się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w swoich ulubionych słodkościach. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Adler Europe, Stovit , Group ePrezenty oraz Helio. Składniki : Galaretka z owocami: 250 g owoców (borówki, granat, truskawki) 2 galaretki przezroczyste Masa z mango: 200 ml śmietany 36 % 125 g serka mascarpone 3 łyżek cukru pudru 1 łyżki żelatyny(...)schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mus z jagód, pokrojone borówki i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Galaretki przyrządzamy według instrukcj i na opakowaniu, Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojone owoce. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy
Podróż w kulinariabrzoskwiń z puszki do wypieków, ale tym razem postanowiłam to zmienić. Powstało pyszne, choć dość słodkie ciasto na herbatnikach, z masą z mleka w proszku, warstwą brzoskwiniową i galaretką. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400g herbatników ok. 1kg brzoskwiń 3 galaretki o smaku brzoskwiniowym 250g mleka w proszku 3/4szkl. mleka np. 2% 150g masła 1/4szkl. cukru(...)puściły sok i zrobiły się mięciutkie. Uduszone brzoskwinie zblendowałam na jednolitą masę. Powinno wyjść ok. 2 szklanki musu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do tak przygotowanego, gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam jedną galaretkę brzoskwiniową w proszku i wymieszałam, żeby się rozpuściła. Mus odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby zgęstniał. Do rondelka wlałam mleko 2%. Wsypałam cukier i dodałam masło. Mleko
Waniliowe ImprowizacjeŚnieżna wyspa Ciasto z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne. Składniki: · 200 g margaryny · 2 ½ szk. mąki pszennej(...)łyżka octu 10% · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 1 galaretka pomarańczowa · 2 śnieżki na mleko · 2 szk. mleka · 1 czekolada mleczna · 100 g Rafaelo
Kulinarna Chwilalodówki. Do drugiej części masy serowej dodajemy pozostałe dwie łyżeczki żelatyny, przygotowanej jak wyżej. Masę wykładamy na żelkę, kiedy ta już stężeje. Równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wychłodzenia. Galaretka: 1 galaretka krystaliczna ok. 200 g borówki amerykańskiej Przygotowanie: Galaretkę rozprowadzamy w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Na masie serowej układamy owoce borówki(...)amerykańskiej i zalewamy tężejącą galaretką. Całość chłodzimy. Smacznego
bistro mamaDziś mam dla was przepis na sernik z galaretką, ale nie jest to sernik na zimno, tylko sernik pieczony w piekarniku. Dla niektórych pewnie będzie to zaskoczeniem i niecodziennym połączeniem. Ja jednak często spotykam się z takim sernikiem na różnego rodzaju uroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc(...)push({}); Składniki: 750g białego sera półtłustego 200g serka homogenizowanego waniliowego 100ml śmietany 30% 3/4szkl. cukru 3 jaja 1 łyżka masła 1 budyń waniliowy bez cukru ok. 200g herbatników 1 galaretka o smaku pomarańczowym 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek
Waniliowe ImprowizacjePopularny deser (malinowa chmurka) w odsłonie z porzeczkami czyli porzeczkowa chmurka! To idealna wersja na teraz, gdy porzeczek pełno! Kruchy spód, lekko kwaśna galaretka, pyszny i puszysty krem, a na to krucha beza. Przepis jest trochę czasochłonny, ale bardzo prosty jeżeli się go trzymacie. Składniki na klasyczną tortownicę. Aby zrobić ciasto w dużej formie prostokątnej robimy wszystko(...)upływie czasu wyciągamy ciasto, wałkujemy na wielkość blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Galaretka porzeczkowa: 500 g porzeczek 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki żelatyny 2 szkl. wody Do garnka wrzucamy porzeczki, słodzidło i wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy
Czarnawisienkałyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli krem - 600 ml kremówki - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 150 g serka homogenizowanego waniliowego oraz - 4 banany - dżem śliwkowy - 3 opakowania galaretki bananowej Przygotowanie: Na początek pieczemy biszkopta. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana sztywna dodajemy stopniowo żółtka oraz porcjami suche składniki, delikatnie mieszamy(...)połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 180 C około 45 minut. Biszkopt studzimy a następnie przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody i studzimy. Do tężejącej galaretki wrzucamy pokrojone cienko banany i taką tężejącą masę wylewamy na blat biszkopta. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno
Zainspirowana w kuchnimleko 1 litr, budyń waniliowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 8-9 łyżek, masło 200 g, kakao 2 łyżki, maliny 250 g, borówki 250 g, galaretka malinowa 3 szt, woda gorąca 3,5 szklanki, do nasączenia: herbata czarna 3/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, Sposób przygotowania: 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy(...)puste miejsca między biszkoptami dajemy kawałki biszkoptów. Nasączamy je połową ponczu. Następnie wykładamy białą masę, przykrywamy ją ponownie biszkoptami, które również należy nasączyć i wykładamy masę ciemną. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Do ostygniętej galaretki wkładamy maliny z borówkami, mieszamy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka z owocami zacznie mocno tężec to wylewamy ją na wierzch
kulinarne odsłony paticiąg dalszy? Yhy! Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha! Dziś zapraszam na przepyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty MASA: * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki(...)cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 6 łyżeczek + 1/3 szkl wody * galaretka truskawkowa – 3 szt + 750 ml wody truskawki – 700 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy jogurt i wlewamy żelatynę ( hartując oczywiście wcześniej ). Wylewamy na biszkopty, chłodzimy. Układamy owoce, zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką. Odstawiamy
Ostra na Słodkozakończenie sezonu truskawkowego polecam Wam bardzo pyszne ciasto biszkoptowe połączone z delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone oraz galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Takie ciasto to dla mnie kwintesencja lata. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)spirytusu (ewentualnie octu) 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia
babka w formierecipe in English. Bardzo łatwe ciasto na lato. Biszkopt o delikatnym anyżowym smaku. Ciasto jest wilgotne i nie wymaga nasączania dzięki dodatkowi masła. Na wierzchu dużo malin i galaretka :) Smacznego! Składniki: (blaszka 25/21 cm.) 3 jajka 100 g. cukru drobnego do wypieków 50 g. masła 1 łyżeczka ziaren anyżu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g. maki pszennej(...)świeżych malin 2 galaretki malinowe 750 ml. wrzątku Masło rozpuść i ostudź. Ziarna anyżu rozgnieć dokładnie w moździerzu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka ubijaj mikserem (na najwyższych obrotach) razem z cukrem przez 4 minuty. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz anyż i miksuj na najmniejszych obrotach. Wlej ostudzone masło, zmiksuj krótko. Ciasto
Delicious PlaceCzekoladowy biszkopt, krem, truskawki i galaretka. Prosto i smacznie:) Składniki (blaszka 23/33): Biszkopt: olej 3|4 szklanki cukier 1 szklanka, woda 0,5 szklanki, kakao 3 łyżki, jajka 5 szt , cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, Krem: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt , cukier 5 łyżek, masło(...)Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa lub malinowa 3 szt , Sposób przygotowania: Biszkopt: Olej, 1 szklankę cukru, wodę oraz kakao wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie mieszankę odstawiamy do ostygnięcia. Jajka oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie żółtka nie przerywając miksowania. Powoli wlewamy ostygniętą mieszankę i na niskich obrotach miksera mieszamy
kulinarne odsłony patiKlasyczne ciasto bez pieczenia. Lekkie, pyszne i proste do zrobienia. Składniki (22x22cm lub tortownica max 26cm): 1kg sera wiaderkowego na sernik 3 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru ok 500 g truskawek biszkopty okrągłe lub podłużne Sposób wykonania: 1. Formę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. 2. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ser przełożyć(...)miski, dodać cukier puder i zmiksować. Następnie wlać ostudzoną galaretkę, dokładnie połączyć. 3. Dno formy wyłożyć biszkoptami, tężącą masę serową wylać ostrożnie na biszkopty. Włożyć do lodówki, a jak już masa nieco bardziej stężeje, to na wierzch wyłożyć truskawki. 4. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić i lekko tężącą wylać na truskawki. Całość dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 100-120ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Żelka truskawkowa: 1kg umytych truskawek bez szypułek 3 czerwone galaretki (użyłam 2 truskawkowych i 1 wiśniową) Pianka cappuccino: 800ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Żelka truskawkowa: 6. Truskawki zmiksować na mus, przelać do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać 3 galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści. 7. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej mus truskawkowy. Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aż galaretka
Mała Cukierenkazamierzenie, a nie wypadek przy pracy. Poza tym szarlotkę zrobiłam na cieście kruchym z dodatkiem smalcu. Do szarlotki użyłam zwykłych jabłek deserowych odmiany jonagold, dlatego dodałam do nich sporo galaretki, żeby nie pływały po upieczeniu. Szarlotka wyszła pyszna, taka jak chciałam. Bardzo szybko znika, więc warto zrobić podwójną porcję. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2szkl. mąki pszennej(...)push({}); Budyń: 1 budyń waniliowy/śmietankowy na 0,5l mleka 3 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej Masa jabłkowa: 4 duże jabłka odmiany jonagold 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy
Waniliowe Improwizacje