osadzone na spodzie z mocno czekoladowych wafelków Lusette, a do tego nuta ajerkoniaku. Prawdziwa bomba ... nie tylko kaloryczna, przede wszystkim apetyczna. Na 2 sztuki Galaretka toffi: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Spód: 2 wafelki czekoladowe Lusette 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek likieru ajerkoniak 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich(...)masła http://lusette.pl/ Przygotowujemy galaretkę: Cukier wsypujemy na teflonową patelnie i mocno podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się i uzyskania złocistego koloru. Na tak skarmelizowany cukier wlać mleko i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się karmelu. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną galaretkę wlać do dwóch półkulistych pucharków. Wstawić
Jadło i czytadłoWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)jajek w skorupkach) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) Masa z truskawek: 450 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 g serka mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany 30% (schłodzona) 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii
Kuchcik gotujeSkładniki: sok jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej(...)naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięMocno pomarańczowy deser z odrobiną nuty mandarynki dla tych którzy uwielbiają cytrusy. Składniki: - 2 galaretki pomarańczowe - 200 ml soku pomarańczowego Hortex - 1 puszka mandarynek w zalewie - 125 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki 30 % Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody a drugą w 450 ml. Gdy pierwsza przestygnie dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i po przelaniu do pucharków(...)wstawiamy do lokówki. Mandarynki odcedzamy. Na zastygniętą warstwę deseru wykładamy mandarynki i zalewamy drugą galaretką, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem miksujemy śmietanę do zgęstnienia i dodajemy powoli serek mascarpone. Przekładamy na wierzch galaretki i tak przygotowany deser podajemy
Kulinarne życieSkładniki: sok jabłkowy Złote Jabłka Hortex 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomlowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem(...)naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięDziś proponujemy śniadanie w towarzystwie samych gwiazd, bez mąki i bez cukru. Podstawa to budyń jaglany odkwaszający organizm, przeciw zapalna kurkuma i cynamon, zdrowe tłuszcze - olej kokosowy i awokado, galaretka z soku z granatów, która działa antyrakowo i utrzymuje nasze serce w dobrej kondycji, no i rokitnik naładowany witaminami C, E i K, którego lista zasług dla naszego(...)jaglany: 500 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego 60 g płatków jaglanych 4 łyżki dżemu z owoców rokitnika Łowicz 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Galaretka z granatu: 250 ml soku z granatów 1/3 łyżeczki agar agar Do podania: 2 pitaje 1 awokado garść urażonych chipsów z kokosa * świeże zioła jadalne kwiaty Przygotowanie: Galaretka
SzczyptaSmaQtort musi być tradycyjny? U nas po raz kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić(...)ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania śmietany ubić. Galaretki zimne wlać do serka i zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Połowę lekko tężejącej masy wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć
Państwo Wojtczuk gotująwiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki(...)ponczem, smarujemy musem (troche zostawiłam do napisu) oraz masą śmietanową. Na wierzchu wykładamy masę śmietanową i wygładzamy za pomocą noża moczonego w wodzie. W tym przypadku dekoracja była z galaretki wiśniowej. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu , ale dajemy trochę mniej wody. następnie wlewamy w płaskie naczynie np. talerz i czekamy aż stężeje, najlepiej włożyć do lodówki. Z galaretki wycinamy
Państwo Wojtczuk gotująPrzepis na sam biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju(...)szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć na puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia
Smakołyki AsiGalaretka z kiwi nie do wykonania? Jeśli użyjesz żelatyny na pewno się nie zsiądzie, gdy jednak zamienisz żelatynę na agar-agar zrobisz pyszną galaretkę. Kiwi wygląda bardzo niepozornie, niech Cię to jednak nie zmyli, bo kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Więcej przeczytaj tutaj . Szczególnie teraz zimą warto wykorzystać potecjał kiwi, bo jeden owoc zaspokoi dzienne zapotrzebowowanie na witaminę(...)Przeważnie występuje jako dodatek do sałatek, deserów czy owsianki, dzisiaj jest gwiazdą. Galaretka jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje i jest bardzo zdrowa, ponieważ kiwi w deserze nie zostało poddane obróbce cieplnej. Galaretka z kiwi stanowi smaczną przekąskę w I fazie diety - szybka przemiana. I na diecie można poszaleć! Skladniki: 5 owoców kiwi+1 5-6 g agaru (1 łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedliście kiedyś sushi na słodko? Zapraszam po przepis... Składniki: 1 szkl mleka 3/4 szkl ryżu do sushi 1 łyżka ksylitolu 1 galaretka agrestowa w proszku czekoladowe"nori": 50 ml śmietanki 30% 50 ml wody 2 czubate łyżki kakao naturalne 1 łyżka ksylitolu 1 płaska łyżka żelatyny+ 2 łyżki wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i wylewamy(...)dużej blaszki) i odstawiamy do stężenia. Lekko ciepły ryż rozsmarowujemy (ok. 1 cm) na kształt prostokąta na folii spożywczej-zostawiamy ranty folii wolne. W połowie szerokości ryżu nakładamy paski galaretki( przez całą długość). Za pomocą folii składamy warstwę ryżu na pół tak aby galaretka znalazła się na środku.Następnie skręcamy końce folii- jak cukierek, formując wałek. Odstawiamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarneZnakomita przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek 👌 Wystarczy zakupić galaretki o rożnych smakach i dowolne owoce. U mnie pierwszą warstwę stanowiła mieszanka owoców ( maliny, czarna porzeczka, wiśnie ) zalana wiśniową galaretką. Druga warstwa to cząstki mandarynek zatopione w galaretce pomarańczowej. Trzecia warstwa, to zielona galaretka, którą pokroiłam po zastygnięciu w duże kwadraty i ułożyłam na wierzchu. Można
Kulinarne przemysleniaPyszny kolorowy i łatwy w wykonaiu Tęczowy Śmietanowiec. Najlepiej zacząć od przygotowywania galaretek: 4 różne galaretki rozpszczone, KAŻDA w szklance wody. Galaretki zostawiamy do stężęnia. Jak zastygną kroimy w kostkę. Biszkopt: 5-6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki 1/4 mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt, śmietanę i cukry mieszamy. Kiedy żelatyna z mlekiem będzie letnia, wlewamy do masy. Miksujemy chwilę do połęczenia się składników. Do masy wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostę i wylewamy na biszkopt. przykrywamy drugą częścią biszkoptu
Moje Słodkie Piekiełkoznaczy był! Składniki podaję na tortownicę o średnicy 20-22 cm Składniki na masę serową ok. 700 g sera twarogowego z wiaderka, naturalnego 330 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Składniki na kokosowy spód 200 g (może być mniej, ja lubię kokos więc mi się sypnęło ) wiórków kokosowych 60 g masła 2 łyżki cukru posypka- u mnie(...)można użyć wiórków kokosowych, tak jak w przepisie oryginalnym u Ani Kokos, masło i cukier przełóż do rondla i podsmaż tylko do rozpuszczenia masła, następnie odstaw na bok. Obie galaretki zalej 500 ml wrzątku, wymieszaj, rozpuść. Odstaw do całkowitego schłodzenia. Galaretka musi być zimna . Jeśli masz tortownicę o podanej średnicy, to ok, jak nie, to włóż rant na spód
Z Kuchni Do KuchniMój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce zebrane latem, w sezonie można użyć świeżych. W niczym nie przypomina ciężkich ciast na maśle, jest tak pyszna, że naprawdę ciężko jej się oprzeć. Doskonała jako niedzielne(...)sera mascarpone 5 listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2 galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia
Wanilia i Kardamon