galaretka - 14130 przepisów (strona:351/942)

Sernik na zimno na delicjach. 475

więc powinno pasować do sernika, Nie myliłam się, sernik wyszedł pyszny. Dodatkowo, dla odmiany nie upiekłam spodu biszkoptowego, ale jako spodu użyłam ciastek typu delicje. Wybrałam delicje wiśniowe, dlatego galaretka na serniku jest również o smaku wiśniowym. Do tego borówki i całość smakowała obłędnie. Sernik robiłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 1 duże opakowanie ciastek typu delicje około(...)sera na sernik ( użyłam Mój Ulubiony z Wielunia) 1 szklanka mleka zagęszczonego nie słodzonego 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki 3 szklanki gorącej wody dowolne owoce Wykonanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do stężenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć delicje. Najpierw całe

Agusiowe smakołyki
Jagodowa fantazja 275

łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 0,5kg sera białego sera w wiaderku 0,5l śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 4 łyżki mleka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa ½ szklanki wody Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru jagody do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać(...)sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać. 3. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i rozrobioną w mleku żelatynę,  powstałą masę podzielić na dwie części. 4. Jagodową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dodać zmiksowane jagody  i wymieszać  z jedną częścią masy. 5. Na wystudzony biszkopt wylać białą masę i wstawić do lodówki na 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
CIASTO PINACOLADA – CIASTO Z KOKOSOWYM KREMEM BUDYNIOWYM, ANANASAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia 634

łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * masło min. 82% – 100 g * cukier – 5 łyżek DODATKOWO : * herbatniki – ok. 40 szt * ananasy ( oczywiście mogą być z puszki ) – ok. 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM : Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka, mieszamy. Wlewamy powoli do gotującego się mleka cały(...)czas energicznie mieszając. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Galaretki przyrządzamy 4 szkl wrzątku / zostawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ : Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, a następnie przykrywamy drugą warstwą kremu – tak do wykończenia składników. Na ostatnią warstwę herbatników wyciągamy pokrojone ananasy

Ostra na Słodko
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 106

torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli Masa budyniowa(...)zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem 2 budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu) 1 galaretka brzoskwiniowa Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy z gorącymi płynami tzw. sofort gelatine marki Puda

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką 154

budyniowy: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 50 dkg wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa Ciasto: białka oddzie lamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy(...)wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę

Kuchnia u Bietki
TRUSKAWKOWA CHMURKA 372

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki(...)ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować

Słodki Zakątek
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 152

łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia   Powidła  truskawkowe; 60 dag truskawek 2 łyżki żelfixu 4 łyżki cukru lub więcej   2 galaretki truskawkowe 50 dag truskawek Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy do sztywności. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy tka i nadal miksujemy. Do piany przesiewamy mąkę wraz(...)wsypujemy cukier, gotujemy na małym ogniu aż nadmiar soku wyparuje a konsystencja będzie przypominać powidła. Kilka minut przed końcem wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i studzimy.   Obie galaretki rozpuszczamy w 600ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki.   Biszkopt smarujemy powidłami truskawkowymi. Na to wykładamy umyte i pokrojone na połówki świeże truskawki. Zalewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto biszkoptowe z kremem i nutką truskawek 92

truskawkowym rewelacyjne. SKŁADNIKI: biszkopt z czterech jaj (przepis w osobnym poście) 0,5kg mascarpone 1 śmietana słodka 30% 1 śmietanfix 1 łyżka cukru pudru 0,5kg dojrzałych truskawek 1 galaretka truskawkowa sorbet truskawkowy WYKONANIE: pieczemy biszkopt, galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody, pozostawiamy do wystudzenia, truskawki miksujemy, łączymy z chłodną galaretką, kremówkę ubijamy na sztywno dodając śmietanfix i łyżkę cukru pudru(...)zimny biszkopt wykładamy krem z maskarpone i śmietany, wylewamy galaretką z truskawkami, wkładamy do lodówki,aby galaterka się ścieła, podajemy z sorbetem truskawkowym, ale równie pyszne jest samo ciasto

Kuchnia Beaty
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 130

bardziej że znajdują się tu zdrowe składniki, żadnej mąki ani jajek.  Ja wykorzystałam do tego przepisu budyń bez cukru z dodatkową zawartością białka i połączyłam go z galaretką również bez cukru. Możecie oczywiście użyć normalnego budyniu i galaretki, z tym że trzeba pamiętać o nieco zmniejszonej ilości mleka. Standardowo na 2 opakowania budyniu dodaje się 1 litr mleka(...)godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka  ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta

Zdrowie i pysznie na talerzu
TORCIK PIANKOWY- ZEBRA’’ 135

Zebra piankowa to orzeźwiający, lekki torcik w sam raz na upalne dni. Bardzo delikatne i piankowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki zachwyci Twoje podniebienie! Torcik powstał dzięki uprzejmości marki Adler Europe, Stovit , Group ePrezenty oraz Helio. Składniki: Spód: 376 g herbatników kakaowych -2 opakowania 200 g miękkiego masła Składniki na kolorową piankę: 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego(...)kolorowe galaretki w różnych kolorach 3 szklanki wrzącej wody Przygotowanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 60 minut w lodówce. Mleko skondensowane dobrze schładzamy. Rozpuszczamy 3 galaretki każdą w szklance wody. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Mleko skondensowane miksujemy, dzielimy na trzy równe porcje, każdą dodajemy

Podróż w kulinaria
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 180

pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy. Masa serowa: - 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty) - 200g kremówki - 2 galaretki truskawkowe - 4 łyżeczki żelatyny - 800g truskawek (odszypułkowanych) - 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki) Galaretki z 4 łyżeczkami żelatyny rozpuścić(...)szklanki (375ml) gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Ja po schłodzeniu wstawiłam galaretki do lodówki, trzeba tylko pilnować by nie stężały zbyt mocno... 400g truskawek dokładnie zmiksować (zblendować) z pudrem na mus. Mus truskawkowy wmieszać następnie do sera. Do masy serowo-truskawkowej dodać schłodzone mocno (prawie tężejące) galaretki, dokładnie rozmieszać, następnie mieszając dodać ubitą kremówkę. Na samym końcu

Smaczne Zdrowe
Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym 133

ciasto: 1 szkl wody 150 g margaryny Palma 1 szkl maki pszennej 2 jajka krem: 200 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szkl cukru pudru 2 op. galaretki truskawkowej 1 szkl gorącej wody oraz tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy margarynę, zagotowujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy(...)szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta. Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto z galaretką i kremem karpatka 365

blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić na sitku żeby obeschły. Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie(...)biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej. Na górę wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki. Ciasto jest proste, ale bardzo pyszne

Kuchnia Pokoleń
Sernik z truskawkami na słomce ptysiowej (na zimno) 205

łyżeczek żelatyny + 5 łyżek zimnej wody 400 ml śmietanki 30-36% (schłodzonej) kilkanaście truskawek (około 8 do masy + na wierzch ciasta) 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 galaretka wiśniowa na 500 ml wody słomka ptysiowa Brześć – około pół opakowania *używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz (boków osobiście niczym(...)resztę masy serowej. Potem ostrożnie wlewamy resztę masy serowej, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie ładnie tężeć na wierzch układamy plasterki truskawek. W między czasie przygotowujemy wiśniową galaretkę, studzimy ją. Najpierw wylewamy niedużą ilość galaretki (najlepiej łyżka po łyżce) na nasze plasterki truskawek, wkładamy ciasto do lodówki. Po jakimś czasie nalewamy resztę galaretki. Sernik najlepiej schładzać w lodówce

Słodkie okruszki
Delikatny sernik na zimno. 157

czubku łyżki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki przezroczyste 1 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek Na posypkę: 3/4 szklanki wiórek kokosowych 1 tabliczka białej czekolady (100 g.) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka dalej(...)Zostawić do przestudzenia. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do wystudzonych wiórek i wymieszać. Masa serowa: W rondelku zagotować 1 i 1/2 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki. Co jakiś czas przemieszać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie partiami dodawać ser, cały czas miksując. Na koniec po woli wlewać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania