Dawno temu dostałam do siostry przepis na ciasto Prince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem z brzoskwiń, przełożony masą z waflami "Prince Polo", czekoladą i brzoskwiniami. Wierzch pokryty również brzoskwiniami i galaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek, czubata szklanka mąki pszennej, sz... czytaj dalej...
Poniżej przedstawiony zostaje przepis na idealny biszkopt, które jest jednym z najdelikatniejszych ciast.
Czytaj dalej...Pięknie wygląda, fantastyczny przepis - wypróbuję w najbliższym czasie ;))
Ty masz fajne pomysły dziewczyno. Kupuję to ! Bo bardzo świetnie chrupiący musi być krem :-)
Rzeczywiście Prince Polo dzisiaj i u mnie i u Ciebie :) Widziałam już kilka wersji tego ciasta, ale Twojej jeszcze nie. Prezentuje się bardzo smacznie !
Chciałam zrobić ciacho na formę 24x24 i użyłam przelicznika, ale masa ledwo co przykryła dno ;/ Jak to mozna przeliczyc?
Na taką blaszkę proponuję biszkopt z dużych jajek a masę z 400ml śmietanki.
Czyli biszkopt z tych proporcji podanych, czy chodzi, że z dużych przeliczonych (3) jajek? Przepram, że tak męczę pytaniami, ale chciałabym, żeby mi ciasto wyszło, bo jest idealne ;)
Nie ma problemu:)) ja nigdy nie korzystam z przelicznika, zawsze sama przeliczam, tak "na oko':) Na taką blaszkę na biszkopt użyłabym: 3 duże jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, czubatą łyżeczkę proszku, łyżkę kakao i 1 budyń czekoladowy. Do masy zaś polecam użyć 400ml śmietanki, 2 wafle, 70g czekolady, 2 łyżki pudru, 1,5 łyżeczki żelatyny i puszkę brzoskwiń (Może troszkę zostać) i jedną galaretkę:) Pozdrawiam