Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na krem śnieżkowowo-galaretkowy: 1 galaretka cytrynowa 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 250 ml gorącej wody Na krem maślany: 10 dag miękkiego masła 82 % 6 dag mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki cukru pudru ( przesianego ) żółty barwnik(...)temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy. 2. Krem śnieżkowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do stężenia. Do zimnej galaretki wsypujemy ,,Śnieżkę'' i ubijamy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem zastyga
Izabelawkuchniswoim właściwościom znajduje zastosowanie w przepisach wegetariańskich i wegańskich jako alternatywa dla żelatyny zwierzęcej. Agar stosuje się w produkcji deserów, żelek, lodów, a także jako stabilizator w dżemach i galaretkach. Agar-agar jest ceniony za swoją wszechstronność – agar zachowuje swoją stabilność w szerszym zakresie temperatur niż żelatyna, co czyni go nieocenionym składnikiem w profesjonalnej kuchni. Agar-agar tężeje nieco(...)owoców, aby zagęścić dżem 1 łyżkę agaru na 1 kg twarogu, aby przygotować sernik na zimno 3-4 łyżeczki agaru na 1 l wody lub soku, aby przygotować galaretkę 1 łyżkę agaru na 1 l śmietany kremówki, aby przygotować bitą śmietanę z agarem Ile agaru zamiast żelatyny? Jeśli chcesz zastąpić agar-agar w przepisie z żelatyną, przeczytaj instrukcję na opakowaniu
Via Gustoryżu 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 200 g margaryny Kasia 1,5 kg jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu 2 galaretki cytrynowe 20 herbatników Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy. 300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną(...)chłodzimy. Na blaszce (20x20) układamy herbatniki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy z jabłkami. Całość wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Podajemy ryż z porcją jabłek w galaretce
R'n'G Kitchenserowa: 250 g twarogu półtłustego 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl mrożonych jagód Dodatkowo: Maliny, borowki, galaretka przezroczysta Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Rozpuszczamy masło, studzimy. Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Tak przygotowaną masą wykładamy spod tortownicy. Odkładamy(...)wrzatku. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem i śmietanka. Dodajemy ostudzona żelatyne, dzielimy na 2 części, do 1 części dodajemy zmiksowane jagody. Wykladamy na przemian na spod ciasteczkowy. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Na masie serowej układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodki bratekłyżki kakao KREM CZEKOLADOWY 150 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru pudru KREM MALINOWY 200 ml śmietany 30% 1 galaretka malinowa 100 g malin KREM JASNY: 150 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 smietan fix ZELKA JAGODOWA: 1/2 szkl. konfitury jagodowej, 1 łyżeczka zelatyny TYNK: 200 g miękkiego masła(...)biszkopt na 5 minut. KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, następnie ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone. KREM MALINOWY Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, studzimy. Ubijamy smietankę, dodajemy tezejaca galaretkę oraz rozgniecione maliny KREM JASNY: Śmietankę ubijamy z cukrem i fixem, dodajemy mascarpone. TYNK: Miękkie masło ucieramy, dodajemy masło skondensowane oraz
słodki bratekSprawdź najlepsze przepisy na desery i ciasta z mrożonymi owocami! To zbiór aż 15 pomysłów, a wśród nich ciasta bez pieczenia, proste deserki z galaretką, ciasta z bitą śmietaną i wiele innych. Poniżej znajdziesz następujące przepisy: Ucierane ciasto z mrożonymi borówkami Pucharek malinowa chmurka Ciasto z wiśniami i rurkami z kremem Malinowe ciasto bez pieczenia Ciasto z malinowymi Delicjami Ciasto(...)pomocą miksera, na bazie żółtek… ZOBACZ PRZEPIS Malinowa chmurka w pucharku – prosty przepis Przepis na kultową malinową chmurkę, ale w formie małego pucharku! Pyszne połączenie malin, galaretki, bitej śmietany z mascarpone i bezy.… ZOBACZ PRZEPIS WIŚNIOWA RURKA – ciasto z wiśniami przekładane rurkami z kremem Wiśniowa Rurka – czyli przekładane rurkami z kremem ciasto z wiśniami, galaretką
Via Gustospotkań, idealny deser na romantyczny wieczór czy słodka przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. DESERKI MALINOWE – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie herbatników maślanych 300 g malin 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kilka kostek białej czekolady 1 łyżka wiórek kokosowych Wykonanie Wodę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wsypujemy(...)niej galaretkę malinową. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, przelewamy do przestygniętej galaretki, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Herbatniki kruszmy, najlepiej przesypać je do woreczka i potłuc je tłuczkiem do mięsa. Na spód 4 pucharków przesypujemy połowę herbatników, a na nie wykładamy tężejący mus malinowy. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę
Alle Dobre!lodówki. Na tę samą blaszkę, w której suszyliśmy bezę wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 22 minuty w 180 ° C w opcji góra dół. Żelka: 3 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń woda Brzoskwinie odcedzamy, ale zostawiamy sok. Owoce kroimy w kosteczkę. Sok uzupełniamy o wodę tak, aby w sumie było 500 ml płynu, który podgrzewamy do wrzenia. Ściągamy(...)palnika i wsypujemy galaretki i intensywnie mieszamy, na koniec odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka jest już chłodna wylewamy ją na upieczony kruchy spód i odstawiamy do zastygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka rumu Schłodzone mascarpone i śmietankę wkładam do misy i miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy
Emskie Smakijakieś 15 minut czasu plus dodatkowy czas na stężenie, a smakuje tak, że nie sposób mu się oprzeć. Składniki: 900 ml jabłek prażonych (użyłam takich gotowych) 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ok 250 g herbatników (duże opakowanie) Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, ostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone mieszamy(...)jabłkami. W formie (moja miała 25x35 cm) układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy jabłka z galaretką, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Ja dodatkowo posypałam ją startą białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęściedanie świetnie wpisuje się w świąteczny klimat – jest aromatyczne, idealnie podzielne, pięknie się prezentuje na stole i do tego przepysznie smakuje, najlepiej w akompaniamencie z domowej roboty galaretką żurawinowo-pomarańczową. U mnie będzie jedzony w drugi dzień Świąt, ale przygotowuje farsz już dzień wcześniej – najlepiej jak przenocuje w lodówce przed przygotowaniem. Składniki (na 3-4 duże porcje): 300g(...)łyżek bułki tartej 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki wody lub mleka sojowego/owsianego szczypta kurkumy Do podania: galaretka żurawinowa z nutą pomarańczy Farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się, związał i przegryzł w lodówce przez noc. Jeśli jednak zapomnieliśmy go zrobić dzień wcześniej, przed
Smaczna Stronacinnamon buns też wychodzą z tych proporcji świetne. Jednak w duchu świątecznego klimatu, w tej wersji ślimaczków postawiłam na żurawiną i pomarańczę. Jeśli już widzieliście mój przepis na świąteczną galaretkę żurawinową z nutą pomarańczy , to wiedźcie że ma ona wiele zastosowań i na pewno nie pożałujecie jak zrobicie słoik więcej. Na zwieńczenie oczywiście pomarańczowy lukier, na soku i ze skórką(...)mąki i trochę do podsypania 2 łyżki cukru 50g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli Na zaczyn: 150ml mleka 15g świeżych drożdży łyżeczka cukru Na nadzienie: około 5 łyżek galaretki żurawinowo-pomarańczowej Na lukier: 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy Zaczynamy od zaczynu – do ciepłego mleka (podgrzanego do maksymalnie
Smaczna Stronaprzez ok. 30 min. składniki ma masę śmietankową z brzoskwiniami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 500 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w zalewie wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (troch zalewy możemy zostawić na nasączenia ciast) i kroimy(...)kostkę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy wystudzoną galaretkę i mieszamy. Parę łyżek kremu odkładamy do miseczki (na wierzch ciasta). Do kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Jeśli krem jest za rzadki wstawiamy go na chwilę do lodówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce, wylewamy na niego tężejący krem. Wyrównujemy i przykrywamy go drugim ciastem, który
Domowy Smak Jedzeniaoraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Czytaj dalej >> 12) Kawosz z galaretką i wkładką orzechową Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci(...)bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. Czytaj dalej >> 13) Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyoraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Czytaj dalej >> 12) Kawosz z galaretką i wkładką orzechową Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci(...)bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. Czytaj dalej >> 13) Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyłyżki cukru 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 50-70 g czekolady mlecznej 200 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2-3 garście posiekanych orzechów (włoskie lub laskowe) 3 paski czekolady mlecznej Ciasto makowe: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch (do białości). Nie przestając ucierać dodajemy(...)dużego garnka i dusimy na niewielkim ogniu, aż niemal całkowicie się rozpadną. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy do smaku. Na koniec, do gorącej masy jabłecznej, dodajemy suchą galaretkę (proszek), mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Składanie ciasta: Na jednym cieście makowym rozprowadzamy większą część masy budyniowej. Dajemy ciasto orzechowe. Na nim rozprowadzamy masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem makowym
Smaki Na Talerzu