składniki - serek mascarpone, śmietanka kremówka oraz biała czekolada, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku, by zyskała karmelowy kolor i smak. Całość dopełnia żelka przygotowana z wiśni mrożonych oraz galaretki, która przełamuje karmelowy smak masy i wprowadza element orzeźwienia. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony. Idealny wypiek na świąteczny stół, który(...)pieczenia szczypta soli Masa z palonej białej czekolady: 300 g białej czekolady 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% Żelka wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych 50 ml wody 1 galaretka wiśniowa Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mały słoik konfitury wiśniowej (ok. 220 g) 1 łyżeczka maku 2 łyżki wiśni liofilizowanych (grys) Wykonanie: Biszkopt makowy
Kuchnia MagdaLenyskładniki - serek mascarpone, śmietanka kremówka oraz biała czekolada, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku, by zyskała karmelowy kolor i smak. Całość dopełnia żelka przygotowana z wiśni mrożonych oraz galaretki, która przełamuje karmelowy smak masy i wprowadza element orzeźwienia. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony. Idealny wypiek na świąteczny stół, który(...)pieczenia szczypta soli Masa z palonej białej czekolady: 300 g białej czekolady 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% Żelka wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych 50 ml wody 1 galaretka wiśniowa Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: mały słoik konfitury wiśniowej (ok. 220 g) 1 łyżeczka maku 2 łyżki wiśni liofilizowanych (grys) Wykonanie: Biszkopt makowy
Kuchnia MagdaLenylubię piec. Ze słodyczy najbardziej lubię śledzie. Ale… jam to uczyniła. Ciasto prawie jak malinowa chmurka. Mąż mówi, że smaczne. Składniki: 200 g herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 galaretki malinowe Maliny mrożone (ja miałam 350 g) serek mascarpone (250 g) śmietana 30% (200 ml) 1 łyżka cukru pudru kilka bezików Ciasteczka umieściłam w woreczku strunowym. Rozkruszyłam za pomocą tłuczka(...)Przesypałam do miseczki. Dodałam rozpuszczone masło. Wymieszałam masło z ciastkami. wysypałam do tortownicy. Dnem prostej szklanki ugniotłam ciastka tak by stworzyły spód ciasta. W garnku we wrzątku rozpuściłam 2 galaretki. Dodałam maliny. Ostudzoną galaretkę z malinami wyłożyłam na ciastka. Do miski wlałam śmietanę. Zmiksowałam aż stała się sztywna. Dodałam cukier puder i mascarpone. Zmiksowałam krótko. Wyłożyłam na galaretkę malinową
MojaQchnia.plpłynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Ptasie mleczko: 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 2 białe galaretki lub przezroczyste Polewa: 4 łyżki kakao 7 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 1 słoiczek (180 g) powideł śliwkowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)blaszki, odkleić papier. Blaszkę ponownie wyłożyć czystym papierem lub folią spożywczą. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeden włożyć na spód blachy, posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugim blatem. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Pilnować, aby galaretka nie stężała. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę. Śmietankę
Danka Pichciudyń waniliowy z galaretka z czarnej porzeczki. J awybrałam galaretkę Darów Naruty, ale z łatwością można przygotować swoją tylko z wyprzedzeniem np. rana zrobić galaretkę z czarnej porzeczki z agarem a po stężeniu zabrać sie za budyń. Składniki: budyń z wanilią - 1 opakowanie napój migdałowy bez cukru - 400 ml erytrytol/cukier/ksylitol - 1 łyżka galaretka z czarnej porzeczki - 1 słoik migdały
AZgotuj!Macie ochotę na coś kolorowego do kawy? Jeśli tak, to polecam ciasto Mozaika :) Pyszne, delikatne ciasto z galaretkami i kremem. Biszkopt i galaretki można przygotować dzień wcześniej, co znacznie ułatwi pracę nad ciastem. Gorąco zachęcam do wypróbow The post Ciasto Mozaika appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeHawana - czyli ciasto miodowe (u mnie trochę blade, dlatego nie odróżnia się mocno od biszkoptu) pyszny kisiel na soku z ananasa, mięciutki biszkopt oraz bita śmietana i owoce w galaretce. Jeśli szukacie jakiegoś efektownego, a jednocześnie lekkiego ciasta to bardzo polecam. Ciasto miodowe (blaszka 23x33 cm): 1 i 3/4 szkl mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki miodu(...)następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietankę wykładamy na biszkopt Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe na wierzch ciasta. owoce do dekoracji np. ananasy, banany Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na bitą śmietanę, na której wcześniej można ułożyć pokrojone
Cynamonowe szczęścieszklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 250 ml śmietany 30 % 2 galaretki ( truskawkowe, wiśniowe lub malinowe ) 250 ml gorącej wody dodatkowo 100 g startej na tarce o dużych oczkach gorzkiej czekolady przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy(...)rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Następnie
Smakowite Daniamoją opinią o galaretach z pianką WOW od Vobro . Po raz kolejny marka Vobro zaskoczyła mnie i w sumie nas, bo próbowało je kilka osób, bardzo pozytywnie. Galaretki z pianką smakują rewelacyjnie. Galaretki mamy w trzech smakach: wiśnia, pomarańcza i cytryna. Nie potrafię powiedzieć Wam, który smak jest najlepszy, bo mnie smakują po prostu wszystkie. Mają one orzeźwiające smaki(...)słodkie, co dla mnie jest dużym plusem. Oblane są delikatną czekoladą. Każda galaretka zapakowana jest w osobny papierek, który jest w intensywnym kolorze przyciągającym wzrok. Odpowiada on również smakowi, jaki znajdziemy w środku. Galaretki z pianką będą idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia, idealnie pasują też jako coś słodkiego do kawy. Ich nazwa jest adekwatna do tego
kruche babeczkiGalaretka z winogron jest przepyszna! Idealna na kanapkę, chałkę, bułeczkę. Z powodzeniem może też zastąpić żurawinę jako dodatek do serów. Składniki: ciemny winogron cukier żelfix lub pektyna sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Nie podaję dokładnie ilości składników - wszystko zależy od tego ile soku z owoców mamy i na tej podstawie dobieramy ilość cukru i pektyny lub żelfixu. Należy(...)się skórek i pestek. Otrzymany sok umieścić w garnku, dodać cukru i zagotować. Ciągle mieszając dodać pektynę z cukrem lub żelfix. Dodać łyżkę soku z cytryny. 4. Gorącą galaretką napełnić czyste słoiki, zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu galaretka stężeje (po zagotowaniu jest płynna). 5. Galaretka idealna jest do chałki, naleśników, placuszków i serów czy mięs. Smacznego
Kuchnia domowa Animascarpone 750 ml śmietanki 30 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru 50 ml wody zimnej 4 banany 1 łyżka soku z cytryny galaretka kawowa: 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżeczki żelatyny nasączenie: 1 łyżka kawy mielonej 200 ml wody 100 ml likieru kawowego Obręcz czekoladowa: 200 g czekolady(...)dwie łyżki śmietany w ten sposób ją hartuję. Cienkim strumieniem wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Nasączenie: Kawę zaparzam w 200 ml wody, do ostudzonej dodaję likier. Galaretka kawowa: Kawę zaparzam w 300 ml wody, dodaję cukier. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Dodaję do kawy. Garnek o średnicy
wesoła kuchniamargaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Owoce jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę . Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć(...)śliwkę podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku, dodać winogron i cukier. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można
Ciastka - domowe słodkościDaje się kroić w plastry i smakuje o wiele lepiej od ozorków w galarecie kupionych w sklepie. Trzeba tylko dobrze doprawić bulion. Musimy użyć odpowiednią ilość żelatyny, aby galaretka dobrze trzymała, w tym przypadku kawałki mięsa i papryki. Dodatkowo w trakcie gotowania dodałam 2 papryczki chili, nie powinno się ich pomijać, dodają ostrości. Warzyw z bulionu nie dodawałam(...)mnie w tym przypadku są zbyteczne. To moja druga próba galaretki. Za pierwszym razem za słabo doprawiłam bulion. Po raz drugi doprawiłam bardziej zdecydowanie i galaretka wyszła idealna w smaku. Ozorki w galarecie z butelki Potrzebujemy 1,5kg ozorków, waga przed obróbką / wieprzowe, wołowe lub cielęce /, włoszczyzna, listek laurowy, 3-4 sztuki, ziele angielskie, kilka ziaren, pieprz
Leśny Zakątekjeszcze jesienne maliny. Pyszne, słodkie. Postanowiłam wykorzystać je do pysznego deseru, na który przepis chcę Wam dziś przedstawić. Deser Malinowy Król to biszkopty, kremowy budyń, pianka z Nutellą i galaretka z malinami. Wszystkie warstwy super ze sobą współgrają a deser zachwyca smakiem. Jest elegancki i pyszny. Zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 8 dużych(...)wrzątku -500ml śmietanki 30 lub 36% -kopiasta łyżka cukru pudru -2,5 kopiaste łyżki nutelli WARTSWA MALINOWA -750ml wrzątku -300g malin -2 galaretki malinowe DODATKOWO -biszkopty okrągłe lub podłużne Do garnka dajemy mleko, cukier, masło, budynie-dokładnie mieszamy, zagotowujemy mieszając do zgęstnienia. Na dno każdego pucharka dajemy kawałki biszkoptów, ja miałam podłużne, pokroiłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietanka 30% słodka – 600 ml * cukier puder – 1 czubata łyżka * jogurt grecki – 200 g * masa krówkowa – 250 g * żelatyna – 2 łyżki ( 8 g ) * galaretka truskawkowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy. Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy(...)hartując wcześniej ) . Jeszcze chwilę miksujemy. Połowę kremu od razu wylewamy na biszkopty. Wykładamy delicje jedna obok drugiej. Wlewamy resztę masy śmietanowej, wyrównujemy, wkładamy do lodówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy przez noc. Smacznego! Zobaczcie też inne wypieki mojej Mamy na blogu! The post Krówka z Delicjami – popisowe ciasto mojej Mamy bez pieczenia first appeared on Ostra na Słodko - blog
Ostra na Słodko