galaretka - 14130 przepisów (strona:351/942)

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką 166

budyniowy: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 50 dkg wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa Ciasto: białka oddzie lamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy(...)wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę

Kuchnia u Bietki
TRUSKAWKOWA CHMURKA 378

Pyszna, soczysta truskawka w galaretce, kruchy spód, bita śmietana i chrupiąca migdałowa beza. To ciasto da długo zagości w moim słodkim menu. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki(...)ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować

Słodki Zakątek
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 155

łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia   Powidła  truskawkowe; 60 dag truskawek 2 łyżki żelfixu 4 łyżki cukru lub więcej   2 galaretki truskawkowe 50 dag truskawek Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy do sztywności. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy tka i nadal miksujemy. Do piany przesiewamy mąkę wraz(...)wsypujemy cukier, gotujemy na małym ogniu aż nadmiar soku wyparuje a konsystencja będzie przypominać powidła. Kilka minut przed końcem wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i studzimy.   Obie galaretki rozpuszczamy w 600ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki.   Biszkopt smarujemy powidłami truskawkowymi. Na to wykładamy umyte i pokrojone na połówki świeże truskawki. Zalewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto biszkoptowe z kremem i nutką truskawek 95

truskawkowym rewelacyjne. SKŁADNIKI: biszkopt z czterech jaj (przepis w osobnym poście) 0,5kg mascarpone 1 śmietana słodka 30% 1 śmietanfix 1 łyżka cukru pudru 0,5kg dojrzałych truskawek 1 galaretka truskawkowa sorbet truskawkowy WYKONANIE: pieczemy biszkopt, galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody, pozostawiamy do wystudzenia, truskawki miksujemy, łączymy z chłodną galaretką, kremówkę ubijamy na sztywno dodając śmietanfix i łyżkę cukru pudru(...)zimny biszkopt wykładamy krem z maskarpone i śmietany, wylewamy galaretką z truskawkami, wkładamy do lodówki,aby galaterka się ścieła, podajemy z sorbetem truskawkowym, ale równie pyszne jest samo ciasto

Kuchnia Beaty
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 133

bardziej że znajdują się tu zdrowe składniki, żadnej mąki ani jajek.  Ja wykorzystałam do tego przepisu budyń bez cukru z dodatkową zawartością białka i połączyłam go z galaretką również bez cukru. Możecie oczywiście użyć normalnego budyniu i galaretki, z tym że trzeba pamiętać o nieco zmniejszonej ilości mleka. Standardowo na 2 opakowania budyniu dodaje się 1 litr mleka(...)godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka  ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta

Zdrowie i pysznie na talerzu
TORCIK PIANKOWY- ZEBRA’’ 139

Zebra piankowa to orzeźwiający, lekki torcik w sam raz na upalne dni. Bardzo delikatne i piankowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki zachwyci Twoje podniebienie! Torcik powstał dzięki uprzejmości marki Adler Europe, Stovit , Group ePrezenty oraz Helio. Składniki: Spód: 376 g herbatników kakaowych -2 opakowania 200 g miękkiego masła Składniki na kolorową piankę: 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego(...)kolorowe galaretki w różnych kolorach 3 szklanki wrzącej wody Przygotowanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 60 minut w lodówce. Mleko skondensowane dobrze schładzamy. Rozpuszczamy 3 galaretki każdą w szklance wody. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Mleko skondensowane miksujemy, dzielimy na trzy równe porcje, każdą dodajemy

Podróż w kulinaria
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 184

pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy. Masa serowa: - 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty) - 200g kremówki - 2 galaretki truskawkowe - 4 łyżeczki żelatyny - 800g truskawek (odszypułkowanych) - 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki) Galaretki z 4 łyżeczkami żelatyny rozpuścić(...)szklanki (375ml) gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Ja po schłodzeniu wstawiłam galaretki do lodówki, trzeba tylko pilnować by nie stężały zbyt mocno... 400g truskawek dokładnie zmiksować (zblendować) z pudrem na mus. Mus truskawkowy wmieszać następnie do sera. Do masy serowo-truskawkowej dodać schłodzone mocno (prawie tężejące) galaretki, dokładnie rozmieszać, następnie mieszając dodać ubitą kremówkę. Na samym końcu

Smaczne Zdrowe
Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym 139

ciasto: 1 szkl wody 150 g margaryny Palma 1 szkl maki pszennej 2 jajka krem: 200 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szkl cukru pudru 2 op. galaretki truskawkowej 1 szkl gorącej wody oraz tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy margarynę, zagotowujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy(...)szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta. Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto z galaretką i kremem karpatka 368

blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić na sitku żeby obeschły. Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie(...)biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej. Na górę wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki. Ciasto jest proste, ale bardzo pyszne

Kuchnia Pokoleń
Sernik z truskawkami na słomce ptysiowej (na zimno) 216

łyżeczek żelatyny + 5 łyżek zimnej wody 400 ml śmietanki 30-36% (schłodzonej) kilkanaście truskawek (około 8 do masy + na wierzch ciasta) 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 galaretka wiśniowa na 500 ml wody słomka ptysiowa Brześć – około pół opakowania *używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz (boków osobiście niczym(...)resztę masy serowej. Potem ostrożnie wlewamy resztę masy serowej, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie ładnie tężeć na wierzch układamy plasterki truskawek. W między czasie przygotowujemy wiśniową galaretkę, studzimy ją. Najpierw wylewamy niedużą ilość galaretki (najlepiej łyżka po łyżce) na nasze plasterki truskawek, wkładamy ciasto do lodówki. Po jakimś czasie nalewamy resztę galaretki. Sernik najlepiej schładzać w lodówce

Słodkie okruszki
Delikatny sernik na zimno. 159

czubku łyżki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki przezroczyste 1 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek Na posypkę: 3/4 szklanki wiórek kokosowych 1 tabliczka białej czekolady (100 g.) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka dalej(...)Zostawić do przestudzenia. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do wystudzonych wiórek i wymieszać. Masa serowa: W rondelku zagotować 1 i 1/2 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki. Co jakiś czas przemieszać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie partiami dodawać ser, cały czas miksując. Na koniec po woli wlewać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie

Agusiowe smakołyki
"MIĘTUSKI " BABECZKI WYPEŁNIONE BUDYNIEM Z MIĘTOWYCH LANDRYNEK, OZDOBIONE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ 102

Czekoladowe ciasto, które dzięki dodatkowi świeżej mięty ma fajny orzeźwiający smak. Środek babeczki wypełniłam budyniem na bazie rozpuszczonych miętowych landrynek. A na to wszystko nałożyłam piankę ze śmietanki i galaretki. Próbujcie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1 szklanka mleka(...)budyń i masło muszą mieć tą samą temperaturę). Łyżeczką odkrawam wierzch ciasta, który kruszę, w powstałe otwory nakładam budyń, a następnie obsypuję okruszkami ciasta. ŚMIETANKOWO- GALARETKOWA PIANKA SKŁADNIKI: zielona galaretka 3/4 szklanki wody 200g śmietanki kremówki WYKONANIE: rozpuszczam galaretkę we wrzątku ubijam zmrożoną śmietankę gdy galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć, dolewam cienkim strumieniem do śmietanki nakładam na babeczki SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
DŻEM ( GALARETKA) Z CUKINII 129

zamknięcie cukinii w słoiczku i cieszeniu sie jej smakiem i właściwościami zimą, natknęłam się na dwa bardzo ciekawe przepisy: Cukinia w smaku przypominająca ananasa ,  oraz dżemik a właściwie galaretkę. Jest ona łatwa i dość szybka w wykonaniu, idealna do  gofrów  , naleśników, babeczek, a także do przekładania tortów. Zielony dżem uzyskałam dosypując galaretkę o smaku kiwi. Z podanych(...)składników wypełniłam 6 małych (200g.)  słoiczków. SKŁADNIKI: 4 kg  cukinii 1 szklanka cukru Sok i skórka otarta z 2 cytryn 3 galaretki cytrynowe WYKONANIE: cukinię obieram, wykrawam ziarenka i ścieram na tarce o drobnych oczkach gotuję dolewając pół szklanki wody,           (ok 40-50 minut) cukinię blenduję, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryn

Upiecz sobie babeczkę
Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli 3097

nutelli* Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 1200 g waniliowego serka homogenizowanego* 1/3 szkl. wody 2 duże łyżki żelatyny* (proponuję dać więcej) cukier puder do smaku Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 450-500 g mrożonych truskawek   Nutellę podgrzewamy w naczyniu z gorącą wodą. Sucharki mielimy na piasek. Oba składniki łączymy ze sobą, mieszamy. Rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem(...)dodajemy serki homogenizowane, a następnie rozpuszczoną żelatynę*. Powstałą masę śmietankową wykładamy na sucharkowo-nutellowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym*. Masę truskawkową wylewamy na masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.   Uwagi: Miałam

Smaki Na Talerzu
Ciasto z truskawkami, czyli impresje czerwcowe 128

większej blaszce, niż podane jest to w przepisie (nasze ciasto po złożeniu będzie po prostu nieco niższe niż w oryginale). Zamiast truskawek możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Natomiast żeby galaretki szybciej nam stężały, po przestudzeniu umieśćmy je w lodówce. Ciasto z truskawkami Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru (165 g) 2/3 szklanki mąki tortowej(...)śmietanki kremówki 30% (2 i 2/5 szklanki) 4-5 łyżek cukru pudru (40-50 g) 3 łyżeczki żelatyny (15 g) 1/3 szklanki gorącej wody (82 g) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody (2 i 2/5 szklanki) 300 g truskawek Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli

KulinarneImpresje.pl