będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa) biszkopty Przygotowanie: Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki(...)kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować. Krem wylać na warstwę biszkoptów, na wierzch wysypać czerwoną porzeczkę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić aż galaretka i krem dobrze stężeją. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..bardziej że znajdują się tu zdrowe składniki, żadnej mąki ani jajek. Ja wykorzystałam do tego przepisu budyń bez cukru z dodatkową zawartością białka i połączyłam go z galaretką również bez cukru. Możecie oczywiście użyć normalnego budyniu i galaretki, z tym że trzeba pamiętać o nieco zmniejszonej ilości mleka. Standardowo na 2 opakowania budyniu dodaje się 1 litr mleka(...)godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸ 2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta
zdrowo i aktywniekwaskowaty smak, świetnie sprawdziły się w deserze na zimno. Moim zdaniem nawet o wiele lepiej niż w innych ciastach. Dodatkowo wykończyłam go musem, a nie standardowo, czyli owoce zalane galaretką. Jest to ciekawe i fajnie wyglądające, dlatego będę go stosować częściej przy takich deserach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (10): 351 kcal(...)cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▪ 2 łyżki soku z cytryny ▪ 4 łyżki żelatyny + 400 ml wody ▪ 300 ml śmietanki 36% ▪ 400 g malin wierzch ▪ 1 galaretka malinowa lub wiśniowa+250 ml wody ▪ 200 g malin Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy i łączmy z masłem. Wykładamy spód (forma 24) i wkładamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Maliny blendujemy
zdrowo i aktywniełyżki cukru pudru Szczypta soli, cukier waniliowy Krem śmietankowo-jogurtowy 500 ml śmietany kremówki 200 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek Galaretka truskawkowa Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty(...)następnie ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać stopniowo schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i dalej krótko ubijać. Na koniec łyżką dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wystudzić i wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Wystudzony biszkopt przekroić
Gotujemy i jemynazwą “truskawkowe iglo” czy po prostu “ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla “truskawkowyjadaczów”. Składniki: * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm): – 50g masła – 4 jajka – 0,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * masa: – 500g świeżych truskawek – 2 galaretki truskawkowe – 1 szklanka wrzątku Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia
CookYourselfhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przed Wami ciacho a’la słodycz. Pianka mascarpone pomiędzy czekoladą: to-z biszkoptową, to - tą z polewy 😉 Orzeźwiająca galaretka z wsadem truskawkowym w środku. Nawiązanie do nazwy pysznej łakoci nieprzypadkowe…Miłe dla oka, kuszące.- ale przede wszystkim : smaczne ,o zrównoważonej słodyczy. Biszkopt : 9 jaj 250 g cukru(...)temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty. Nasączenie :3 łyżki czekolady w proszku + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody Truskawki + galaretka: 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe na pół litra wody Pianka mascarpone: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę
Domowe ciastaudają oraz wszystkim smakują. Do przełożenia ciasta został wykorzystany taki sam krem jaki stosujemy przy karpatce. Dzięki zastosowaniu biszkoptu ciasto jest puszyste i w połączeniu z kremem, owocami i galaretką smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu 1 i 1/4 szklanka cukru 750 ml mleka 1 kostka masła cukier wanilinowy Pozostałe: borówki lub jagody 2 galaretki truskawkowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: W pierwszej kolejności musimy upiec biszkopt. W tym celu ubijamy pianę z białek z 6 jaj i pod koniec powoli dodajemy 1 i 1/4 szklanki
Blog kulinarny S9.PLSerniki uwielbiam, zarówno te pieczone, gotowane i te na zimno. Dziś polecam przepis na pyszny, lekki, aksamitny sernik na zimno na biszkoptach, z owocami i galaretką. Najlepszy jaki jadłam. Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystam z niego za każdym razem, kiedy tylko mam ochotę na taki sernik. Polecam także i Wam ten przepis, jest prosty, szybki i tylko(...)okrągłą blachę średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka * 300 ml śmietany kremówki 36% * 4 łyżeczki żelatyny * 1/3 szklanki wody * 3-4 łyżki cukru pudru * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * biszkopty okrągłe na spód (użyłam biszkopty włocławskie Mamut ) * dowolne owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki amerykańskie) Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzącej
Zrób to smaczniejest to ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, trzeba upiec biszkopt, zaczekać aż galaretka stężeje, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty czekania. Puszysty biszkopt, pyszne maliny i bita śmietana. Ciastem możemy cieszyć się przez cały rok, bo można użyć do niego mrożonych malin. Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru Bita śmietana: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: liście świeżej mięty 100g mlecznej czekolady 200g świeżych malin 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo
Szefowa kuchnitwarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego 60 ml mleka masa z galaretki: 1/2 paczki galaretki truskawkowej (akurat taką miałam) 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego dodatkowo: kilkanaście herbatników około 100 g borówek Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy(...)pierwszą wykładamy na spód ciasteczkowy. Na masę serową wykładamy herbatniki, a na nie resztę masy serowej. Na sam koniec układamy borówki i chowamy ciasto do lodówki. Masa z galaretki 5. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć. 6. Kiedy zacznie lekko tężeć dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy lub miksujemy
Gotowanie...to proste !dużo pisać gdy to ciasto urzeka smakiem, zresztą nie może być inaczej gdy połączy się wilgotny biszkopt czekoladowy, krem z dodatkiem nutelli oraz galaretkę z zanurzonymi w niej malinami. Z pewnością skradnie podniebienia nie tylko fanów czekolady. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szczypta soli Oddzielamy(...)połączy. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu i dokładnie mieszamy, a wymieszaną wlewamy do pozostałej masy i miksujemy jeszcze chwilę, by składniki się połączyły. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki (użyłam truskawkowych) ok 0,5 kg. malin 1/2 szklanki mocnej herbaty Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Na jednej połowie biszkoptu
Cynamonowe szczęściepiękne wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z nektarynkami i galaretką. Ciasto bardzo szybko i łatwo się przygotowuje. Jest doskonałe na każdą okazję. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, ¾ szklanki mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)łyżki kakao, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 4 duże nektaryny, 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wymiarach
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Masa waniliowa: 2 opakowani budyni waniliowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 olejek spirytusowy waniliowy Nasączenie: 0,5 litr gorącej wody 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki soku barmańskiego o smaku waniliowym Dodatkowo: 54 szt. podłużnych biszkoptów(...)łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki jagodowo- jeżynowej. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić do lekkiego stężenia. Uwaga! nie wkładamy do lodówki. W przypadku, gdy za bardzo nam stężeje wystarczy lekko
Ciastka - domowe słodkoścismaku jagodowym -2 duże garści czarnej porzeczki/jagód (mogą być mrożone) -erytrytol -5-6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. gorącej wody Dodatkowo -owoce typu maliny, borówki, porzeczki, truskawki itd. -galaretka bez cukru + erytrytol SPÓD 1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać z kakao. 2. Melasę, olej i wodę podgrzać do rozpuszczenia oleju. 3. Zagnieść suche składniki z mokrymi i wypełnić ciastem(...)masy serowej i całość znów zmiksować. 7. Wylać masę serową na spód (można robić to warstwami i pomiędzy nie włożyć drugą część owoców). Całość włożyć do lodówki. 8. Galaretkę rozrobić we wodzie według instrukcji na opakowaniu (wody dodać 100ml mniej). 9. Gdy galaretka ostygnie (nie może być nawet bardzo ciepła) dodać do niej erytrytol w ilości jaka wam odpowiada
Candy Pandasbardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszna! Biszkopt brownie: 110 g masła 130 g gorzkiej czekolady 80% 2 jajka 100 g cukru 70 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakaowym 150 g sucharków Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 120 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Wierzch: 2 opakowania galaretek malinowych lub truskawkowych 2,5 szklanki wrzątku 250 g malin Biszkopt brownie: W garnku rozpuszczamy pokrojone na kawałki masło z pokruszoną gorzką czekoladą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka
VioletoweKucharzenie