pudru 330g margaryny np Palma spółki Bielmar 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody 1 mały kieliszek spirytusu Ponadto: 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. 2. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą(...)jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Ps. Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć białka
Kuchnia w czekoladziepudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy i wykładamy(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchenKokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy(...)sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzone wiórki kokosowe i białka. Mieszamy do chwili połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. Dodatkowo: 1 galaretka ( najlepiej czerwona) ok 2 paczki herbatników Polewa: 1/3 margaryny 1 łyżka wody 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy
Słodka Kraina Wypiekówmasą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka 4 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki(...)24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śliwki pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Kiedy galaretka i śliwki ostygną, mieszamy
e-PrzepisyKulinarnecukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt(...)plasterki. Sok z brzoskwiń zostawić na później. Biszkopt rozkroić na pół(po wysokości oczywiście), żeby stworzyć dwie warstwy. Śmietanę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder. Dodać tężejąca galaretkę i zmiksować. Aby przyśpieszyć tężenie włożyć do lodówki albo nawet do zamrażarki, tylko trzeba wtedy co chwilę sprawdzać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu. A teraz składanie wszystkiego w całość:) Pierwszą warstwę
Corner With Recipeswody 65 g masła pół szklanki mąki 2 jajka Składniki na krem: 225 g kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 75 g truskawek (u mnie mrożone) 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/5 szklanki wody Zagotować masło z wodą. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować(...)cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić
Moja Galeria SmakuPrzepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do śmietany
e-PrzepisyKulinarneMASA SEROWO JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zblędowane jagody i przestudzoną(...)żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopt przelać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Pianka malinowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do chwili aż zacznie tężeć, wtedy białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując wlewać tężejącą galaretkę miksować około 5 minut. Gotową piankę przełożyć
RAROSSAkostka masła (250 g) Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki(...)Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęściebiałej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać z serkiem, gdy lekko przestygnie. Wyłożyć na twardy spód, dokładnie rozprowadzić do brzegów, tak, aby galaretka się nie wylała. Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa truskawki Wykładamy truskawki i lekko dociskamy. Zalewamy je 1 tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300 ml wody. Ciasto odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje
Chocolate Muffin BlogUwielbiam zieloną herbatę, piję ją codziennie w zastraszających ilościach ;) Już od dłużego czasu chodziła za mną galaretka z zielonej herbaty, gdy już chwytałam za zaparzacz na mojej drodze stanęło pudełeczko z zielona herbata matcha. I wtedy zaświtał mi w głowie pomysł na podówjnie herbaciany deser, łączący w sobie smak liściastej zielonej herbaty i herbaty matcha... :) SKŁADNIKI (3- 4 porcje) galaretka(...)kubku umieszczamy jogurt naturalny i mieszamy go z herbatą matcha. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Do letniej żelatyny dodajemy miód i mieszamy. Całość łączymy z jogurtem. Kiedy galaretka stężeje wylewamy na nią masę z jogurtu i herbaty matcha i ponownie wstawiamy do lodówki. Owoce physalis pozbawiamy listków, kroimy na połówki i układamy na deserze. Na końcu posypujemy pokrusoznymi
DefinicjaSmakułyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować między dwoma(...)grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie już lekko ściągnięta małą łyżeczką wylewamy ją na truskawki. To ma być cieniutka warstwa. W sumie potrzebujemy tylko 1/3 tej galaretki. Ja resztę wykorzystałam dla dzieci
Przysmaki Karolkiczuje się jak ryba w wodzie otoczona pięknem i zapachem tych kwiatów. Była już nalewka z płatków, ucierane z cukrem, cukier, syrop... Wiec przyszedł czas na galaretkę. Jest ona boska do świeżej, jeszcze ciepłej bułki z masłem. Pomysł podsunęła mi autorka bloga Eteryczne gotowanie . Śniadanie podane na pięknej porcelanie Bogucice- Malta , Agawa platin Składniki: miseczka płatków(...)Następnie przelewamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy i odstawiamy odwrócone do wystudzenia. Kiedy są jeszcze ciepłe odwracamy i gotowe. Można przed zagotowaniem z fiksem przelać nasza galaretkę z płatków róży przecedzić. Mi osobiście płatki nie przeszkadzają i uważam że dodają uroku. Kolejna rzecz jaką chciałabym przypomnieć to fakt, że każde płatki róży są jadalne. Jedynym wyjątkiem są te z kwiaciarni
Malinowe Pocałunkizdjęciach. Mam nadzieję,że kolejny raz będzie lepszy :) Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 opakowania galaretki wiśniowej 1 małe opakowanie ( ok 200g ) serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 opakowania mieszanki owoców Hortex ( maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie(...)godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Owoce przełożyć do rondelka, podlać likierem i poczekać aż się rozmrożą na malutkim płomieniu. Chodzi tylko o puszczenie soków. Dodać 3/4 galaretki wiśniowej i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z częścią przestygniętych owoców. Część
Jemy Pijemy