galaretka - 14130 przepisów (strona:296/942)

Słoneczna pianka 436

znalazłam tam nic nadającego się na ciacho. Trochę pomyślałam i postanowiłam połączyć ze sobą chrupiący spód z płatków kukurydzianych, białkową piankę, złocisty dżem i dołożyłam do tego wszystkiego orzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle, bo po 2 dniach po cieście nie było śladu.  Na zdjęciach możecie zobaczyć moją cudną tacę i ręcznik w tulipany, te i inne ciekawe kuchenne(...)22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 słoiki dżemu niskosłodzonego ananas z marakują Stovit galaretka pomarańczowa Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a później rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka przelewamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta

Cynamonowe szczęście
Brzoskwiniowiec 413

zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja do świętowania, można sobie takie ciacho upiec do kawki i poczęstować(...)serowo-brzoskwiniowa: 1/2 puszki brzoskwiń 500 g sera twarogowego (z wiaderka) 3-4 łyżki cukru pudru 125 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny Na wierzch: 1/2 puszki brzoskwiń 3 galaretki brzoskwiniowe Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Następnie wsypać partiami cukier i mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka

My simple kitchen
Kora dębu z brzoskwiniami 731

przynajmniej o dwóch, ale teraz w głowie mam tylko korę orzechową.  Mnóstwo bakalii, pyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka!  To wszystko w jednym cieście 💓😍 Składniki na blaszkę ok 24x36cm Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 150g drobnego cukru kryształu 200g zmielonych(...)opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 250g masła (82% tłuszczu) Dodatkowo: ½ szklanki mocnej kawy 2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub pomarańczowych Brzoskwinie z puszki pokrojone w paseczki 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopty: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki

Kuchnia w czekoladzie
Serce z sernika włoskiego 238

specyficzny smak. Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego. Polecam! SKŁADNIKI: 350 g sera esencja pomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek  45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy w kolorze czerwonym Przygotować krem bezowy: Wodę zagotować z cukrem do temp. 116 st C ( tzw.próba pióra(...)ubić białka jaj na sztywną pianę,i następnie wlać do białek gorący syrop, mieszać do schłodzenia. Ser zmielić przez maszynkę do mięsa 2-krotnie, dodać esencję pomarańczową  Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie. Do sera

Z Marcepanem
ROLADA ŚMIETANOWA WALENTYNKOWA + FILMIK 281

śmietany 30 %  2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny  2 cukry waniliowe po 16 g            DODATKOWO :   3 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzątku  czekolada i cukier puder do dekoracji  foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki(...)resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego.           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Piegusek z brzoskwiniami 203

białek z dodatkiem maku. Tym razem dodałam cały mak a nie mielony dzięki temu ciasto przyjemnie chrupie. Białkowy biszkopt z makiem przełożyłam kremem budyniowym a na wierzchu zalałam galaretką brzoskwinie z puszki. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatki(...)duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka ) 120 g miękkiego masła 600 ml mleka 3 łyżki cukru puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI 160

Bożego Narodzenia. Nie może zabraknąć tego połączenia podczas świąt, dlatego wymyśliłam ciasto pachnące cynamonem i pomarańczami. I tak powstał cynamonek... Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą blachę 24cm x 24cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)jajko 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu Galaretka z pomarańczy: 3 pomarańcze skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru kryształu 3-4 łyżeczki żelatyny 100 ml wody Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK TRUSKAWKOWY Z MASCARPONE NA ZIMNO 162

tortownica 26-28cm): 500g truskawek 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100ml wrzątku 500g serka mascarpone 250g jogurtu greckiego 8-10 łyżek cukru pudru Składniki na wierzch: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe  Wykonanie: do wrzątku dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy ,aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia   truskawki do masy serowej blendujemy na mus, odstawiamy do miski dodajemy(...)przestudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy masę przekładamy do   szczelnej tortownicy ( 26-28cm) i wstawiamy na 1-2   godzinny do lodówki kiedy masa serowa się chłodzi, przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu ale zmniejszamy ilość wody do jej przygotowana o połowę czyli na 2 galaretki potrzebujemy 2 szklanki gorącej wody drugą porcję truskawek zgniatamy widelcem lub blędujemy

Słodkie zapomnienie
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 254

minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery  części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać aby nie stężała. Następnie(...)zacząć ubijać śmietanę, jak zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany  1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15541

Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoik litrowy wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe   Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując(...)blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy na sicie. Kompot zachowujemy. Odmierzamy 500 ml, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i w gorącym kompocie rozpuszczamy dwie galaretki wiśniowe. Studzimy. Z mleka odmierzamy 3/4 szklanki, mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Resztę mleka razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną dokładnie mieszankę

Smaki Na Talerzu
Rolada z jabłkami i cynamonem 174

kawałków Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 5 – 7 łyżek cukru (w zależności od rodzaju jabłek) ¼ szklanki wody 2 – 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: czekolada lub cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Gotować pod przykryciem z cukrem i wodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut). Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła. Mus lekko wystudzić. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy i dłuższym bokiem zwinąć roladę. Roladę zawinąć

KuchniaWeDwoje.pl
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 145

krem śmietanowy: 330 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix (można pominąć)* Na warstwę malinową: 3 opakowania galaretki malinowej 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku malinowego Dodatkowo: 1/3 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego Pokruszone bezy do ozdoby *Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej(...)rozmrozić je i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Część malin odłożyć do dekoracji tortu. 2,5 szklanki wody zgotować wraz z 1 szklanką soku malinowego. W mieszance rozpuścić galaretki i pozostawić do wystudzenia. Do chłodnych galaretek wsypać maliny i delikatnie przemieszać. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, przełożyć ją na warstwę dżemu i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

My sweet a life
Ciasto Advokacik 269

Advokacik Ciasto zdecydowanie spełni swoje zadanie  na imprezach dla dorosłych.  U mnie wzbudziło zachwyt gości. Ciemny biszkopt, wysoko procentowa masa advocaatowa, łagodna masa śmietanowa, a wszystko zwięczone galaretką advocaatową.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao(...)łyżek wody 4 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30 % Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3-4 łyżki cukru pudru Na galaretkę: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 100 ml likieru advocaat Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem

My sweet a life
Malinowe cudo 374

nagrzanym do 160 C i piec godzinę. Czasami trzeba przedłużyć czas lub skrócić Masa bezowa jest gotowa gdy lekko popęka u góry i chrupiąca. Ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać i odstawić do momentu aż zacznie gęstnieć. Dodać maliny i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na upieczone ciasto kruche. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia(...)galaretki. Przygotowanie masy białej – śmietanę ubić na sztywną masę, dodawać powoli cukier ciągle mieszając. Dodać po łyżce serka mascarpone, mieszać już delikatniej. Wlać esencję waniliową, wymieszać. Wyłożyć masę na gęstą galaretkę. Położyć masę bezową i ponownie wstawić do lodówki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Serniczek na zimno z galaretką 195

Szybki i smaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa dobrze stężeje – ja wykorzystałam ser w kostkach, uprzednio dwukrotnie zmielony, i dopiero na drugi dzień smakował jak serniczek, a nie zwykły biały twaróg;) 800 g sera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek(...)łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 puszka brzoskwiń 250 ml kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa 1 op. okrągłych biszkoptów   Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z zalewy (5 łyżek zachowujemy). Kroimy na cieńsze plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Jeśli wykorzystujemy twaróg w kostce wówczas przepuszczamy go przez

Smaki Na Talerzu