minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki(5porcji): 1 galaretka cytrynowa/agrestowa 1 galaretka truskawkowa/wiśniowa 2 jogurty naturalne(po 400g) Rodzynki/żurawina suszona do dekoracji Sposób wykonania: Na początku rozpuszczamy pierwszą galaretkę w szklance wody. Kiedy lekko przestygnie łączymy(...)jogurtem naturalnym. Przelewamy do szklanek i czekamy aż stężeje. Tak samo postępujemy w przypadku drugiej galaretki. (Deser najlepiej zrobić dzień wcześniej). Dekorujemy suszonymi rodzynkami lub żurawiną
Smaki Nataliizaleta. SKŁADNIKI 2 opakowania jogurtu naturalnego ok. 800 ml. herbatniki maślane duże opakowanie 30 g. żelatyny sok wyciśniety z jednej pomarańczy 3/4 kostki masła 1 kg malin 2 galaretki malinowe 3/4 szklanki gorącej wody WYKONANIE Ciastka kruszymy, dokładnie rozdrabniamy ( zrobiłam to blenderem) Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy i wykładamy ciastem spód średniej tortownicy. Wyciskamy sok z pomarańczy(...)jogurtu , mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy. Wciskamy kilka malin do środka. Wstawimy do lodówki, by zastygła. Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, trochę ujmujemy wody. Jeśli mamy rozpuść w 1/2 litra, to ujmujemy pół szklanki wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy maliny, zalewamy lekko
W kuchennym oknie Ewywszelkie okazje, polecamy! Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki masy krówkowej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę(...)masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25 min. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wodzie , studzimy . Ser miksujemy robotem, wlewamy delikatnie zimną galaretkę (nie stężoną). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy
kgwjanczewojajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 śmietan-fixy Na dekorację: 40 g gorzkiej czekolady(...)Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia. Warstwa wiśniowa: Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody (zamiast wody można wykorzystać sok z wiśni, który powstał nam w trakcie ich drylowania, a brakującą ilość uzupełnić wodą). Wydrylowane wiśnie wyłożyć
Passions hobbies liferelaksować się w basenie ;) Przy takiej aurze chyba nikt nawet nie myśli o włączeniu piekarnika :) Ja też nie, dlatego dzisiaj zaserwuje Wam bardzo prosty deser, łatwiejszego chyba nie ma ;) Galaretka, podana z ubitą śmietanką, u mnie bez owoców, ale jak najbardziej możecie je dodać ;) Polecam! Składniki: 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru owoce Galaretkę(...)opakowaniu, schłodzić, przelać do salaterek/słoiczków, do połowy ich wysokości i włożyć do lodówki, aż całkiem stężeje. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec obijania dodać cukier puder. Na galaretkę wyłożyć ubitą śmietanę, dowolnie udekorować, np. owocami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydało zrobić. Nie chciała ze mną współpracować :DDD P.s.2 Nadia zeza nie zauważyła :DDDDD Jupi!!!!! Wszystkie pyszności urodzinowe: tort z Elsą i Olafem, babeczki - Góry Lodowe, ciasteczka - Śnieżynki, galaretka z Olafem - Pływający Olaf, budyń z mascarpone - Roztopiony Olaf, galaretki - Kostki Lodu, mini marcheweczki - Nosy Olafa, butelki z wodą - Roztopiony Śnieg oraz popcorn - Płatki Śniegu :) Tort(...)Elsą. Puszysty, błękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf Świeżutko uprażony
Słodko-Słony Świat Ilonyjest idealnym rozwiązaniem na upalne dni, bo jest „na zimno” i calutka wypełniona pysznymi, letnimi owocami :D Składniki: 300 g herbatników (u mnie oblane czekoladą) 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 330 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do ozdoby Wykonanie: Umyte truskawki zblenduj i przelej do garnka. Podgrzej do wrzenia, zdejmij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze(...)wymieszaj. Schłódź. Herbatniki rozkrusz, dodaj 1-2 łyżek tężejącej galaretki truskawkowej i dokładnie wymieszaj (herbatniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż blachę do tarty zmiksowanymi herbatnikami i wylej na nie tężejącą galaretkę truskawkową (możesz w środek powciskać całe owoce). Schłódź w lodówce. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego przyozdób tarte. Wierzch udekoruj świeżymi owocami. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćNiesamowicie orzeźwiający, lekki torcik na biszkoptowym spodzie, z masą jogurtową z dodatkiem świeżej mięty oraz galaretką truskawkową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. Żaden deser nie ochłodzi Was tak skutecznie (a przy tym smacznie), jak ten! :D Aby dodatkowo wzmocnić kolor miętowo-jogurtowej warstwy, możecie dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział(...)gęstego jogurtu (użyłam greckiego) – w temperaturze pokojowej ok. 100 ml mleka 16 g żelatyny ok. 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: ok. 250-300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Miętowa masa jogurtowa: Do garnuszka wlewamy mleko oraz posiekaną miętę. Całość podgrzewamy przez kilka minut (nie doprowadzając do wrzenia). Gdy mięta puści
MyCookBook.plpozostaje mi nic innego niż robienie serników na zimno. Pomysł na to żeby zrobić taki sernik przyszedł mi gdy stałam w sklepie w kolejce i zobaczyłam na półce galaretkę truskawkową. Sernik robi się banalnie prosto. Każde dziecko go zrobi ;) Sernik na zimno z porzeczkami 2 opakowania herbatników ( 200 gram ) 60 gram masła 1 jogurt grecki(...)opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody
Kuchnia na wzgórzuszklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru - 2,5 czubatych łyżek żelatyny - 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny) Dodatkowo: - truskawki – do masy i dekoarcji - galaretka truskawkowa Ciastka, migdały i masło miksujemy w malakserze, aż składniki się połączą w zwartą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (moja była mniejsza niż podana w przepisie, więc „podwyższyłam(...)Dodajemy pokrojone na kawałki truskawki – mieszamy łyżką. Masę wlewamy do tortownicy na spód z ciastek. Wyrównujemy powierzchnię i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml wrzątku – studzimy. Gdy ciasto stężeje, a galaretka zacznie krzepnąć wlewamy ją na truskawki. Ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego skrzepnięcia galaretki. Przed podaniem wierzch dekorujemy truskawkami. Pomysł
mojewypiekiinietylkowiem czy zdążyłam z pomysłem na tą galaretkę bo kwiaty już przekwitają ale muszę podać ten przepis bo galaretka jest wyborna. W moich rejonach jeszcze można znaleźć piękne baldachy ale wiem że już nie wszędzie. Jeśli nie zdążycie teraz to zachęcam w przyszłym roku bo galaretka smakuje wybornie, pachnie kwieciem i ma cudny kolor, polecam. Galaretka z kwiatów bzu czarnego
Moje Małe CzarowanieAleż dzisiaj piękny dzień! słońce... uwielbiam! Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha! Spróbujcie sami! A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-) Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej odrobina soli Przygotowanie; Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier(...)dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia. Dodatkowo; 1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz) 1 szkl. dżemu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe 40 dag truskawek pokrojonych w plasterki Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje
Radość kipiąca uśmiechem.ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką. Składniki: jaja 6 szt proszek do pieczenia i szczypta mąka pszenna 1 szklanka cukier 1/3 szklanki Dodatkowo: czereśnie wydrylowane 400 g morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki) Krok 1 Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy(...)kostkę. Krok 4 Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła.) Zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki do zastygnięcia
Różowa kuchniaNajbardziej znanym i chyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie. ROLADA TRUSKAWKOWA (bez zawijania) Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej(...)łyżka mąki ziemniacz anej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju mus truskawkowy: 8 00 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny warstwa śmietanowa: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Prz ygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek
Bon appetit mon amieDeser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki: Warstwa truskawkowa: 40 dag świeżych truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Warstwa waniliowa: 330 ml śmietanki(...)dekoracji Sposób przygotowania: Warstwa truskawkowa: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wspujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy, zimne ale płynne rozlewamy po równo do pucharków .Wstawiamy do lodówki. Warstwa waniliowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać
Wanilia i Kardamon