galaretka - 14130 przepisów (strona:388/942)

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 178

Składniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek  paczka biszkoptów np. okrągłych Przygotowanie: Biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Zagotować mleko, troszkę niech(...)wyłożyć masę serową można warstwami, ja osobiście lubię robić mozaikę to zależy od naszego gustu, pomysłu i ile mamy czasu. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na schłodzony ser układamy truskawki przekrojone na pól i zalewany chłodną tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki by galaretka nam zastygła

Ciastka - domowe słodkości
TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 163

waniliowa: 2 budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto:  1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować(...)przygotować dzień wcześniej.  Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę  i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy

Ciastka - domowe słodkości
Krem kokosowy z malinami 264

kulinarne), wzajemnie sobie pomagamy (przy pichceniu) i rozwiązujemy problemy (kto tym razem ubije śmietanę?) ;) Zgrany z nas duet, prawda? ;) Składniki: 300 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 100 g białej czekolady z kokosem 100 g wiórków kokosowych + maliny Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć. Wystudzoną galaretkę(...)wymieszać z chłodną, ale płynną czekoladą, odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać kokos, delikatnie wymieszać. Następnie wlać zimną galaretkę z czekoladą, dokładnie połączyć. Masę przelać do pucharków, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Mini serniczki z truskawkami 209

być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby     1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami(...)serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków

Mała Cukierenka
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 149

spróbować stworzyć własną. Zależało mi by była niebieska, ale niestety o barwnikach przypomniało mi się dopiero gdy zaczęłam ją wyrabiać. Trzeba było się jakoś ratować i postanowiłam dodać niebieską galaretkę i to był strzał w dziesiątkę. Nie dość, że pięknie zafarbowała masę, to jeszcze nadała jej cudownego owocowego smaku. Żaden z gości nie zostawił ani kawałeczka masy, zajadając się nią(...)masę w domu. Składniki na masę cukrową jednokolorową 50g glukozy spożywczej w proszku (ja kupiłam w Kaufland, nigdzie indziej nie widziałam) 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżeczki suchej galaretki niebieskiej (lub innej) ok 70 ml zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel

Rozpustne gotowanie
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 132

było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru(...)słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa      Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia ich w ok 1 cm kawałki. Syrop z ananasów

Rozpustne gotowanie
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 167

idealny czas na imprezę. Ostatnio podzieliłam się z Wami moim sekretnym przepisem na śledzie, które są wyborne i bez których nie wyobrażam sobie żadnej imprezy. Tak samo jest z galaretką, lecz w tym przypadku mam trzy różne przepisy i z każdego danie wychodzi przepyszne. W grudniu prezentowałam przepis na wyborną galaretkę z nóżek, teraz przedstawiam przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową(...)która jest również przepyszna. Składniki na galaretkę drobiowo-wieprzową 3 nóżki wieprzowe 1 kurczak lub 4 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki 1 seler 1 pietruszka 1 por 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz przyprawa uniwersalna typu Vegeta      Nóżki czyścimy, wkładamy do dużego garnka

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 133

Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm kilka herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA: 500 g zmielonego sera białego 1 galaretka o smaku owoców leśnych 3/4 szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód 200 g śmietany 30% około 2-3 łyżki cukru 1 łyżka(...)następnie wyłączamy grzanie i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.      Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie wykładamy herbatniki i odkładamy. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka jest letnia miksujemy ser, a po 2 minutach pomału, cienką strużką wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana dodajemy jagody i mieszamy

Rozpustne gotowanie
Lekki sernik na zimno z truskawkami 157

strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą 3 łyżki miękkiego masła 700 gram truskawek 50 gram cukru 2 galaretki truskawkowe 400 gram twarogu (u mnie pół na pół chudy i półtłusty) świeże truskawki i mięta do ozdoby Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody. Truskawki dzielę na 2 części(...)gram truskawek gotuję z dodatkiem cukru przez 10 minut, następnie miksuję na mus. Odkładam 8 łyżek musu, resztę mieszam z galaretką. Galaretki z truskawkami studzę (np. w zimnej wodzie). Twaróg mielę lub przeciskam przez praskę 3 lub 4 razy. Twaróg mieszam z chłodną masą truskawką. Dodajemy również pozostałe 100 gram pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam

Mango Papaja
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 189

wszyscy doskonale znacie  Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g) 3 łyżki(...)kokosu 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 250g  malin 1 galaretka malinowa Wykonanie:  Foremkę wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy wiórki kokosowe, cukier  i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy

Walijskie Pichcenie
Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 250

jogurtu pitnego waniliowego   300 g jogurtu naturalnego 400 g serka homogenizowanego waniliowego   30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 1 jajko   2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) 5 łyżeczek żelatyny 700 ml wrzątku 3 łyżeczki ksylitolu   Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą(...)stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę.   W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.  Ciasto odstawiamy najlepiej

Symfonia smakowa
Smerfny deser 121

Składniki: 1 galaretka 0.5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 0.5 l wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Z mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. Do gotującego mleka wrzucić cukier,wanilię oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotować(...)małym ogniu, aż zgęstnieje. Do pucharków bądź szklaneczek wyłożyć budyń. Na wierzch wylać galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje. Na wierzchu robimy czapkę smerfa z śmietany, możemy również użyć małej bezy

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z borówkami 219

Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając(...)masy serowej dodajemy około 200 g borówek, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę serową na biszkopt, odstawiamy do lodówki na kilka godzin - aż masa serowa całkowicie stężeje. Na koniec: Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 300 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Na stężałą masę serową wysypujemy pozostałe borówki, zalewamy ostudzoną galaretką i ponownie odstawiamy ciasto na kilka godzin

W kuchni Katie
Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową 177

ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką.   SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka   2/3 szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe(...)serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 2 szkl wrzątku 1. Czereśnie zasypać cukrem, ugnieść lekko żeby puściły jak najwięcej soku, odstawić. 2. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia. 3. Przygotować biszkopt: Białka

Kto ugości moich gości?
Mini serniczki z truskawkami 1588

być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby     1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami(...)serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania