pszenna 3 szklanki masło 200 g ksylitol szklanka proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Dodatkowo: budyń truskawkowy 2 szt mleko 800 ml truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone ) galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku) galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku) Wykonanie: Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko(...)połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje i nakładam je na foremki lecz nie do środka ale na wierzch (nie muszę wtedy obciążać ich niczym i lekko ściągają się z foremki). Wkładam do nagrzanego piekarnika
Różowa kuchniafajny przepis na to ciasto u Ani na blogu Ania gotuje , dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. Do przygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej podkreślę ten cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ciacho faktycznie jest leciutkie jak puch i pięknie się prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką(...)Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy
Kulinarne przygody GatityPostanowiłam zrobić ciasteczka bez jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 16 g a cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła jogurt z truskawkami 0% tłuszczu(...)galaretka pomarańczowa z http://www.zentis24.pl Wykonanie: Ciasteczka najłatwiejsze na świecie , każdy z was je zrobi.Zaczynamy od tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto
Różowa kuchniazapewne zasmakuje całej rodzinie. Robi się go szybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy(...)mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek 30 dag cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta 1 litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka
Gotuję Testujękonfitura jagodowa MASA ZWYKŁA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix DODATKOWO 40 dag truskawek 8-10 paczek herbatników woda sok malinowy 2 opakowania galaretki truskawkowej Na dno brytfanny bądź formy wyłożyć maczane w wodzie z sokiem malinowym herbatniki. 500 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, dodać do niej konfiturę jagodową(...)herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym. 250 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje
Gotuję Testujęsię spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym. Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu. Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii(...)galaretki deser. Składniki: 2 paczki herbatników 25 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 budyń czekoladowy 5 dkg kakao 20 dkg galaretek w cukrze 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów 10 dkg skórki pomarańczowej 2 jajka 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: 1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem
Kuchnia w czekoladziemoja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy(...)budyniowy: 700 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 1 galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie
Ala piecze i gotujeszkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę(...)połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą
słodki bratekTypowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy(...)szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje
Wanilia i KardamonCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar(...)łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek Jałowiec – 2-3 ziarna Składniki - chipsy z parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy
Kuchnia Bon AppetitMyślę, że każdy znanasze słynne pianki. Dziś kupiłam inną odsłonę pianek, Zakręcone Pianki a w środku galaretka o smaku truskawek. Zupełnie inny smak niż do tej pory jadłam pianki. Miękkie. Paczka ma 160 g, natomiast jest pełna. Na prawdę bardzo dużo jest sztuk w paczce. Dużymi minusem jest fakt że pianki są pozlepiane ze sobą. Moja Ocena: SMAK(...)względu, że galaretka, która jest w środku pianki nie przypomina truskawkowego smaku, Galaretka jest kwaskowa. CENA: 5/5 Cena za 160 g to tylko 39 p. KALORYCZNOŚĆ: 5/5 Kaloryczność w 100 g to 341 kcal. WYGLĄD: 5/5 Wygląd pianek jest bardzo łądny. Pianki są zakręcone a w środku widać galaretkę. Idealne nawet na wystrój stołu
Gotowanie Patkirobi", a część wykorzystałam do ciasta. Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go. Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy białej, masy kakaowej, malin i galaretki. W przekroju pięknie wygląda,jest przepyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na kwadratową blaszkę 25x25cm BISZKOPT: -3 białka (zostają z masy) -1 jajko -1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta(...)margarynę miksujemy na gładko, następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masę dzielimy w proporcjach 2:1 Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy. DODATKI -400 g umytych malin -1 galaretka malinowa -500 ml wrzątku Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo prostym i pysznym ciastem. Robi się je bardzo szybko. Jest to bananowiec bez pieczenia. Ciasto składa się z kilku warstw - kakaowe herbatniki-masa-banany-herbatniki-masa -banany oraz galaretka. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Banany nadają ciastu fajny zapach i posmak :-) Polecam gorąco zrobienie tego ciasta-warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ -2 paczki(...)kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały) Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło(...)dodajemy serek. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna. Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy. masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia. *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Kolejnym przepisem, który chcę Wam zaprezentować jest wspaniały deser z truskawkami, kaszką manną oraz galaretką, całość zwieńczona jest korona z bitej śmietany. Deser pięknie i oryginalnie wygląda, zapraszam :-) SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250ml -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka -200ml śmietany(...)truskawki około 15-20 sztuk -3 łyżki cukru -1,5 łyżki cukru pudru Szklanki myjemy, suszymy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku