szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę(...)połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą
słodki bratekTypowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy(...)szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje
Wanilia i KardamonCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar(...)łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek Jałowiec – 2-3 ziarna Składniki - chipsy z parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy
Kuchnia Bon AppetitMyślę, że każdy znanasze słynne pianki. Dziś kupiłam inną odsłonę pianek, Zakręcone Pianki a w środku galaretka o smaku truskawek. Zupełnie inny smak niż do tej pory jadłam pianki. Miękkie. Paczka ma 160 g, natomiast jest pełna. Na prawdę bardzo dużo jest sztuk w paczce. Dużymi minusem jest fakt że pianki są pozlepiane ze sobą. Moja Ocena: SMAK(...)względu, że galaretka, która jest w środku pianki nie przypomina truskawkowego smaku, Galaretka jest kwaskowa. CENA: 5/5 Cena za 160 g to tylko 39 p. KALORYCZNOŚĆ: 5/5 Kaloryczność w 100 g to 341 kcal. WYGLĄD: 5/5 Wygląd pianek jest bardzo łądny. Pianki są zakręcone a w środku widać galaretkę. Idealne nawet na wystrój stołu
Gotowanie Patkirobi", a część wykorzystałam do ciasta. Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go. Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy białej, masy kakaowej, malin i galaretki. W przekroju pięknie wygląda,jest przepyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na kwadratową blaszkę 25x25cm BISZKOPT: -3 białka (zostają z masy) -1 jajko -1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta(...)margarynę miksujemy na gładko, następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masę dzielimy w proporcjach 2:1 Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy. DODATKI -400 g umytych malin -1 galaretka malinowa -500 ml wrzątku Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo prostym i pysznym ciastem. Robi się je bardzo szybko. Jest to bananowiec bez pieczenia. Ciasto składa się z kilku warstw - kakaowe herbatniki-masa-banany-herbatniki-masa -banany oraz galaretka. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Banany nadają ciastu fajny zapach i posmak :-) Polecam gorąco zrobienie tego ciasta-warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ -2 paczki(...)kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały) Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło(...)dodajemy serek. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna. Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy. masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia. *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Kolejnym przepisem, który chcę Wam zaprezentować jest wspaniały deser z truskawkami, kaszką manną oraz galaretką, całość zwieńczona jest korona z bitej śmietany. Deser pięknie i oryginalnie wygląda, zapraszam :-) SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250ml -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka -200ml śmietany(...)truskawki około 15-20 sztuk -3 łyżki cukru -1,5 łyżki cukru pudru Szklanki myjemy, suszymy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek na zimno. Maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie za słodki, lekko kwaskowy - idealny deser na zakończenie lata. składniki: 1 kg zmielonego sera 400 g malin 100 g masła 10 łyżek cukru 3,5 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka na wierzch(...)malin galaretka malinowa Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wstawić do lodówki do schłodzenia. Maliny (400 g) zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus odstawić. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę aby napęczniała. Następnie
Monia miesza i gotujebiałko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 2 garści malin Mus malinowy: 1 kg malin 1 galaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy(...)Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut. Maliny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik
MamaOskarkalubi desery z kaszy? Ja od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnie moje odkrycie to kokosowa kasza manna z galaretką jeżynową. Uwierzcie, poezja smaku. Składniki: Kasza manna: 200 ml mleczka kokosowego 200 ml mleka 1,5% 40 g wiórków kokosowych 50 g kaszy manny błyskawicznej 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru waniliowego Galaretka jeżynowa: 350 g jeżyn(...)kaszę mannę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia. Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być
Ala piecze i gotujeporcje Kawowa panna cotta: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki cukru (lub erytrytolu) 60 ml mocnego espresso 3 łyżeczki żelatyny Galaretka kawowa: 200 ml świeżo zaparzonej kawy 1 łyżeczka żelatyny Sos karmelowy (opcjonalnie): 200 g cukru 50 g masła 150 ml śmietany kremówki 30% szczypta soli morskiej * PRZYGOTOWANIE Galaretka kawowa Żelatynę mieszamy(...)łyżką zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. Łączymy z kawą i czekamy, aż mieszanina ostygnie. Galaretkę wlewamy do kokili i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kawowa panna cotta Mleko łączymy ze śmietanką i wlewamy do rondelka. Laskę wanilii dzielimy na pół i wybieramy ziarenka. Dodajemy je wraz z laską
Food Squarejajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80 ml wody 45 ml oleju 3 łyżki kakao Nadzienie: 500 ml kremówki 1 śmietan fix 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić razem z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć razem z 3 łyżkami cukru. Następnie dodać mąkę, wodę i olej. Zmiksować. Dodać(...)stopniach. Po upieczeniu ciasto przełożyć na papier, zdjąć papier do pieczenia i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować w ten sposób, by wzorek znajdował się na wierzchu. Zostawić do ostudzenia. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Zostawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem. Ciasto rozwijamy i smarujemy śmietaną na brzegu układamy ciągły pasek z galaretki (resztę galaretki
Ewusiowe SmakiSkładniki: jogurt naturalny 500 ml, banan 4 sztuki, galaretka cytrynowa 2 sztuki, ciasteczka czekoladowe 200 gram, wiśnie bez pestek 30 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jogurt i banany zmiksować mikserem, wlać rozmieszane galaretki cytrynowe w 350 ml gorącej wody tortownica 20 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie pokładać ciastka kakaowe lub jakie są, wlać tężejące masę jogurtową i schować(...)lodówki do zastygnięcia na wierzchu rozsypać wypestowane świeże wiśnie lub odsączone z kompotu lub odmrożone na sitku galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wystudzoną wlać na wiśnie, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć z formy i delikatnie usunąć folię spożywczą deser jogurtowo bananowy z wisniami jest po prostu obłędnie pysznie smaczny..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmacie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na galaretkę: 3 opakowania galaretki malinowej szklanka malin szklanka jeżyn na krem: 600 ml śmietanki kremówki 3 opakowania śmietan fixu (lub 2 opakowania śnieżki) 4 łyżki cukru pudru (jeśli używamy śnieżki(...)minut, następnie zmniejszyć grzanie do 120*C i piec jeszcze minimum godzinę. Gotową bezę wystudzić w otwartym piekarniku. Na biszkopcie ułożyć maliny i jeżyny. Galaretki rozpuścić w litrze wody, kiedy zaczną tężeć zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki, żeby stężało. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Wyłożyć na galaretkę i przykryć bezą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia