galaretka - 14130 przepisów (strona:344/942)

LEŚNE TIRAMISU 167

pieczenia, a przy tym lekki i bardzo smaczny.     SKŁADNIKI 1 op. podłużnych biszkoptów (200g), 500 g sera z wiaderka na serniki, 100 g jogurtu naturalnego, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 2 łyżki dżemu jagodowego, jagody, dowolny sok do nasączenia biszkoptów WYKONANIE 1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Biszkopty nasączamy sokiem. Układamy na warstwę w blaszce(...)wyłożonej folią. Twaróg miksujemy z jogurtem, dodajemy dżem i tężejącą galaretkę. Połowę wylewamy na biszkopty, układamy drugą warstwę biszkoptów. Zalewamy resztą masy serowej. Posypujemy jagodami. Wkładamy do lodówki aż masa się zsiądzie. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, tężejącą wylewamy na wierzch deseru. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

słodki bratek
Ciasto truskawkowiec 130

nazwą „truskawkowe iglo” czy po prostu „ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla „truskawkowyjadaczów”. Składniki: * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm): – 50g masła – 4 jajka – 0,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * masa: – 500g świeżych truskawek – 2 galaretki truskawkowe – 1 szklanka wrzątku Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia

CookYourself
Deser stracciatella z mango 121

Ubita śmietanka z serkiem waniliowym danio z dodatkiem kawałków czekolady do tego mango zmiksowane z galaretką. Prosty deserek okazał się bardzo pyszny.  250 ml. śmietanki kremówki min.30% 1 serek danio waniliowy 1 łyżka cukru pudru pół tabliczki czekolady deserowej 1 puszka mango w zalewie( ok 250 g po odsączeniu) 1 galaretka najlepiej o żółtym kolorze ( u mnie brzoskwiniowa(...)mały śmietan-fiks 8 gram Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Galaretkę zalewamy 250 ml. wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru ,gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy śmietan-fiks i serek danio ,dalej ubijamy aż całość zgęstnieje. (2 łyżki odkładamy do dekoracji) Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, następnie przekładamy porcjami do pucharków. ( ja użyłam

Andzia Pichci
CIASTO WENUS 155

Pyszne ciasto, które zachwyca tak samo smakiem jak i swoim wyglądem.  Orzeźwiające ciasto o lekko kwaskowatym posmaku za sprawą użytej w cieście galaretki cytrynowej. Doskonale sprawdzi się na różne imprezy okolicznościowe. Wbrew pozorom ciasto to jest łatwe w przygotowaniu i co ważne tanim kosztem.  Puszysty biszkopt przełożony masą wykonaną ze śmietany kremówki i twarogu sernikowego a na wierzchu(...)biszkopt. Delikatnie skroić z niego wierzch, następnie cały biszkopt rozkroić wzdłuż na pół. Masa serowa: * 500 g sera twarogowego (użyłam z wiaderka) * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki cytrynowe * 350 ml wody Wykonanie: Obie galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser z wiaderka, wymieszać mikserem. Na końcu wlać

Zrób to smacznie
Sernik malinowy z musem 119

kwaskowaty smak, świetnie sprawdziły się w deserze na zimno. Moim zdaniem nawet o wiele lepiej niż w innych ciastach. Dodatkowo wykończyłam go musem, a nie standardowo, czyli owoce zalane galaretką. Jest to ciekawe i fajnie wyglądające, dlatego będę go stosować częściej przy takich deserach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (10): 351 kcal(...)cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▪ 2 łyżki soku z cytryny ▪ 4 łyżki żelatyny + 400 ml wody ▪ 300 ml śmietanki 36% ▪ 400 g malin wierzch ▪ 1 galaretka malinowa lub wiśniowa+250 ml wody ▪ 200 g malin Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy i łączmy z masłem. Wykładamy spód (forma 24) i wkładamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Maliny blendujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników... 133

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rodzynki 100 gram bajaderka: 1 babka, herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania woda gorąca 950 ml Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki. Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką(...)ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki. Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić dla dodania galaretki (2 formy 20x15 cm wyłożone papierem do pieczenia), mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin. Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowa chmurka 285

blogu było kwestią czasu. Jadłam je już wielokrotnie, aż w końcu i ja przygotowałam blachę na Wielkanoc. Wspaniałe ciasto, krucha beza, pyszny krem, kruchy spód i owoce zatopione w galaretce... Ciasto warte pracy.  Spokojnie mogę powtórzyć po koledze, że to najlepsze ciasto na świecie! Warto rozplanować wcześniej przygotowanie ciasta, pierwszego dnia pieczemy kruchy spód i bezę, kolejnego dnia składamy(...)schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru aromat waniliowy Wszystko włożyć do miski, ubić, aż krem będzie gęsty. Maliny: 600 g malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami. Przełożyć ciasto (od dołu): kruche ciasto tężąca galaretka z malinami krem mascarpone beza Ciasto na noc włożyć do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto "Ale bomba!" 129

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} „Stabilizowanie” boków : 1 galaretka rozrobiona na szklankę wody Składniki na masę: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 330 g śmietany 18 % 2 galaretki cytrynowe + 2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki wody(...)śnieżka rodzynki ( opcjonalnie) Śmietanę miksujemy ze śnieżką i pudrem. Stopniowo dodajemy ser. Miksujemy na gładko. Dodajemy stopniowo galaretkę. Czekamy kilka minut na lekkie stężenie.   Dodatkowo: polewa wiórki kolorowe waflowe Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Domowe ciasta
KREMÓWKA Z MASCARPONE I OWOCAMI 176

gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania(...)Poza tym, dodatek świeżych owoców sprawia, że nie jest ono przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
KREMÓWKA Z MASCARPONE I OWOCAMI 176

gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania(...)Poza tym, dodatek świeżych owoców sprawia, że nie jest ono przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
Filadelfia z wiśniami bez pieczenia 114

300g sera sernikowego 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe  ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy(...)ok23x33 cm),dociskamy mocno dłonią i schładzamy w lodówce o 30 min. Wiśnie odsączamy z soku(który zachowujemy).W garnku zagotowujemy wodę z sokiem  i zalewamy tą mieszanką galaretki ,rozpuszczamy i zastawiamy do ostygnięcia. żelatynę rozpuszczamy dokładnie  w 75 ml mocno gorącej wody,odstawiamy żeby lekko przestygła,ale nie stężała), Ubijamy śmietanę na sztywno,dodajemy cukier i ekstrakt

Swojskie jedzonko
Szybki deser z truskawkami i kremem z białej czekolady 120

Bardzo dobry deser. Możecie zrobić z dowolnymi owocami. Zawsze będzie pyszny. Wykonanie – dwie galaretki truskawkowe rozmieszać w gotującej się wodzie. Odstawić do zgęstnienia. Jak już zaczyna galaretka gęstnieć rozlać do pucharków lub miseczek. Do każdego pucharka wrzucić truskawki lub inne owoce. Wstawić do lodówki i poczekać aż całkowicie zgęstnieje. Wykonanie kremu – pokruszoną czekoladę umieścić w miseczce i położyć(...)parze aż się całkowicie rozpuści. Odstawić żeby przestygła. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać roztopioną czekoladę. Mieszać już najlepiej łyżką. Czekoladę dodawać partiami. Masę wyłożyć na gęstej galaretce. Ponownie wstawić do lodówki. Udekorować owocami, można zetrzeć dodatkowo czekoladę na górę. Szybko i smacznie

Kuchnia Pokoleń
Filadelfia z wiśniami bez pieczenia 172

300g sera sernikowego 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe  ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy(...)ok23x33 cm),dociskamy mocno dłonią i schładzamy w lodówce o 30 min. Wiśnie odsączamy z soku(który zachowujemy).W garnku zagotowujemy wodę z sokiem  i zalewamy tą mieszanką galaretki ,rozpuszczamy i zastawiamy do ostygnięcia. żelatynę rozpuszczamy dokładnie  w 75 ml mocno gorącej wody,odstawiamy żeby lekko przestygła,ale nie stężała), Ubijamy śmietanę na sztywno,dodajemy cukier i ekstrakt

Swojskie jedzonko
Truskawkowa pokusa 99

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić. 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać. 3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Serniczek z serków waniliowych na cynamonowym spodzie 111

Wystarczy kilka składników aby wyczarować pyszne ciasto! Do ciasta wykorzystałam waniliowe serki, świeże truskawki i truskawkowe galaretki. Spód ciasta to cynamonowe płatki śniadaniowe oraz biszkopciki. Całość oblana czekoladą. Pycha! Spód: 1 szklanka cynamonowych płatków śniadaniowych 50 g biszkoptów 60 g masła Masa serowa: 350 g serków waniliowych 2 łyżki cukru pudru 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wrzątku(...)mlecznej czekolady 1 łyżka mleka Biszkopty oraz płatki śniadaniowe miksujemy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Serki waniliowe mieszamy z cukrem pudrem. Wlewamy galaretki i odstawiamy do delikatnego stężenia. Gdy masa trochę stężeje łączymy ją z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. Masę

VioletoweKucharzenie