galaretka - 14130 przepisów (strona:426/942)

Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone 143

ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta wylepiamy nim foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut. Po ostygnięciu tartaletek robimy nadzienie pomarańczowe – pomarańczową galaretkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy z wystudzoną żelatyną. Gotową galaretkę nakładamy do połowy tartaletek. Jak galaretka pomarańczowa

Kuchenne Wariacje
Truskawkowy deser stracciatella 187

mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Składniki - 30 dag truskawek - ok.300 g serka homogenizowanego o smaku     stracciattela - 1 opakowanie galaretki truskawkowej - 3 łyżeczki cukru - 5 łyżeczek żelatyny Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział(...)rozlać do trzech pucharków, wstawić do lodówki. Pozostałe dwie łyżeczki żelatyny również rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem i wyłożyć do pucharków na stężały mus, schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Przelać do pucharków, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Uwaga – sprawdzona rada 1)        niestety z racji

Świat Smaku
DIETETYCZNY sernik na zimno w wersji brzoskwiniowej, na kakaowym biszkopcie 275

wysokiej szklance umieścić żelatynę i stevię i zalać wodą, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać do masy jogurtowej, wymieszać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając. ~galaretka brzoskwiniowa na 0,5l ~2 brzoskwinie (obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki) Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody, odstawić do lodówki do lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając. Gdy obie(...)stężeją tortownicę o średnicy 22-26cm wyłożyć folią spożywczą (przeźroczystą). Ułożyć w niej biszkopt, następnie wylać masę jogurtową, ułożyć na niej 2 pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego! Wartość odżywcza jednej porcji (1/8 ciasta): Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 195

łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki(...)Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki na mus jabłkowy (za wyjątkiem galaretek) umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż wszystko się ze sobą połączy. Zdejmujemy z ognia. Do gorącej masy wsypujemy galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawiamy

My simple kitchen
Sernik na zimno - mój przepis rodzinny 151

Byle z rozsądkiem. Dlatego moim jedynym problemem na dzisiaj jest, jakie lody wybrać - te oblane czekoladą czy nafaszerowane bakaliami :D Sernik według tego przepisu robiła jeszcze moja babcia. Zazwyczaj galaretka na wierzchu miała kolor czerwony, dla odmiany jednak czasami wybierano tę w kolorze pomarańczowym. Zawsze pełen bakalii i czekolady. Zawsze na biszkopcie. O ile ja nie jestem do niego przekonana(...)szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 1 serek waniliowy (np. Danio) 2 garści rodzynek (wcześniej namoczonych) 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe  Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i mieszamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na końcu

My simple kitchen
Makowa Panienka 206

mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu   Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia piekarnik nastawiamy na 200"C przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy(...)cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki  Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem

Luźna Kuchnia
Kruchy ananasowiec 244

deserów znajduje się zdecydowanie na podium. Odkryłam go na stronie mojeciasto.pl . Uwielbiam w nim to, że pomimo, że pomysł jest bardzo prosty: spód, stężały jogurt, a na to galaretka z owocami (cóż prostszego można wymyślić) to jest to ciasto niesamowicie orzeźwiające, zaskakujące i powalające na kolana. Dodatkowym plusem jest to, że można je robić cały rok. Latem fajnie orzeźwia(...)Ananasa z obydwu puszek wraz z zalewą przekładamy do garnka i zagotowujemy. (Jeśłi ananas jest w plastrach to kroimy go na kawałki). Ananas zawiera substancje, które nie pozwalają stężeć galaretce lub żelatynie, dlatego aby się ich pozbyć trzeba ananasa pogotować. Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez kilka chwil mieszając. Teraz potrzebne nam będą dwie miski. Garnek z zagotowanym ananasem zdejmujemy

Jedzeniomania
Ciasto grysikowe z truskawkami (proste ciasto bez pieczenia) 182

dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników  150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Galaretkę zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy i wsypujemy do niej(...)herbatniki i wyrównujemy.  Truskawki myjemy i układamy je pionowo  tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Galaretka kawowa 123

Macie ochotę na deser, który daje kopa? Nic prostszego - wystarczy przygotować galaretkę kawową. To doskonały deser dla dorosłych (pamiętamy, że dzieci i kawa to nie najlepsze połączenie). Ostatnio w kuchni bardzo często wykorzystuję kawę i ten eksperyment wyszedł bardzo udany. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej, chociaż jeśli macie ekspres do kawy, możecie wykorzystać mieloną. Ja na ekspres czekam z wielką niecierpliwością(...)cukru - 3 łyżeczki żelatyny spożywczej *dodatkowo: - bita śmietana Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać z mlekiem. Dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie przelać ciepłą galaretkę do szklanek i odstawić do ostudzenia. Galaretkę w temperaturze pokojowej wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Podawać udekorowaną bitą śmietaną

W poszukiwaniu inspiracji
Kostka firmowa Ewy 236

śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: dwie galaretki cytrynowe paczka delicji Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. gdy połącza się składniki dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po łyżce śmietany. Gdy wszystkie składniki będą połączone wsypujemy(...)pozostałe sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.  Galaretki zalewamy wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do stężenia. 0,5 l śmietany ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru a następnie kakao. Żelatynę rozpuszczamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wafle z galaretką 147

Szybciutkie, wprost ekspresowe wafelki z galaretką. Banalnie proste i przepyszne Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru- można 3/4, mniej słodka masa 1 szklanka śmietany- 400 g 1 galaretka o dowolnym smaku 1 opakowanie suchych  wafli Wykonanie: Masło, cukier i śmietanę  podgrzewać do połączenia się składników. Do gorącej masy(...)wsypać galaretkę i mieszać , aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Nie gotować. Wystudzić i przekładać masą wafle. Gotowe odstawić do stężenia

Ciasteczkowy Potwór
SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM 221

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 galaretki cytrynowe szklanka wody 350-400 g ptasiego mleczka Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kokosowy Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do schłodzenia. Do sera dodać tężejące galaretki i dokładnie zmiksować. Na kokosowy biszkopt wylać połowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca

RAROSSA
Sernik na zimno z brzoskwiniami 154

śmietanki kremówki 36% schłodzonej -4 łyżki cukru lub cukru waniliowego -2,5 łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu Wierzch: - 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej - 5 połówek brzoskwiń z puszki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno(...)delikatnie mieszamy całość łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiamy całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika

dom-agi.pl
Owocowy pucharek 136

błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już stężałe); - kawałek mango; - garść truskawek; - 1 nektarynka; - 2 łyżki jagód; - 4 kulki lodów(...)ulubionym smaku; - szklanka śmietany 36% - cukier puder; -rurki do ozdobienia Wykonanie: Galaretki kroimy w kostkę, wrzucamy na dno miseczek. Mango i nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczek razem z truskawkami. Ubijamy śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku. Na owocach układamy po 2 gałki lodów, porcję bitej śmietany. Posypujemy jagodami i wbijamy rurki. Smacznego! function load

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania