jagód 3 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny żelka jagodowa: mus jagodowy 1 galaretka jagodowa 1 i 1/3 szkl wody śmietankowy wierzch: 200 ml śmietany 200 ml jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 3 łyżki wody Przygotowanie: spód(...)dodajemy cukier kryształ i sok z cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito, studzimy. Z tak powstałego musu odlewamy ok. 150 ml (resztę później dodamy do galaretki, aby zrobić żelkę). Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone, a potem 150 ml musu jagodowego. Masę łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynie (można podgrzać przez
Bon appetit mon amiekompotu można użyć owoców świeżych lub mrożonych. ok 500g herbatników 600g śmietanki kremówki 150g cukru pudru 2 śmietan fixy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej słoik wiśni z kompotu galaretka wiśniowa Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec dodając cukier puder, śmietanfix i kawę. Herbatniki smarować z jednej strony masą i pionowo(...)Czynność powtarzać aż do samego środka. Na koniec herbatniki przekrawamy na pół. Pozostałą masą posmarować wierzch torcika. Wstawić do lodówki. Wiśnie odsączyć, wyłożyć na torcik i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Rada: Ja herbatniki przed posmarowaniem masą maczałam w mleku ale wg mnie torcik po pokrojeniu był mało stabilny, choć rozpływał się w ustach
Smakołyki AsiMalinowa chmurka to bardzo smaczne ciasto z malinami, biszkoptami, bitą śmietaną i bezami. Bardzo łatwo się je przygotowuje i pysznie smakuje :) SKŁADNIKI : 2 galaretki malinowe + 3 i 1/2 szklanka wrzątku 500 g malin duże opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g śmietany 30 % 250 g mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 2 zagęstniki do śmietany(...)bezy PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku, studzimy i dodajemy owoce, następnie chłodzimy aż zaczną tężeć. Bardzo zimną śmietanę przelewamy do misy robota i ubijamy z cukrami. Nastepnie dodajemy mascarpone i zagęstniki, dalej ubijamy aż składniki się połącza. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy biszkopty
Kulinarne Fantazje Mariolitaki trochę oszukany sernik na zimno w wersji fit o smaku malinowym. Wybrałam maliny, ale do deseru można wykorzystać też inne owoce, tak naprawdę smak zależy od użytej galaretki i dodatku owoców na wierzchu. OSZUKANY SERNIK W SZKLANCE Składniki: 1/2 l mleka 4 łyżki chia 2 łyżki syropu z agawy do osłodzenia 1 łyżeczka żelatyny 250 g naturalny typu(...)Skyr 1 galaretka malinowa 3/4 szkl. gorącej wody Przygotowanie: Nasionka chia mieszamy z mlekiem oraz syropem z agawy i opcjonalnie różowym barwnikiem spożywczym (dodałam, aby obie warstwy miały podobny kolor, ale nie jest to konieczne), dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc, aby nasiona napęczniały. Rano do chia z mlekiem dodajemy rozpuszczoną w 3-4 łyżach wody żelatynę
Bon appetit mon amieszkl * mleko – 800 ml * budyń adwokatowy bez cukru ( może być inny smak ) – 80 g * mąka ziemniaczana – 30 g * masło – 150 g * delicje – 300 g * galaretka cytrynowa – 70 g * czekolada do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy 600 ml mleka. Do reszty dodajemy 2 budynie, wsypujemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej , mieszamy. Do gorącego mleka(...)zagotowujemy i gotujemy kilka minut, do zgęstnienia. Uważajmy, by nie przypalić! Na dnie blachy układamy biszkopty. Wylewamy gęsty i ciepły budyń, wyrównujemy. Układamy delicje, dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do studzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, ubijamy na sztywno. Do ubitej wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksujemy do połączenia składników
Ostra na Słodkoszybki i smaczny deser. Owoców do ciasta na biszkoptach możesz dać mniej lub więcej, tak jak lubisz. Rolada z biszkoptów i serka jak zrobić? Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką bez pieczenia. Szybkie ciasto z biszkoptami Jakie ciasto z czereśniami? Najlepsze ciasto z czereśniami to szybkie i smaczne, ciasto które zawsze wychodzi. Rolada z biszkoptów podłużnych to znakomite ciasto, które(...)można przygotować z budyniem, serkiem mascarpone czy galaretką. Jakie owoce do ciasta? Każdy doda takie owoce jakie lubi. Latem najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe świeże, zimą można zrobić ciasto z czereśniami z kompotu lub mrożonymi. Delikatne, wilgotne ciasto z czereśniami i serkiem. Zapraszam na przepis 🙂 Przepis na szybkie ciasto z czereśniami bez pieczenia długi biszkopty 20 sztuk mleko
Dieta moja pasjaborówek! Z masy piankowej wyszła długa forma (ok 12 x 40 cm) oraz trzy pucharki o pojemności około 250 ml. Składniki: 9 podłużnych biszkoptów, 8 łyżeczek dżemu porzeczkowego, 2 galaretki malinowe, 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego w kartoniku, 200 g malin, 180 g borówek amerykańskich, Przygotowanie: Galaretki rozrabiamy w 450 ml wody. Studzimy - musi być zimna, ale nie może(...)się zacząć ścinać. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na wysokich obrotach w wysokiej misce, przez około 5 minut, następnie strumieniem cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy galaretkę, a następnie owoce - delikatnie mieszamy. Kilka owoców zostawiamy na wierzch. Na spód formy wykładamy biszkopty, smarujemy dżemem, wykładamy masę oraz kilka owoców na wierzch. Wkładamy do lodówki na całą
Lena Gotujesernik -40g budyniu waniliowego -3 jajka -ok 100-130g ksylitolu Sernik na zimno malinowy -250g sera zmielonego na sernik -100g frużeliny malinowej -50g wrzątku -galaretka malinowa Dodatkowo -biała czekolada bez cukru -maliny SERNIK PIECZONY 1. Ser, ksylitol, jajka i budyń zblendować razem na gładką masę. 2. Masę wlać do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia(...)sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. SERNIK NA ZIMNO MALINOWY 6. Ser i frużeline wymieszać razem. 7. Galaretkę zalać wrzątkiem i mieszać do jej dokładnego rozpuszczenia. 8. Galaretkę połączyć z serkiem i frużeliną. 9. Masę wylać na upieczony i wychłodzony sernik. Wyrównać górę i wstawić na kilka godzin
Candy Pandaslubicie klasyczne wypieki, to mam dziś dla Was taki właśnie przepis. No bo biszkopt z kremem budyniowym i owocami, to już klasyka :). Często w takich ciastach pojawia się też galaretka. U mnie jej dziś nie ma, jest za to pyszna wiśniowa żelka. A jak wiśnie, to biszkopt kakaowy, bo według mnie najlepiej pasuje do tych owoców. Z kremem budyniowym poszłam(...)opakowania budyniu śmietankowego ( opakowanie na 500 ml mleka ) 60 g cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej Żelka wiśniowa: 600 g wydrylowanych wiśni ( można użyć mrożonych ) 1,5 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1-2 łyżki cukru, do smaku Nasączenie biszkoptu: 80 ml wody 2 łyżki likieru wiśniowego lub likieru Amaretto Dodatkowo: około 200 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopt kakaowy
Opowieści z piekarnikaśmietanki 30% 100ml mleka 4 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką) 4 łyżki cukru 300g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 200g truskawek pokrojonych na pół 1 opakowanie galaretki truskawkowej Śmietankę dobrze schłodzić (najlepiej przez kilkanaście godzin w lodówce), ubić. Żelatynę namoczyć w mleku. Twaróg zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać ze śmietanką. Truskawki umyć, odszypułkować(...)wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem, wyłożyć białą masę śmietankową, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, delikatnie zatapiając je w masie. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego
Obiad gotowySkładniki: 500 ml śmietanki 30% 400 g serka homogenizowanego naturalnego (użyłam Vitello z biedronki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe kilka sztuk herbatników Zaczynamy od przygotowania truskawek. Myjemy je, pozbawiamy szypułek, a następnie blendujemy, przekładamy do garnka i zagotowujemy. Do gorących wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia(...)pozostałej masy i miksujemy do połączenia. Na dnie tortownicy (22 cm) układamy równą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowej, a na nią połowę ostudzonych truskawek z galaretką, które przykrywamy pozostałą masą śmietankową. Na wierzch wykładamy pozostałe truskawki, wyrównujemy i dostawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
Cynamonowe szczęściemasła Sernik: 500 g. twarogu (może być ser z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 30 % 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić żeby lekko stężała. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Moje truskawki były duże, więc przekroiłam je na połówki(...)Następnie wlać powoli żelatynę do masy serowej cały czas miksując. Tak przygotowany ser przełożyć na herbatnikowy spód. Na serze ułożyć połówki truskawek. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
Agusiowe smakołykisera białego 3/4 szklanki cukru 4 łyżka żelatyny 200 ml mleka sok wyciśnięty z 1 cytryny 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego w proszku 250 g margaryny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki pomarańczowej 700 ml gorącej wody 2 opakowania delicji pomarańczowej (1 opakowanie 300g) Przygotowanie: 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić(...)delicjami. Na biszkopty wykładamy masę serową cytrynową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut do lekkiego stężenia. Następnie na wierzchu ułożyć delicje pomarańczowe. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę o smaku pomarańczowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Deser kroić ostrym nożem
Ciastka - domowe słodkościDziś proponuję pyszne ciasto akurat właśnie na lato - ciasto z borówkami, kremem budyniowym i galaretką , do którego nazwa Blue Lagoon pasuje jak ulał. Na ciasto składa się dość niski biszkopt , na który wykładamy krem budyniowy , a na nim owoce a szczególnie borówki i wspaniale niebieska galaretka. Całość wygląda przecudni e a smakuje jeszcze lepiej . A najważniejsze jest to, że ciasto
Kawa z mlekiem