galaretka - 14130 przepisów (strona:296/942)

Deser „malinowa chmurka”. 65

dość sporych kieliszkach do Ginu, jeśli robicie go na więcej osób, proponuje zrobić go w mniejszych szklaneczkach lub słoiczkach. Szczęśliwego Nowego Roku! Składniki: 500 ml wrzątku jedna czerwona galaretka 300 g mrożonych malin 600 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 4 gniazdka bezowe garść prażonych płatków migdałów Zapraszam również na film(...)instrukcja krok po kroku Wykonanie: Galaretkę rozpuścić we wrzątku i do rozpuszczonej dodać mrożone maliny. Galaretkę z malinami rozlać w równych porcjach do kieliszków lub słoiczków i odstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Na stężałą galaretkę pokruszyć po jednym gniazdku bezowym i na bezę, za pomoca rękawa cukierniczego wycisnąć porcję ubitej śmietany

Pani M - kuchnia smakowita
Pijana bajka 81

Dziś propozycja dla dorosłych, pyszny mięciutki biszkopt, do tego warstwa galaretki malinowej, krem karpatkowy (tym razem użyłam sklepowego gotowca, taka mała oszczędność czasu) pijane biszkopty i chrupiące płatki migdałów. Jest delikatnie, kremowo i co tu dużo pisać to idealna propozycja na świąteczne ciasto. Ja użyłam konfitury i nalewki malinowej, ale idealne będą tutaj także wiśnie, czy porzeczki.   Biszkopt(...)wsypujemy obie mąki i proszek oraz wodę i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 st. C Galaretka malinowa: 2 słoiczki konfitury malinowej (moje miały po ok 240 g) 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Konfitury

Cynamonowe szczęście
pyszne ciasto jabłkowe z truskawkami i z galaretką... 66

jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki truskawki 50 dag, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Jabłka obrane pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 4 łyżki wody i dusić do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wsypać kaszę manną(...)masę jabłkową, wygładzić. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, dobrze w formie wystudzić. Na cieście w formie ułożyć plastry truskawek, wylać tężejącą galaretkę ( galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i wystudzić ) i schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane z masą jabłkową, dodane truskawki z galaretką

W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowa Pianka 120

piękne, dorodne truskawki… Do tego ciacha użyjemy co prawda mrożonych, ale smak będzie iście letni. Delikatny biszkopt z kremem na bazie frużeliny truskawkowej i serka mascarpone plus orzeźwiająca truskawkowa galaretka- i lato już bliżej; ) Ciacho dla amatorów kremów bez dodatku masła.  p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows(...)garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.   Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (rozrobiona na 400 ml gorącej wody cukier puder do posypania WYKONANIE: biszkopt bez dziurek    masa mascarpone   biszkopt z dziurkami+ galaretka truskawkowa ( tężejącą wlewamy do dziurek

Domowe ciasta
Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami 65

Ciasto dla miłośników czekolady Na spodzie brownie z mielonymi migdałami, orzeźwiającą malinową galaretką i mega czekoladowym musem z tofu jedwabistego. To czekoladowa rozpusta! Smaku tofu nie musicie się obawiać, bo wcale nie jest wyczuwalne. Dzięki niemu mus jest idealnie aksamitny i kremowy, po prostu pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Spód brownie: 150 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3/4 szklanki cukru(...)jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki zmielonych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto szczypta soli Warstwa malinowa: 350 g malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka wody Mus czekoladowy z tofu: 1 kg silken tofu (jedwabistego) 550 g gorzkiej czekolady 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki masła orzechowego 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: maliny starta czekolada

Oryginalny smak
Ciasto Borówkowe Cappuccino 77

Czasem jest tak, że jeden produkt spożywczy inspiruje mnie do stworzenia całego ciacha. Tak było w tym przypadku ; ) Do koszyka w sklepie wpadły galaretki o ciekawym, niebieskim kolorze, z działki zerwałam kilkanaście boróweczek… A reszta wyszła spontanicznie: krem z dodatkiem kawy cappucino i tegoż smaku nasączenie w tradycyjnym biszkopcie. Całość świetnie zgrana w smaku, a i aspekt wizualny ciasta ciekawy(...)miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzony „ budyń kawowy” i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Dodatkowo: nasączenie : 200 ml ostudzonej kawy cappucino ( zaparzonej z 6 łyżeczek) 2 opakowani a galaretki borówkowej Galaretkę rozrabiamy na 400 ml gorącej wody. ok. 100 g borówek ( możecie oczywiście dać więcej; )) p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align

Domowe ciasta
Owocowe lato 66

Zamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję(...)wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Górę smaruję pozostałym kremem. Dodatkowo potrzebuję: 500 g ulubionych owoców (u mnie to borówki, truskawki i mandarynki) 1 galaretka w ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa) Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i odstawiam do wystygnięcia. Owoce myję, kroję i układam na wierzchu ciasta. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewam

Słodki sentyment
Szarlotka z czekoladowym budyniem 67

żółtka  50 h miękkiego masła 2 łyżki jogurtu lub śmietany  2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka  2 budynie czekoladowe  pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej 50 g masła 4 łyżki cukru  masa jałkowa: 1,5 kg jabłek (dałam papierówki) 1 łyżka cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki(...)kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem/cukrem, resztę gotujemy. Do gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy

zdrowo i aktywnie
Szarlotka z czekoladowym budyniem 94

żółtka  50 h miękkiego masła 2 łyżki jogurtu lub śmietany  2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka  2 budynie czekoladowe  pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej 50 g masła 4 łyżki cukru  masa jałkowa: 1,5 kg jabłek (dałam papierówki) 1 łyżka cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki(...)kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem/cukrem, resztę gotujemy. Do gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto z jagodami 88

Ciasto co prawda w oryginale nazywa się ciastem z truskawkami i właśnie te owoce znajdują się pod galaretką, ale jak to mówią, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Truskawki się co prawda skończyły, ale z jagodami wyszło równie pysznie. Ciasto z książki „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”. Biszkopt: 4 jajka(...)cukier puder do smaku, u mnie 3 łyżki 1 płaska łyżka żelatyny Masa truskawkowa: 400 g serka homogenizowanego truskawkowego 400 g jogurtu truskawkowego 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 3 galaretki czerwone (np owoce leśne) owoce (jagody lub truskawki) Jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesianą mąkę (ja przesiewam

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania