galaretka - 14130 przepisów (strona:421/942)

Malinowa chmurka 1098

śmietany kremówki  2 fixy do śmietany kremówki  2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru  1/2 kg świeżych lub mrożonych malin  2 galaretki malinowe  Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin.  Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić(...)wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie.  Na upieczone ciasto rozłożyć tężejącą galaretkę , następnie krem i przykryć drugim ciastem.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Dżem z dyni i jabłek 212

Dżem jabłkowo-dyniowy  jest już w sumie na blogu, ale ten jest ciut inny, bo z dodatkiem galaretki..polecam.Prawdę mówiąc ja tego dżemu nie robiłam ..tylko moja mama-obdarowała mnie takimi pysznościami, ale przepisem oczywiście podzielę się na blogu. 1 ,5 kg dyni 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 galaretka np.cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa(...)Dynię i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i zagotować mieszając. Do gorącego dżemu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i ustawić do góry dnem

Moje domowe kucharzenie
Jagodowy sernik na zimno 160

lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno Dr. Oetkera 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny  1 szkl. jagód ponadto: 1 galaretka jagodowa 1 szkl. jagód Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,zmiksowane jagody i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić(...)lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Jagody ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować

Kolorowa kuchnia Elki
Kremowa pianka z truskawkami i galaretką 115

krążki.  Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno,wlewamy przestudzoną czekoladę,miksujemy i na koniec dodajemy płynną żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt i umieszczamy(...)lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę w/g instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Na stężałą masę śmietankową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Kolorowa kuchnia Elki
Miętusek 177

landrynek miętowych 3 łyżki cukru  2 op budyniu waniliowego  200 g masła    pianka:   500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru  2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym ponadto: duża paczka herbatników czekolada deserowa  Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao(...)proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników.  Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować  stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi z bloga

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik straciatella z malinami 198

minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto:   2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić(...)lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Maliny ułożyć na serniku   i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik na zimno z borówkami 137

minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto:   2 szkl. borówek  1 niebieska galaretka Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód.  Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić(...)wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Borówki ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa 720

łyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna  paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.  Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka(...)delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej  na całą

Kolorowa kuchnia Elki
Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 161

małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna 18 % ( 400 ml), 5-6 łyżek cukru pudru, ok. 50 dag truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę(...)maczanych ( całych ) w śmietanie. Biszkopty układamy cegiełkowo . Resztę śmietany wylewamy na wierzch i równo rozsmarowujemy. Na biszkoptach i śmietanie wykładamy truskawki jedna obok drugiej i zalewamy lekko już tężejąca galaretką .Placek wkładamy do lodówki na kilka godzin , najlepiej na noc. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Galaretka SOMERSBY z morwą i trawą żubrową 175

Spodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej :). Lekka kwaskowość, oryginalny smak i lekkie grzanie gwarantowane :). Można ładnie podać w szkle z nóżką albo z niego wyłożyć i przełożyć kulę na talerzyk wraz dodatkami :) Zapraszam :) Dla 2 osób Czas przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Leśny mech po raz trzeci 134

szkl. oleju  2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii) Do przełożenia   800 g jogurtu greckiego 1  galaretka agrestowa -  ⅓ szkl. gorącej wody ¼-½ szklanki cukru brzozowego lub zwykłego cukru pudru Do dekoracji borówki grzybki ciasteczka  Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić(...)zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki.Część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć .Galaretkę przyrządzić w 1/3 szk.wody.Jogurt   ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cały czas miksując.W yłożyć na nasączone ciasto.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć borówki. Ciasto wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Terrina na białym winie z owocami lata 122

można całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem(...)owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Następnie wyjmij na paterę i podawaj. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś

Food Square
Biszkopt z masą jabłkową 176

pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodać(...)Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody.  Masło przełożyć do rondelka i roztopić.  1 ½ szklanki wody i cukier waniliowy  zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać kisiele żurawinowe i wlać do gotującej się

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania