Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie. Wypróbujcie koniecznie! Pyszne! Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :) Miętusek Składniki 90 g landrynek miętowych, 4 śnieżki, 3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym, 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady, 2 szklanki mleka, woda, ok. 125 g biszkoptów. Wykonanie: Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy landrynki i gotujemy na małym ogniu(...)często mieszając) do momentu całkowitego rozpuszczenia cukierków. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Biszkopty układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy
paapilotkaazimno, czułam się zupełnie jakbym jadła sernik z mascarpone. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz banalny i całkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej i galaretki. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, myślę że najlepiej wygląda zrobiony w foremce w kształcie serca, tak jak zaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją(...)twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: 2 galaretki brzoskwiniowe, 5 połówek brzoskwiń z puszki, 200ml śmietanki 30%, 1 x śmietan fix, 6 podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty rozłożyć na spód formy. Jedną galaretkę rozpuścić w 400ml wody i odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Dodać do galaretki pokrojoną w kostkę połówkę brzoskwini. Zalać biszkopty i odłożyć do lodówki do stężenia(...)brzoskwiniowy: resztę brzoskwiń zmiksować na gładką masę (ja użyłam blendera). Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody (w połowie zalecanej porcji na opakowaniu). Wymieszać z brzoskwiniami i odstawić do ostudzenia. Gdy pierwsza warstwa stężeje delikatnie wyłożyć na nią mus brzoskwiniowy. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W połowie ubijania dodawać powoli śmietan
W kuchni u Monikirazem propozycja podania deseru z mleka i galaretki jest nieco inna, lecz również bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 250ml mleka ( 1 szklanka), 1 i 1/2 łyżki cukru, 2g cukru wanilinowego ( 1/2 łyżeczki ), 1 galaretka, 13 g żelatyny ( 1 i 1/2 łyżki), Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody ( zgodnie z ilością jaka jest na opakowaniu). Żelatynę rozpuścić w 150ml gorącej(...)grubszego szkła) lub inne szklanki pochylić - znaleźć sposób by w takiej pochylonej pozycji pozostały do stężenia. Wlać mleko z żelatyną i włożyć do lodówki. Gdy mleko stężeje wlać galaretkę - lampki już teraz można postawić w normalnej pozycji. Z tej ilości składników powinny wyjść 3 porcje. Ja zrobiłam dwie takie jak na zdjęciach i dwie małe ( z czego trochę mleka
W kuchni u Monikiłączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :) Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru), 200g masła, 1l mleka. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 0,9l wody. Odlać trochę mleka(...)budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego
W kuchni u MonikiBardzo prosty i smaczny deser. Idealny na upalne dni. Składniki ( na 7-8 deserów): 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem, 1l mleka, 2 galaretki o smaku truskawkowym, 1/2 łyżeczki kakao, 2 świeże brzoskwinie ( mogą być również z syropu), Przygotowanie: Przygotować jeden budyń według opisu na opakowaniu. Rozlać do salaterek lub szklanek. Pozostawić do ostygnięcia ( gdy budyń przestanie parować można(...)przykryć folią spożywczą by nie powstał na wierzchu kożuch). Przygotować jedną galaretkę według opisu jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wlać do salaterek, w których jest ostygnięty budyń. Dodać również pokrojone w kostkę brzoskwinie. Włożyć do lodówki i pozostawić do stężenia. Przygotować drugi budyń. Podczas rozrabiania proszku budyniowego z zimnym mlekiem dodać kakao. Gotowy budyń pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikityle urzekły, że zrobiłam i ja. Jest lekki, kolorowy i rozpływa się w ustach. Podobno smakował - mi też! Troszkę modyfikacji wprowadziłam, a przepis Kasi znajdziecie tutaj . Składniki : * 5 kolorowych galaretek - fioletowa, niebieska, zielona, czerwona, żółta * litr śmietany kremówki 30% * 100g mascarpone * 250 ml mleka * 15g żelatyny * 2 łyżki cukru Przygotowanie : Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać i przelać(...)płaskiego naczynia. Wystudzić, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć fioletową galaretkę oraz trochę masy śmietanowej i tak na przemian, aż do żółtej galaretki. Odstawić do schłodzenia
Magiczne Życie MartyMasa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku(...)Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie
Kuchnia w czekoladziePyszny i prosty sernik na zimno. Na pewno posmakuje wszystkim i świetnie się sprawdzi na małych przyjęciach. Doskonale się komponuje z sezonowymi owocami i galaretką. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Kwestia Smaku > Składniki : 300 g herbatników Digestive ja użyłam pełnoziarnistych Bonitek zbożowych z Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku(...)mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy
cucinareroztopionego masła Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody zamiast 500 ml + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek pokrojonych(...)masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać do czystego garnka lub miski, wstawić do zimnej wody). Do galaretki dodać zmiksowane truskawki
cucinaredrugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami. Zalewamy galaretką. Odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeje serek miksujemy razem z mascarpone. Dosładzamy wg uznania.Żelatynę zalewamy(...)wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód
Z Majeczką w kuchnimleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego) - mały jogurt naturalny - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - 1/4 szklanki cukru (lub innego słodzidła) - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka brzoskwiniowa - jedna dojrzała brzoskwinia - pół dojrzałego mango Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku na wolnym ogniu, do momentu wchłonięcia całego mleka (ok 15 minut). 2. Kiedy kasza przestygnie(...)szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Po przestudzeniu dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy. Następnie do masy wrzucamy drobno pokrojoną brzoskwinię bez skórki. 4. W międzyczasie rozrabiamy pół opakowania galaretki w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. 5. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Na dnie każdej papilotki kładziemy okrągły biszkopt, a następnie łyżkę masy. Na wierzchu kładziemy kilka kawałków
two broke sistersszybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto(...)maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych Sposób przyrządzania: Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody
Zakątek rozkoszy kulinarnychDziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie. Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszenne 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)Masa: 660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml) 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 wafelki Prince Polo xl 100g czekolady 4 duże brzoskwinie 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Dodajemy pokruszone wcześniej wafelki
Cynamonowe szczęścieWARSTWA: 300ml kremówki 200g serka waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody MALINOWA WARSTWA (+ wierzch) 500g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Przygotowanie: SPÓD: Płatki śniadaniowe zmielić w blenderze. Dolać masło, wymieszać, wylepić dno tortownicy o średnicy 18cm. Schłodzić w lodówce. JASNA WARSTWA: Śmietankę ubić, dodać pod koniec(...)ubijania cukier puder, a następnie serek waniliowy i ziarenka wanilii. 1/2 masy wyłożyć na cynamonowy spód. Resztę zostawić w misce. Tortownicę schować do lodówki. MALINOWA MASA: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę. Na pół-stężoną
Cakes By Kejt