jest banalnie proste i każdy sobie poradzi z jego wykonaniem. foremka o średnicy 16 cm 400 g sera twarogowego mielonego z wiaderka 1 mango około 400 g 1 galaretka o smaku pomarańczowym 1 łyżka żelatyny opcjonalnie cukier do smaku polewa czekoladowa 70g czekolady użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej 70g śmietanki 30% dodatkowo 8-9 sztuk biszkoptów(...)napęcznienia, nastę pnie lekko podgrzać. (żelatyna przed dodaniem jej do masy serowej powinna być lejąca) Można wstawić na 5-8 sekund do mikrofali lub podgrzewać w kąpieli wodnej. Galaretkę zalać 200 ml gorącej wody dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretka powinna być zimna ale nie stężała. Mango obrać ze skórki i oddzielić od pestki, następnie zmiksować
Andzia Pichciorzeźwiające ciasto Truskawkowa Delicja. Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc jak najbardziej zachęcam do jego przygotowania. Ciasto składa się z cienkiego biszkopta, kremu, truskawkowe pianki, truskawek i galaretki. Jest wysokie, bardzo podzielne i nada się na każdą okazję Zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm*** *szklanka(...)masła lub margaryny PIANKA TRUSKAWKOWA -ok 400g truskawek -0,5 szkl cukru -500ml śmietanki 30 lub 36% -3 łyki żelatyny -125 ml wrzątku DODATKOWO -2 galaretki truskawkowe -750 ml wrzątku -truskawki Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając tak by się nie przypaliło. Budyń
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasy budyniowej, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy resztę kremu. Znów układamy herbatniki, czyli trzecią warstwę i wstawiamy foremkę do lodówki. MASA TRUSKAWKOWA: 400-500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier (opcjonalnie) Kilka truskawek kroimy w drobną kosteczkę. Resztę blendujemy. Wrzucamy wszystkie razem do garnka. Dolewamy soku z cytryny i opcjonalnie cukru (ja zrezygnowałam(...)względu na galaretkę). Całość doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy galaretkę, dokładanie mieszamy, żeby galaretka się rozpuściła i ściągamy z palnika. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy masa zaczyna gęstnieć lub robi się chłodna, przelewamy ją na ostatnią warstwę herbatników. MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietan fix Kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem
Relaxtimewypróbowania przepisu. CIASTO TRUSKAWKOWA POKUSA Składniki BISZKOPT 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej szczypta soli MASA TRUSKAWKOWA 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml wody MASA KAJMAKOWA 500 ml śmietanki kremówki 30% puszka masy kajmakowej DODATKI krakersy Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Stopniowo(...)ubić na pianę. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Przestygniętą żelatynę wolnym strumieniem wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę umieścić na przestygniętym biszkopcie. Całość przykryć krakersami. Galaretki zalać 500 ml wrzącej wody, mieszać do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Lekko rozmarznięte truskawki zblendować na mus. Dodać do galaretki, wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wylać na krakersy. Ciasto
Alle Dobre!nietypowej masy jabłkowej. Nigdy o takiej nawet nie słyszałam, nie mówiąc o kosztowaniu. Pokrojone jabłka podgotowuje się w wodzie, do której później dodaje się budynie wymieszane z wodą oraz galaretkę. Powstałym w ten sposób „kisielem” zalewa się jabłka ułożone na upieczonym biszkopcie. Na kisiel z kolei wykłada się ciasto z kokosa i ponownie całość piecze się w piekarniku. Warto wybrać(...)podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kisiel: 6-7 jabłek 750 ml wody 1 zielona galaretka 2 budynie śmietankowe z cukrem Wierzch: 200 g margaryny (można zastąpić masłem) 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych 3 jajka Biszkopt: Białka ubijamy mikserem i po kilku minutach ubijania
Trzeci talerzsmaku – tutaj 40 g erytrolu 25 g żelatyny 70 ml gorącej (nie wrzącej) wody Dodatki 170 g truskawek 30 g borówek amerykańskich 100 g orzechów pecan Galaretka 1 opakowanie przezroczystej galaretki bez cukru (14 g) – może być też truskawkowa 350 ml gorącej (nie wrzącej wody) Przygotowanie Jogurty skyr dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, doprawiając do smaku(...)razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki truskawki. Owoce poukładać zanużając je w masie skyrowej a następnie ciasto wstawić na 30 minut do lodówki by nieco stężało. W tym czasie galaretkę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i lekko przestudzić. Następnie galaretkę wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki do całkowego stężenia (3-4 godziny). Gotowe ciasto można podawać
Ola la LCHFmąki pszennej - 2,5 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej - 3/4 szklanki mleka - 270 g masła w temperaturze pokojowej Ponadto: - 600-700 g ptasiego mleczka, lepiej aby było oryginalne - 2 galaretki kolor czerwony lub ciemno różowy Na wierzch: - 500 ml śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego - kakao do posypania lub rozpuszczone czekolady mleczne ( polewa) + orzechy włoskie(...)Dość szybko dodaj masę kawową i szybko wymieszaj, najlepiej ręcznym mikserem, aż do uzyskania kawowego budyniu. Zdejmij budyń z ognia, wystudź. Budyń musi mieć temperaturę pokojową, podobnie jak masło. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. Przez 3 minuty ucieraj masło na puch i dodawaj stopniowo po łyżce chłodnego budyniu, miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na pyszny sernik na zimno z galaretką i borówkami. Łatwy i lekki deser na gorące dni. Składniki 1 kg serka w wiaderku 1 op. herbatników, ok 150 g 4 jajka borówki 1/2 k. masła 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 szkl. mleka 4 łyżki żelatyny 2 galaretki borówkowe Przygotowanie Na dno blaszki papier do pieczenia i układam herbatniki(...)ucieram. Dodaję ser, mleko podgrzewam, wrzucam żelatynę, mieszam. Gdy ostygnie wlewam do masy serowej. Białka ubić i przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać. I do lodówki na 1 h. Galaretki rozpuszczam w wodzie, wg. przepisu. Odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Bea Tka Artykuł
Wasze Przepisymąki pszennej 1 pełna łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 gram zmielonych orzechów laskowych Warstwa jabłkowo - rabarbarowa: 1 słodkie jabłko 2 gałązki rabarbaru 1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej 1 łyżka cukru 1/2 słoika dżemu jabłkowego cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki 30% 400 gram kremowego(...)pudru 50 gram mlecznej czekolady Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos ) 2 płaskie łyżki żelatyny Poncz: 1 cytryna 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru Wykonanie: Zaczynamy od galaretki owocowej : Wkładka jabłkowa : Pokrojone w kosteczkę jabłko, oczyszczony i pokrojony w plasterki rabarbar wkładamy do rondelka i prużymy z łyżką cukru, aż zmiękną . Dodajemy dżem jabłkowy, cynamon
Kronika Piekarnikadosłownie kilka chwil, a smak zachwyca. Możecie je przygotować zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi. Idealne będą truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Można je także przygotować z samą galaretkę, ale proponuję jednak dodać ulubione owoce dla przełamania smaku. Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 masło (200 g) 3/4 szklanki cukru ok 250 g herbatników (użyłam kakaowych(...)zwykłe też będą super) 2 galaretki truskawkowe ok 500 g truskawek (mogą być mrożone) Zaczynam od rozpuszczenia galaretek w 3/4 litra wrzącej wody i odstawienia ich do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy 3/4 litra mleka razem z cukrem i masłem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną, a następnie wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Blaszkę
Cynamonowe szczęścieSkładniki: truskawki duże 800 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 200 gram, żelatyna deserowa (bez przypraw) 3 łyżki + gorąca 3/4 szklanki, herbatniki 150 gram Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć(...)wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę. Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, tani i bardzo smaczny sernik na zimno truskawkowy z herbatnikami i z dużą ilością galaretki........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięupiekłam. Po spróbowaniu zaczęłam się zastawiać czemu gości u nas tak rzadko, bo jest absolutnie pyszne. Orzechowe biszkopty, krem brzoskwiniowo budyniowy, delicje nasączone w kawie i jeszcze galaretka pełna soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta. Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów(...)żółtek 300 g masła Dodatkowo: 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym ¼ szklanki kawy (dowolnej: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów) opcjonalnie ¼ szklanki wódki lub rumu 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie odsączamy na sitku z syropu. Odmierzamy ilość odlanego syropu i dolewamy tyle wody aby było 500 ml. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do kubka wlewamy
Cynamonowe szczęściecukru 3 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego ½ łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe Dr.Oetker lub brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę(...)delikatnie wciskając w masę. Włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 55 minut na grzaniu góra –dół. Pilnować aby się nie przypiekło.Upieczony sernik całkowicie wystudzić. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody a truskawkową w 1 i 1/3 szklanki. Zostawić do wystudzenia. Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni . Uważając i często mieszając
Wanilia i Kardamonmożemy nabyć w sklepie monopolowym lub zakupić przez internet. Plakietka z imieniem i wiekiem jest wydrukiem na masie cukrowej, zamówiłam ją przez internet. Kostki lodu zostały wykonane z przezroczystych galaretek. Wszystko co znajduje się na torcie (poza buteleczkami) jest jadalne. Składniki: Biszkopty – 4 blaty o średnicy 18 cm Biszkopt szpinakowy Przepis tutaj (KLIK) Biszkopt jasny – Przepis tutaj(...)przełożenia: 200g śmietanki 36 % 120g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 50g serka mascarpone Tynk ganache z białej czekolady: 200g miękkiego masła 200g białej czekolady Kostki lodu: 2 bezbarwne galaretki 0,6 litra wody Dodatkowo: Brązowa i czarna masa cukrowa do wykonania „beczki” małe buteleczki alkoholu wydruk cukrowy z napisem i cyfrą (można zamówić, nawet na allegro
Blog z Apetytem