galaretka - 14130 przepisów (strona:429/942)

ciasto dyniowe z serkową galaretką... 131

masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dynia 2 szklanki, serek homogenizowany 250 gram, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka "L", miękka palma, cukry mikserem ubić z 4 minuty dodać mąkę z proszkiem i z 1 minutę mikserem mieszać 2 szklanki dyni rozdrobnionej w rozdrabniaczu(...)tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, ciasto przełożyć do blaszki piec w 200C około 40-45 minut do suchego patyczka, z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone galaretkę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić, serek homogenizowany waniliowy wymieszać rózgą z galaretką i schować do lodówki do lekkiego stężenia tężejący serek rozsmarować na cieście dyniowym i schować

W Mojej Kuchni Lubię
LEŚNY MECH 291

Proste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić(...)łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa  zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem na wierzchu ozdobić żurawiną rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Truskawkowy torcik bez pieczenia 409

masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej   Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy(...)ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy  truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny

Kulinarne przygody Gatity
TORT JABŁKOWY 195

Torcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem.  SKŁADNIKI  ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego(...)pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki,  dodać do jabłek i dokładnie wymieszać- odstawić do stężenia. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem

RAROSSA
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 188

Sezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno  z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI    300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody  2 łyżeczki(...)cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.   Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier

Moje Kuchenne Rewelacje
kolorowe oczy siostry anastazji 183

proszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie:  Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem(...)mąkę i dodać ją na gotujące się mleko. Gdy powstanie budyń pogotować chwile i zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń.  Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć.  Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 123

łyżki śmietany 18% masa: 1 l mleka  2 budynie śmietankowe 6 łyżek kaszy mannej olejek rumowy dodatkowo: 3 banany kilka plastrów ananasa kilka plastrów melona  2 galaretki brzoskwiniowe.  Wykonanie: Mąkę i sodę przesiewamy na stolnicę. W stożku robimy otwór do którego wbijamy jajka i dodajemy śmietanę.  Ciasto lekko zagniatamy i dodajemy margarynę. Wszystko razem wyrabiamy(...)instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z  sypkim budyniem. Gotową masę studzimy.  Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka. Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.  Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć. Na ciasto wykładamy masę

ciastkarnia na kruchym spodzie
malinowy raj 180

Uwielbiam robić ciasto z świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru  dodatkowo: maliny(...)śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO 272

prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa  500 g Serka Mascarpone  2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno(...)pokruszyć najlepiej blenderem,  dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.   Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić

RAROSSA
1514. Przekładaniec jabłkowy 179

łyżka miodu klonowego 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 ,5 kg jabłek  cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny  Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę(...)Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać

Moje domowe kucharzenie
1536. Dżem " brzoskwiniowy" 110

Pyszny dżem z dyni...jak dla mnie był smaczny taki gorący ..prosto z garnka...chociaż ze słoiczka też jest dobry...Robiłam dżemy z cukinii z dodatkiem galaretek, a ten pomysł podpatrzyłam   tutaj. ..wieczorem dynię [ ja robiłam z połowy porcji] zasypałam cukrem...a rano przed wyjściem do pracy miałam gotować 2 godziny..no , ale cóż ...trochę się zaspało...i dynia(...)miała żadnego znaczenia..były lekko wyczuwalne kawałki dyni, ale myślę, że nawet to i lepiej. ..tzn..jak kto lubi.. 5 kg dyni 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe w proszku [ u mnie brzoskwiniowe] 1 olejek pomarańczowy 4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn Dynię obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc. Rano

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z kiwi 252

zielonego..i coś pysznego...ciasto to "zlepek" z kilku przepisów...Biszkopt ..chyba po raz pierwszy robiłam z dodatkiem margaryny...przepis z książki Słodki świat Kasi..masa z kisieli i galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi.. No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta z przekroju(...)musi być tylko takie.. 50 g margaryny 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka cytrynowa Wodzisław 3 szklanki wody 10 dg masła 1 kg kiwi 20 dkg cukru 1 opakowanie żelfixu Margarynę rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać

Moje domowe kucharzenie
Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym 187

naleśnikowe: ok 150 g mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu  Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa     + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto(...)naleśnikowe dokładnie wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego naleśnika. Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje, nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki.  Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą

Ze smakiem i z pasją
Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy ) 206

jogurtu naturalnego 250 g serka ricotta 10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka siekanej świeżej mięty 2 łyżki żelatyny 150 ml zimnej wody ponadto: galaretka truskawkowa truskawki, czekoladowe literki Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Ciastka pokruszyć. Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć, dokładnie dociskając(...)Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodać do miętowej masy  i dokładnie wymieszać. Masę wylać na kruchy, czekoladowy spód. Torcik wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu.  Na ściętym torciku ułożyć napis, ewentualnie położyć owoce - zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Lekka rolada śliwkowa 193

całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno(...)pieczenia, wykładamy masę biszkoptową. Równamy powierzchnię. Biszkopt pieczemy w 160 stopniach 15-20 minut. Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy, kładziemy na ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem. Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania