marmolady lub powideł, 125 g masła, 4 łyżki masła orzechowego, Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 3-4 łyżki kakao (lub mniej, jeśli w cieście było już kakao) 2 galaretki (każda po 70 g) na polewę: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: m ąkę
Lekcje w kuchni