śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić(...)wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejącą galaretkę , następnie krem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne PodróżeDżem jabłkowo-dyniowy jest już w sumie na blogu, ale ten jest ciut inny, bo z dodatkiem galaretki..polecam.Prawdę mówiąc ja tego dżemu nie robiłam ..tylko moja mama-obdarowała mnie takimi pysznościami, ale przepisem oczywiście podzielę się na blogu. 1 ,5 kg dyni 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 galaretka np.cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa(...)Dynię i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i zagotować mieszając. Do gorącego dżemu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i ustawić do góry dnem
Moje domowe kucharzenielodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno Dr. Oetkera 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny 1 szkl. jagód ponadto: 1 galaretka jagodowa 1 szkl. jagód Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,zmiksowane jagody i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić(...)lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Jagody ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia Elkikrążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno,wlewamy przestudzoną czekoladę,miksujemy i na koniec dodajemy płynną żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt i umieszczamy(...)lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę w/g instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Na stężałą masę śmietankową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kolorowa kuchnia Elkilandrynek miętowych 3 łyżki cukru 2 op budyniu waniliowego 200 g masła pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym ponadto: duża paczka herbatników czekolada deserowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao(...)proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi z bloga
Kolorowa kuchnia Elkiminut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić(...)lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Maliny ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia Elkiminut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić(...)wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Borówki ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia Elkiłyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka(...)delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia Elkimałe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna 18 % ( 400 ml), 5-6 łyżek cukru pudru, ok. 50 dag truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę(...)maczanych ( całych ) w śmietanie. Biszkopty układamy cegiełkowo . Resztę śmietany wylewamy na wierzch i równo rozsmarowujemy. Na biszkoptach i śmietanie wykładamy truskawki jedna obok drugiej i zalewamy lekko już tężejąca galaretką .Placek wkładamy do lodówki na kilka godzin , najlepiej na noc. Smacznego
Pysznosci Babci BasiSpodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej :). Lekka kwaskowość, oryginalny smak i lekkie grzanie gwarantowane :). Można ładnie podać w szkle z nóżką albo z niego wyłożyć i przełożyć kulę na talerzyk wraz dodatkami :) Zapraszam :) Dla 2 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaszkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii) Do przełożenia 800 g jogurtu greckiego 1 galaretka agrestowa - ⅓ szkl. gorącej wody ¼-½ szklanki cukru brzozowego lub zwykłego cukru pudru Do dekoracji borówki grzybki ciasteczka Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić(...)zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki.Część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć .Galaretkę przyrządzić w 1/3 szk.wody.Jogurt ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cały czas miksując.W yłożyć na nasączone ciasto.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć borówki. Ciasto wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniemożna całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem(...)owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Następnie wyjmij na paterę i podawaj. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś
Food Squarepieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodać(...)Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. 1 ½ szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać kisiele żurawinowe i wlać do gotującej się
Moje domowe kucharzenie