delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek(...)laski wanilii Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Truskawki rozmrozić dodać 1/2 szklanki wody i cukier zagotować. Truskawki zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić z 300 ml wrzącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i galaretkami. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać ją do zmiksowanych truskawek, bardzo dokładnie wymieszać
Krylowa Kuchniamożecie przygotować z dziećmi. Jestem pewna, że będą zachwycone efektem końcowym - zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym. Składniki*: 3 serki naturalne (200 g = 1 opakowanie) 3 różnokolorowe galaretki (np. agrestowa, czarna porzeczka i truskawka) * z podanej liczby składników przygotowałam 2 desery w małych pucharkach i jedno ciasto na zimno w małej formie do babki z kominem Każdą(...)galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Następnie galaretki wymieszać z serkami naturalnymi (1 serek = 1 smak galaretki) . Do formy/pucharków wlać jedną masę serową i całość wstawić do lodówki do stężenia. Dopiero jak masa stężeje to wlać kolejną warstwę. Analogicznie postąpić z ostatnią masą. Po stężeniu (najlepiej po kilku godzinach lub drugi dzień) sernik przełożyć na deskę/pater
UgotowaćRodzinki. Składniki na ciasto z renklodami Ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 g margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 4 jajka Galaretka z renklod: 500 g renklod 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki) 15 g wrzątku (2 łyżki) 5 łyżek cukru Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 5 g żelatyny (2 płaskie(...)pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 o C , włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut . Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretka z renklod: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić
niecodziennikparyformy Lemon curd: 2 cytryny 150 g cukru 2 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 2 płaskie łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Orzechy drobno zmielić. Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać(...)zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło. Gdy masa stanie się ponownie gęsta, odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki. Masa śmietanowa: Galaretkę starannie rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo galaretkę
niecodziennikparyzielonego soku 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru 300 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki żelatyny Zielona pianka: 2 galaretki koloru zielonego 500 ml wody 500 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania(...)sztywno, następnie delikatnie wmieszać do niej budyń. Zieloną masę budyniową rozłożyć na wierzchu biszkoptu. Wstawić do lodówki. Zielona pianka: 500 ml wody zagotować, rozpuścić w niej 2 zielone galaretki, odstawić, aby się ochłodziły i lekko stężały. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, powoli wlewać zimną galaretkę i miksując na najniższych obrotach, połączyć oba składniki, wylać na ciasto. Zielone
niecodziennikparyJogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy w przeźroczystej galaretce. Sernik na zimno z borówkami ma orzeźwiający smak, ładnie wygląda po przekrojeniu i co równie ważne szybko się go robi. Polecamy. Udostępnij Składniki na jogurtowiec leśny z borówkami 800 g jogurtu(...)leśnego 350 ml kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 2 galaretki przeźroczyste 500 g borówek 50 g preparowanej kaszy jaglanej 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białą czekoladę połamać do miseczki, dodać dwie łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudzić, następnie
niecodziennikparyCiasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo Placek z serkiem waniliowym Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa: 600 g wanilinowego serka homogenizowanego 500 ml śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru pudru Polewa: szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Wymiary formy 37 x 24 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier
PatiGotujeherbatników 250g białego sera mielonego w kostce 50g masła 3-4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 100ml mleka 1 jajko ok. 1/3 opakowania galaretki wiśniowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: ok. 50g czekolady gorzkiej 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Galaretkę wiśniową (1/3 opakowania) rozpuściłam w ok. 150ml gorącej wody, wylałam do płaskiego(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ciągle mieszając, podgrzewałam masę serową, aż zgęstniała. Gorącą masę wyłożyłam na herbatniki, tworząc równą warstwę. Odczekałam aż masa przestygła. Na środkowym rzędzie herbatników, wzdłuż dłuższego boku, ułożyłam galaretkę. Pomagając sobie folią aluminiową podnieść skrajne rzędy herbatników do góry, składając je w domek/trójkąt. Ciasto w miarę ścisło zawinęłam w wystającą folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Chodzi
Waniliowe ImprowizacjeSzybki i prosty deser bez pieczenia na kakaowych herbatnikach. Warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta bita śmietanka , całość posypana gorzkim kakao. Prosto i smacznie bez użycia piekarnika. To błyskawiczne w przygotowaniu ciasto polecam na różne okazje, smaki doskonale ze sobą współgrają i zawsze się udaje. Prościej już chyba się nie da :) Foremka 24/24 cm Składniki: 25 dag herbatników kakaowych(...)Warstwa jabłkowa: 5 kwaskowych jabłek 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker Sposób przygotowania: Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej wody i udusić do miękkości na wolnym
Wanilia i KardamonJuż Wam pisałam, że agar agar otrzymuje się z wodorostów morskich i jest zdrowszy od żelatyny oraz o wiele łatwiejszy w "obsłudze". Jeśli galaretka za słabo lub za mocno stężeje to nie ma problemu, aby ją rozpuścić i dosypać agaru, ewentualnie dodali owoców/płynu. Całość ponownie zastygnie, co w przypadku żelatyny nie jest możliwe! Agar agar rozpuszcza się(...)smaku, ani zapachu oraz nadaje się dla wegan. Wracając do przepisu... Choć niejednokrotnie przygotowywałam podobne słodkości to nadal nie wiem czy do ich opisu użyć słowa żelki - czy galaretki , więc piszę oba. Może nazwa żelki jest małym nadużyciem, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata. Mimo wszystko moje domowe żelki/galaretki są pyszne i zawierają jedynie
Di gotujePrzepis jest bardzo prosty do zrobienia składniki 3 jogurty naturalne po 400 g 2 chude serki homogenizowane po 250 g 2 galaretki owocowe 3 kopiate łyżki żelatyny 4 łyżki ksylitolu ,/cukier z Brzozy 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki wody lub mleka 2 łyżki miodu aromat waniliowy miseczka mrożonych owoców sposób przygotowania Rozpuść galaretki we wrzącej wodzie ,ostudzić .Zagotować(...)przygotowanej tortownicy .Piec 20 minut w piekarniku w 180 st . Zmiksować serki z jogurtami ,rozpuszczoną w malej ilości wody żelatyną ,ksylitolem i 2 lub krople aromatu waniliowego .Ostudzone galaretki wymieszać z mrożonymi owocami .Na upieczony spód wyłożyć masę serową ,można tam dać owoce ale nie jest to konieczne ,Na nią tężejąca galaretka z owocami ,można też dać świeże owoce.Wstawi
Moje Wyrobyciemnej) 330 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Mus owocowy (owoce leśne): 1 galaretka o smaku owoców leśnych 200 ml wody 200 ml śmietanki 30% Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej(...)zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat z orzechowej bezy, który delikatnie nasączam i smaruję pozostałym musem czekoladowym. Na mus czekoladowy wykładam mus owocowy
Słodki sentymentziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku Krem: 3000ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 200g zmiksowanych jagód leśnych 1 galaretka jagodowa Krem maślany: 1 kostka masła 82% 1 jajko ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ½ szklanki borówek lub jagód leśnych do kremu 4 łyżki konfitury z czerwonej(...)mieszamy do połączenia. Przelewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Krem: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200ml wody, studzimy. Śmietankę , cukier puder i ser mascarpone ubijamy kilka minut, partiami dodajemy zmiksowane jagody, a na końcu gęstniejącą, ale lejącą galaretkę. Krem mieszamy tylko
Kuchnia w czekoladziesłodkiej śmietanki. Wygląda tak uroczo, że można przygotować na Walentynkowy poczęstunek. Lekko kwaśna pianka i słodka śmietanka to idealne połączenie. Bardzo polecam :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na piankę: 1 galaretka o smaku owców leśnych 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 250 ml gorącej wody Na śmietankę: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie pysznego(...)deseru: 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę miksujemy z jogurtem greckim i przekładamy do szklanek lub pucharków. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. 2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na stężonej jogurtowej piance. 3. Dekorujemy cukrową
Izabelawkuchnirazem na tapetę wzięłam owoce, które chyba najbardziej kojarzą mi się z miłością Z truskawek powstała lekka, aromatyczna i chłodząca zmysły galaretka, której idealnym kompanem jest oczywiście bita śmietana Tę jednak stworzyłam z mleczka kokosowego, a dokładniej z tłustej jego części, która się oddziela przy niskiej temperaturze i można ją łatwo ubić Takie połączenie pokocha każdy A Wy jak okazujecie(...)miłość? Macie jakieś specjalne desery lub dania. które przygotowujecie tylko dla ukochanej osoby? *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie GALARETKA Z truskawek oderwij szypułki, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku. Zmiksuj je przy pomocy blendera a potem przecedź na sitku – np takim do posypywania dań cukrem pudrem
Eat me! Fit me!