minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić(...)lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Maliny ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia Elkiminut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić(...)wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Borówki ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia Elkiłyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka(...)delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia Elkimałe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna 18 % ( 400 ml), 5-6 łyżek cukru pudru, ok. 50 dag truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę(...)maczanych ( całych ) w śmietanie. Biszkopty układamy cegiełkowo . Resztę śmietany wylewamy na wierzch i równo rozsmarowujemy. Na biszkoptach i śmietanie wykładamy truskawki jedna obok drugiej i zalewamy lekko już tężejąca galaretką .Placek wkładamy do lodówki na kilka godzin , najlepiej na noc. Smacznego
Pysznosci Babci BasiSpodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej :). Lekka kwaskowość, oryginalny smak i lekkie grzanie gwarantowane :). Można ładnie podać w szkle z nóżką albo z niego wyłożyć i przełożyć kulę na talerzyk wraz dodatkami :) Zapraszam :) Dla 2 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaszkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii) Do przełożenia 800 g jogurtu greckiego 1 galaretka agrestowa - ⅓ szkl. gorącej wody ¼-½ szklanki cukru brzozowego lub zwykłego cukru pudru Do dekoracji borówki grzybki ciasteczka Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić(...)zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki.Część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć .Galaretkę przyrządzić w 1/3 szk.wody.Jogurt ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cały czas miksując.W yłożyć na nasączone ciasto.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć borówki. Ciasto wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniemożna całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem(...)owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Następnie wyjmij na paterę i podawaj. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś
Food Squarepieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodać(...)Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. 1 ½ szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać kisiele żurawinowe i wlać do gotującej się
Moje domowe kucharzeniePanna cotta: 300 ml śmietany kremówki 36% 150 ml mleka 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody Mus z czarnej porzeczki: 400 g czarnej porzeczki 1 galaretka malinowa 1 szkl gorącej wody Dodatkowo: 150 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Panna cotta: Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić(...)wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem, np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki (patrz zdjęcie). Mus z czarnej porzeczki: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czarne porzeczki zmiksować na puree i połączyć z galaretką (kilka łyżek musu odstawić na bok). Mus wyłożyć na pannę cottę. Desery ponownie
Nastoletnie Wypiekanieszybko znikający z talerza. Składniki : 4 suche kwadratowe wafle 100 g masła 100 g płatków owsianych 50 g płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki kakao galaretka pomarańczowa 250 ml wrzątku 3 proste banany opcjonalnie: masło orzechowe Zwilżyć dwie ściereczki kuchenne. Wafle układać jeden na drugim przedzielając je wilgotnymi ściereczkami. Odłożyć na ok. kwadrans. Galaretkę rozpuścić(...)stopić w rondelku. Dodać płatki owsiane, cukier i kakao. Trzymać na małym ogniu aż płatki staną się miękkie. Mieszać. Po zdjęciu garnka z palnika dodać płatki kukurydziane i gorącą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Sprawdzić, czy wafle po odwinięciu ze ściereczek są miękkie i łatwo się wyginają. Jeśli tak, na jednym brzegu ułożyć banana przekrojonego wzdłuż
Weekendy w domu i ogrodziesoli 3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki(...)termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić. 3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego
vaniliowoczekoladowapychotka !!! SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Serek mieszamy mikserem z kremem oraz wystudzoną żelatyną, wylewamy 1 cm warstwę masy, układamy(...)wzdłuż boku tortownicy biszkopty, wylewamy resztę kremu, odstawiamy na 1 godz do lodówki. Brzoskwinię kroimy na paski. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy brzoskwinie oraz jagody, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia
słodki bratekgrochówki Druga wersja szynka imprezowa , szynkę pokroić na 0,5 cm plasterki, sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż zgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć z woreczka, wytworzony sos wlać do garnuszka ( skórę lub boczek odłożyć do zamrażarki
Kuchnia Pokoleń